Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Уствари и на Гному можеш да отвориш нови txt или било какву другу дадотеку, довољно је само да у директоријум "шаблони" креираш оно што ти треба и то ће ти се приказивати у контексном менију у управнику дадотека...
шаблони pretpostavljam Templates
nasao sam nesto cudno na tu temu - pa sam obrisao i rekreirao taj i jos jedan folder. Kako je doslo do toga ne znam - mozda kad sam migrirao podatke sa stare verzije ubuntu-a.
Medjutim i pored pod pretpostavkom ispravnog 'setupa', ne dobijam template. Probao re-login, probacu re-start ako ne radi istrazujem dalje.

Hvala na natuknici :)

KDE програм за Скриншотовање.
pogledacu da li ima i da li pravi razliku
Workspace је начин на који GNOME ради. Ја их увек користим када имам више отворених прозора.
Zbunjuje me kad se prozori iste aplikacije nalaze na razlicitim workspaces - osim ako ne fiksiram odredjenu aplikaciju za odredjeni workspace. Kao sto je prethodno napisano - koristim ali retko i za specijalne namene.

pogledacu da li ima i da li pravi razliku

То ти је тренутни Скриншотер. Јако је препун функција као и свака друга KDE апликација.
screenshot.png

Poslednja izmena:
Уствари и на Гному можеш да отвориш нови txt или било какву другу дадотеку, довољно је само да у директоријум "шаблони" креираш оно што ти треба и то ће ти се приказивати у контексном менију у управнику дадотека...
Uspeo!!!

1714859930839.png

Posto nije radilo iz prve i posle restarta onda sam nasao da treba da se namesti

Kod:
gedit ~/.config/user-dirs.dirs

# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run.
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Desktop"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Downloads"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Templates"   <- ovde nije bilo dobro definisano
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/"          <- bilo je kao ovo
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Documents"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Music"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Pictures"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videos"

posle ispravnog configa - poceo je da 'peva'

Moracu i na poslu da proverim sta je problem sa time. Mozda je i bug tokom instalacije.

То ти је тренутни Скриншотер. Јако је препун функција као и свака друга KDE апликација.
Pogledajte prilog 1542194

Uspeo da instaliram ali ne i da proradim.

Ima neki problem sa dbus-om tokom registracije

svakako cu da se poigram jer ksnip ima problem na manjoj rezoluciji, zalio sam se autorima, ali nista se nije promenilo, mozda ce nekad da ofiksaju problem.

svakako cu da se poigram jer ksnip ima problem na manjoj rezoluciji, zalio sam se autorima, ali nista se nije promenilo, mozda ce nekad da ofiksaju problem.

Па не знам коју дистрибуцију користиш али Spectacle можеш да инсталираш било где.

Gnome-screenshot је исто добар а и лепо је имплементиран у сам GNOME.:pivce:

Pogledajte prilog 1542194
uspeo da pokrenem.

Fix:
sudo snap remove spectacle
sudo apt install kde-spectacle

instalira se korektno u meni ali ne mogu da ga dodam u favorites (mozda ne jos)
takodje nema ni minimize niti se registruje u ekstenzijama (pregledao sam ceo config ali nista nisam nasao)
funkcionalno ima takoreci sve sto i ksnip s razlikom da prikazuje samo poslednji screenshot (ksnip moze da radi sa vise screenshotova)
ali editor je lici da je isti? Kao da je neko uzeo neki paint module i u obe aplikacije ubacio isti editor (moguce je da je to neki standardni QT image edit prozor) OOPS... nema crop funkciju. ksnip ima.

To sto svaki put moram da ga pokrenem kao aplikaciju je na minus strani.

Mogu da ga ubacim u startup, ali to ne resava problem pristupacnosti.
Kad radim sa time (recimo radim na nekoj dokumentaciji) imam run kad koristim i kad ne koristim ksnip je onda laksi jer mogu da ga sklonim sa vizure i da ga pokrenem opet iz servisa a mogu i da ga uklonim i iz servisa.

Generalno je OK. Radi. Mada i on ne radi screenshot kad se ukljuci context meni sa desktopa. Ostaje zagonetka.
Verzija koja je available kod mene ne izgleda ovako kako je kod tebe na screenshotu (moguce je da nije ista verzija)

1714864825695.png

Питање 1
Десни клик само на десктоп. Screenshot.

