Litije - protesti u Crnoj Gori povodom diskriminatornih odredbi novog Zakona o slobodi veroispovesti

Da li verujete da bi se mogle ostvariti patrijarhove najave o krvoproliću u Crnoj Gori?

• Da.

glasova: 22 45,8%
  • Ne.

glasova: 26 54,2%

• Ukupno glasova
    48
To je program DEMOS-a koji je napravljen dok je Goran Danilović bio u njega. Prosrpski orijentisan dio te stranke je odstupio od nje i stvorio stranku koja se zove UCG (Ujedinjena Crna Gora). Dakle, procrnogorski dio stranke je ostao u DEMOS-u, a prosrpski dio napuštio.

U pravu si da je turbosrpski deo napustio DEMOS, ali nije došlo do sada do apsolutno nikakve promene, niti programske ni u retorici...ništa.

Lekić: Ni autorima nije jasno kako bi se zakon primenjivao

“Imajući u vidu da su katolička verska zajednica i islamska izgleda zadovoljne pošto kažu da će glasati za zakon, odnosno njihovi predstavnici, to upućuje na to da je ovde reč o ataku na jednu versku zajednicu – Srpsku pravoslavnu crkvu”, rekao je Lekić.

https://www.krstarica.com/vesti/svet/lekic-ni-autorima-nije-jasno-kako-bi-se-zakon-primenjivao/

P. S. Osim toga, u sred 2019. godine, Lekić je pregovarao da uđe u koaliciju Da svako ima sa sve samim srpskim i prosrpskim partijama. I jedini razlog što nije bio primljen jeste što Danilović za to nije hteo uopšte ni da čuje.

Poslednja izmena:
može, ali to možeš kad si USA i imaš recimo promil promila Japanaca a ratujes sa Japanom. Ali ne i CG sa 30% Srba.

probajte pa mi javi kako ide
U USA su ih stavljali u koncentracione logore (Japance američke za vrijeme rata sa Japanom). U CG još nije rat, ali ako će ovi da otkazuju poslušnost državi onda država mora da vodi računa da ih ne postavlja na ključna mjesta, nijedna odgovorna vlast ne bi smjela to da radi.

• Haha
Reactions: Hix
U pravu si da je turbosrpski deo napustio DEMOS, ali nije došlo do sada do apsolutno nikakve promene, niti programske ni u retorici...ništa.

Lekić: Ni autorima nije jasno kako bi se zakon primenjivao

“Imajući u vidu da su katolička verska zajednica i islamska izgleda zadovoljne pošto kažu da će glasati za zakon, odnosno njihovi predstavnici, to upućuje na to da je ovde reč o ataku na jednu versku zajednicu – Srpsku pravoslavnu crkvu”, rekao je Lekić.

https://www.krstarica.com/vesti/svet/lekic-ni-autorima-nije-jasno-kako-bi-se-zakon-primenjivao/
Lekić je još od '90-ih prepoznat kao suverenista (pro-crnogorski orijentisan). Na to mi sad moraš vjerovat na riječ, jer ja imam ipak više iskustva sa Crnom Gorom i njenom modernom istorijom. A sad da vadim linkove i citate da te u to ubjedjujem nemam namjeru, ipak bi to zahtijevalo malo više truda od onog kojim sam spreman da potrošim na forum. A još kad dodaš tome da je njegova stranka nebitna, neće samostalno preć ni cenzus, onda ova naša rasprava može samo da služi egoističkom nadgoranjavanju.

Lekić je još od '90-ih prepoznat kao suverenista (pro-crnogorski orijentisan). Na to mi sad moraš vjerovat na riječ, jer ja imam ipak više iskustva sa Crnom Gorom i njenom modernom istorijom. A sad da vadim linkove i citate da te u to ubjedjujem nemam namjeru, ipak bi to zahtijevalo malo više truda od onog kojim sam spreman da potrošim na forum. A još kad dodaš tome da je njegova stranka nebitna, neće samostalno preć ni cenzus, onda ova naša rasprava može samo da služi egoističkom nadgoranjavanju.

Izvini, kako da ti verujem na reč ako si ti mrtav ladan izjavio da se u Crnoj Gori jee Mekdonalds i posle se pravi lud, u nadi da svi zaboravimo, pa ignorisao i svaka pitanja za razjašnjenje?

Jede se i MacDonaldsov hamburger, ali to nije crnogorska kuhinja.

Vrlo ja jasno bilo da si lupio jer nemaš pojma o najosnovnijim stvarima u Crnoj Gori, pa se posle pravio lud.

A Nebojša Medojević je 1990-ih godina bio daleko veći suverenista od Lekića. Ništa ne znači danas. Za 10 godina možda će Ranko Krivokapić biti lider nacionalnog bloka u CG. Kao što ne znači ni što je Milo bio prosrpski i šta god drugo jer se stvari stalno menjaju kako talasaju politički interesi, opredeljenja i razne druge vode. Proglasiti DEMOS procrnogorskom strankom i još ni manje ni više no staviti je u isti koš sa nacionalističkom SDP CG može samo neko ko tvrdi da Crnogorci jednu mek. :kafa:

Biće zanimljivo videti neko skorije istraživanje nakon ovih protesta. Koliko vidim ankete rade u decembru i julu. Treba da urade sad ili u februaru zbog svega.

