Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
restartovao sam sistem i sa snap paketima opet sve isto instalirao sam preko terminala synaptic ali sa tim programom ništa ne uspevam da uradim ne uspevam da nadjem željene programe i koje nadjem ne znam da ih pokrenem :pljus: ipak još trebam da učim linux :mrgreen:

da instaliram debian distribuciju da probam i preporuči mi još neku u kojoj mogu programi odmah pri instalaciji da se pokrenu 🤣
Нисам скоро користио Убунту, али ми се чини да сам нешто читао да су се скоро скроз пребацили на snap пакете па је можда ту негде проблем.
Дебиан није ништа посебно компликованији од убунтуа уколико имаш амд графику јер нема никаквих додатних цимања око инсталације драјвера...

Нисам скоро користио Убунту, али ми се чини да сам нешто читао да су се скоро скроз пребацили на snap пакете па је можда ту негде проблем.
Дебиан није ништа посебно компликованији од убунтуа уколико имаш амд графику јер нема никаквих додатних цимања око инсталације драјвера...

Нису се пребацили него у app center-u snap се инсталира по дефолту. Firefox и Thunderbird су snap пакети али то не би требало да буде проблем почетницима јер snap пакети се сами ажурирају што може да буде и предност јер људи су навикли да једном инсталираји browser и да се он сам стара о себи.

Но ко не воли снап увек има Mint.

da da amd grafiku imam...inače na pop os-u sam ulazio terminal da pokrenem zvuk jel samo zvuka nije bilo a pre nekih par godina na linux mint-u bilo je zujanje zvučnika pa mi je ovde doktor Dzekson pomogao da rešim taj problem :super:

@Dr.Jackson bacio sam pogled na Q4OS i Sparky linux ono samo kad se pokrene na fleš ( nisam instalirao ) i moraću za sada da ostanem na pop os-u jel ima baaaš veliku bazu programa i još malo da naučim više kako se radi na linuxu...

kada su u pitanju distribucije linuxa koje nemaju puno programa jel se željeni programi mogu instalirati preko terminala ili ne?

Има све на Sparky-у и све се лако инсталира без да јуриш по сајтовима. Q4OS Plasma ако желиш мању базу података.

@Dr.Jackson postoji li mogućnost da se na pop os-u instalira gta 5?

Постоји. Прво инсталираш Steam, Heroic (на Epic-у ако имаш игру, Custom) ili Bottles (Rockstar, Custom) у зависности од тога где имаш игру.

Напомена: Не ради мултиплејер мод.

Овде можеш да пронађеш извештаје...
https://www.protondb.com/app/3240220

Poslednja izmena:
Постоји. Прво инсталираш Steam, Heroic (на Epic-у ако имаш игру, Custom) ili Bottles (Rockstar, Custom) у зависности од тога где имаш игру.

Напомена: Не ради мултиплејер мод.

Овде можеш да пронађеш извештаје...
https://www.protondb.com/app/3240220

eee super :okok:

Пробам сада GNOME 48 на долазећи Ubuntu (Plucky Puffin) човече како су га средили оно је невероватно. Све лети а уз то долази и HDR на GNOME. HDR je већ дошао када је предстабљена KDE Plasma 6 (Wayland)! :vnaocare: :pivce:

VirtualBox_Ubuntu_Plucky_15_04_2025_23_09_08.png

Да, лепо изгледа чак и на преносном рачунару који је на употреби од 2012. године, а који је последњих неколико година био на лакшим радним окружењима - сада поново са Гномом у верзији 48 ... Иако је пре неку годину одбијао да се покрене под Гном шелом без сецкања и блокирања, сада је поново нормалан рад (колико је то могуће на машини на употреби 13 година...).

Да, лепо изгледа чак и на преносном рачунару који је на употреби од 2012. године, а који је последњих неколико година био на лакшим радним окружењима - сада поново са Гномом у верзији 48 ... Иако је пре неку годину одбијао да се покрене под Гном шелом без сецкања и блокирања, сада је поново нормалан рад (колико је то могуће на машини на употреби 13 година...).

Ово је виртуална машина унутар тог лаптопа где ми је још Windows. Ставио сам 4 од 8 језгара и 4GB од 8GB RAM-a. Дакле са пола снаге цепа GNOME у LIVE моду. :pivce:

Poslednja izmena:
@Dr.Jackson ovako stoje stvari:na pop os-u instalirao sam lutris i wine i instalirao sam dve igre: ded spejs kec i asasin krid kec... instalacija je vrlo jednostavna...ded spejs kec kada se pokrene radi vrlo usporeno maltene ne igrivo a asasin krid kec uvodna špica radi tečno ali sam početak igre usporeno...da li treba još neki program da se instalira ili odredjene distribucije su pogodnije za gejming i da li bi sve radilo možda bolje na ssd-u? testirano je na desktop konfiguraciji 3,60ghz procesor 4 jezgra,8 giga radna, 2 giga ve ram...

