ljubav ili disciplina

znaci da se mama ne umjesa nista nebi bilo od tebe...
mislim da malo pretjerujes, profesori su male mace sta te ceka u zivotu, moji roditelji se nikad nisu mjesali niti isli u skolu njima je to bilo ispod casti... to i ja smatram i isto tako nikad nebi isla da intervenisem za moju djecu.... da objasnim,dok me niste poceli pljuvati :) ... takvim potezima samo dajete djetetu osjecaj da nista ne vredi, da samo nista ne moze i da ce mamica sve da sredi za njega,
Naravno moji roditelji su mi pokazivali kada je bilo potrebe i radili samnom ali kada sam mislila da sam ostecena za ocjenu sama sam isla kod uciteljice/nastavnika/profesora i molila da mi objesne zasto sam dobila manju ocjenu nego sto sam ja smatrala da treba, uvjek sam dobila smisleno objasnjenje.

Kada sam pocela da radim doblia sam sefa najgoreg moguceg, ali naviknuta da mirno i bez histerije i sama resavam svoje probleme za oko godinu - dve sam uspjela da dokazem koliko vredim. Sada pokusavam pripravnicima bas to da objasnim da na poslu nema mame da im sredjuje ocjene i da je bitno da pokazu sta stvarno znaju a ne sta misle da znaju.

Naravno jedino zbog cega bi isla u skolu je zlostavljanje ali to bi bilo jednom sledeci put bi djete bez razmislanja prebacila u drugu skolu.

Slazem se sa tobom... treba proceniti kad da se intervenise-a kad ne! Ali ja bi uvek bila u kontaktu sa nastavnicima-oni su su vaspitaci,kao i roditelji...i treba zajedno da saradjuju...
A fakat je da se nekad izivljavaju.... tolike price sam cula,a i dozivela sama i u neposrednoj sredini

Jel smem da pitam elektrika-u za fizicko? Evo,recimo...ja ne znam ,ako neko dete dobije manje od 4, a dolazi redovno... sta misli taj prof.?

- - - - - - - - - -

znaci da se mama ne umjesa nista nebi bilo od tebe...
mislim da malo pretjerujes, profesori su male mace sta te ceka u zivotu, moji roditelji se nikad nisu mjesali niti isli u skolu njima je to bilo ispod casti... to i ja smatram i isto tako nikad nebi isla da intervenisem za moju djecu.... da objasnim,dok me niste poceli pljuvati :) ... takvim potezima samo dajete djetetu osjecaj da nista ne vredi, da samo nista ne moze i da ce mamica sve da sredi za njega,
Naravno moji roditelji su mi pokazivali kada je bilo potrebe i radili samnom ali kada sam mislila da sam ostecena za ocjenu sama sam isla kod uciteljice/nastavnika/profesora i molila da mi objesne zasto sam dobila manju ocjenu nego sto sam ja smatrala da treba, uvjek sam dobila smisleno objasnjenje.

Kada sam pocela da radim doblia sam sefa najgoreg moguceg, ali naviknuta da mirno i bez histerije i sama resavam svoje probleme za oko godinu - dve sam uspjela da dokazem koliko vredim. Sada pokusavam pripravnicima bas to da objasnim da na poslu nema mame da im sredjuje ocjene i da je bitno da pokazu sta stvarno znaju a ne sta misle da znaju.

Naravno jedino zbog cega bi isla u skolu je zlostavljanje ali to bi bilo jednom sledeci put bi djete bez razmislanja prebacila u drugu skolu.

Slazem se sa tobom... treba proceniti kad da se intervenise-a kad ne! Ali ja bi uvek bila u kontaktu sa nastavnicima-oni su su vaspitaci,kao i roditelji...i treba zajedno da saradjuju...
A fakat je da se nekad izivljavaju.... tolike price sam cula,a i dozivela sama i u neposrednoj sredini

Jel smem da pitam elektrika-u za fizicko? Evo,recimo...ja ne znam ,ako neko dete dobije manje od 4, a dolazi redovno... sta misli taj prof.?