Suština crnogorske opozicije je da tamo ustvari nema niti jedne jedine crnogorske nacionalne opcije sem Socijaldemokratske partije Crne Gore. Sve ostale variraju od srpskih nacionalista do anacionalnih građanista. A kod građanista se radi o dve kategorije; ili su bivše srbende koje se predstavljaju ovako, ili nisu ali povremeno srbuju. Evo npr. od cele ostale opozicije kao jedinu baš ovako građansku, liberalnu i nekako suverenističku opoziciju neko bi izdvojio Građanski pokret URA:

Dakle čak i neko u takvoj poziciji, nađe se da ide na srpski nacionalistički medij i srbuje o Skenderbegu. Svaka opcija, ako si protiv vlasti, nekako na ovaj ili onaj način gura u srpske ruke. Čak i opcija koja bi navodno trebalo da bude kontinuitet starih liberal, stranka koja se zove Crnogorska i koja je po svojoj formi čista crnogorska nacionalna partija, izjasnila se protiv ovog zakona i pozvala narod protiv nje. Svesni činjenice kako razmišlja većina opozicionih birača i ko su potencijalni budući partneri, svi nekako krenu tim smerom.

Što je mač sa dve oštrice, jer je ujedno i greška. SDP je jedina autentična nacionalna crnogorska opozicija u Crnoj Gori. I shodno ovome što napisah, nije preterano čudno što ljudi koji su crnogorski nacionalisti nemaju preterano izbora jer imaju realno samo jednu stranku, a još kad izjavi da bi formirala vladu sa Srbima posle smene Mila, mislim da postaje jasno zašto se većina crnogorskih nacionalista uglavnom plaši opozicije, kao i zašto se sama opozicija u ogromnoj meri zatvara za jedan ne beznačajni deo biračkog tela.

Izvini, kako da ti verujem na reč ako si ti mrtav ladan izjavio da se u Crnoj Gori jee Mekdonalds i posle se pravi lud, u nadi da svi zaboravimo, pa ignorisao i svaka pitanja za razjašnjenje?

Vrlo ja jasno bilo da si lupio jer nemaš pojma o najosnovnijim stvarima u Crnoj Gori, pa se posle pravio lud.

A Nebojša Medojević je 1990-ih godina bio daleko veći suverenista od Lekića. Ništa ne znači danas. Za 10 godina možda će Ranko Krivokapić biti lider nacionalnog bloka u CG. Kao što ne znači ni što je Milo bio prosrpski i šta god drugo jer se stvari stalno menjaju kako talasaju politički interesi, opredeljenja i razne druge vode. Proglasiti DEMOS procrnogorskom strankom i još ni manje ni više no staviti je u isti koš sa nacionalističkom SDP CG može samo neko ko tvrdi da Crnogorci jednu mek. :kafa:
Ja svakodnevno pratim crnogorsku politiku od '90-e godine. Kad ti kažem vjeruj mi na riječ, to je zbog toga što znam neke stvari za koje si tu neuk. Na primjer, '91-e godine se po Crnoj Gori pričalo da će se DPS pocijepat na dvije polovine i da će jedna bit procrnogorska predvodjena Milom Djukanovićem, a jedna prosrpska predvodjena Momirom Bulatovićem. Eto ti to je još jedna stvar koju ti sigurno nijesi zna, ali koja je bila. Vjerum mi, jer znam stvari bolje od tebe.

Suština crnogorske opozicije je da tamo ustvari nema niti jedne jedine crnogorske nacionalne opcije sem Socijaldemokratske partije Crne Gore. Sve ostale variraju od srpskih nacionalista do anacionalnih građanista. A kod građanista se radi o dve kategorije; ili su bivše srbende koje se predstavljaju ovako, ili nisu ali povremeno srbuju. Evo npr. od cele ostale opozicije kao jedinu baš ovako građansku, liberalnu i nekako suverenističku opoziciju neko bi izdvojio Građanski pokret URA:

Dakle čak i neko u takvoj poziciji, nađe se da ide na srpski nacionalistički medij i srbuje o Skenderbegu. Svaka opcija, ako si protiv vlasti, nekako na ovaj ili onaj način gura u srpske ruke. Čak i opcija koja bi navodno trebalo da bude kontinuitet starih liberal, stranka koja se zove Crnogorska i koja je po svojoj formi čista crnogorska nacionalna partija, izjasnila se protiv ovog zakona i pozvala narod protiv nje.
URA je nastala od bivših članova SPD-a (hardcore procrnogorska partija). Eto kolko ti poznaješ prilike u CG.

"Crnogorska" je preuzeta od Pavićevića i ovim zadnjim potezom je samu sebe uništila, a ionako je bila ispod cenzusa i prije toga.

URA je nastala od bivših članova SPD-a (hardcore procrnogorska partija). Eto kolko ti poznaješ prilike u CG.

Znam to vrlo dobro i zato sam i spomenuo, odnosno upravo mi je to bila i poenta.

Čak i URA se izjasnila protiv ovog zakona i napala vlast zbog njega.

Ja svakodnevno pratim crnogorsku politiku od '90-e godine. Kad ti kažem vjeruj mi na riječ, to je zbog toga što znam neke stvari za koje si tu neuk. Na primjer, '91-e godine se po Crnoj Gori pričalo da će se DPS pocijepat na dvije polovine i da će jedna bit procrnogorska predvodjena Milom Djukanovićem, a jedna prosrpska predvodjena Momirom Bulatovićem. Eto ti to je još jedna stvar koju ti sigurno nijesi zna, ali koja je bila. Vjerum mi, jer znam stvari bolje od tebe.

Da. Pretpostavljam da zato smatraš da u Crnoj Gori postoji Mekdonalds... :lol:

Stvarno ne znam što se odje raspravljamo o partijama koje nemaju ni 2% podrške u narod. Slaven pokušava da me diskredituje, ali to radi na način koji je nemoguć, jer ne možeš poreć da su SDP, URA i DEMOS procrnogorske partije, to jednostavno ne ide. A pogotove ne koristeći neke citate o hamburgerima koji veze s ovim nemaju.

Ne idi na igrača, no na loptu, Slavene. Nikad nećeš postat dobar fudbaler tako što praviš faule.

Da. Pretpostavljam da zato smatraš da u Crnoj Gori postoji Mekdonalds... :lol:
A ja pretpostavljam da ti želiš da završiš sa zdravom raspravom i da se vratimo na klasično forumsko vrijedjanje. Ponekad mi se učini da se s tobom može normalno razgovarat, ali ti imaš neku sujetu koja ispliva na površinu uvijek poslije 3-4 posta.

