Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
PuppyLinux S15pup64 (Slackware 15)

VirtualBox_S15Pup64_04_09_2023_18_35_53.png

arch i manjaro, najbezbednije apdejtovati iz virtuelnog terminala ili ssh-ovani. Zbog toga ako se apdejtuju GUI biblioteke moze
da se smrzne usred apdejta pa to posle mora da se popravlja. Nije za pocetnike uopste.. :heart:
obaska sto moras sam da reolvujes dependencies, ako nesto podje naopako :hahaha:

GNOME 45 који долази са Ubuntu Mantic Minoutaur проузроковаће брековање свих екстензија. Разлог је прелазак на ECMAScript JS модуле (ESM)

But these are the facts – GNOME’s moves from the custom import system from GJS to the industry standard ECMAScript 6 will cause every extension written for the previous version to break. So, the only thing to do is to wait and see which direction the GNOME extension developers will take.

https://linuxiac.com/gnome-45-breaks-extensions-compatibility/

GNOME 45 који долази са Ubuntu Mantic Minoutaur проузроковаће брековање свих екстензија. Разлог је прелазак на ECMAScript JS модуле (ESM)

But these are the facts – GNOME’s moves from the custom import system from GJS to the industry standard ECMAScript 6 will cause every extension written for the previous version to break. So, the only thing to do is to wait and see which direction the GNOME extension developers will take.

https://linuxiac.com/gnome-45-breaks-extensions-compatibility/
Koliko znam sve ekstenzije se polome, kad god izadje novi Gnome, u ovom slucaju ima vise posla...

Samo da javim da Mintić i dalje radi jako :okok:

Screenshot from 2023-09-06 14-16-47.png

Definitivno najbolja distribucija za migrante sa win-a, nisam ni pomislio da se vratim.
Nabavio sam jednu test mašinu i na njoj probao Debian, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Budgie, Linux Lite, Zorin, Elementary itd, ali Mint se najbolje pokazao.
Linux Lite se predstavlja kao dobar distro za prelazak sa win-a ali po meni najveći nedostatak je siromašan 'app store' sa svega dvadesetak programa.
Ok, ja sam naučio da instaliram programe preko paket menadžera i direktno iz komandi, instaliranje Snap GUI i slično, ali zamislite nekog kome je to prvi Linux.
Imati bogat izbor softvera na klik je po meni od velike važnosti za početnike/migrante, ostalo se uči vremenom, uglavnom iz znatiželje.

Има ли нека комплетна апликација да могу да мењам контраст и гаму ? Има само за гаму, али ме интересује за XFCE ? Користим redshift, али ми треба и контраст и гама заједно, не посебно боје да се подешавају. Хвала.

Kučence držim na jednom malom flešu u slučaju pada sistema ili crkavanja diska.
Nego, hteo sam da pitam iskusne poznavaoce Linux-a, da li ste pokušali da napravite svoju distribuciju od 0?
Не. Кад постоји Void linux, нема разлога за тим. Уосталом ако ти је до подешавања, после годину-две "обичног" линукса, искључи и избаци што ти не треба преко дистрибуције као што je Gentoo.

Само да напоменем да PuppyLinux фамилија и сродни су FromRAM дистрои односно читав систем ставља у RAM. Након гашења рачунара ако није сачувана сесија све се губи што је изузетно корисно на пример када обављаш банкарске трансакције а не верујеш у сигурност оперативног система који користиш.

Poslednja izmena:
Само да напоменем да PuppyLinux фамилија и сродни су FromRAM дистрои односно читав систем ставља у RAM. Након гашења рачунара ако није сачувана сесија све се губи што је изузетно корисно на пример када обављаш банкарске трансакције а не верујеш у сигурност оперативног система који користиш.
Znaci moras non stop da intaliras, na svaki boot?

Znaci moras non stop da intaliras, na svaki boot?

Не него чуваш подешавања и то што желиш на једној партицији a на флешу ти се налази систем. Наравно PuppyLinux може да се инсталира и нормално али људи треба да знају да једини корисник који постоји је ROOT. Такође велики програми попут Krite, Firefox-a и осталих су sfs.

Бутовање након инсталације на флеш иде овако:

-декомпресија кернела
-убацивање кернела
-копирање података са флеша у RAM
-моунтовање партиције односно диска где ти се налазе подаци, конфигурације и програми (то не мора да буде партиција који се направио за Puppy податке то може да буде и други флеш, екстерни хард-диск као као и SD картица за оне које брину)
-декомпресија и моунтовање свих sfs-а које си преузео

Када систем угасиш ако ниси сачувао сесију сваки траг се бреше јер се све чува у RAM.

Сад управо се сетих да лаптоп ми има слот за MicroSD :hahaha:

Poslednja izmena:
Бутовање након инсталације на флеш иде овако:

-декомпресија кернела
-убацивање кернела
-копирање података са флеша у RAM
-моунтовање партиције односно диска где ти се налазе подаци, конфигурације и програми (то не мора да буде партиција који се направио за Puppy податке то може да буде и други флеш, екстерни хард-диск као као и SD картица за оне које брину)
-декомпресија и моунтовање свих sfs-а које си преузео

Када систем угасиш ако ниси сачувао сесију сваки траг се бреше јер се све чува у RAM.

Сад управо се сетих да лаптоп ми има слот за MicroSD :hahaha:
Lepo stavis bilo koji live DVD/usB kljuc Linux-a, i postedis se ove dosade :hahaha:

Hm, pa bilo koji Live ce ti leteti na modernoj masini. Ti hoces da se zakacis na bancin sajt, ne moras da se smaras :P

Па не би баш рекао да ће да ради било који live на модерној машини. Јер на Puppy-у можеш да инсталираш и Steam, филмове нормално гледаш...

Ako mozes da instaliras Steam, i igre, onda nije samo u RAM-u, sto ce reci uz *root* nalog, bebednost ide napolje kroz prozor... :heart:

Можеш да инсталира Steam, Lutris, VirtualBox јер се исталира као sfs пакет (контејнер). Они се чувају на посебном драјву и онда се маутују тако што се само кликне на њих. А што се тиче root-a с њим не може богзна шта да се уради...

Back