Питање 2
То ти је New... (фолдер и свашта нешто)
Тад ти се десктоп unlock-ује можеш да убацујеш виџете, панеле, мењаш садржај и изглед панела и слично... (слично као код XFCE)

Пробај Kubuntu у VirtualBox па види где је шта је. Лепше је кад сам откриваш. ;)

vidim na screenshotu da imas delay od 3 sec za screenshot.
To objasnjava kako si tako 'jednostavno' uhvatio context menu.
to si zaboravio da napomenes.

Па не знам коју дистрибуцију користиш али Spectacle можеш да инсталираш било где.

Gnome-screenshot је исто добар а и лепо је имплементиран у сам GNOME.:pivce:
Haha ha ha ha Gnome-screenshot = zen screenshot. Super minijaturan! Cini mi se kao da sam ga negde video pre (mozda na u20)

vidim na screenshotu da imas delay od 3 sec za screenshot.
To objasnjava kako si tako 'jednostavno' uhvatio context menu.
to si zaboravio da napomenes.

Па пише ти на слици. :bye:
Haha ha ha ha Gnome-screenshot = zen screenshot. Super minijaturan! Cini mi se kao da sam ga negde video pre (mozda na u20)

Сад је убачен као да део settings менија. Може да снима видео такође. Кликни тамо где гасиш и видећеш фотоапарат.

ali editor je lici da je isti? Kao da je neko uzeo neki paint module i u obe aplikacije ubacio isti editor (moguce je da je to neki standardni QT image edit prozor) OOPS... nema crop funkciju. ksnip ima.

To sto svaki put moram da ga pokrenem kao aplikaciju je na minus strani.

Наравно да има кроп иди на Правоугаоник (кликни на падајући мени Area) а можеш и кроз његов уграђен едитор (има мали paint). Проучи га мало. То је један од најмасивнијих скринишот апликација. Други је flameshot.

Poslednja izmena:

Пусти то. Скини Flameshot appimage.

Posle gledanja nekolicine videa resio sam da isprobam novu fedoru radije nego novi ubuntu
Федора није никад била посебно стабилна. Што не пробаш Дебиан или Void ?

Пусти то. Скини Flameshot appimage.
probam cim stignem
Федора није никад била посебно стабилна. Што не пробаш Дебиан или Void ?

Neki video proponira da je f40 dosadno stabilna. A ja imam neku viziju da predjem na redhat.
Debian sam probao i OK je ali ne za vrstu upotrebe koja mi treba pa sam se vratio na U22, sad gledam u24 (lts) ali mi ne odaje da ce biti dobra verzija.

probam cim stignem

Neki video proponira da je f40 dosadno stabilna. A ja imam neku viziju da predjem na redhat.
Debian sam probao i OK je ali ne za vrstu upotrebe koja mi treba pa sam se vratio na U22, sad gledam u24 (lts) ali mi ne odaje da ce biti dobra verzija.

Пробај Sparky Linux (Stable) - Debian за почетнике и гејмере. Базиран је на Debian-у али му је све намештено да буде оријентисан ка мултимедији. Њега сам инсталирао буразеру на мом старом компу и одличан како за старе тако и за нове рачунаре јер аутоматски дететектује UEFI, ТPM и инсталира све што је потребно да одмах кренеш да радиш. Такође APTUS пакет манаџер је веома згодан и графички можеш све да управљаш. Има и свој кернел али је по дефолту дебианова верзија Линукса као и лака инсталација других модификованих...

https://sparkylinux.org/download/stable/

Poslednja izmena:
probam cim stignem

Ma дај, Федора је обично testbed за Redhat.
Шта ће ти Redhat кад имаш толико бесплатних стабилних Линукса ?
Не разумем, шта имаш на Ubuntu што немаш на Дебијану ?