Ovdje je ovaj moderator Straks jedna od normalnijih osoba s kojim se može razgovarat, dok većina forumske rasprave se svodi na klasično vrijedjanje. Mogu i ja da vrijedjam, nije problem, ali dosadi.

Stvarno ne znam što se odje raspravljamo o partijama koje nemaju ni 2% podrške u narod. Slaven pokušava da me diskredituje, ali to radi na način koji je nemoguć, jer ne možeš poreć da su SDP, URA i DEMOS procrnogorske partije, to jednostavno ne ide. A pogotove ne koristeći neke citate o hamburgerima koji veze s ovim nemaju.

Ne idi na igrača, no na loptu, Slavene. Nikad nećeš postat dobar fudbaler tako što praviš faule.

Ti si ovu temu otvorio. Izneo si izjavu da je pad podrške DPS-u u anketama spao i otišao izričito procrnogorskim strankama u opoziciji u vreme te afere i sad se ponovo vratio. Dakle na stranu što potpuno ignorišeš brojne faktore kao što je činjenica da jačanje DF u odnosu na demokrate nije prosto prosipanje iz šupljeg u praznog iz razloga što kada slabi građanska, umerena opcija na račun konzervativne, anti-NATO, proruske i evroskeptične, to je jedna izuzetno ogromna razlika. Samo za početak. Kao drugo, ni emprijski se ne može dokazati tvoja računica (poredio si samo jul i decembar; sledeću anketu si kasnije dodao). A na samom kraju ja uopšte nisam ni želeo diskutovati iz razloga što je sve to u domenu statističke greške što je ujedno i poenta moja bila, jer sam rekao da jedna anketa prikazuje 53% za opoziciju, pa sledeća za vlast, itd...to su previše malene razlike koje se ne mogu uzeti ozbiljno bez dugoročnih analiza kao što su višegodišnji trendovi; ovako je mlaćenje prazne slame jerbo što i sam kažeš ne znaš zašto se raspravlja.

A drugo, to sam pomenuo iz prostog razloga što si se ti pozvao na autoritet ličnosti. Ja nisam ovde ništa lično pominjao, niti pametujem kao ti il' tvrdim da nešto znam bolje. Ali ti tvrdiš da strašno dobro znaš, iako si toliko nebuloza vezano za Crnu Goru do sada izjavio da ih je teško sve pohvatati. Vezano za istorijsku diskusiju sam se uverio da su tvoja znanja ograničena na par vesti koje pročitaš preko interneta, inače ne bi tolike gluposti pisao. Da li da je orao Crnojevića crne boje ili šta god. A da nisi bezobrazan strašno jer si jednostavno mogao objasniti zašto si rekao da se u Crnoj Gori jede mek, ne bih uopšte to ni pominjao ovde. Niti bih pominjao da nisi tražio da ti se veruje na reč; kakav kredibilitet, realno, očekuješ posle jedne (bilo ih je mnogo, ali skoncentrišimo se na nju) takve izjave?

Ti si ovu temu otvorio. Izneo si izjavu da je pad podrške DPS-u u anketama spao i otišao izričito procrnogorskim strankama u opoziciji u vreme te afere i sad se ponovo vratio. Dakle na stranu što potpuno ignorišeš brojne faktore kao što je činjenica da jačanje DF u odnosu na demokrate nije prosto prosipanje iz šupljeg u praznog iz razloga što kada slabi građanska, umerena opcija na račun konzervativne, anti-NATO, proruske i evroskeptične, to je jedna izuzetno ogromna razlika. Samo za početak. Kao drugo, ni emprijski se ne može dokazati tvoja računica (poredio si samo jul i decembar; sledeću anketu si kasnije dodao). A na samom kraju ja uopšte nisam ni želeo diskutovati iz razloga što je sve to u domenu statističke greške što je ujedno i poenta moja bila, jer sam rekao da jedna anketa prikazuje 53% za opoziciju, pa sledeća za vlast, itd...to su previše malene razlike koje se ne mogu uzeti ozbiljno bez dugoročnih analiza kao što su višegodišnji trendovi; ovako je mlaćenje prazne slame jerbo što i sam kažeš ne znaš zašto se raspravlja.

A drugo, to sam pomenuo iz prostog razloga što si se ti pozvao na autoritet ličnosti. Ja nisam ovde ništa lično pominjao, niti pametujem kao ti il' tvrdim da nešto znam bolje. Ali ti tvrdiš da strašno dobro znaš, iako si toliko nebuloza vezano za Crnu Goru do sada izjavio da ih je teško sve pohvatati. Vezano za istorijsku diskusiju sam se uverio da su tvoja znanja ograničena na par vesti koje pročitaš preko interneta, inače ne bi tolike gluposti pisao. Da li da je orao Crnojevića crne boje ili šta god. A da nisi bezobrazan strašno jer si jednostavno mogao objasniti zašto si rekao da se u Crnoj Gori jede mek, ne bih uopšte to ni pominjao ovde. Niti bih pominjao da nisi tražio da ti se veruje na reč; kakav kredibilitet, realno, očekuješ posle jedne (bilo ih je mnogo, ali skoncentrišimo se na nju) takve izjave?
Demokrate i DF su bili protiv NATO-a, dakle jeste prelivanje iz šupljeg u prazno.

Pad rejtinga vladajuće koalicije je bio na korist procrnogorskih (čitaj suverenističkih ako ti je lakše) stranaka, a to su SDP, URA i DEMOS. To je fakat pokazan u tabele.

