Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa osnovnim kompozitorom ok, ali nesto teze, ne znam...
Ostaću verovatno na ovoj distribuciji, valjda ću do kraja godine kupiti bolju konfiguraciju.
Ne bacaju mi se pare kad komp koristim uglavnom za net i dokumenta, ali vreme prolazi.
I znatiželjan sam koliko će ovaj da radi, pretpeo je svašta od višemesečnog rada do višemesečnog ne paljenja, do paljenja i gašenja nekoliko puta na dan.

Ostaću verovatno na ovoj distribuciji, valjda ću do kraja godine kupiti bolju konfiguraciju.
Ne bacaju mi se pare kad komp koristim uglavnom za net i dokumenta, ali vreme prolazi.
I znatiželjan sam koliko će ovaj da radi, pretpeo je svašta od višemesečnog rada do višemesečnog ne paljenja, do paljenja i gašenja nekoliko puta na dan.
Sakupi pare i kupi Macbook pro iz 2011. Koliko vidim ti su jos aktuelni. Mozda i neki noviji. U svakom slucaju komp sada za tvoje
potrebe kosta mislim oko 300 evra, pa gadjaj tu cenu.

Ipak sam instalirao Manjaro xfce.
Po brzini gotovo isti kao Lite ali je sveža instalacija pa ću videti kako će se ponašati kasnije. Jedino Chrome radi malo sporije.
Isto okruženje ali mi je Manjaro dopadljiviji.

Da li postoji neka aplikacija za praćenje temperature komponenti?
Kao što je Speccy za Windows?

Po brzini gotovo isti kao Lite ali je sveža instalacija pa ću videti kako će se ponašati kasnije. Jedino Chrome radi malo sporije.

Има разних, мислим да psensors или тако нешто може да помогне.
Има више различитих начина у зависности од радног окружења (на гном екстензије за гном шел, на кде у оквиру програма за праћење процеса), вероватно и иксфце има неки програмчић (сад се не сећам, давно сам користио то окружење).
У сваком случају горе поменут програм би требало да помогне.

Conky, al treba da skines tamplet-e da ne bi morao iz pocetka.
Kod mene iz conkyrc:
${color lightgrey}Temperatures:
CPU:$color ${hwmon 1 temp 2}C${color grey} - GPU:$color ${hwmon 2 temp 1}C ${color grey} MB:$color${hwmon 0 temp 1}C ${color grey} CPU FAN:$color${hwmon 0 fan 2}RPM${color grey}
GPU FAN:$color${hwmon 2 fan 1}RPM ${color grey} FAN:$color${hwmon 0 fan 3}RPM ${color grey}

Svaki komp moze imati drugacije parametre treba da nadjes na svom:
kod mene ovako izgleda:
Screenshot 2022-05-06 at 23.45.48.png

Добар дан добри људи.
Користим Void линукс.
Како да инсталирам програм са github-a ?
https://github.com/dr460nf1r3/firedragon-browser
Најлепше хвала.

Догодило се! Gentoo Linux LiveDVD са KDE Plasma!
На жалост, не саветују инсталацију са DVD-a, дакле слаба вајда.

Пази Манџаро уме да буде екстра нестабилан.
Срећно.

Има разних, мислим да psensors или тако нешто може да помогне.
Има више различитих начина у зависности од радног окружења (на гном екстензије за гном шел, на кде у оквиру програма за праћење процеса), вероватно и иксфце има неки програмчић (сад се не сећам, давно сам користио то окружење).
У сваком случају горе поменут програм би требало да помогне.
Conky је леп, али може и psensors ко не воли Conky.
Има и htop, из конзоле проверава колико је заузето меморије.

Како да инсталирам програм са github-a ?
Samo git clone ... pa onda iskompajliras, ne preporucujem nikakvo instaliranje, posto to zaobilazi package manager, startuj iz tog dira, gde izbilda.

Пази Манџаро уме да буде екстра нестабилан.
Ne stable, bar ne u zadnjih godinu dana. A Manjaro testing je u bilo kojoj varijanti stabilniji od Arch-a, pa ti vidi :P

Ne dirajte čoveku Manjaro :D
Mislio sam da ću se zadržati na jednoj distribuciji ali prevario sam se, još uvek tražim :think:
Heh, AUR, covek grune najnoviji netatalk, i ja naravno izbildujem i startujem kad ono sig 11 puca, i ne mogu sa Mac-a da pristupim.
I dosetim se posto je to git camo checkoutujem zadnju verziju koja je radila, i to izbildujem rucno :P
To ti je Linux, ma gde bio. Uvek svaka zadnja verzija ne proradi iz prve posto nikada ne testiraju :P

Heh, AUR, covek grune najnoviji netatalk, i ja naravno izbildujem i startujem kad ono sig 11 puca, i ne mogu sa Mac-a da pristupim.
I dosetim se posto je to git camo checkoutujem zadnju verziju koja je radila, i to izbildujem rucno :P
To ti je Linux, ma gde bio. Uvek svaka zadnja verzija ne proradi iz prve posto nikada ne testiraju :P
То је Арч и AUR, у неким другим, озбиљнијим дистрибуцијама :whistling: до корисника дистрибуције долази програм тек пошто је тестиран...
За нас који волимо да тестирамо последње верзије ту су тестинг и нестабилне "гране" и ту нема љутње...
(

То је Арч и AUR, у неким другим, озбиљнијим дистрибуцијама :whistling: до корисника дистрибуције долази програм тек пошто је тестиран...
За нас који волимо да тестирамо последње верзије ту су тестинг и нестабилне "гране" и ту нема љутње...
(
Znas kako ali imas Gnome tek sto izadje i sve pakete :P
AUR odrzava neki lik i samo stavlja neke verzije i likovi koji prave Manjaro to ni ne gledaju :P
Inace redovno prijavljujem bagove na Manjraro forumu imaju PDF samo za testing :P
Inace ko drugi da testira nego mi :P

Back