Ljubav i vernost ljudi južnije od Beograda

U svakom slucaju,bolje bilo biti pod turcima nego pod austrougarima.Terati decu od 17 godina u rat,plus u roku od odmah da se javih u bazu kad ti svira sirena,pa premestanje iz mesta u mesto,kako im dodje,pa onda najteze kazne za najmanji prekrsaj,pa svakodnevno nipodastavanje u svakoj prilici.....ostavi to traga na danasnjim stanovnicima Vojvodine,kao i duz cele te Vojne granice
janjičare vam ne opraštamo !!!

Odavno sam izrazio svoje mišljenje,da nisu ljudi južnije od Beograda džabe bili pod Turcima 500 godina.
To je definitivno,ostavilo trag.
U zadnjih par godina,mnogo ih je došlo u Sloveniju,konkretno baš u moj gradić.
I verovali ili ne,i baš niko normalan.
Sve je to sirotinja,siromašna duhom ,mozgom i obrazom.
Iskreno bih voleo da grešim,ali na žalost upravo je tako.
Lenji,iskvareni,stipse,lažovi,ma ko da ih je neko na isti kalup napravio.
Aj sad nešto konkretno.
Naime došao pre par godina neki pekar iz Vranja.
Odmah mi se pohvalio,kako je kupio diplomu o završenoj srednjoj školi,kako bi mogao doći u Sloveniju.
Raspitivao se koliko ja zaradjujem,koliko para imam i tako,sve što ne bi trebalo da ga interesuje
E sad,izgled nikakav,mali čovečuljak,grbav,ćelav,uskih ramena,okrugle glave i sav rošav po licu.Vozačku nema,ma bukvalno ništa.
Reče mi da ima ženu i decu,teško mi je bilo i poverovati u to.
I dođe mu ta žena ovde.
Ona sušta suprotnost,lepog izgleda,neki jebuzovan pogled i još vozi auto.
Pomislih,na koju li je caku izabrala ovakvog muža.Možda ju je kidnapovao...
Uglavnom,lik me zamoli da mu pomognem i nadjem posao za ženu.
To i uradih,i počne da radi u nekom malom restoranu na jezeru.
I tako,odjedanput mali ćelavi,počne da se uzdiže,kad nas vidi na ulici okrene glavu,postao pun sebe.
Dve plate,uzdigao se...Kupio stan:Žena ga vozi na posao.
Medjutim ,žena mu istog dana kada je dobila neograničenu vizu,prizna da je u restoranu našla drugoga i da je u vezi sa njim godinu dana.I da počinje da živi sa tim drugim.
Malom pekaru to ne smeta,i samo traži od nje da ga vozi na posao,da ne ide peške.Dobija on putne troškove,ali kad ga žena vozi,ona to od svojih para,pa i na tome da uštedi.
Kakav bre obraz,dostojanstvo.
S obzirom da je ovo već treći par,koji je došao iz Vranja i okoline,a isto prošao,pitanje za dame južnije od Beograda,da li ste sa vašim muževima samo kao prelazno rešenje,dok se ne pojavi neka bolja opcija?
Od svih Srba najgora iskustva sam imao sa ljudima iz sjeverne Šumadije, do 70-ak km južno od Beograda. Većina njih su bili neviđeni materijalisti, po potrebi šlihtare, jedni drugima podmeću klipove u točkove (kod njih doslovno važi pravilo da komšiji crkne krava), ljubomorni su na tuđi uspjeh itd. To što iz nepoznatih razloga ne vole ili čak mrze nas Krajišnike je dodatna stavka. Čast izuzecima. Južnjaci su ljudine za sjeverne Šumadince.

Ponavljam,sta se preko Drine desavalo,to ne znam.Kod nas toga nije bilo,ziveli smo u slobodi,dok neki varvare nisu poslusali da se dignu protiv turaka,kojih uopste i nije bilo u nekom velikom broju
pravih Turaka i nije bilo, bilo je Islamizovanog lokalnog stanovništva, koje je skupljalo harač, znalo jezik itd, to je bila periferija imperije.
E sad pricati kako su Turci bili med i mleko je smesno.

Komentar koji je pokrenuo lavinu.
I ja sam otišao iz sela. Ni fakultet ne bih završio da jako nisam želeo da pobegnem od sudbine težak-a. ( verovatno). Bio sam tamo kao pušten s lanca..
I nisam ni plitak, ni malograđanin ( a na tebi je da dokazuješ da jesam).

Boldovaću ti ono zbog čega mislim da si ti ta.
ja jesam poseban i jesam drugačiji ,.. i jako je dobro to i tako misliti o sebi.
-------------------------------------------------------------------
a vi što delite lekcije, kako ste kao Iznad, pogledajte se u ogledalu.