Što se tiče same istorije, dovoljno je to što mi govoriš da ja ne postojim kao Crnogorac, odnosno da moj djed nije postojao kao Crnogorac, da te diskvalifikuje od svake dalje diskusije. Valjda ja bolje od tebe znam što su moj djed i pradjed bili, a obojicu sam lično poznavao, umrli su jedan za drugim '92-e. Ja mogu samo da smatram tebe ludakom ako insistiraš da mi "objasniš" koje su oni nacionalnosti.

A ja pretpostavljam da ti želiš da završiš sa zdravom raspravom i da se vratimo na klasično forumsko vrijedjanje. Ponekad mi se učini da se s tobom može normalno razgovarat, ali ti imaš neku sujetu koja ispliva na površinu uvijek poslije 3-4 posta.

Ovdje je ovaj moderator Straks jedna od normalnijih osoba s kojim se može razgovarat, dok većina forumske rasprave se svodi na klasično vrijedjanje. Mogu i ja da vrijedjam, nije problem, ali dosadi.

Uvredio, kao prvo, ti mene mnogo puta jesi i svaki put sam ti gledao kroz prste. Kao drugo, ti si se ovde pozvao na lični autoritet kao izvor, što nači da ti se mora verovati na reč, pa se i predstavio kao neko ko je mnogo bolje informisan. Ja sam, sa svoje strane, ponudio jednu kontrainformaciju koja dovodi u pitanje kredibilitet tvojih izjava, i to u ogromnoj meri.

A što se tiče normalnog razgovora, on je moguć samo kad se normalno ponaša. Ako ima nešto što najviše mrzim na ovom svetu, pa tako i na ovom forumu, to je kada vidim mitomane koji manipulišu istorijskim podacima. Nazovi to sujetom, ako hoćeš, ali količina šovinističke propagande koju si ti prosipao na ovom forumu dugi niz godina toliko je velika da se cela knjiga jedna može objaviti samo o tome. Da ni ne pominjemo postavljanje grešaka po 500. puta zaredom uprkos kritici (koja je na početku, kao i uvek, bila konstruktivna). Bez preterivanja, doslovno si mi prouzrokovao nagon za povraćanjem zbog cele hrestomatije gluposti koju si izrekao, pri tome isto kao ovde praveći se kao neki veliki poznavalac Crne Gore i to sa ponosom, ponižavajući i psujući nas koji smo se uopšte usudili da postavimo neka pitanja, samo zbog toga što nismo Crnogorci.

Ja mogu normalno da diskutujem (to si čak i sam napomenuo) ali znaj da sve pamtim vrlo dobro i znam s kim tačno diskutujem. I da, praštam, ali nemoj nikada ni slučajno pomisliti da zaboravljam. I upravo iz tog razloga sam te podsetio na tvoju izjavu o Mekdonaldsima u Crnoj Gori, jer si se opet pozvao na fiktivni autoritet, što je nešto što se sopstvenim radom i trudom mora izgraditi. To se ne poseduje rođenjem (što izgleda da smatraš) već svojom aktivnošću i rečima koje se ostavljaju iza sebe.

Poslednja izmena:
Uvredio, kao prvo, ti mene mnogo puta jesi i svaki put sam ti gledao kroz prste. Kao drugo, ti si se ovde pozvao na lični autoritet kao izvor, što nači da ti se mora verovati na reč, pa se i predstavio kao neko ko je mnogo bolje informisan. Ja sam, sa svoje strane, ponudio jednu kontrainformaciju koja dovodi u pitanje kredibilitet tvojih izjava, i to u ogromnoj meri.

A što se tiče normalnog razgovora, on je moguć samo kad se normalno ponaša. Ako ima nešto što najviše mrzim na ovom svetu, pa tako i na ovom forumu, to je kada vidim mitomane koji manipulišu istorijskim podacima. Nazovi to sujetom, ako hoćeš, ali količina šovinističke propagande koju si ti prosipao na ovom forumu dugi niz godina toliko je velika da se cela knjiga jedna može objaviti samo o tome. Da ni ne pominjemo postavljanje grešaka po 500. puta zaredom uprkos kritici (koja je na početku, kao i uvek, bila konstruktivn). Bez preterivanja, doslovno si mi prouzrokovao nagon za povraćanjem zbog cele hrestomatije gluposti koju si izrekao, pri tome isto kao ovde praveći se kao neki veliki poznavalac Crne Gore i to sa ponosom, ponižavajući i psujući nas koji smo se uopšte usudili da postavimo neka pitanja, samo zbog toga što nismo Crnogorci.

Ja mogu normalno da diskutujem (to si čak i sam napomenuo) ali znaj da sve pamtim vrlo dobro i znam s kim tačno diskutujem. I da, praštam, ali nemoj nikada ni slučajno pomisliti da zaboravljam.
Tačno je da sam vrijedja. No, kad vidim što se ovdje o Crnogorcima piše nije mi nimalo ža. A što se tiče argumenata, ti ne poznaješ stvari u CG kao ja, to je fakat. Kad ti kažem da je Preśednik DEMOS-a suverenista, procrnogorski orijentisan onda mi vjeruj na riječ, ako nećeš onda tu diskusiju zatvaramo.

Demokrate i DF su bili protiv NATO-a, dakle jeste prelivanje iz šupljeg u prazno.

Stav Demokrata o NATO?
Poslanici Demokrata nisu učestvovali u radu sednice na kojoj je doneta odluka o ulasku Crne Gore u NATO-u. Mi smo se zalagali da odluku o tom pitanju donesu građani, kao nosioci suvereniteta, ne sporeći da među Demokratama ima onih koji su protiv, ali i onih koji su za. Zato smo smatrali da je referendum najpoštenije rešenje i izraz najvećeg legitimiteta

https://demostat.rs/sr/vesti/ekskluziva/predsednik-demokrata-crne-gore-ekskluzivno-za-demostat/173

Demokrate, takođe, nisu učestvovale u organizaciji niti podržavale anti-NATO demonstracije koje su tada bile sprovođene.

