Ljubav i novac...

ne razumem sta hoces da kazes?! ja mislim da je glupost to da se on oseca nepotrebno ako ne zaradjuje vise od nje i da njegov novac sluzi za kucu, i da se pita koji sam ja faktor ako ne zaradjujem vise ?!?!?!

a temu sam postavila jer me zanimaju misljenja drugih...

To sto je tvoj drug tako vaspitan, ne znaci da se i ostali tako ponasaju...

Moje misljenje je da ja trebam da dam sve od sebe da porodici obezbedim normalan zivot... Naravno, ako i zena radi, kakve veze ko ce imati vecu platu... To je ipak stvar primitivizma...

U drustvu u kojem zivimo, zena je ta koja se moze nazvati "porodicnim menadzerom"... Zena je ta koja radja... Normalno je da ima bar pola godine za odrzavanje trudnoce i jos godinu dana porodiljskog... Ako porodica ima vise dece, onda se moze desiti da zena ne radi i po nekoliko godina kada je u punoj radnoj snazi... I tako i treba da bude... Za to vreme, ipak je na muzu da obezbedi sve sto je potrebno, pa i novac, da bi njegova porodica mogla normalno da funkcionise... Po mom misljenju, zena je stub porodice... Pored radjanja, moramo se sloziti da je zena ta koja u najvecem broju slucajeva sprema, pere, cisti i sta jos ne... Ako bi hteli neku ravnopravnost, onda je na muzu da zaradi da to sve funkcionise... I opet ponavljam, kada cujem takvo misljenje o novcu, mogu samo da zakljucim da se radi o moralnim nakazama...

Ali, opravdanje za to je drustvo u kome zivimo...

Istorijski gledano, zena je vekovima nipodastavana na ovim prostorima... Malo je bilo pismenih... Vecinom su i ti malobrojni pismeni, bili vezani za crkvu u kojoj zena nije imala pristupa... Obicnom narodu su ostajali fizicki poslovi, tako da je muskarac prihvatao te poslove a zena se brinula o kuci i porodici... Treba razumeti da je drustvo u kojem zivimo ipak patrijarhalno... Ne zaboravimo i to, da je jos uvek moguce da zene u nekim zabitima ljube muzu ruku kad udje u kucu i peru mu noge... Taj teret istorije nije iskorenjen... U mnogome jeste napredovao, tako da danas imamo veliki broj zena koje rade i lepo zaradjuju... I to je jako dobra stvar, ali opet, ako pogledamo nase drustvo, procenat ovakvih slucajeva se znatno smanjuje...

Mogu vam reci da znam dosta slucajeva bracni parova gde je zena profesor univerziteta a muz radi u nekoj fabrici... I ona ima dva do tri puta vecu platu od njega i nisam primetio da im to smeta...

Da ponovim jos jednom, takav stav je istorijsko nasledje i uzrokovan drustvenim prilikama u kojim zivimo... Ekstremno podrzavanje tog stava je svojstveno moralnim nakazama... A da me neko ne bi pogresno shvatio, pa rekao kako u principu dobrog coveka nazivam moralnom nakazom, zelim samo da dodam da je taj njegov stav veoma prizemno ponizavanje voljene osobe... Posredno nabacivanje da ona nije dovoljno dobra, da nije sposobna da bez njega izdrzava porodicu, da trosi novac na gluposti... I na kraju krajeva, razlog da joj u svakom trenutku pribaci kako je ona svoju zaradu trosila samo na sebe... Jako prizemno...

Odatle i poticu izreke "dok te ja lebom ranim", "dok zivis na mojim jaslama" i slicno... Ima li to veze sa ljubavlju...

Ja sam mislila da je u vezi od novca mnogo bitnija podrska, ljubav i postovanje.... I da nije ni bitno ko vise zaradjuje..

:) pa jeste....ali, zivot je dug, naporan, i svako mora da nadje svoju ulogu....ne valjda da se bilo ko oseca podredjenim....ako se oba partnera osecaju ostvareni i u drugim sferama svog zivota, onda veza uspeva....znam situaciju gde zena ganja karijeru a muskarac je sa decom...oni tako funkcionisu i svaka im cast....ali, da je retko, retko je.....

pa nije...nacices nekoga istih shvatanja kao i ti.....dajte ljudi, postujte razlicitosti....zasto mislite da je samo vase misljenje ispravno aaaaaaa??????