Пробај Sparky Linux (Stable) - Debian за почетнике и гејмере. Базиран је на Debian-у али му је све намештено да буде оријентисан ка мултимедији. Њега сам инсталирао буразеру на мом старом компу и одличан како за старе тако и за нове рачунаре јер аутоматски дететектује UEFI, ТPM и инсталира све што је потребно да одмах кренеш да радиш. Такође APTUS пакет манаџер је веома згодан и графички можеш све да управљаш. Има и свој кернел али је по дефолту дебианова верзија Линукса као и лака инсталација других модификованих...

https://sparkylinux.org/download/stable/

Hvala na savetu, pretpostavljam da je poruka za mene s obizrom da si odgovarao na moju poruku, ali bojim se da ne gledamo iste stvari. Verovatno je savet zanimljiv za one koji ulaze u svet Linuxa ili zele da igraju igrice ili da rade na nekoj grafici.

Ja se bavim obradom podataka, ne igram igrice (t.j. nisam gejmer). A i nisam bas ni pocetnik sto se tice linuxa ;) I ne bavim se grafikom (u smislu audio/video obrade). Dakle sve sto se vecinom smatra za uobicajene potrebe.

Ono sto meni treba su znacajno jake instalacijama sa tendencijom rasta van uobicajenih prosecnih potreba (veliki broj CPU, RAM + grafe zbog brzine obrade vektora).

Takodje imam vise aplikacija koje moraju da rade koje nisu delovi distribucija nego su uglavnom nezavisne pa cak i komercijalne. Dakle ne mogu mnogo da eksperimentisem sa distribucijama osim za licnu zabavu. U tom smislu znacajna je podrska jakih distribucija kao sto su ubuntu ili red hat - jer kad stvari nece da rade, obicno se cesce nadje resenje za velike distribucije.

Debijan cesto koristim ali ne interaktivno nego u kontejnerima - i tu je odlican. Za desktop nije, imao sam problema.

Fedoru gledam za mene za desktop. Ali mnogo vise da bih imao alternativu za package manager. Videcemo kako ide vremenom. Dugo vremena sam ranije koristio red hat derivate, i tek negde oko 2014 sam presao na Ubuntu (i debian) koji je bio sve bolji i bolji na desktopu.

Moje misljenje je da treba probati razne varijante. Sve zavisi od toga sta neko radi ili sta mu treba.

Mozda da se raspodeli tema na malo specificnije teme recimo:

- obrada medija (audio video)
- gaming
- kontrola procesa
- data science

Ma дај, Федора је обично testbed за Redhat.
Шта ће ти Redhat кад имаш толико бесплатних стабилних Линукса ?

Не разумем, шта имаш на Ubuntu што немаш на Дебијану ?
Problem koji sam imao nije vezan za to sta ima u kojoj distribuciji.
Koristim na primer nomachine koji iz nekog razloga nije hteo da radi da cistom debijanu, radio je, ali je toliko radio lose do neupotrebljivosti. To je izbacilo debian iz opcije.

Kad smo kod cistog debijana procitaj sta sam napisao Dr.Jacksonu

takodje imao sam problema sa grafama - i drajverima. Vrv neki problem sa konkretnim hardverom.

Hvala na savetu, pretpostavljam da je poruka za mene s obizrom da si odgovarao na moju poruku, ali bojim se da ne gledamo iste stvari. Verovatno je savet zanimljiv za one koji ulaze u svet Linuxa ili zele da igraju igrice ili da rade na nekoj grafici.

Ja se bavim obradom podataka, ne igram igrice (t.j. nisam gejmer). A i nisam bas ni pocetnik sto se tice linuxa ;) I ne bavim se grafikom (u smislu audio/video obrade). Dakle sve sto se vecinom smatra za uobicajene potrebe.

Па све што имаш на Ubuntu имаш и на Debian-у укључујући и snap и flatpak подршку само треба да укључиш. Дебиан је одличан за обраду податка, све програме које имаш за Убунту имаш и на Debian-у а Sparky сам ти саветовао зато што можеш да инсталираш његов кернел као и xanmod, liquorix....

Debian ти сад има Linux 6.1. То ти ради на већину хардвера али кажем можеш да инсталираш и Sparky-ев кернел.

Ево како да кропујеш.... (Sparky Linux )
Spectacle.png

Па све што имаш на Ubuntu имаш и на Debian-у укључујући и snap и flatpak подршку. Дебиан је одличан за обраду податка, све програме које имаш за Убунту имаш и на Debian-у а Sparky сам ти саветовао зато што можеш да инсталираш његов кернел као и xanmod, liquorix....