Što se tiče same istorije, dovoljno je to što mi govoriš da ja ne postojim kao Crnogorac, odnosno da moj djed nije postojao kao Crnogorac, da te diskvalifikuje od svake dalje diskusije. Valjda ja bolje od tebe znam što su moj djed i pradjed bili, a obojicu sam lično poznavao, umrli su jedan za drugim '92-e. Ja mogu samo da smatram tebe ludakom ako insistiraš da mi "objasniš" koje su oni nacionalnosti.

U ranijim diskusijama neretko si se služio i slaganjem, odnosno podmetanjem reči drugima, uključiv i meni. Ovo je još jedan primer, zato što apsolutno nikada u životu nisam izjavio da ti ne postojiš kao Crnogorac, ili tvoj deda ili pradeda (čukundeda, štagod). Ovo je samo tvoja projekcija; odnosno, pretpostavljam, najlenji način na koji si odlučio da mi odgovoriš na pitanje o Mekdonaldsu. :kafa:

Pad rejtinga vladajuće koalicije je bio na korist procrnogorskih (čitaj suverenističkih ako ti je lakše) stranaka, a to su SDP, URA i DEMOS. To je fakat pokazan u tabele.
Tačno je da sam vrijedja. No, kad vidim što se ovdje o Crnogorcima piše nije mi nimalo ža. A što se tiče argumenata, ti ne poznaješ stvari u CG kao ja, to je fakat. Kad ti kažem da je Preśednik DEMOS-a suverenista, procrnogorski orijentisan onda mi vjeruj na riječ, ako nećeš onda tu diskusiju zatvaramo.

Suverenista je i predsednik PzP Nebojša Medojević. No, o individualnim stavovima mi uopšte nismo pričali. DEMOS nije napravio nikakav programski zaokret, niti na papiru, ni u praksi; pokazao sam primer i iz najnovijih zbivanja (oko crkvenog spora, oko čega se inače trude da u potpunosti izbegavaju). Reći da je to
procrnogorska stranka, skoro je jednako pogrešno koliko i nazvati je prosrpskom.

A ti ako želiš da ti iko išta veruje na reč (ne ja, no bilo ko) razjasni se vezano za Mekdonalds, pa da vidimo...

КУПИ слушни АПАРАТ, "Гркињо"! :zcepanje: Речено је:
-"Власништво аеродрома "Поникве" и "Росуље" пренето на државу...."

Jaoj u pravu si, tek kad sam opet preslusala Dnevnik, videla sam da je tako, ali sam ga prvi put slusala iz druge sobe pa mi se ucinilo da su rekli "Ostrog". Eto koliko sam opterecena.:fdlan:

Апел за осуду угрожавања мира у Црној Гори и региону од стране Београда потписало је до сада око 800 људи, међу којима су и бројни политичари, интелектуалци и јавне личности.

cg%20protest.jpg

Како је наведено на сајту Хелсиншког одброа за људска права у Србији, циљ Апела је да се зауставе покушаји дестабилизације и изазивања оружаног сукоба у Црној Гори, за шта потписници оптужују власт у Србији, СПЦ и највеће опозиционе партије у Србији.

"Држава Црна Гора изложена је покушају насилне дестабилизације: угрожени су јој мир, територијални интегритет, уставни поредак, владавина закона, једнакост грађана и равноправност цркава и верских заједница. Реч је о још једном у низу покушаја званичног Београда да се Црна Гора врати у државни оквир са Србијом и да се на тај начин спречи њена консолидација као самосталне и суверене државе", наводи се у тексту апела.

Потписници апела упозоравају да, уколико успе покушај дестабилизације Црне Горе, "директне последице ће бити оружани сукоби, губитак људских живота и материјална разарања".

Додаје се да је октобра 2016. године Црна Гора успела да се "одбрани од руско-српског удара".

Наводи се и да је своју државну независност, укинуту након "српске окупације" 1918. године, Црна Гора обновила на референдуму 21. маја 2006. године.

milo.jpg

Нови покушај државног удара

"Усвајањем Закона о верским заједницама, припремљеног у сарадњи са Венецијанском комисијом и усаглашеним са највишим европским стандардима у тој области, Црна Гора мења закон донет пре пола века. Истовремено, овим се поништава Декрет регента Александра Карађорђевића из 1920. године, којим је укинута аутокефална Црногорска православна црква, и у потпуности заокружује државно-правни оквир Црне Горе. Отуда напади великосрпских националиста на Закон о верским заједницама, који је и повод за нови покушај државног удара", пише у апелу.

"Званични Београд - стратег, покровитељ, логистичар и наредбодавац последњег покушаја дестабилизације Црне Горе"

Потписници апела оптужили су званични Београд да је "стратег, покровитељ, логистичар и наредбодавац" последњег покушаја дестабилизације Црне Горе, уз помоћ СПЦ и највећих опозиционих странака у Србији.

"И овога пута српске елите консензуално од власти у Србији захтевају радикалну реакцију", наводи се у апелу.

Упозорили су да су механизми дестабилизације Црне Горе једнаки онима осмишљеним деведесетих година прошлог века. "И њихов циљ је исти: задржавање Црне Горе под београдским великодржавним патронатом најсигурнији је начин очувања идеје велике Србије. "Споменици" такве политике званичног Београда су геноцид, етничко чишћење и масовни ратни и злочини против хуманости почињени у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову", пише у апелу.

"Црна Гора - жртва регенерисане политике Слободана Милошевића"

Оцењује се да је Црна Гора од стране званичног Београда и његових савезника одабрана као жртва "регенерисане политике Слободана Милошевића" према суседним државама, поред осталог и због свог бескомпромисног опредељења за грађанско друштво, за евроатлантске интеграције, заштиту мањина и најбоље односе са суседима.