jesi li ti testirao neke igre i ako jesi koje? iiii sada me prosto mami da testiram i dalje jel linux svet je čaroban :super:

ne znam jeli ranije ovde na ovoj temi bilo reči o gejmingu na linux-u ali hajde da animiramo ljude da predju na linux jel uglavnom bude jedina spona gejming ništa drugo

@Dr.Jackson ovako stoje stvari:na pop os-u instalirao sam lutris i wine i instalirao sam dve igre: ded spejs kec i asasin krid kec... instalacija je vrlo jednostavna...ded spejs kec kada se pokrene radi vrlo usporeno maltene ne igrivo a asasin krid kec uvodna špica radi tečno ali sam početak igre usporeno...da li treba još neki program da se instalira ili odredjene distribucije su pogodnije za gejming i da li bi sve radilo možda bolje na ssd-u? testirano je na desktop konfiguraciji 3,60ghz procesor 4 jezgra,8 giga radna, 2 giga ve ram...

jesi li ti testirao neke igre i ako jesi koje? iiii sada me prosto mami da testiram i dalje jel linux svet je čaroban :super:

ne znam jeli ranije ovde na ovoj temi bilo reči o gejmingu na linux-u ali hajde da animiramo ljude da predju na linux jel uglavnom bude jedina spona gejming ništa drugo

Мораш да укључиш у Лутрису одређене опције. Takoђе пробај други runner (другу верзију wine-a, protona-a)

Наравно. Постоје дистрибуције које су спремне за Gaming - CachyOS, Garuda Linux.. али оне су баш за оне AAA најновије игре.

Poslednja izmena:
Мораш да укључиш у Лутрису одређене опције. Takoђе пробај други runner (другу верзију wine-a, protona-a)

Наравно. Постоје дистрибуције које су спремне за Gaming - CachyOS, Garuda Linux.. али оне су баш за оне AAA најновије игре.

upravo sam ovaj klip i gledao i instalirao navedene igre...nudilo mi je samo jednu jedinu verziju wine-a...da probam i preko bottle-a...

Poslednja izmena:
probao sam i izmenjao sve opcije u lutrisu ali kako god da uradim igre i dalje nikako ne rade-jedino radi regularno kanter 1.6 ali samo pri prvom startovanju posle toga prijavljuje neku grešku...instalirao sam i neku verziju protona ali opet isto...preko bottle-a se nisam snašao ...ima tu još mnogo što šta što ne znam i zbog toga ne uspevam jel sam testiranje započeo kao amater...kasnije ću instalirati neku drugu distribuciju možda ubuntu

probao sam i izmenjao sve opcije u lutrisu ali kako god da uradim igre i dalje nikako ne rade-jedino radi regularno kanter 1.6 ali samo pri prvom startovanju posle toga prijavljuje neku grešku...instalirao sam i neku verziju protona ali opet isto...preko bottle-a se nisam snašao ...ima tu još mnogo što šta što ne znam i zbog toga ne uspevam jel sam testiranje započeo kao amater...kasnije ću instalirati neku drugu distribuciju možda ubuntu

Мислим да ово може да помогне свима. Чисто ради едукације. Heroic је много простији од Лутриса.

Такође Лутрис може да ти послужи као збирка библиотека шта ти недостаје. Само куцај игру и иди на yaml фајл.
https://lutris.net/games/install/13158/view

Рецимо за народну верзију DeadSpace-а ове ставке су битне:

winetricks arial d3dcompiler_43 d3dcompiler_47 d3dx9 win7

Такође локуј fps на 60 што можеш лако да урадиш помоћу Heroic-a графички или аргументом: DXVK_FRAME_RATE=60

env argumenti:
STAGING_SHARED_MEMORY: '0'
__GL_SHADER_DISK_CACHE: 1

Protonplus - за лаку инсталцију још ранера...
https://flathub.org/apps/com.vysp3r.ProtonPlus

Друга опција је да игру купиш преко GoG-a. :mrgreen:
https://www.gog.com/en/game/dead_space

Poslednja izmena:
Мислим да ово може да помогне свима. Чисто ради едукације. Heroic је много простији од Лутриса.

Такође Лутрис може да ти послужи као збирка библиотека шта ти недостаје. Само куцај игру и иди на yaml фајл.
https://lutris.net/games/install/13158/view

Рецимо за народну верзију DeadSpace-а ове ставке су битне:

winetricks arial d3dcompiler_43 d3dcompiler_47 d3dx9 win7

Такође локуј fps на 60 што можеш лако да урадиш помоћу Heroic-a графички или аргументом: DXVK_FRAME_RATE=60

env argumenti:
STAGING_SHARED_MEMORY: '0'
__GL_SHADER_DISK_CACHE: 1

Protonplus - за лаку инсталцију још ранера...
https://flathub.org/apps/com.vysp3r.ProtonPlus

Друга опција је да игру купиш преко GoG-a. :mrgreen:
https://www.gog.com/en/game/dead_space

testiranje loading... :mrgreen: :klap:

Back