Ljubav i narod

"Zena kojoj se posumnja u njeno prevarenije muzenoga joj covjeka, ima se preko pogace maljem po temenu ošinuti tako da joj dusa tjelesinu napusti" - Jovo Kapisoda, Herceg Bosna, negde na granici sa Crnom Gorom, oko 1672.

Inace do tada se zena udarala bez pogace, ali se tada meko hercegovacko srce ipak sazalilo, te odlucilo da koristi prefinjenije metode, sto je znacajna prekretnica u evouciji ovog brdovitog kraja.

Lapot.jpg

Mislim da je metoda likvidacije ista kao i kod zene koja prevari muza

• Tužan
Reactions: Red
Nije.
Lapot je kada nemocnog starca iz kuce odvedes u sumu i tamo mu "skratis" muke toljagom ili ga ostavis da umre.
Pa to je to, na metod malja u glavu sam mislila.

Preko glave bi se stavljao se hleb ili kukuruz, da ne bude da je selo ubilo starca, nego hleb.
Kasnije se valjda desilo da je neko proširio da su stari ljudi mudri i da mudrošću mogu da doprinose zajednici, i lapot je prestao da se praktikuje.
Mada se neki antrop. ne slažu da li je uopšte postojao.

Preko glave bi se stavljao se hleb ili kukuruz, da ne bude da je selo ubilo starca, nego hleb.
Kasnije se valjda desilo da je neko proširio da su stari ljudi mudri i da mudrošću mogu da doprinose zajednici, i lapot je prestao da se praktikuje.

Hahah al koje skidanje odgovornosti level pro "nismo mi, hleb je"

• Haha
Reactions: Red

Moja baba je pricala da covek kada napuni 75 treba da se ubije.
Kako je presla tu granicu vise ne spominje.

Mozda je primenjivan u zabitima, gde je zivot bio jako tezak.

"ispod brda najbolji kukuruz raste"
"žena bez dupeta k'o selo bez crkve"
"sto ljudi sto ćudi, sto žena dvesta sisa"
"ne jebbe lep nego uporan"
"od birača nema jebača"
"nevina kao majka 9 Jugovića"
"olupala više jaja o dupe nego ja o tiganj"
I još puno vickasto erotičnih poštapalica, sad ne mogu da ih se setim a zbog kojih mi dođe da dotičnog sagovornika zalepim dlanom.

Back