"Иако је српски национализам изгубио готово све полуге моћи, верујемо да је важно упозорити на погубне последице овакве политике званичног Београда. Регионална солидарност императив је за све балканске народе, који морају показати одговорност и спремност за предстојеће изазове", наводи се у апелу.

Додали су да, због значаја Црне Горе као водеће државе у евроатлантским интеграцијама у Југоисточној Европи, сматрају недопустивом пасивност европских институција и влада демократских земаља у осуди новог покушаја дестабилизације Црне Горе.

"Политичком, црквеном и медијском кампањом дезинформација из Београдаугрожен мир у целом региону"

"Политичком, црквеном и медијском кампањом дезинформација из Београда, која се спроводи и у Подгорици и у Бањалуци, озбиљно је угрожен мир не само у Црној Гори, већ и у целом региону", оцењује се у апелу. Потписници су позвали све политичке актере у међународној заједници и региону да недвосмислено осуде дестабилизацију Црне Горе и региона, коју "креира и подстиче званични Београд".

basara.jpg

Апел су, између осталих, потписали политичари Стјепан Месић, Милан Кучан, Будимир Лончар, Иво Вајгл, Богић Богићевић, Раиф Диздаревић, Харис Силајџић, Ненад Чанак, Бојан Костреш, Александар Оленик, Наташа Мићић, Чедомир Јовановић, Александар Мартон, Реуф Бајровић, Иво Комшић, Едита Тахири.

Потписали су га и историчари Латинка Перовић, Олга Зиројевић, Невенка Тромп, Шербо Растодер, Иво Голдштајн, Хуснија Камберовић, Миливој Бешлин, Никола Самарџић, Живко Андријашевић, Драган Марковина, Хрвоје Класић, Бранка Прпа, правници Јадранка Јелинчић, Джефри Најс, спортисти Богдан Тањевић, Драган Капичић, адвокати Азем Власи, Сенад Пећанин, Тања Петовар.

gordana%20susa.jpg

Апел су потписали и новинари Тамара Никчевић, Джевад Сабљаковић, Борис Павелић, Горан Тркуља, Вера Шоти, Драшко ђурановић, Синан Алић, Бранка Драговић Савић, Динко Грухоњић, Дженана Каруп Друшко, Боро Контић, Славиша Лекић, Борис Варга, Златко Диздаревић, Бошко Јакшић, Драган Бањац, Мијат Лакићевић, Гордана Суша, Драган Бурсаћ, Емир Суљагић, Снежана Чонградин, Павле Радић, Бојан Тончић, Павел Домоњи, као и карикатуриста Душан Петричић.

Међу потписницима су и драмски уметници Чедомир Петровић, Градимир Гојер, Вељко Булајић, Мирјана Миочиновић, Ненад Прокић, Дино Мустафић, Радмила Војводић, Емир Хаџихафизбеговић, Ветон Нурколари, Наташа Говедарица.

sonja%20biserko.jpg

Апел су потписали и професори Ратко Божовић, Нерзук Ћурак, Едина Бећиревић, Драган Веселинов, Дејвид Филипс, књижевници Видосав Стевановић, Милорад Поповић, Владимир Арсенијевић, Филип Давид, Светислав Басара, Ветон Сурои, Андреј Николаидис, Биљана Србљановић, сликари Димитрије Поповић и Рајко Тодоровић Тодор, филозофи Шкељзен Маљићи и Слободан Саџаков, социолози Алексеј Кишјухас и Славо Кукић.

Потписали су га и и грађански активисти Соња Бисерко, Аида Ћоровић, Светлана Броз, Нуна Звиздић, Александар Секуловић, Лула Микијељ, Срђан Шушница, Изабела Кисић, Лјиља Спасић, Александар Попов, као и предузетник Душан Мијић.

Апел за одбрану СПЦ у Црној Гори потписало 9.000 интелектуалаца из региона

С друге стране, да подсетимо, око 9.000 интелектуалаца из целог региона потписало је Апел за одбрану СПЦ у Црној Гори, у којем траже да се прекине са "насилним и противправним покушајем брисања историјских и имовинских права СПЦ, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске, док се син једног од потписника апела који осуђује званични Београд Светислава Басаре, Реља Басара, јавно оградио од поступка свог оца. Он је на твитер налогу изразио подршку српском народу у Црној Гори.

tvit-(2).jpg

http://www.nspm.rs/hronika/helsinsk...je-mira-u-crnoj-gori-potpisalo-800-ljudi.html
Ako cemo do prebrojavanja, daj da i mi pisemo peticiju koliko nas smatra da CG rusi elemantarna ljudska prava a i nas ovde uznemiravaju da nema kud, samim tim.

Још једна емисија о актуелној ситуацији у Црној Гори и о историји Црне Горе до 1918-е
и једно брутално (интелектално) "шамарање" милогорског режимског улизице, неког Златка у изведби млађаног Луке Радоњића.
Режимски пајац, овај Злаја, је почео са нарученим мишљењем, у уводу је испуацао муниција ка тим негативцима, уобичајене фразе, уз упорно понављање ријечи, "великосрпска хемемонија, агресија, нелегитимна, незаконита" (баш дубокоумно), али слиједи бесједа млађаног Луке, опасан младац, у бриљантном излагању разбуцао је буквално сваки пропагандни цитат милогорске булументе (јадни Злаја се тотално погубио а Гојко се у себи грохотом смије), ту је на уводну пропаганрну мантру Лука одговорио контра питањем "чија је држава Црна Гора, и чија је била држава Црна Гора?", а онда у излагању изнио низ цитата тадашљег краља Николе гдје се у сваком пасусу наглашава српство и српска.
Гојко је био задовољан током емисије.

Апел за осуду угрожавања мира у Црној Гори и региону од стране Београда потписало је до сада око 800 људи, међу којима су и бројни политичари, интелектуалци и јавне личности.

cg%20protest.jpg

Како је наведено на сајту Хелсиншког одброа за људска права у Србији, циљ Апела је да се зауставе покушаји дестабилизације и изазивања оружаног сукоба у Црној Гори, за шта потписници оптужују власт у Србији, СПЦ и највеће опозиционе партије у Србији.

