Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I ja sam ga zamrzeo ,bio je to odlican sistem tamo 2008-09 -10..jednostavno ,funkcionalno ,pouzdano ....
Kad su presli na Unity sve je poslo naopako. U stvari Linux desktop, kad je napusten Gnome 2
i kad su poceli da prave tablet desktop, je otisao u *****. Od tada su napustili Unity, pa ne znam
samo jos kolko projekata, da bi na kraju zavrsili sa Gnome3 i systemd, sto je prakticno Fedora.
Imali su i onu tablet viziju koja je takodje napustena.

Jos jedan sistem me odusevio tada a to je bila Mandriva ,mada mi Ubuntu najdrazi jer preko njega sam usao u svet Linuxa ,prva instalacija preko Wubi .
Wubi je navukao dosta Windows korisnika dok M$ nije odlucio da promeni sistem.

Kad su presli na Unity sve je poslo naopako. U stvari Linux desktop, kad je napusten Gnome 2
i kad su poceli da prave tablet desktop, je otisao u *****. Od tada su napustili Unity, pa ne znam
samo jos kolko projekata, da bi na kraju zavrsili sa Gnome3 i systemd, sto je prakticno Fedora.
Imali su i onu tablet viziju koja je takodje napustena.

Wubi je navukao dosta Windows korisnika dok M$ nije odlucio da promeni sistem.
Wubi je super bio ,lako se instalira i lako obrise ,pa sam posle krenuo na dual boot i posle sam isao na clean install.
Secam se da je bio Ubuntu mobil i na kraju pukao projekat i ideja ,ne samo sistem nego i uredjaje su imali .

Naravno da ne koristim to, obesmisljava shared library koncept Unixa. Koristio sam bez grafickog okruzenja, sve dok nisam
iz nekog razloga poceo da koristim 2000 :P

Linux није UNIX као BSD на пример и његова грана Darwin (MacOS). Linux je UNIX-like оперативни систем што људи често заборављају када год се позивају на UNIX филозофију те како Linux је дужан да исту следи уместо да се развија и да постане нешто више! Е сад, ма шта мислио о њима, чињеница је да је флатпак будућност Линукса јер се ради о пакетима који су изоловани од система, не захтевају рут (sudo), немају депеденсије (значи не мешају се ти се у систем и не утичу на његову стабилност) и раде на свакој диструбуцији (мислим да може да се инсталира Flatpak и на Slackwere-у као и на Alpine-y који користи Busybox a не GNU userland и muslc library!) чиме је олакшано да се дође до свих програма и то да буде све up to date. :whistling:

Што се тиче Андроида. Да није Google уложио новац у развој Линукс кернела данас Линукс десктоп не би био ни прићи то што је данас постао. То је предност Open Source-a! Управо од те године 2006-2009 креће вртоглави раст Линукс десктопа који је за само 10 година престигао по функционалности и MacOS и Windows тако да ако насави овакав тренд за 10 година освојиће и десктоп рачунаре. На смартфоновима и серверима Линукс има доминацију, да не кажем монопол. :cool:

Poslednja izmena:
Linux није UNIX као BSD на пример и његова грана Darwin (MacOS)
Ovo nije tacno. Imao si Linux-e koji su bili registrovani kao Unix. Jedan kineski klon RHEL i jos jedan ne secam se.
Biti registrovan kao Unix znaci proci neke testove....
Е сад, ма шта мислио о њима, чињеница је да је флатпак будућност Линукса јер се ради о пакетима који су изоловани од система, не захтевају рут (sudo), немају депеденсије (значи не мешају се ти се у систем и не утичу на његову стабилност) и раде на свакој диструбуцији (мислим да може да се инсталира Flatpak и на Slackwere-у као и на Alpine-y који користи Busybox a не GNU userland и muslc library!)
Flatpak je samo bundle softera sa bibliotekama, nista revolucionarno, to macOS radi 20 godina... cena je u vecem zauzecu memorije
i generalno bloatu, i na disku i u ramu...

Ovo nije tacno. Imao si Linux-e koji su bili registrovani kao Unix. Jedan kineski klon RHEL i jos jedan ne secam se.
Biti registrovan kao Unix znaci proci neke testove....

Па имаш диструбуције који више гурају тај UNIX филозофију али са друге стране треба да знаш да је Linux UNIX-like system.

Eво овде лепо имаш да је регистрован као UNIX-like и да уопште није UNIX. То је мит да је Линукс UNIX што се овде може лепо да се види да се уопште није развио из UNIX-a.

1654906021220.png

Flatpak je samo bundle softera sa bibliotekama, nista revolucionarno, to macOS radi 20 godina... cena je u vecem zauzecu memorije
i generalno bloatu, i na disku i u ramu...

Цена је у стабилности програма, решење проблема са депедсијима, лака инсталација, увек најновија верзија софтвера... то што се некоме не свиђа није проблем флатпака. Можда и најбитније а то је лака доступност софтвера без обзира коју диструбицију кориситите што је рецимо изузенто битно и што је Ахилова пета када треба да се направи пакет за Линукс нарочито ако је софтвер власнички.

Poslednja izmena:
Па имаш диструбуције који више гурају тај UNIX филозофију али са друге стране треба да знаш да је Linux UNIX-like system.
Treba da znas da Unix nije kernel, nego userland. Izvorni Unix nema blage veze ni sa BSD ni sa macOS ni sa Solaris ni sa AIX
kakvi su danas itd... Linus je pisao od pocetka dok su ovi drugi nasledjivali i modifikovali kod koji je danas potpuno
drugaciji od izvornog Unix-a (i izmedju sebe). Svi su oni danas samo Unix like sistemi, jer od izvornog Unixa tu nije
nista ostalo osim filozofije...

