Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
купио нови комп и прешао на Ubuntu 18.04 LTS, Win7 је задњи Win са којим сам био задовољан, не пада ми на памет да пређем на Win10.

Ubuntu-ом сам за сада задовољан али нисам баш љубитељ Gnome-а, а нисам још нашао нешто слично paint-у.
Постоји додуше pinta али ми је у односу на paint некако пренатрпан и досадан (или још морам да се навикнем).

Чекам да видим какав ће бити Ubuntu 20.04 LTS, Manjaro KDE одличан као и KDE Neon, Mint XFCE и Mint Cinnamon разбијају.
За Arch за сада немам живаца, можда пробам Arco Linux кад будем имао времена и воље.

Ubuntu долази са различитим радним окружењима па корисник има могућност да на истој основи користи различита предефинисана радна окружења...
Ако ти се не допада Убунту са Гном шелом ко ти брани да пробаш Убунту Минт или, Убунту цимет, Кубунту, Ксубунту... Да ли си пробао Убунту студио - у њему већ долази одређен број програма за обраду графике, видеа, аудио фајлова... ?

Што се тиче "paint-a" и сличних програма има већи избор и твоје је само да у управнику пакета који користиш пронађеш и одабереш оно што ти се допада...
Ако је нека дистрибуција опскрбељна програмима онда је то Убунту обзиром да за њега и Федору програмери најчешће припремају своје програме када је Линукс у питању...

Мислиш ubuntu MATE ?

Код мене је на компу минимална инсталација, нисам хтео да се бакћем са гомилом ствари који ми не требају (а поготово Амазон).
BTW, нашао сам одговарајући програм у софтерском центру, зове се KolourPaint.

Мислиш ubuntu MATE ?

Код мене је на компу минимална инсталација, нисам хтео да се бакћем са гомилом ствари који ми не требају (а поготово Амазон).
Имао си и GNU paint (за гном радно окружење односно за окружења базирана на гтк3)... такође за мало озбиљнији рад ту су ГИМП, Крита

купио нови комп и прешао на Ubuntu 18.04 LTS, Win7 је задњи Win са којим сам био задовољан, не пада ми на памет да пређем на Win10.

Ubuntu-ом сам за сада задовољан али нисам баш љубитељ Gnome-а, а нисам још нашао нешто слично paint-у.
Постоји додуше pinta али ми је у односу на paint некако пренатрпан и досадан (или још морам да се навикнем).

Чекам да видим какав ће бити Ubuntu 20.04 LTS, Manjaro KDE одличан као и KDE Neon, Mint XFCE и Mint Cinnamon разбијају.
За Arch за сада немам живаца, можда пробам Arco Linux кад будем имао времена и воље.
Na Linuxu je najsličniji Majkrosoft Paintu upravo Majkrosoft Paint! :zcepanje: :zcepanje:Nacrtano za neverne Tome:

Paint.png

Na Linuxu je najsličniji Majkrosoft Paintu upravo Majkrosoft Paint! :zcepanje: :zcepanje:Nacrtano za neverne Tome:

Pogledajte prilog 627102
Мислио сам да је поента коришћења Линукса безбеднији систем (између осталог) а не да се и на линуксу користе Мајкрософтови алати поготово ако има одговарајућих и у оквиру саме ГНУ/Линукс дистрибуције коју користимо...?

Мислио сам да је поента коришћења Линукса безбеднији систем (између осталог) а не да се и на линуксу користе Мајкрософтови алати поготово ако има одговарајућих и у оквиру саме ГНУ/Линукс дистрибуције коју користимо...?
Zašto misliš da je ovo opasnije od recimo Windblowsa u virtualki na Linuxu?

Мислиш ubuntu MATE ?

Hvala! Po nekim stvarima je i bolji od XP-Painta!

Zašto misliš da je ovo opasnije od recimo Windblowsa u virtualki na Linuxu?
Зато што је тај винбловс у виртуал Ки и шта год да запати тај винбловс неће утицати на систем домаћин...
Ако пак користиш винбловсове програме у самом Линуксу омогућава све оне малициозни програме и сервере који користе тај винбловсове програм за свој рад...

Зато што је тај винбловс у виртуал Ки и шта год да запати тај винбловс неће утицати на систем домаћин...
Ако пак користиш винбловсове програме у самом Линуксу омогућава све оне малициозни програме и сервере који користе тај винбловсове програм за свој рад...
Znači, trebali bi me brinuti razni nametnici pisani za Paint koji bi se uvalili na moj komp i napravili neku štetu na Linuxu? Ili što bi ti nametnici mogli preko moga kompa da naprave štetu drugim kompujuterima koji koriste Windblowse? Za ovo drugo mi PUCA PRSLUK, neka o tome brine Majkrosoft! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Да покренемо мало дискусију...

Windows је као платформа мртав, само то још нико није јавио, Win10 је практично последња верзија тог оперативног система који прелази у rolling release модел, а Мајкрософт се претвара у клауд-сервис провајдера. Сам Мајкрософт је замислио да у будућности нико више неће имати инсталиран Windows на рачунару већ ће тај рачунар, који имаш кући, служити као терминал за приступ клауд сервисима. А то задовољство ће се плаћати на сат, дан, недељу, месец и годину, ко како воли и хоће.

Windows иначе опстаје још само зато што је најпопуларнија играчка платформа на кућним рачунарима, кад програмери буду почели да раде масовније игре за линукс, биће крај, а већ се креће у том правцу (погледај Steam и GOG).

