Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neće niko da prijavi, u tome je problem.
Kružila je peticija, imala je nekolicinu potpisa od 8000+ stanovnika.

Skoro probah Debian, sviđa mi se što je vanila xfce standardno okruženje, i to što se razvija od '93.
Možda se skrasim, ne znam ni sam :D
На Дебиану је основно окружење Гном шел с тим да при инсталацији са основног диска (и нет инсталације) корисник у току инсталације бира радно окружење. Или просто преузме исо фајл са већ прединсталираним радним окружењем.
Такође постоје пеипремљене инсталације у којима су подешена складишта и са неслободним пакетима - важан детаљ ако је потребна инсталација власничких драјвера (нпр за nvidia графичке, ВајФај модеме и сл).
Највећа мана основне гране Дебиана јесте што је то досадан систем са ретким надоградњама осим у случају откривања сигурносних прпопуста и сл...

На Дебиану је основно окружење Гном шел с тим да при инсталацији са основног диска (и нет инсталације) корисник у току инсталације бира радно окружење. Или просто преузме исо фајл са већ прединсталираним радним окружењем.
Такође постоје пеипремљене инсталације у којима су подешена складишта и са неслободним пакетима - важан детаљ ако је потребна инсталација власничких драјвера (нпр за nvidia графичке, ВајФај модеме и сл).
Највећа мана основне гране Дебиана јесте што је то досадан систем са ретким надоградњама осим у случају откривања сигурносних прпопуста и сл...
Vala zna da bude i dosadno kada stalno neki update i nadogradnje ,korisnik treba da koristi racunar normalno a ne da bude njihov tester non stop ..

Nisam primetio taj nedostatak rama pa da prebacuje na swap.
Doduše trenutno koristim samo Firefox, Deluge i WPS od programa.

Interesuje kakav je Linux generalno po pitanju naglih gašenja, tačnije nestanka struje?
Da li ostaju "zarobljeni" neki fajlovi kao na Windows-u?
Može li to vremenom da uspori sistem?
Nema fragmentacije na Linuxu ,zato je Unix like ,ponasa se kao Unix ,takodje ni na Mac ,samo indeksiranje nakon zavrsetka instalacije i posle moze da se koristi 100 godina.

Poslednja izmena:
Vala zna da bude i dosadno kada stalno neki update i nadogradnje ,korisnik treba da koristi racunar normalno a ne da bude njihov tester non stop ..
Ту је сам корисник кривац. Ако се одлучи за неку дистрибуцију која је базирана на тестинг складиштима онда јесте очекивано да буду честе исправке...
За кориснике који желе стабилнан оперативни систем постоје дистрибуције са провереним пакетима у које се нови пакети уводе тек након адекватног тестирања.

Ту је сам корисник кривац. Ако се одлучи за неку дистрибуцију која је базирана на тестинг складиштима онда јесте очекивано да буду честе исправке...
За кориснике који желе стабилнан оперативни систем постоје дистрибуције са провереним пакетима у које се нови пакети уводе тек након адекватног тестирања.
Onda te distribucije treba preporucivati a ne testing verzije ,mene je zamajavanje sa Linuksom kostalo da mi laptop rikne ,tada sam ga koristio i nikada vise .

Onda te distribucije treba preporucivati a ne testing verzije ,mene je zamajavanje sa Linuksom kostalo da mi laptop rikne ,tada sam ga koristio i nikada vise .
Pre desetak godina sam probao da instaliram Ubuntu ali nisam znao da podelim (napravim) particije, sećam se da sam bio isfrustiran i rekao sam da nikad više neću probati Linux. Ali evo sad ga aktivno koristim.
Pre dve godine upoznam čoveka koji je na Debian-u od pojavljivanja '93. Probao je i druge distribucije ali Deabian i Fedora su mu primarne.
Dok klincu nije sklopio računar nije koristio Windows u kući.
Lako se čovek zarekne da nešto nikad neće koristiti ponešen lošim iskustvom.

Замајавање са линуксом?
Ако је то замајавање значило рад без икакве припреме упутства/знања онда могу и да разумем...

Pre desetak godina sam probao da instaliram Ubuntu ali nisam znao da podelim (napravim) particije, sećam se da sam bio isfrustiran i rekao sam da nikad više neću probati Linux. Ali evo sad ga aktivno koristim.
Pre dve godine upoznam čoveka koji je na Debian-u od pojavljivanja '93. Probao je i druge distribucije ali Deabian i Fedora su mu primarne.
Dok klincu nije sklopio računar nije koristio Windows u kući.
Lako se čovek zarekne da nešto nikad neće koristiti ponešen lošim iskustvom.
Nema sanse vise ,ne mogu da se mlatim sa Linuksom i to vise nije to sto je bilo pre ,vecina distra su upropastili .

Sto mora jednostavno kad moze komplikovano ,e to je Linux filozofija postalo ....
Па сад, ако упоредим линукс са виндовсом по питању једноставности/компликованости дефинитивно ми је једноставнији линукс - причам из искуства коришћења оба оперативна системс

Pa Linux je preuzeo flatpak i snap od macOS. Te ideje da se sve biblioteke vuku uz instalaciju sto je zesci bloat.

Aли ти не мораш да користиш флатпак или снап ако то не желиш. Заправо ништа не мораш да користиш, ако баш не желиш, чак ни пуно графичко окружење на Линуксу... :whistling:

Aли ти не мораш да користиш флатпак или снап ако то не желиш. Заправо ништа не мораш да користиш, ако баш не желиш, чак ни пуно графичко окружење на Линуксу... :whistling:
Naravno da ne koristim to, obesmisljava shared library koncept Unixa. Koristio sam bez grafickog okruzenja, sve dok nisam
iz nekog razloga poceo da koristim 2000 :P

Back