Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Povlači to dosta sa sobom, gde su peripetije, lako to ode na 1200-1400 e :p
Ako ću da budem gejmer onda nek bude profi :D
Pa ne znam bas, cene grafickih su velike. Proc mozes prosecan, ali za grafu moras da se isprsis, ako mislis da igras ove nove zahtevne.

Искрено, препородио сам се кад сам узео новији рачунар (није нужно и јачи) који ми омогућава да се играм у виртуалној машини...
Кад ми дуне испробам неколико дистрибуција та поподне по питању различитих поступка инсталације и основног подешавања...
А онда после месецима не покренем виртуалку...
Ja radim na Windows-u, pa sam non stop u virtualci :p

Nešto mi nije merak virtuelna mašina, volim da vidim kako os radi u realnim uslovima.

Inače primetio sam da Linux ima konstantne performanse.
Kad se zagreju komponente i kad iskešira sve, radi istom brzinom tokom celog dana.
Ne dešava se da "zatupi" pa da hdd čegrlja pri nekim osnovnim operacijama.
Може да се успори и затупави кад почне да користи СВАП уколико се исти налази на хард диску, аки је на ССД онда се и не осети прелазак на СВАП...
Оно што је занимљиво, ако се сачека неколико минута кад пређе на СВАП (на хард диску) систем наставља да ради са мањим успорењем али ипак употребљиво.

Може да се успори и затупави кад почне да користи СВАП уколико се исти налази на хард диску, аки је на ССД онда се и не осети прелазак на СВАП...
Оно што је занимљиво, ако се сачека неколико минута кад пређе на СВАП (на хард диску) систем наставља да ради са мањим успорењем али ипак употребљиво.
Nisam primetio taj nedostatak rama pa da prebacuje na swap.
Doduše trenutno koristim samo Firefox, Deluge i WPS od programa.

Interesuje kakav je Linux generalno po pitanju naglih gašenja, tačnije nestanka struje?
Da li ostaju "zarobljeni" neki fajlovi kao na Windows-u?
Može li to vremenom da uspori sistem?

Interesuje kakav je Linux generalno po pitanju naglih gašenja, tačnije nestanka struje?
Da li ostaju "zarobljeni" neki fajlovi kao na Windows-u?
Može li to vremenom da uspori sistem?
Zavisi od file sistema. ext4 ima zurnal, kao i svi savremeni tako da nema problema, izgubis samo ono sto jos nije upisano,
ali nema ostecenja. btrfs je jos bolji po tom pitanju
Kako to mislis?
Ne.

Pitam jer Revo Uninstaller kaže da čisti fajlove zaostale u slučaju naglog gašenja.
Zato me interesuje da li stvarno ostaje nešto u sistemskim folderima ili je to samo markentiški trik.
Ne, mislim da si ovo loše protumačio:
  • Scanning for leftovers after the standard uninstall
Ako misliš na pandan ovome na linuxu, mislim da svaki menadzer paketa ima opciju uklanjanja tzv "siročića" (orphaned) fajlova.

Ne, mislim da si ovo loše protumačio:
  • Scanning for leftovers after the standard uninstall
Ako misliš na pandan ovome na linuxu, mislim da svaki menadzer paketa ima opciju uklanjanja tzv "siročića" (orphaned) fajlova.
Untitled.jpg

Mislio sam na čišćenje Junk fajlova, ne na deinstalaciju programa.
Podvukao sam crveno.
Permutovao sam System crash i Unsuspected shutdown.

Uglavnom, nestanci struje ne štete ni Windows-u ni Linux-u?

Pogledajte prilog 1165500

Mislio sam na čišćenje Junk fajlova, ne na deinstalaciju programa.
Podvukao sam crveno.
Permutovao sam System crash i Unsuspected shutdown.

Uglavnom, nestanci struje ne štete ni Windows-u ni Linux-u?
Ti junk fajlovi su samo neobrisani delovi instalacije. Ne briše on kao ccleaner.

A čuj, ne štete uglavnom ako se misli samo na fajl sistem. Međutim, ako struja nestane tokom sistem apdejta, onda bi moglo biti nezgodno. Napravi s vremena na vreme snapshot sistema pomoću timeshift-a za slučaj da nestane struje a i mimo toga je korisno ga imati pri ruci. Otprilike 20GB prostora treba za jedan ali sistem vraća u normalu za nekoliko minuta.

Ti junk fajlovi su samo neobrisani delovi instalacije. Ne briše on kao ccleaner.

A čuj, ne štete uglavnom ako se misli samo na fajl sistem. Međutim, ako struja nestane tokom sistem apdejta, onda bi moglo biti nezgodno. Napravi s vremena na vreme snapshot sistema pomoću timeshift-a za slučaj da nestane struje a i mimo toga je korisno ga imati pri ruci. Otprilike 20GB prostora treba za jedan ali sistem vraća u normalu za nekoliko minuta.
Ne apdejtujem Windows tako da ne brinem o tome.

Stvarno je sramota za šta plaćamo račune.
Niko neće da potpiše peticiju (iako je pokretana) i da se uruči žalba Kraljevu (odakle ide mreža).
Okolna mesta koja vuku struju iz drugih elektrana nemaju problem.
Njima se čak i najave radovi, ovde možemo biti bez struje skoro ceo dan a da nas niko ne obavesti.
Čak i to razumem, ali nije mi jasno u gde je problem ako struja nestane jednom ili dva puta dnevno na 5 ili manje sekundi.

Apdejt Linux-a radim noću kad je struja najstabilnija, tačnije kad nema prekida.
Nestanci su između 6 i 9 ujutru i popodne između 4 i 6.
Od 30 dana, recimo da 10-12 dana ima nestanka.
Дакле Дебиан стабилни и заборави на надоградње, добро де деси се повремено нека већа надоградња оно кад се скупи па дође на гомилу али и то није толико много...;)

Ako se dešava svima u tom mestu treba da prijavite.
Neće niko da prijavi, u tome je problem.
Kružila je peticija, imala je nekolicinu potpisa od 8000+ stanovnika.

Дакле Дебиан стабилни и заборави на надоградње, добро де деси се повремено нека већа надоградња оно кад се скупи па дође на гомилу али и то није толико много...;)
Skoro probah Debian, sviđa mi se što je vanila xfce standardno okruženje, i to što se razvija od '93.
Možda se skrasim, ne znam ni sam :D

Back