"Држава Црна Гора изложена је покушају насилне дестабилизације: угрожени су јој мир, територијални интегритет, уставни поредак, владавина закона, једнакост грађана и равноправност цркава и верских заједница. Реч је о још једном у низу покушаја званичног Београда да се Црна Гора врати у државни оквир са Србијом и да се на тај начин спречи њена консолидација као самосталне и суверене државе", наводи се у тексту апела.

Потписници апела упозоравају да, уколико успе покушај дестабилизације Црне Горе, "директне последице ће бити оружани сукоби, губитак људских живота и материјална разарања".

Додаје се да је октобра 2016. године Црна Гора успела да се "одбрани од руско-српског удара".

Наводи се и да је своју државну независност, укинуту након "српске окупације" 1918. године, Црна Гора обновила на референдуму 21. маја 2006. године.

milo.jpg

Нови покушај државног удара

"Усвајањем Закона о верским заједницама, припремљеног у сарадњи са Венецијанском комисијом и усаглашеним са највишим европским стандардима у тој области, Црна Гора мења закон донет пре пола века. Истовремено, овим се поништава Декрет регента Александра Карађорђевића из 1920. године, којим је укинута аутокефална Црногорска православна црква, и у потпуности заокружује државно-правни оквир Црне Горе. Отуда напади великосрпских националиста на Закон о верским заједницама, који је и повод за нови покушај државног удара", пише у апелу.

"Званични Београд - стратег, покровитељ, логистичар и наредбодавац последњег покушаја дестабилизације Црне Горе"

Потписници апела оптужили су званични Београд да је "стратег, покровитељ, логистичар и наредбодавац" последњег покушаја дестабилизације Црне Горе, уз помоћ СПЦ и највећих опозиционих странака у Србији.

"И овога пута српске елите консензуално од власти у Србији захтевају радикалну реакцију", наводи се у апелу.

Упозорили су да су механизми дестабилизације Црне Горе једнаки онима осмишљеним деведесетих година прошлог века. "И њихов циљ је исти: задржавање Црне Горе под београдским великодржавним патронатом најсигурнији је начин очувања идеје велике Србије. "Споменици" такве политике званичног Београда су геноцид, етничко чишћење и масовни ратни и злочини против хуманости почињени у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову", пише у апелу.

"Црна Гора - жртва регенерисане политике Слободана Милошевића"

Оцењује се да је Црна Гора од стране званичног Београда и његових савезника одабрана као жртва "регенерисане политике Слободана Милошевића" према суседним државама, поред осталог и због свог бескомпромисног опредељења за грађанско друштво, за евроатлантске интеграције, заштиту мањина и најбоље односе са суседима.

"Иако је српски национализам изгубио готово све полуге моћи, верујемо да је важно упозорити на погубне последице овакве политике званичног Београда. Регионална солидарност императив је за све балканске народе, који морају показати одговорност и спремност за предстојеће изазове", наводи се у апелу.

Додали су да, због значаја Црне Горе као водеће државе у евроатлантским интеграцијама у Југоисточној Европи, сматрају недопустивом пасивност европских институција и влада демократских земаља у осуди новог покушаја дестабилизације Црне Горе.

"Политичком, црквеном и медијском кампањом дезинформација из Београдаугрожен мир у целом региону"

"Политичком, црквеном и медијском кампањом дезинформација из Београда, која се спроводи и у Подгорици и у Бањалуци, озбиљно је угрожен мир не само у Црној Гори, већ и у целом региону", оцењује се у апелу. Потписници су позвали све политичке актере у међународној заједници и региону да недвосмислено осуде дестабилизацију Црне Горе и региона, коју "креира и подстиче званични Београд".

basara.jpg

Апел су, између осталих, потписали политичари Стјепан Месић, Милан Кучан, Будимир Лончар, Иво Вајгл, Богић Богићевић, Раиф Диздаревић, Харис Силајџић, Ненад Чанак, Бојан Костреш, Александар Оленик, Наташа Мићић, Чедомир Јовановић, Александар Мартон, Реуф Бајровић, Иво Комшић, Едита Тахири.

Потписали су га и историчари Латинка Перовић, Олга Зиројевић, Невенка Тромп, Шербо Растодер, Иво Голдштајн, Хуснија Камберовић, Миливој Бешлин, Никола Самарџић, Живко Андријашевић, Драган Марковина, Хрвоје Класић, Бранка Прпа, правници Јадранка Јелинчић, Джефри Најс, спортисти Богдан Тањевић, Драган Капичић, адвокати Азем Власи, Сенад Пећанин, Тања Петовар.

gordana%20susa.jpg

Апел су потписали и новинари Тамара Никчевић, Джевад Сабљаковић, Борис Павелић, Горан Тркуља, Вера Шоти, Драшко ђурановић, Синан Алић, Бранка Драговић Савић, Динко Грухоњић, Дженана Каруп Друшко, Боро Контић, Славиша Лекић, Борис Варга, Златко Диздаревић, Бошко Јакшић, Драган Бањац, Мијат Лакићевић, Гордана Суша, Драган Бурсаћ, Емир Суљагић, Снежана Чонградин, Павле Радић, Бојан Тончић, Павел Домоњи, као и карикатуриста Душан Петричић.