Што се корисничка база линукса буде повећавала то ће се већ изнаћи начин да се и линукс учини небезбеднијим.
Увек можеш рећи - да, али Линукс има другачију архитектуру...

Јес, ал се водеће Линукс дистрибуције својски труде да и то захебу, погледај проблематику око systemd-a на пример.

Таман смо скинули чика Билија са грбаче па је сад на реду да нам се накачи Марк Шатлворт ?
Или ми хоћеш рећи да више верујеш Каноникалу (а самим тим и Амазону) од Мајкрософта ?

Уосталом куд ћеш небезбеднију линукс дистрибуцију од Андроида...

Да покренемо мало дискусију...

Windows је као платформа мртав, само то још нико није јавио, Win10 је практично последња верзија тог оперативног система који прелази у rolling release модел, а Мајкрософт се претвара у клауд-сервис провајдера. Сам Мајкрософт је замислио да у будућности нико више неће имати инсталиран Windows на рачунару већ ће тај рачунар, који имаш кући, служити као терминал за приступ клауд сервисима. А то задовољство ће се плаћати на сат, дан, недељу, месец и годину, ко како воли и хоће.

Windows иначе опстаје још само зато што је најпопуларнија играчка платформа на кућним рачунарима, кад програмери буду почели да раде масовније игре за линукс, биће крај, а већ се креће у том правцу (погледај Steam и GOG).

Што се корисничка база линукса буде повећавала то ће се већ изнаћи начин да се и линукс учини небезбеднијим.
Увек можеш рећи - да, али Линукс има другачију архитектуру...

Јес, ал се водеће Линукс дистрибуције својски труде да и то захебу, погледај проблематику око systemd-a на пример.

Таман смо скинули чика Билија са грбаче па је сад на реду да нам се накачи Марк Шатлворт ?
Или ми хоћеш рећи да више верујеш Каноникалу (а самим тим и Амазону) од Мајкрософта ?

Уосталом куд ћеш небезбеднију линукс дистрибуцију од Андроида...
Što se Linux korisnička baza bude povećavala, to će više biti 'NEOPHODNO' da se i Linux učini manje sigurnim! :super:

Najbolje je posebno,ako imas drugi SSD ili HDD.tako su ti nezavisni i ako sedesi nesto na jednom imas drugi siguran.
Ne bas ... uvek moze dual boot sa jednog diska (hdd ili ssd).

Instalira W10 onda odvoji mesta za particiju koju ce koristiti linux i to je to.

Sve ostalo zavrsava pri instalaciji linuxa koji odabere.

Ukratko. Tako koristim godinama , u biosu mi setovan w10 da dize po defaultu.

Ne bas ... uvek moze dual boot sa jednog diska (hdd ili ssd).
Instalira W10 onda odvoji mesta za particiju koju ce koristiti linux i to je to.
Sve ostalo zavrsava pri instalaciji linuxa koji odabere.
Ukratko. Tako koristim godinama , u biosu mi setovan w10 da dize po defaultu.
Da, bolje prvo instalirati Win pa Linux jer Win ne vidi Linux Ext4 particiju pa neće ponuditi dual boot opciju!
Zatim, ako treba uzajamni pristip istim podacima iz oba sistema, ja napravim i TREĆU NTFS particiju jer se iz Windblowsa NE vidi Linux sistem.

?? Kako to u BIOS-u podešavaš koji će OS dizati sa jednog diska?

Poslednja izmena:
Da, bolje prvo instalirati Win pa Linux jer Win ne vidi Linux Ext4 particiju pa neće ponuditi dual boot opciju!
Zatim, ako treba uzajamni pristip istim podacima iz oba sistema, ja napravim i TREĆU NTFS particiju jer se iz Windblowsa NE vidi Linux sistem.

?? Kako to u BIOS-u podešavaš koji će OS dizati sa jednog diska?
Pa lepo UEFI care, ima opcija hoćeš da butuje preko win bootloader-@ ili gruba 😀
Na f12 ti daje onu standardnu opciju šta hoćeš, win,Ubuntu ili da udjes u bios (UEFI)

I onda moraš mlatiti po F11 ili F12 da bi bootao sa određenog diska koji nije default?
Sta je to problem.Kad hoces Linux ides na F12pa na strelicu gore ili dole i na Yes,ali dobijas nezavisne OS-e.Dok sa Win.-a ne cidis Linux,zato sa Linux-a vidis sve particije na Win.-u.Ne vidim neki problem.I kada je dual boot,opet moras na strelicu da odredis koji ces OS.

Sta je to problem.Kad hoces Linux ides na F12pa na strelicu gore ili dole i na Yes,ali dobijas nezavisne OS-e.Dok sa Win.-a ne cidis Linux,zato sa Linux-a vidis sve particije na Win.-u.Ne vidim neki problem.I kada je dual boot,opet moras na strelicu da odredis koji ces OS.
Mozda hoce manje muke ... onda u biosu neka setuje grub loader i dobice ujedno i listu sta hoce da butuje ... win ili linux.

Mozda hoce manje muke ... onda u biosu neka setuje grub loader i dobice ujedno i listu sta hoce da butuje ... win ili linux.
U principu, i na sistemu koji postoji samo u mojoj glavi, OS je samo običan program kao recimo Total Commander i slično! Postavke vezane uz hardver i tako odrađuju DRAJVERI. Ili je OS ustvari hrpa softvera/drajvera? A onda smo u PAT-poziciji jer je uobičajeno da uz hardver dobiješ i drajvere!? A šta onda platiš u preskupim Windblowsima? :super:

Back