Hmmm imam taj problem (moje misljenje je samo ispravno), ali postujem i razlicitost... I da nije tako ne bih postavljala temu (koju sam postavila da bih videla da ja mozda ne gresim sto imam takvo vidjenje).... ali vidim da ovde ima onih koji razumeju i onih koji ne razumeju to....

a sto se tvog prethodnog posta tice
Mozda cu i ja za koju god biti u tripu da mi je vazno da sedim kuci s decom (mozda to ide s godinama), ne kazem da necu.... verovatno to ide s godinama....

Hmmm imam taj problem (moje misljenje je samo ispravno), ali postujem i razlicitost... I da nije tako ne bih postavljala temu (koju sam postavila da bih videla da ja mozda ne gresim sto imam takvo vidjenje).... ali vidim da ovde ima onih koji razumeju i onih koji ne razumeju to....

a sto se tvog prethodnog posta tice
Mozda cu i ja za koju god biti u tripu da mi je vazno da sedim kuci s decom (mozda to ide s godinama), ne kazem da necu.... verovatno to ide s godinama....

a ne....ne sedim ja kuci sa decom....ja radim i imam karijeru, solidnu....nije u tome stvar....samo odradim 8 sati i trcim kuci mom sinu....ne zelim da radim 10-12 sati dnevno kad se kome rep podigne, a za dobru karijeru nemas radno vreme i uvek moras biti dostupan......

a ne....ne sedim ja kuci sa decom....ja radim i imam karijeru, solidnu....nije u tome stvar....samo odradim 8 sati i trcim kuci mom sinu....ne zelim da radim 10-12 sati dnevno kad se kome rep podigne, a za dobru karijeru nemas radno vreme i uvek moras biti dostupan......

Ok... onda :super: ja sam mislila da bi ti sedela kuci i cuvala decu i cekala dragog (sto takodje postujem, iako ne razumen)

Ok... onda :super: ja sam mislila da bi ti sedela kuci i cuvala decu i cekala dragog (sto takodje postujem, iako ne razumen)

Ja znam primer coveka koji je otisao u inostranstvo, tamo se ozenio strankinjom i posto mu zena ima posao u drzavnoj sluzbi, njemu je pripala cast da cuva decu... Mislim, to je njegov izgovor... Dovoljno je da jedno iz porodice radi... Eto, on sedi kuci, cuva decu i ceka draganu... :whistling:

To sto je tvoj drug tako vaspitan, ne znaci da se i ostali tako ponasaju...

Moje misljenje je da ja trebam da dam sve od sebe da porodici obezbedim normalan zivot... Naravno, ako i zena radi, kakve veze ko ce imati vecu platu... To je ipak stvar primitivizma...

U drustvu u kojem zivimo, zena je ta koja se moze nazvati "porodicnim menadzerom"... Zena je ta koja radja... Normalno je da ima bar pola godine za odrzavanje trudnoce i jos godinu dana porodiljskog... Ako porodica ima vise dece, onda se moze desiti da zena ne radi i po nekoliko godina kada je u punoj radnoj snazi... I tako i treba da bude... Za to vreme, ipak je na muzu da obezbedi sve sto je potrebno, pa i novac, da bi njegova porodica mogla normalno da funkcionise... Po mom misljenju, zena je stub porodice... Pored radjanja, moramo se sloziti da je zena ta koja u najvecem broju slucajeva sprema, pere, cisti i sta jos ne... Ako bi hteli neku ravnopravnost, onda je na muzu da zaradi da to sve funkcionise... I opet ponavljam, kada cujem takvo misljenje o novcu, mogu samo da zakljucim da se radi o moralnim nakazama...

Ali, opravdanje za to je drustvo u kome zivimo...

