Литије против литијума

Ponudili sponzorstvo FK C.ZVEZDA od 15m.evra,aktuelno je 6m.evra godisnje od GAZPROMa koje istice,navijaci odbili? Delije protiv Vucica,svasta ce tu da bude.
Brzo su se Delije restartovale.

Vladimir Vuletić o parolama navijača Zvezde: Pošto Ultra kop ne radi na Kosovu, ne dirajte mi litijum 2

Imas pouzdanu informaciju da su bolje te natrijumsko-jonske od litijum-jonskih?
Jbg, onda su sasvim pogresne informacije koje kazu da litijum-jonske imaju skoro dva puta veci kapacite punjenja ( 200 Wh/kg) nego natrijum-jonske (120Wh/kg) i da je jon litijuma tri puta manji od jona natrijuma.

Prva stvar, skoro duplo manji kapacitet punjenja natrijum-jonske baterije znaci da mora da ima i toliko vecu masu od litijumsko-jonske. Pa sledi da bi zamenili litijunsko-jonsku bateriju baterijom natijumovih jona istog elektricnog kapaciteta treba da stavimo znatno tezu bateriju u EV. Da posmatramo jedno obicno vozilo Tesla 3 od 75Kwh, njemu treba baterija od cistih ( mislim samo na onaj deo koji skladisti struju a ne i na mehanicke stvari na samoj bateriji kao omotace, zidove baterije, nosace, elekttroniku itd) 375kg litijum-jona. Ta ista kolicina energije (75 kWh) se moze uskladistiti u 625kg natrijum-jona. Znaci automobil sa istim kapacitetom baterije bi bio tezi "tricavih" 250kg. Sa tim se Kinezi nisu izborili, to je stvar na hemijskom nivou samih elemenata, zato i zadnjih godinu dana nema vesti o "napretku" natrijum-jonskih baterija. Zato i dalje svi gledaju na litijum kao trenutno najbolji izbor za baterije.

A onaj detalj, gde sam napisao da je jon litijuma tri puta manji od jona natrijuma se direktno odrazava na briznu punjenja i praznjenja jer se natrijumovi joni sporije krecu od manjih jona litijuma - brzina punjenja je itekako vazan faktor kod baterija.

Ekstremna prednost natrijumske baterije je u tome sto se za njenu proizvodnju ne koriste kriticni metali/rude (natrijuma ima svuda okolo) pa bi nekim drugacijim "pakovanjem" na hemijskom nivou (povecanjem kapaciteta baterije) to postao materijal buducnosti. Zato naucnici sirom sveta rade na tom... ali nekako im, za sad, ne uspeva.

Oko tog “gušćeg pakovanja na hemijskom nivou” ima jedan mali problem - masa problema nije ni teorijski rešena, a kamo li na inženjerskom nivou.

Izvini, ali zapažam da su ljudi pod uticajem medija koji iz sasvim prozirnih pobuda šire strahove - i to rade oni koji se sami spremaju da kažu da će taj litijum ipak morati da se kopa jer tako zahteva EU. Tj čim oni dođu na vlast.
Ti lepo ides na ignore jer se i dalje, uprkos mojim apelima, pozivas na puko politikantstvo.

Zato što portal N1 ima po 5-10 litijumskih tekstova dnevno - više se bave otvorenim zastrašivanjem čitalaca nego Olimpijadom koja je u toku.
Imaš na tviteru nalog detektor laži i on baš često postavlja kako na N1 gostuju takodje i zagovornici kopanja litijuma. Ima primera i sa Nove S. Tako da ako medijski posmatramo i saberemo to sa neprestanim agitovanjem medija vlasti onda Rio Tinto u tom smislu ima ogromnu prednost. Ma koliko opozicioni mediji više forsirali protivnike.