Ево како да кропујеш.... (Sparky Linux )
Pogledajte prilog 1542564
nije u pitanju originalni crop, nego post-crop u editoru kad je screenshot vec skinut.

nije u pitanju originalni crop, nego post-crop u editoru kad je screenshot vec skinut.

Можеш да урадиш кроп и директно и у едитору кроп. Само shift-print и кликнеш доле на дугме да ти се отвори едитор...

Такође од Debian 12 non-free firmwere ти је укључен а код Sparky-a ти је свакако укључен власнички софтвер. Зато сам рекао за почетнике тј. за људе ко не знају концепт слободног софтвера нити их је брига за исти...

Направио сам о томе тему. :pivce:
https://forum.krstarica.com/threads...e-linuks-kao-novi-i-stariji-korisnici.963202/

1714927948688.png

Poslednja izmena:
Што не пробаш Gentoo ?
Дебијан је једна од најстабилнијих и најбољих дистрибуција. Мислим да јој треба дати шансу, можда да пробаш да ли су исправили багове ?

Mozda su popravili. Zasad nemam slobodnu masinu da ga probam ponovo. Mozda negde kasnije kad ulovim vreme za isprobavanje. Mnozda neka novija verzija Debiana.

Problem koji sam imao je vezan za specifican hardware - naime trebale su nam radne stanice sa po 2 monitora. Zato je ubacena nvidia da bi moglo da se podrze visestruki monitori. Debijan se ozbiljno pomucio oko toga da to proradi - jedva sam uspeo da ga namestim da radi uopste. Ubuntu tu prosao mnogo lakse. Kasnije je takodje bio problem sa aktiviranjem gpu za obradu podataka na toj nvidiji. I to je opet zavrsilo na Ubuntu. Sa moje tacke gledista izgleda da Ubuntu ima malo bolju hardversku podrsku.

Kao sto sam rekao debijan mi je odlican recimo za servere i da rade stvari tipa SQL servera ili slicnih instalacija, tako da ja zapravo puno koristim Debian ali kao bazu za kontejnere (to je gore pomenuto)

Mozda su popravili. Zasad nemam slobodnu masinu da ga probam ponovo. Mozda negde kasnije kad ulovim vreme za isprobavanje. Mnozda neka novija verzija Debiana.

Problem koji sam imao je vezan za specifican hardware - naime trebale su nam radne stanice sa po 2 monitora. Zato je ubacena nvidia da bi moglo da se podrze visestruki monitori. Debijan se ozbiljno pomucio oko toga da to proradi - jedva sam uspeo da ga namestim da radi uopste. Ubuntu tu prosao mnogo lakse. Kasnije je takodje bio problem sa aktiviranjem gpu za obradu podataka na toj nvidiji. I to je opet zavrsilo na Ubuntu. Sa moje tacke gledista izgleda da Ubuntu ima malo bolju hardversku podrsku.

Kao sto sam rekao debijan mi je odlican recimo za servere i da rade stvari tipa SQL servera ili slicnih instalacija, tako da ja zapravo puno koristim Debian ali kao bazu za kontejnere (to je gore pomenuto)

Зато што нема укључен власнички софтвер већ само FOSS. Nvidia мораш прво да покренеш преко nouveau nvidia driver и онда после да инсталираш власнички софтвер. Sparky нема тај проблем јер су му све репозиторије укључене и самим ти је "Пријатељски Debian"

Друго ако си имао неки high-end графу Debian 11 je имао 5.10 кернел који нема драјвер за то па онда мораш из бакпорта да инсталираш новији кернел који има.

Као пријатељскији Debian постоји Sparky. :pivce:

Poslednja izmena:
Можеш да урадиш кроп и директно и у едитору кроп. Само shift-print и кликнеш доле на дугме да ти се отвори едитор...

Такође од Debian 12 non-free firmwere ти је укључен а код Sparky-a ти је свакако укључен власнички софтвер. Зато сам рекао за почетнике тј. за људе ко не знају концепт слободног софтвера нити их је брига за исти...
Mislim da sam pomenuo da verovatno nemamo iste verzije ovog software. Evo ga editor onako kako ga ja vidim
ne nalazim crop

1714928812292.png

u ksnip-u

1714928910020.png

Back