Пробај Sparky Linux (Stable) -
Debian за почетнике и гејмере. Базиран је на Debian-у али му је све намештено да буде оријентисан ка мултимедији. Њега сам инсталирао буразеру на мом старом компу и одличан како за старе тако и за нове рачунаре јер аутоматски дететектује UEFI, ТPM и инсталира све што је потребно да одмах кренеш да радиш. Такође APTUS пакет манаџер је веома згодан и графички можеш све да управљаш. Има и свој кернел али је по дефолту дебианова верзија Линукса као и лака инсталација других модификованих...
https://sparkylinux.org/download/stable/
Hvala na savetu, pretpostavljam da je poruka za mene s obizrom da si odgovarao na moju poruku, ali bojim se da ne gledamo iste stvari. Verovatno je savet zanimljiv za one koji ulaze u svet Linuxa ili zele da igraju igrice ili da rade na nekoj grafici.
Ja se bavim obradom podataka, ne igram igrice (t.j. nisam gejmer). A i nisam bas ni pocetnik sto se tice linuxa

I ne bavim se grafikom (u smislu audio/video obrade). Dakle sve sto se vecinom smatra za uobicajene potrebe.
Ono sto meni treba su znacajno jake instalacijama sa tendencijom rasta van uobicajenih prosecnih potreba (veliki broj CPU, RAM + grafe zbog brzine obrade vektora).
Takodje imam vise aplikacija koje moraju da rade koje nisu delovi distribucija nego su uglavnom nezavisne pa cak i komercijalne. Dakle ne mogu mnogo da eksperimentisem sa distribucijama osim za licnu zabavu. U tom smislu znacajna je podrska jakih distribucija kao sto su ubuntu ili red hat - jer kad stvari nece da rade, obicno se cesce nadje resenje za velike distribucije.
Debijan cesto koristim ali ne interaktivno nego u kontejnerima - i tu je odlican. Za desktop nije, imao sam problema.
Fedoru gledam za mene za desktop. Ali mnogo vise da bih imao alternativu za package manager. Videcemo kako ide vremenom. Dugo vremena sam ranije koristio red hat derivate, i tek negde oko 2014 sam presao na Ubuntu (i debian) koji je bio sve bolji i bolji na desktopu.
Moje misljenje je da treba probati razne varijante. Sve zavisi od toga sta neko radi ili sta mu treba.
Mozda da se raspodeli tema na malo specificnije teme recimo:
- obrada medija (audio video)
- gaming
- kontrola procesa
- data science