- - - - - - - - - -

kod nas su se ocjenjivale sposobnosti, naprimer imas 10 pokusaja da ubacis loptu u kos, 10 pogodaka je 5, 8 -4 i tako dalje, ili bacanje kugle, sklekovi i slicno djeca sa zdravstvenim problemima su odgovarala teoriju tipa velicina stadiona, broj igraca nekog sporta
i za likovno smo isto ili crtali a ko nije bio nadaren onda je ucio teoriju slikarstva i to odgovarao za vecu ocjenu.

Моја ћерка је добила 4, редовно је долазила и била убедљиво најспособније дете. Ствар је била у непослушности која је кажњена сниженом оценом.

То је све.

Poslednja izmena od moderatora:
moderne teorije o vaspitanju baziraju se na dobroj meri discipline i ljubavi da bi se postigao balans
no šta je zapravo po vama delotvornije

Zasto bi mi koji nismo psiholozi iznosili stvar o delotvornosti necega u cemu nismo strucni?
Drustvo je platilo psiholozima da utvrde sta je najdelotvornije sto su i odradili, dali su nam informaciju. Na nama je da li cemo prihvatiti.

Odraslog choveka ne mozhesh da nauchish kako da koristi skype, o ljubavi nema ni govora. Vaspitanje dece je delikatna i nadasve (nadasve jaaaao shto sam evoluirao) individualna tema, naravno da postoje neke konstante (bash sam otmen) koje vazhe za svu decu no nismo svi isti. Delotvornije je batina i rad rad rad, ako hotjemo generacije kao pre 200 godina kad su svi samo radili po ceo dan i pravili decu po notji da bi sutra imao ko da radi sa njima, elem, ljubav po svaku cenu nije ljubav.

стичем утисак да постављач теме није мислио на љубав:rtfm:,него на неки облик пажње,нежности,безбрижности детета:think:

ma to je lepo ali bitno je ovo s disciplinom da te drzi mislim... mzoda je dobro kad su okolo neki realni likovi iz rata npr ako imas ili selo
lupetam mislim nemam decu svesna sam, ioanko smo svi razlicito odgajani, ako je samo kruto i to ne valja, mada ionako ima i neki random

moderne teorije o vaspitanju baziraju se na dobroj meri discipline i ljubavi da bi se postigao balans
no šta je zapravo po vama delotvornije
da li je bolja disciplina po svaku cenu - navike, poslušnost, odrađivanje posla
ili ljubav po svaku cenu - pažnja, pohvale i nagrade, same po sebi bez obzira kakav je subjekat
da li je lakše odraslog čoveka naučiti ljubavi ili disciplini?
U teoriji, obe stvari su neophodne, ljubav da bi dete znalo svoju vrednost i da se ne bi celog zivota borilo sa osecajem inferiornosti, a i disciplina, bez disipline deca budu metiljava, preosetljiva, po nekim studija i sama sebe kaznjavaju.
Zackoljica je u praksi kad treba naci pravu meru.

U teoriji, obe stvari su neophodne, ljubav da bi dete znalo svoju vrednost i da se ne bi celog zivota borilo sa osecajem inferiornosti, a i disciplina, bez disipline deca budu metiljava, preosetljiva, po nekim studija i sama sebe kaznjavaju.
Zackoljica je u praksi kad treba naci pravu meru.

Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: "Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!"
Lakše bismo vaspitavali decu kada bi ona imala samo uši, a ne i oči.

Citirano sa: Duško Radović - Aforizmi Duško Radović

ma to je lepo ali bitno je ovo s disciplinom da te drzi mislim... mzoda je dobro kad su okolo neki realni likovi iz rata npr ako imas ili selo
lupetam mislim nemam decu svesna sam, ioanko smo svi razlicito odgajani, ako je samo kruto i to ne valja, mada ionako ima i neki random
избор васпитања је повезан,условљен са родитељским жељама:rtfm:
родитељ МОРА:rtfm:бити добар пример и успоставити поштовање(не нужно страхопоштовање),разумевање детета
тема би требала да гласи"љубав или дисциплина ако желите такво и такво дете":lol:

Back