Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pozdrav svima!instalirala sam ubuntu i sve je super radio dok nisam poskidala svakakve programe u terminalu ..i sad moje pitanje je kako mogu da vratim u prvobitni polozaj kao kad je instaliran...sada nemam na prozorima koji su otvoreni ni minimize ni close..nema nista znaci neke stvari ne mogu uopste zatvarati:besna::besna::besna:molim pomoc ili da instaliram ponovo..radi se o ubuntu9.04 :sad2:

Hajde budi malo preciznija, šta si sve instalirala, odakle si gledala?

Meni to deluje kao da si čačkala nešto sa Compizom i Emeraldom.
Probaj sledeću komandu, vidi da li će se vratiti okviri:
Kod:
metacity --replace

par pitanja:

pročitao sam skoro sve i par stvari su mi nejasne. Kakvo je to "ukucavanje komandi"?

Godinama koristim windows i jedva sam čekao ( da se oslobodim DOS-a) i da ne moram ništa da ukucavam - da li je to slučaj sa Linuxom? Ako se u Linuxu BILO kakve komande ukucavaju, onda falalepolakunoćiprijatno..

Druga stvar. Dosta se preporučuje neke "verzije" Linuxa. Te hoću li Ubuntu, te hoću li Gnome isl, o ČEMU se tu radi? Da li su njihove razlike samo u izgledu, ili ima nekih drugih stvari?

Treće - kakvo je to skidanje programa u terminalu? Zar se programi ne skidaju tako što odem na sajt, kliknem na download i sačekam?
Da li je ta operacija u Linuxu komplikovanija ili je ista.

Četvrto, kapiram da je Linux najhumanija moguća ideja kada je prenos znanja u pitanju, ali evo jednog primera: hteo bih recimo da skinem jedan programčić koji se zove TefView (za gitaru) i pročitam kako ga je neki lik pronašao da radi pod Ubuntu, ali je "samo trebalo da se ukuca neka skripta ..."

Molim za pojašnjenje. Da napomenem, vrlo rado ću instalirati Linux ( da se oslobodim smarajućih antivirus programa na primer) ali bih voleo da me neko uveri kako ću Linux koristiti lakše nego Windows, bez upisivanja "skripti" i kodova, samo klikćući na ikonice i (što je još važnije) kako neću dane provoditi u traženju alternativnih programa, codeca, podržavajućih formata kako bi mi proradio npr wireless, ili neki drugi program. Jednostavno - hoću da sve klizi, ok?

Eto, pozdrav svima pa..čitam dalje.

hm,bio bi zadovoljan 70%.internet bi ti verovatno proradio brže nego na win-u.kod mene je još prilikom instalacije pronašao modem.nisam ni morao da ga instaliram,kao kod windowsa.sad,ne znam za wireless.
što se tiče programa...možeš da ih tražiš i po netu,ali je najpoboljše preko sinaptica..znaš,to je sve legalno....i programi...)) to je sve jednostavno
gnome i kde su ti grafička okruženja..ma,pusti..instaliraj ubuntu..on je trenutni zakon..kao partizan u košarci:)) za njega sve ima.
kucanje u terminalu,odnosno dos...pa,ni ja nemam pojma..ako te zanimaju obične stvari,ti ne diraš terminal i mirna bačka.ponekad ti može zatrebati kuckanje za neke stvari..npr,meni nije prepoznao tv kartu,pa bi to moralo ručno...i takve gluposti.kao taj apps za djitru jelte...inače,sve radi...kada instaliraš,uz ubuntu dobiješ i browser i neophodne programe za rad....
sve u svemu,probaš,pa vidiš...nemoj da te početni ekran razočara.ima svašta tamo.pozzz

par pitanja:

pročitao sam skoro sve i par stvari su mi nejasne. Kakvo je to "ukucavanje komandi"?

Godinama koristim windows i jedva sam čekao ( da se oslobodim DOS-a) i da ne moram ništa da ukucavam - da li je to slučaj sa Linuxom? Ako se u Linuxu BILO kakve komande ukucavaju, onda falalepolakunoćiprijatno..

Druga stvar. Dosta se preporučuje neke "verzije" Linuxa. Te hoću li Ubuntu, te hoću li Gnome isl, o ČEMU se tu radi? Da li su njihove razlike samo u izgledu, ili ima nekih drugih stvari?

Treće - kakvo je to skidanje programa u terminalu? Zar se programi ne skidaju tako što odem na sajt, kliknem na download i sačekam?
Da li je ta operacija u Linuxu komplikovanija ili je ista.

Četvrto, kapiram da je Linux najhumanija moguća ideja kada je prenos znanja u pitanju, ali evo jednog primera: hteo bih recimo da skinem jedan programčić koji se zove TefView (za gitaru) i pročitam kako ga je neki lik pronašao da radi pod Ubuntu, ali je "samo trebalo da se ukuca neka skripta ..."