Међу потписницима су и драмски уметници Чедомир Петровић, Градимир Гојер, Вељко Булајић, Мирјана Миочиновић, Ненад Прокић, Дино Мустафић, Радмила Војводић, Емир Хаџихафизбеговић, Ветон Нурколари, Наташа Говедарица.

sonja%20biserko.jpg

Апел су потписали и професори Ратко Божовић, Нерзук Ћурак, Едина Бећиревић, Драган Веселинов, Дејвид Филипс, књижевници Видосав Стевановић, Милорад Поповић, Владимир Арсенијевић, Филип Давид, Светислав Басара, Ветон Сурои, Андреј Николаидис, Биљана Србљановић, сликари Димитрије Поповић и Рајко Тодоровић Тодор, филозофи Шкељзен Маљићи и Слободан Саџаков, социолози Алексеј Кишјухас и Славо Кукић.

Потписали су га и и грађански активисти Соња Бисерко, Аида Ћоровић, Светлана Броз, Нуна Звиздић, Александар Секуловић, Лула Микијељ, Срђан Шушница, Изабела Кисић, Лјиља Спасић, Александар Попов, као и предузетник Душан Мијић.

Апел за одбрану СПЦ у Црној Гори потписало 9.000 интелектуалаца из региона

С друге стране, да подсетимо, око 9.000 интелектуалаца из целог региона потписало је Апел за одбрану СПЦ у Црној Гори, у којем траже да се прекине са "насилним и противправним покушајем брисања историјских и имовинских права СПЦ, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске, док се син једног од потписника апела који осуђује званични Београд Светислава Басаре, Реља Басара, јавно оградио од поступка свог оца. Он је на твитер налогу изразио подршку српском народу у Црној Гори.

tvit-(2).jpg

http://www.nspm.rs/hronika/helsinsk...je-mira-u-crnoj-gori-potpisalo-800-ljudi.html
Декларацију коју би могли назвати "нова доза олајавања дежурних негативаца Срба" су потписали они који и иначе, то им и јесте у опису посла а то раде и у слободно вријеме, лају, реже и арлаучу по Србији а богами и Србима, ниш' ново.

Добра страна те декларације је да су се поред доказаних мрзитеља Срба гдје имамо и озбиљних болесника попут овог Хаџихафизбеговића, Суљагића, Бурсаћа и иних, (раз)открила и нека нва имена, рецимо ова Олга Зиројевић која јесте то наговјештавала својим есејима и бесједама гдје је афирмативно писала и зборила о Османлијама или пак Драган Капичић, син оног Јове, не тако давно предсједник КС Србије. Земљо отвори се, ко је водио бригу о српској кошарци, није чудо што смо у то вријеме "изгубили" неке српске кошаркаше који данас ето дају подршку СПЦ и одбрани светиња у Црној Гори.
Ако, ако, да знамо ко гдје удара, наравно према том олошу са списка мрзитеља српства, било који не само Србин, него нормалан човјек може само гађење имати, а и ко год и на овом форуму и било гдје благонаклон буде према било коме са овог списка ништарија, нека не очекује разумијевање за такву благонаклоност, напротив.

Уосталом, то је доказао и Реља, син Светислава Басаре, а и реално нема болнијег пораза у животу него када вам властито дијете поручи да сте застранили, потписали глупост и сврста тамо где су се часни људи сврстали. И ти погледај након тога себе у огледалу.

Оно што је добро је да су се огласиле бројне српске и друге личности које итекако мају интегритета и што су стали на страну истине и основних цивилизацијских вриједности. Довољно је погледати имена потписника једне и друге декларације, достигнућа и углед који имају, и ствари одмах постану јасне.

Svako treba da poštuje tudje nacionalno opredeljenje.....nacije nastaju i nestaju to je prirodna stvar.....jel ti poštuješ nacionalno opredeljenje Kralja Nikole i ostalih vidjenih Crnogoraca toga vremena ili ne? Od toga zavisi da li će Crna Gora i Srbija biti dve prijateljske zemlje u budućnosti ili ne......nije dobro da sledite ustaše, sledite Kralja Nikolu......takodje smatram kontraproduktivno insistiranje ostalih Srba i stalno potsećanje Crnogoraca na njihovo poreklo......trebate vi sami da se odlučite.....ja vam iskreno želim da svi Pravoslavni u Crnoj Gori budu jedno (voleo bih naravno da to budu Srbi)....pitanje Crkve je medjutim nešto drugo, ona je starija od svih država naših i zna se kako se ta pitanja rešavaju...idite regularnim putem pa ko zna.....takodje mislim da je kontraproduktivno ovo zakonsko nasilje koje sprovodi vlast nad Crkvom u Crnoj Gori.......zar ne možete vi Pravoslavni da se medju sobom dogovorite....zašto optužujete Srbiju za sve?.....jel ti stvarno veruješ da je srpska "propaganda" jača od Nato, Američke i ostale belosvetske propagande.....ko po tebi više laže povodom svega Srbi ili Amerikanci......ako ti je odgovor Srbi onda ja tebe mogu slobodno smatrati ludakom.....po meni je pravo čudo da pored svih pritisaka sa strane još uvek ima 30% Srba.......

.....jel ti poštuješ nacionalno opredeljenje Kralja Nikole i ostalih vidjenih Crnogoraca toga vremena....
Pitajte živog Princa Nikolu II Petrovića Njegoša o nacionalnom opredjeljenju svojih predaka. Što se tiče ostalih Crnogoraca (ako se misli na Staru Crnu Goru) evo dodji na Cetinje pa ih pitaj o njihovim precima. A ne iz Beograda popovat nama o našem porijeklu, kad dobro znamo da mi imamo porodična stabla koja sežu 10 generacija unazad, a da vi do Vuka (Karadžića) ni prezimena nijeste imali. Osim toga što to što radite strašno nevaspitano ono je i kontraproduktivno, jer samo povećavate etničku distancu između dva naroda. Tako ste s Hrvatima razgovarali u 19. vijek i vidji dje vas je to dovelo.

Колико ја пратим његово писање...
Он је или са Проклетија, дакле муслиман...
Или је Монтенегрин титоиста...
Дакле, не спада у оно "ви православни".
Klasični pokušaj uvrede kleronacistočkog aspiranta.

Back