Šta je otac Nikole Tesle rekao sinu kada je odlazio brodom. I šta je sin Nikola prvo uradio (ne znaš ?,.. pa džaba ti što ti kao nisi seljanka,.. ja vidiš jesam, i ne stidim se.)
Figurativno , dečko , figurativno rečeno - tako ide izreka. Pjesnička sloboda
Nisi plitak ni malograđanin , ali bukvalista jesi. :D

Ja se ne bih složio sa tim.Iz ličnog iskustva pišem,užasavam se onim što sam video i zaključio.
Voleo bih da me neko demantuje,da to nije tako i da nisu svi isti.
11 godina sam ovde,nijedan normalan nije došao,ali baš.
Doživeo sam to da se lik kune u mrtvo dete da bi dobio 1e veću satnicu,doživeo sam i to da vozim lika u po noći,tobože na sahranu ocu,koji je umro par godina pre,doživeo sam i to da lik koji je došao iz Niša,ne ide kući pet godina,jer bi ga put izašao 200e,doživeo sam i to da lik promeni ić na kraju prezimena,ne bi li silom postao Slovenac,a došao kao veliki Srbin,Vojvode Šešelja...
Znam kako ovo izgleda,nije mi namera da vredjam nikoga,ali pišem o onome što vidim i što je istina.
Stvarno ne znam sa kakvim si tipovima u kontaktu , ali biće da je do njih samih - ne do mesta rođenja. Za vino važi geografsko poreklo.

Odavno sam izrazio svoje mišljenje,da nisu ljudi južnije od Beograda džabe bili pod Turcima 500 godina.
Aj sad nešto konkretno.
Odmah mi se pohvalio,kako je kupio diplomu o završenoj srednjoj školi,kako bi mogao doći u Sloveniju.
Raspitivao se koliko ja zaradjujem,koliko para imam i tako,sve što ne bi trebalo da ga interesuje
E sad,izgled nikakav,mali čovečuljak,grbav,ćelav,uskih ramena,okrugle glave i sav rošav po licu.Vozačku nema,ma bukvalno ništa.
I dođe mu ta žena ovde.
I tako,odjedanput mali ćelavi,počne da se uzdiže,kad nas vidi na ulici okrene glavu,postao pun sebe.
Medjutim ,žena mu istog dana kada je dobila neograničenu vizu,prizna da je u restoranu našla drugoga i da je u vezi sa njim godinu dana.I da počinje da živi sa tim drugim.
Malom pekaru to ne smeta,i samo traži od nje da ga vozi na posao,da ne ide peške.Dobija on putne troškove,ali kad ga žena vozi,ona to od svojih para,pa i na tome da uštedi.
S obzirom da je ovo već treći par,koji je došao iz Vranja i okoline,a isto prošao,pitanje za dame južnije od Beograda,da li ste sa vašim muževima samo kao prelazno rešenje,dok se ne pojavi neka bolja opcija?
Nisam verovao, ali 90 % (beo)gradjana su naduvani. Meni komšija jednom došao na vrata da trazi pare za nesto sto nije moja obaveza kao podstanara da platim u vezi zgrade. Rekao sam da necu. On se naljutio i rekao mi je ovde u Beogradu se sve plaća. Mislim se jedi g i samo sam mu zatvorio vrata.

Aj sad nešto konkretno.
I dođe mu ta žena ovde.
Ni do pola nisam stigao da pročitam, takav neki intenzivan osećaj blama me spopao.

Ali volim kad ljudi ovako pokažu pravo lice i o sebi kažu toliko više nego o onima o kojima pišu.

Apsolutno. Ista iskustva imam s njima.

500 godina pod Turcima je ostavilo traga na njima, počevši od kulture pa do fizičkog izgleda, nije to bezveze najprljaviji i najnerazvijeniji deo Srbije. Jeza me podiđe samo kad ih čujem kako govore.
A joj, jadan ti, mora da je pravo nasilje za tebe slušati malko drugačiji dijalekt. Ropstvo baš čini čuda da robovi poprime fizički izgled robovlasnika.

:hahaha:

A joj, jadan ti, mora da je pravo nasilje za tebe slušati malko drugačiji dijalekt. Ropstvo baš čini čuda da robovi poprime fizički izgled robovlasnika.

:hahaha:
Srbi, oni koji su se doselili na Balkan u 7. veku, su bili slovensko pleme, srodni sa Poljacima, Česima, Slovacima, Ukrajincima... koliko fenotipa tipičnih za njih vidiš oko sebe?

Kultura i izgled okupatora ne mogu da se poprime, dokaz:

1000027750.jpg

:lol:

Tvoja mora da je klasik hiperborejska, bez sumnje. 😁
Plave oči boje okeana, svetla koža i kosa, prave crte lica, pravi slovenski fenotip. Kad me ljudi vide na ulici u Varšavi, Stokholmu ili Londonu, misle da sam njihov fellow European...

S druge strane, ovog i tebe kada vide pomisle da je reč o migrantima iz Turske ili Alžira, i koji će uskoro da obiju trafiku.

Back