Papa Smurf
Elita
- Poruka
- 17.363
ne razumem sta hoces da kazes?! ja mislim da je glupost to da se on oseca nepotrebno ako ne zaradjuje vise od nje i da njegov novac sluzi za kucu, i da se pita koji sam ja faktor ako ne zaradjujem vise ?!?!?!
a temu sam postavila jer me zanimaju misljenja drugih...
To sto je tvoj drug tako vaspitan, ne znaci da se i ostali tako ponasaju...
Moje misljenje je da ja trebam da dam sve od sebe da porodici obezbedim normalan zivot... Naravno, ako i zena radi, kakve veze ko ce imati vecu platu... To je ipak stvar primitivizma...
U drustvu u kojem zivimo, zena je ta koja se moze nazvati "porodicnim menadzerom"... Zena je ta koja radja... Normalno je da ima bar pola godine za odrzavanje trudnoce i jos godinu dana porodiljskog... Ako porodica ima vise dece, onda se moze desiti da zena ne radi i po nekoliko godina kada je u punoj radnoj snazi... I tako i treba da bude... Za to vreme, ipak je na muzu da obezbedi sve sto je potrebno, pa i novac, da bi njegova porodica mogla normalno da funkcionise... Po mom misljenju, zena je stub porodice... Pored radjanja, moramo se sloziti da je zena ta koja u najvecem broju slucajeva sprema, pere, cisti i sta jos ne... Ako bi hteli neku ravnopravnost, onda je na muzu da zaradi da to sve funkcionise... I opet ponavljam, kada cujem takvo misljenje o novcu, mogu samo da zakljucim da se radi o moralnim nakazama...
Ali, opravdanje za to je drustvo u kome zivimo...
Istorijski gledano, zena je vekovima nipodastavana na ovim prostorima... Malo je bilo pismenih... Vecinom su i ti malobrojni pismeni, bili vezani za crkvu u kojoj zena nije imala pristupa... Obicnom narodu su ostajali fizicki poslovi, tako da je muskarac prihvatao te poslove a zena se brinula o kuci i porodici... Treba razumeti da je drustvo u kojem zivimo ipak patrijarhalno... Ne zaboravimo i to, da je jos uvek moguce da zene u nekim zabitima ljube muzu ruku kad udje u kucu i peru mu noge... Taj teret istorije nije iskorenjen... U mnogome jeste napredovao, tako da danas imamo veliki broj zena koje rade i lepo zaradjuju... I to je jako dobra stvar, ali opet, ako pogledamo nase drustvo, procenat ovakvih slucajeva se znatno smanjuje...
Mogu vam reci da znam dosta slucajeva bracni parova gde je zena profesor univerziteta a muz radi u nekoj fabrici... I ona ima dva do tri puta vecu platu od njega i nisam primetio da im to smeta...
Da ponovim jos jednom, takav stav je istorijsko nasledje i uzrokovan drustvenim prilikama u kojim zivimo... Ekstremno podrzavanje tog stava je svojstveno moralnim nakazama... A da me neko ne bi pogresno shvatio, pa rekao kako u principu dobrog coveka nazivam moralnom nakazom, zelim samo da dodam da je taj njegov stav veoma prizemno ponizavanje voljene osobe... Posredno nabacivanje da ona nije dovoljno dobra, da nije sposobna da bez njega izdrzava porodicu, da trosi novac na gluposti... I na kraju krajeva, razlog da joj u svakom trenutku pribaci kako je ona svoju zaradu trosila samo na sebe... Jako prizemno...
Odatle i poticu izreke "dok te ja lebom ranim", "dok zivis na mojim jaslama" i slicno... Ima li to veze sa ljubavlju...