Литије против литијума

Natrijum jonske baterije mogu, Kinezi ih rade ... već sam napisao.
Bolje su od litijumskih.
Nešto sumnjam da su oni pored litijuma našli još nešto ... tek ćemo saznati.
Moguće je sve. Ja u sve sumnjam i nikome ne verujem ništa. Ne verujem da je vađenje litijuma bezopasno, niti da je opasno koliko dižu paniku ovi dušebrižnici.

Struka je vec rekla svoje, diptrouteru sendvica.
Koja struka? Agronomi i meteorolozi,monah iz manastira. Niko zaista strucan nece da prica o katastroficnim ishodima jer ih nema. Vece zagadjene pravi TENT u Obrenovcu,ali treba nam struja pa se cuti.
Madjari dobili dozvolu da podignu temperaturu Dunava na 30 stepeni C,da bi ohladili nuklearku zbog povecanje proizvodnje struje.

Moguće je sve. Ja u sve sumnjam i nikome ne verujem ništa. Ne verujem da je vađenje litijuma bezopasno, niti da je opasno koliko dižu paniku ovi dušebrižnici.
:tick:
Ljudi sami kažu da bi oni kao građanisti umeli da kopaju litijum tako da bude blagotvoran. Veliki Vođa AV i njegove izjave im samo dođu fin izgovor da se traži priznanje tzv “Kosova” kroz “borbu za zaštitu životne sredine”.

C0F23499-879B-4F18-98AA-4471E39F1E28.jpeg

Ljudi sami kažu da bi oni kao građanisti umeli da kopaju litijum tako da bude blagotvoran. Veliki Vođa AV i njegove izjave im samo dođu fin izgovor da se traži priznanje tzv “Kosova” kroz “borbu za zaštitu životne sredine”.

Pogledajte prilog 1586824
Oteli mu igračku pa kmeči. Oni doveli Rio Tinto, a ovaj im oteo...
E, stvarno je pokvaren.

Nisam, ali kad si ti tu znam da nema zime, ne treba nam jači stručnjak.

Deli znanje, ne budi cicija.
To što Mugatu ne prestaje da troluje ne znači da moraš i ti, pogotovo ne na ovako divisive temi na kojoj je polarizacija već dostigla 250% i to o nečemu što ne može a da nema negativnih posledica, bilo ekoloških, bilo u vidu daljeg zaostajanja Srbije, bilo i jedno i drugo.

Izvinjavam se forumasima i forumasicama.

Nisam znao da cu otvaranjem teme da prizovem ludake na istu.
Пун је форум лудих навијача...
А и Лилит може доћи ако се настави тема дуго.

Боље би ти било да одеш некад у Цркву на Литургију, упалиш свећу и молиш се за твоју жељу да Литијум и Рио Тинто отмичари оду.

----

Био сам убеђен да су Зеленовић и Ћута исти небитни лик?!

Jel ovo na foru "moraš biti kokoška da bi znao šta je jaje"? 🤔
Не мешај бабе и кокошке.

Закаснили су попови са литијама против литијума. Народ је сам покренуо масовне протесте, они теку и попови више нису потребни; када је требало да у Ваљеву зазвоне црквена звона, одбили су, међутим устала је Србија и без звоњаве. И ако би се сада појавиле некакве "званичне" литије (не рачунам суботње литије Светог Антонија Булеварског којих btw нешто нема у задње време), то знајте да је само бедан покушај попова да помогну свом Вољеном тако што ће литијама да спрече предстојеће блокаде пруга и путева

Народ чине појединци... А често је ЂаВо у њихивом литијУму.

Протесте само твој леви антифа параудбашки блок саботира. И рекетира власт за друге уступке.

Ако ми блокираш пут и пруге или било шта битно , не мислиш ли да ја могу да блокирам твој дом и тоалет шољу из које обедујеш јер такав загађујеш град и интернет?!
Ако ти смета копање у тој долини Јадра или где већ иди тамо са осталим сличномишљеницима, вежи се за дрвеће ланцима као некад поштени еко зелени активисти, а не ови данас сорошеви еко терористи што прскају споменике и аеродроме.

Posto stalno postavjas tu sliku i tekst koji sam lajkovala, ja sam to protumacila ovako i zato dala reputaciju - Da Vucic (Srbija) nema potencijala da sami kopamo litijum, pa ovi traze i podrzavaju Rio Tinto kao partnera koji bi kopao u Srbiji.

Nista spektakularno znacajno da bi ga topliko potencirao u temi.

Posto stalno postavjas tu sliku i tekst koji sam lajkovala, ja sam to protumacila ovako i zato dala reputaciju - Da Vucic (Srbija) nema potencijala da sami kopamo litijum, pa ovi traze i podrzavaju Rio Tinto kao partnera koji bi kopao u Srbiji.

Nista spektakularno znacajno da bi ga topliko potencirao u temi.
Rio Tinto je sam po sebi problem. Preko svega ostalog.

Natrijum jonske baterije mogu, Kinezi ih rade ... već sam napisao.
Bolje su od litijumskih.
Nešto sumnjam da su oni pored litijuma našli još nešto ... tek ćemo saznati.
Imas pouzdanu informaciju da su bolje te natrijumsko-jonske od litijum-jonskih?
Jbg, onda su sasvim pogresne informacije koje kazu da litijum-jonske imaju skoro dva puta veci kapacite punjenja ( 200 Wh/kg) nego natrijum-jonske (120Wh/kg) i da je jon litijuma tri puta manji od jona natrijuma.

Prva stvar, skoro duplo manji kapacitet punjenja natrijum-jonske baterije znaci da mora da ima i toliko vecu masu od litijumsko-jonske. Pa sledi da bi zamenili litijunsko-jonsku bateriju baterijom natijumovih jona istog elektricnog kapaciteta treba da stavimo znatno tezu bateriju u EV. Da posmatramo jedno obicno vozilo Tesla 3 od 75Kwh, njemu treba baterija od cistih ( mislim samo na onaj deo koji skladisti struju a ne i na mehanicke stvari na samoj bateriji kao omotace, zidove baterije, nosace, elekttroniku itd) 375kg litijum-jona. Ta ista kolicina energije (75 kWh) se moze uskladistiti u 625kg natrijum-jona. Znaci automobil sa istim kapacitetom baterije bi bio tezi "tricavih" 250kg. Sa tim se Kinezi nisu izborili, to je stvar na hemijskom nivou samih elemenata, zato i zadnjih godinu dana nema vesti o "napretku" natrijum-jonskih baterija. Zato i dalje svi gledaju na litijum kao trenutno najbolji izbor za baterije.

A onaj detalj, gde sam napisao da je jon litijuma tri puta manji od jona natrijuma se direktno odrazava na briznu punjenja i praznjenja jer se natrijumovi joni sporije krecu od manjih jona litijuma - brzina punjenja je itekako vazan faktor kod baterija.

Ekstremna prednost natrijumske baterije je u tome sto se za njenu proizvodnju ne koriste kriticni metali/rude (natrijuma ima svuda okolo) pa bi nekim drugacijim "pakovanjem" na hemijskom nivou (povecanjem kapaciteta baterije) to postao materijal buducnosti. Zato naucnici sirom sveta rade na tom... ali nekako im, za sad, ne uspeva.

Poslednja izmena:

Back