Imaš na tviteru nalog detektor laži i on baš često postavlja kako na N1 gostuju takodje i zagovornici kopanja litijuma. Ima primera i sa Nove S. Tako da ako medijski posmatramo i saberemo to sa neprestanim agitovanjem medija vlasti onda Rio Tinto u tom smislu ima ogromnu prednost. Ma koliko opozicioni mediji više forsirali protivnike.

Ma meni je Vučko jasan još od kad me je Toma dodatno iznervirao izborom dotičnog za glavnog saradnika. Sad su Gretini na dnevnom redu.

Što se tiče ovog kanala sasvim je jasno da su oni Vođini, ali to ne menja stvar da za pola minuta nabrojim naslove na N1 bez ikakvog Vučića da mi objašnjava.

Što se tiče ovog kanala sasvim je jasno da su oni Vođini, ali to ne menja stvar da za pola minuta nabrojim naslove na N1 bez ikakvog Vučića da mi objašnjava.
80% celog medijskog prostora je za kopanje dok je svega 20% protiv. To vrlo lako u roku od godinu dana može da preokrene javno mnjenje koje je po jednom istraživanju 55% protiv a 45% za da bude obrnuto. Zato Vučić najavljuje referendum sledeće godine a oni što misle da su Šolakove televizije 100% protiv treba samo da udju na ovaj nalog i vide koliko agitatora ima za kopanje i kod Šolaka.

Jeli? Bili mogao da navedeš gde ga ima i gde se kopa? Ili samo jedno od ta dva, a ja ću da dopunim ovo drugo ;)
Vidiš Sajo, ima ljudi koje je moguće zastrašiti i korišćenjem hemijskog naziva obične pijaće vode, samo je nazoveš njenim strukturnim nazivom dihidrogen monoksid i začas su spremni i da podrže i zabranu dotičnog dihidrogen monoksida, supstance sa hemijskom formulom H2O.

8D1EC095-7A33-4BC2-9A2D-811F3DD14785.png

80% celog medijskog prostora je za kopanje dok je svega 20% protiv. To vrlo lako u roku od godinu dana može da preokrene javno mnjenje koje je po jednom istraživanju 55% protiv a 45% za da bude obrnuto. Zato Vučić najavljuje referendum sledeće godine a oni što misle da su Šolakove televizije 100% protiv treba samo da udju na ovaj nalog i vide koliko agitatora ima za kopanje i kod Šolaka.
Zastrašivanje radi manipulisanja nije izmišljeno u Srbiji.

Ponudili sponzorstvo FK C.ZVEZDA od 15m.evra,aktuelno je 6m.evra godisnje od GAZPROMa koje istice,navijaci odbili? Delije protiv Vucica,svasta ce tu da bude.
Шириш лажи ндх1 медија, никакве понуде званичне није било и РТ је демантовао.

А у стварности су твоји јсдфк Птаризани уз дачића против кога гробокопачи не певају, моле и лижу Вучића за Рио спонзора на новом AV стилизованом дресу малог милионски дужног клуба, поред најгорег загађивача у историји Србије ЗиЈина који одавно краси фрањов дрес, док леви и десни део фракцијашке копачке трибине кмечаваца је ћутао због пара клубу, као и сад што транспарентом виде интерес рекетирања за намештања филијала, јна гостовања, пенала у првом минуту, судија вар офсајда, милионерских појачања и у баскету. Насупрот Делијама које истински брине судбина Косова.

По сличном принципу беливук врачарско кавачког клана који је уз психопату из Данаса ж.пантића викао држте лопове који користе црвено-беле кранове за зидање БНВ, који уистину држи зидарска мафија хрватске масонске јсдп ложе зидајући слово U уз оне две зграде и све потпуно цронбеле фасаде, као што у тим грозним бојама волшебно гомила нових зграда у Београду ниче под тендерима ћопаве црон-беле секте. Чији гроботови аутопројектују своје нечасне радње на недужне Звездине навијаче, јер су љубоморни што смо бољи, јачи у спорту и титулама првака.

Poslednja izmena:

Back