Treba da znas da Unix nije kernel, nego userland. Izvorni Unix nema blage veze ni sa BSD ni sa macOS ni sa Solaris ni sa AIX
kakvi su danas itd... Linus je pisao od pocetka dok su ovi drugi nasledjivali i modifikovali kod koji je danas potpuno
drugaciji od izvornog Unix-a (i izmedju sebe). Svi su oni danas samo Unix like sistemi, jer od izvornog Unixa tu nije

Према оној мапи горе сви су настали директно од изворног UNIX-a. Само Linux и Minix нису. Погледај пажљиво мапу и видећеш развијање UNIX-like система. У том смислу што ти кажеш наслеђивања само за Linux i Minix може да се каже да су UNIX-like системи.

Eво овде лепо имаш да је регистрован као UNIX-like и да уопште није UNIX. То је мит да је Линукс UNIX што се овде може лепо да се види да се уопште није развио из UNIX-a.

Pogledajte prilog 1169042

Цена је у стабилности програма, решење проблема са депедсијима, лака инсталација, увек најновија верзија софтвера... то што се некоме не свиђа није проблем флатпака. Можда и најбитније а то је лака доступност софтвера без обзира коју диструбицију кориситите што је рецимо изузенто битно и што је Ахилова пета када треба да се направи пакет за Линукс нарочито ако је софтвер власнички.
To sam ja pokusavao da objsnim forumasu Unix User da Linux nema veze sa Unix i da je Unix- like ,ponasa se tako ali nema nikakve kodove .

Sistem koji i dan danas sadrzi Unix kodove je definitivno Unix ,a ako ne sadrzi onda nije.

Dr.Jackson ti je dao tabelu i oni koji su sertifikovani .
Nijedan BSD nikad nije bio sertifikovani Unix, dok Linux jeste. Darwin takodje nije sertifikovani Unix to je kernel za macOS,
koji jeste sertifikovan. Vi ne mozete da skapirate da je biti Unix ne stvar koda nego placanja licence i testova.
https://www.opengroup.org/openbrand/register/
Evo ovde ces videti da je Huawei Euler OS koji je Linux, sertifikovani Unix.

Nijedan BSD nikad nije bio sertifikovani Unix, dok Linux jeste. Darwin takodje nije sertifikovani Unix to je kernel za macOS,
koji jeste sertifikovan. Vi ne mozete da skapirate da je biti Unix ne stvar koda nego placanja licence i testova.
https://www.opengroup.org/openbrand/register/
Evo ovde ces videti da je Huawei Euler OS koji je Linux, sertifikovani Unix.
Nemoj ,pokusavas nesto sto je netacno Linux nije Unix ,Linux je Unix-like ,MacOs je sertifikovan Unix i od Unixa je nastao ,ti kao programer bi trebao to bolje da znas .

Covece zar ne vidis da je Linux distribucija Huaweia registrovani Unix? Ja kao programer bolje znam, pa ti kazem sta znaci biti Unix danas.
To znaci da Huawei nije vise android bez obzira sto koristi Linux kernel ili neki drugi .
Ako sadrzi Unix kod onda je Unix ,bilo koji sistem ...kernel i nema toliko veze sa tim .
I Windows da ima Unix kod bio bi sertifikovani Unix ,ali nema.

To znaci da Huawei nije vise android bez obzira sto koristi Linux kernel ili neki drugi .
Ako sadrzi Unix kod onda je Unix ,bilo koji sistem ...kernel i nema toliko veze sa tim .
I Windows da ima Unix kod bio bi sertifikovani Unix ,ali nema.
EulerOS is a commercial Linux distribution developed by Huawei for enterprise applications.[1]

Huawei has released a community edition of EulerOS, OpenEuler, along with the source code on Gitee.[2]

KunLun Mission Critical Server​

EulerOS 2.0, running on the Huawei KunLun Mission Critical Server, has been certified to conform to The Open Group's Unix 03 standard,[3] being the only Linux distribution certified for Unix 03

Негде гледах неки клип где аутор објашњава ту везу између линукс језгра и Unix-a.
Чињеница је да је линукс написан "од нуле" али је такође чињеница да је написан по шаблону оперативног система који припада Unix-u.
Чова је ту објашњавао разне техничке детаље и онда за крај одабра изворни код неког програма и приказа инсталацију истог на Линуксу и на неком од Unix ооеративних система коришћењем истих команди...
Програм се једнако инсталирао на оба оперативна система...
Поента је да иако Линукс не садржи изворни код неког од Unix оперативних система (јер је писан "од нуле") прати "филозофију" коју прате Unix оперативни системи. Да, технички гледано, линукс језгро не садржи код Unix-a, али практично Линукс има обележја Unix-а.. ?

Негде гледах неки клип где аутор објашњава ту везу између линукс језгра и Unix-a.
Чињеница је да је линукс написан "од нуле" али је такође чињеница да је написан по шаблону оперативног система који припада Unix-u.
Чова је ту објашњавао разне техничке детаље и онда за крај одабра изворни код неког програма и приказа инсталацију истог на Линуксу и на неком од Unix ооеративних система коришћењем истих команди...
Програм се једнако инсталирао на оба оперативна система...
Поента је да иако Линукс не садржи изворни код неког од Unix оперативних система (јер је писан "од нуле") прати "филозофију" коју прате Unix оперативни системи. Да, технички гледано, линукс језгро не садржи код Unix-a, али практично Линукс има обележја Unix-а.. ?
Naravno da su komande za terminal identicne ali stvaranje samog sistema nije po istom kodu ,ljudi tu prave gresku.
Zato se i kaze Unix-like.

Back