Istorijski gledano, zena je vekovima nipodastavana na ovim prostorima... Malo je bilo pismenih... Vecinom su i ti malobrojni pismeni, bili vezani za crkvu u kojoj zena nije imala pristupa... Obicnom narodu su ostajali fizicki poslovi, tako da je muskarac prihvatao te poslove a zena se brinula o kuci i porodici... Treba razumeti da je drustvo u kojem zivimo ipak patrijarhalno... Ne zaboravimo i to, da je jos uvek moguce da zene u nekim zabitima ljube muzu ruku kad udje u kucu i peru mu noge... Taj teret istorije nije iskorenjen... U mnogome jeste napredovao, tako da danas imamo veliki broj zena koje rade i lepo zaradjuju... I to je jako dobra stvar, ali opet, ako pogledamo nase drustvo, procenat ovakvih slucajeva se znatno smanjuje...

Mogu vam reci da znam dosta slucajeva bracni parova gde je zena profesor univerziteta a muz radi u nekoj fabrici... I ona ima dva do tri puta vecu platu od njega i nisam primetio da im to smeta...

Da ponovim jos jednom, takav stav je istorijsko nasledje i uzrokovan drustvenim prilikama u kojim zivimo... Ekstremno podrzavanje tog stava je svojstveno moralnim nakazama... A da me neko ne bi pogresno shvatio, pa rekao kako u principu dobrog coveka nazivam moralnom nakazom, zelim samo da dodam da je taj njegov stav veoma prizemno ponizavanje voljene osobe... Posredno nabacivanje da ona nije dovoljno dobra, da nije sposobna da bez njega izdrzava porodicu, da trosi novac na gluposti... I na kraju krajeva, razlog da joj u svakom trenutku pribaci kako je ona svoju zaradu trosila samo na sebe... Jako prizemno...

Odatle i poticu izreke "dok te ja lebom ranim", "dok zivis na mojim jaslama" i slicno... Ima li to veze sa ljubavlju...

bas si lepo ovo rekao:)
kod nas je situacija sledeca:muz ne voli kad ja imam vecu platu,ali bilo kakvu da imam nemam pravo od nje da kupujem gluposti:besna: pa gde to ima

zaista me zanima zasto je bitno da on bude taj koji ce donositi novac u kucu?!

Ne znam o cemu si i sa kim si razgovarala sinoc, ali ja o tome nisam razgovarala. Pricala sam sa jednim drugom o nekim njegovim problemima i tiopom koji mi se svidja, a posle sam spasila i decku zivot, ali o tom - potom, jos uvek sam malo u soku.
Da se vratim na temu. Ja sam ptrijarhalno vaspitana i smtram da muskarac treba da vodi glavnu rec u kuci. Ako on nije to u stanju, onda to mora zena. Zivot je takav porodica mora da funkcionise zar ne?
Sto se tice novca... Meni nije vazno ko vise zaradjuje. Najvaznije je da se novac ne rasipa na gluposti. Do sada sam ja uvek bila imucnija od mojih partnera, pa cak i ako su oni bili prilicno dobrostojeci. To je stvarno primitivno razmisljanje da mora ovaj ili onaj da vise zaradjuje. Smatram da je za ljubav to nebitno, sve dok novac pristize. Kada sam ja, koja se cvrsto drzim svojih principa, patrijarhalnoh vaspitanja, postovanja, cestitosti, dosla do ovog zakljuckla, mislim da biste i svi vi mogli da razmisljate tako.

e, ovako.. sinocni razgovor me je naveo da otvorim ovu temu, i zanima me da li je i zasto muskarcima bitno da zaradjuju vise od svoje zene u braku ili u vezi (ako zajedno zive).... Drug mi je sinoc rekao "Ja sam musko, normalno da sam ja tu onaj koji ce svojoj porodici (zeni, deci) obezbediti sve sto im treba, a zena nek lepo stavi svoju platu u svoj dzep ili nek eventualno trosi na neke gluposti", na moje pitanje "sta ako npr ona zaradjuje vise od tebe" on je bio u fazonu "ne bi mi smetalo ali ja bih ipak morao da obezbedim sve osnovno za zivot na ovaj ili onaj nacin, jer sta sam joj ja (potpuno sam joj nepotreban) ako ona moze sama sve da finansira"......

zaista me zanima zasto je bitno da on bude taj koji ce donositi novac u kucu?!

by the way objasnjenja "to je normalno" zaista ne razumem, osim ako naravno ne objasnite detaljno kako i zasto je to normalno....

Nemam pojma,svejedno mi je bolje da ima nego da nema ebes budale :)

Back