Linux za dzabaka!

• Začetnik teme Začetnik teme Zool
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Red_Zmaja:
Nisam nikad petljao s tim Firewallom al to bi trebala da resi neka skriptica koju bi ubacio u init.d ili da dodas komandu za pokretanje tog firewall-a u rc.local...

Firewall je odlican, a i besplatan je, naravno i ne da radi nego razbija.
Gledao sam u servisima, postoji mogucnost da se dodaju servisi rucno ali nije hteo da mi prihvati to sto sam dodao. Sigurno postoji nesto sto se radi sa konzole, samo bi trebalo stici do toga.
Uzgred, Fedora5 sjajan OS... ebote... jos cu do kraja da postanem opaki Linux master. Mada ni jedna distribucija mi nije toliko pirvukla paznju kao Knopix i Kunbuntu...

kucaj kao root kwrite ili gedit /etc/rc.d/rc.local
i dodaj liniji u tom fajlu za pokretanje firewall-a znaci njegovo ime ***** li ga i sacuvaj i proveri da li je rc.local executable (valjda ga dobro napisah)
Ja koristim firestarter i zadovoljan sam mada i njega ne koristim cesto vec kad se setim e mogo sam ukljuciti fw :D

Cekaj bre... pa i firestarter nije firewall nego GUI oko iptablesa...

@nikodim: Pogledaj da taj tvoj firewall nije jos jedan front-end za iptables. Ako jeste, sve sto je potrebno je da ti skripta /etc/init.d/iptables (ili nesto slicno) bude prlikom podizanja sistem pokrenuta sa 'start' opcijom. T.j. podesi run-level. Ovo ce da ti pokrene iptables sa svim 'rules'-ima koje si upotrebio.

p0zz

RiSK:
Cekaj bre... pa i firestarter nije firewall nego GUI oko iptablesa...

@nikodim: Pogledaj da taj tvoj firewall nije jos jedan front-end za iptables. Ako jeste, sve sto je potrebno je da ti skripta /etc/init.d/iptables (ili nesto slicno) bude prlikom podizanja sistem pokrenuta sa 'start' opcijom. T.j. podesi run-level. Ovo ce da ti pokrene iptables sa svim 'rules'-ima koje si upotrebio.

p0zz

Da, da... to je to... definitivno, IPtables, tako se zove proces, nasao sam ga u servisima pod tim imenom.
Ja sam instalirao Fedoru, a onda je neko drugi instalirao taj fireval i objasnio mi kako da sacuvam sve promene, tj. da ga kompajliram, pa sam ja setovao firewall koji radi savrseno... Samo nisam znao kako to da odradim. A to cu moci tek u ponedeljak jer mi je to na poslu...

OK... gde su ovi koji hvale Linux, sada da ih vidim, tj. da vidim sta tu oni znaju.
Ajmo Linux masteri, potrebna je pomoc.

Postoji li ovde onih koji su radili sa freeswan i openswan-om, tj. da su iz Fedore3 setovali IPsec, kao i da su radili sa FWbuilder-om, IPTables... i sve sto ide uz to.
Dakle, zelim da podignem IPsec sa Fedore, koja mi radi kao firewall ka nekim destinacijama (ima ih vise).
Gde je onaj zasluzeni administrator koji je zasluzio prestizno mesto na prestiznom forumu... da ga cujemo.

A ha... veruj mi da nisam ni mislio da postoji osoba na ovom forumu koja ce to moci da ispise... od svih onih koji tu nesto "puvaju".
Zato je post i bio pomalo arogantan, jer svi tu dodju ispisu kako je nesto dobro, sjajno, najbolje... kako oni savrseno dobro znaju zasto je to tako, akada zatreba konkretna pomoc.... dobije se ovakav odgovor. A ti si na tom forumu neki admin... kakvi li su ostali ako si ti admin...

Da... a zasto na tom linux forumu ne stavis za svaku temu direktan link ka Google-u, sa objasnjenjem kako se koristi, sta ce ti forum onda, posto ti se znas... a ovi koji ne znaju smaraju sa pitanjima na koja u vecini slucajeva ne umes da im odgovoris...

Ko je rekao da sam ja admin na linuxo.org Admin je tomaja i imao oko 5000 registrovanih korisnika. A coveka sam uputio na linuxo.org zato sto su meni pomogli...pa bato ako neces da citas ja ti sigurno prepricati necu....ne razumem zasto bi ti ja na nesto odgovorio ako vec postoji odgovor :confused: i ne razumem cemu sve ovo sta nisi zadovoljan linkovima....ili bi nekako odjednom da ti se to znanje ulije sta ne razumem :confused:
P.S. Ako sam ja mogao da citam howtos i drugi ljudi citaju ako im treba ne vidim zasto bi ti bio izuzetak...

Red_Zmaja:
Ko je rekao da sam ja admin na linuxo.org Admin je tomaja i imao oko 5000 registrovanih korisnika. A coveka sam uputio na linuxo.org zato sto su meni pomogli...pa bato ako neces da citas ja ti sigurno prepricati necu....ne razumem zasto bi ti ja na nesto odgovorio ako vec postoji odgovor :confused: i ne razumem cemu sve ovo sta nisi zadovoljan linkovima....ili bi nekako odjednom da ti se to znanje ulije sta ne razumem :confused:
P.S. Ako sam ja mogao da citam howtos i drugi ljudi citaju ako im treba ne vidim zasto bi ti bio izuzetak...

U cemu je onda svrha foruma?

Bre ljudi šta se prepirete bezveze....

Ja sam brand new u tim linux vodama, ali prvo mesto gde tražim odgovor je google. Skoro uvek se nađe neko ko je imao sličan ili čak potpuno isti problem, pa lepo proučim par str. texta na raznim forumima i možda rešim problem... ako ne, postavim pitanje na nekom od njih....

Nikodime, to što te zanima potraži na nekom forumu gde se skupljaju ljudi koji se time bave umesto što tako prozivaš one koji to ne znaju... Nadam se da ćeš naći odgovore na tvoja pitanja...

peace

Ma... to su stare "rane"... Secam se jedne rasprave sa Zmajem gde je covek toliko hvalio Linux i pljuvao po Microsoftu, pa sam pomislio da bas dobro poznaje to o cemu prica... to je poenta price. Ko je shvatio, shvatio je ko nije... nije ni bitno, zar ne.
To je valjda ono sto je ovde sasvim normalno, da se nesto hvali ili pljuje bez poznavanja istog... a to je valjda manje-vise normalna pojava.

Nego, sada radim topologiju mreze, posto toga ima dosta, a tako je najbolje i najjednostavnije upustiti se u sve to. Spremiti tonu dokumentacije pa tek onda krenuti na prakticni deo, to dosta pomaze... ne znam kakva su vasa iskustva sa tim, ali meni je Visio osnova svakog mreznog "zahvata".

A ti si to zakljucio zbog toga sto sam ti ostavio linkove...
cudni su nasi ljudi probas da im pomognes a oni te ispljuju...
Znaci nema frke sve sto kazete tako jeste ipak ste Vi eksperti a ja tek onako zvrndam po forumu pisem bzvz i sve sto sam napisao bila je verovatno prepiska sa nekog site-a ili foruma...pa da hocu da prepisujem ne bi ostavljao linkove jer glupo je pisati ako je nesto vec napisano ali ayd...

Ja over & out

ovaj Red_Zmaja cim prigusti u nekoj raspravi pobegne sa iste...koliko se secam tako isto je i bilo u raspravi o RMS, MS vs Linux, i slicno....
...mozda zbog toga ljudi i sumnjaju u tvoje znanje...

Back