Molim za pojašnjenje. Da napomenem, vrlo rado ću instalirati Linux ( da se oslobodim smarajućih antivirus programa na primer) ali bih voleo da me neko uveri kako ću Linux koristiti lakše nego Windows, bez upisivanja "skripti" i kodova, samo klikćući na ikonice i (što je još važnije) kako neću dane provoditi u traženju alternativnih programa, codeca, podržavajućih formata kako bi mi proradio npr wireless, ili neki drugi program. Jednostavno - hoću da sve klizi, ok?

Eto, pozdrav svima pa..čitam dalje.

pazi
ako ti mislis da je prelazak na sasvim drugaci os zauzima 1 dan onda se varas
da bi se potpuno odvikao windows stvari potrebno je najmanje mesec dana
komande mozes kucati a i ne moras sve zavisi kakav zivot vodis
ja npr obozavam konzolu
verzije linux-a ne postoje
postoje samo verzije kernela i linux distribucije
linux distribuciju odlucis sam i okruzenje a kernel vec dobijes u zavisnosti od distribucije
Prva stvar je da zaboravis na win i sve na njemu i pocnes iz pocetka
znaci zaboravi i na viruse i na exe i na start i na komande u winu i na verzije wina i na programe i na igrice
zaboravi sve
cak i obrisi windows
ne slusaj ako ti neko kaze da ga za pocetak ostavis jer je bolje da ucis odmah nego da cekas a na problemima i greskama se uci
kada obrises win uzmi neku distribuciju i skini i instaliraj guglaj pitaj itd

o kakvom skidanju programa pricas
kazem ti da sve zaboravis i krenes novim zivotom
srecno

pazi
ako ti mislis da je prelazak na sasvim drugaci os zauzima 1 dan onda se varas
da bi se potpuno odvikao windows stvari potrebno je najmanje mesec dana
komande mozes kucati a i ne moras sve zavisi kakav zivot vodis
ja npr obozavam konzolu
verzije linux-a ne postoje
postoje samo verzije kernela i linux distribucije
linux distribuciju odlucis sam i okruzenje a kernel vec dobijes u zavisnosti od distribucije
Prva stvar je da zaboravis na win i sve na njemu i pocnes iz pocetka
znaci zaboravi i na viruse i na exe i na start i na komande u winu i na verzije wina i na programe i na igrice
zaboravi sve
cak i obrisi windows
ne slusaj ako ti neko kaze da ga za pocetak ostavis jer je bolje da ucis odmah nego da cekas a na problemima i greskama se uci
kada obrises win uzmi neku distribuciju i skini i instaliraj guglaj pitaj itd

o kakvom skidanju programa pricas
kazem ti da sve zaboravis i krenes novim zivotom
srecno

sve jasno.
Tako sam i planirao, da na glanc novom kompu instaliram Linux.
Ipak, voleo bih da neko, onako najbanalnije izlista nekakav spisak prednosti koje je primetio u radu sa Linuxom. Eto, to bi mi mnogo značilo

sve jasno.
Tako sam i planirao, da na glanc novom kompu instaliram Linux.
Ipak, voleo bih da neko, onako najbanalnije izlista nekakav spisak prednosti koje je primetio u radu sa Linuxom. Eto, to bi mi mnogo značilo

Kupio sam pre par dana nov laptop i resio sam na njega da snimim ubuntu 10.04. Instalacija sa usb-a je trajala malo manje od pola sata. Skoro sve radi samo od sebe. Jedini problemi su to sto iz nekog razloga mi ne rade precice za posvetljivanje/zatamljivanje ekrana i sto nesto nece da ukljuci bluetooth (Verovtno je potrebno da snimim neke drajvere. Mada i kod windos-a mroa da se sredjuje).

1. Mozes da koristis terminal ali ne moras. Isto kao sto mozes da koristis DOS u windows-u ali ne moras. :)

2. Ubuntu je ''podklasa'' linux porodice, a gnome je izgled desktopa. Uzmes ubuntu i dobices gnome koji se lako podesava i na koga se pocetnici lako navikavaju.

3.Sto se tice instalacije programa, postoji nekoliko nacina:
1) snimis program iz Ubuntu Software Center-a - to je program koji sadrzi spisak programa koji se instaliraju jednim klikom. Znaci, izaberes program iz odgovarajuce kategorije, kliknes na install i gotovo
2) Skines instalaciju sa zavnicngo sajta (najbolje i najednostavnije u .deb formatu). Kliknes dva puta na instalaciju, kliknes na dugme install i gotovo
3) Otvoris Synapitc, nadjes odgovarajuci paket, oznacis da se snimi i gotovo (malo je nepregledno i ne preporucujem pocetnicima)
4)pritisnes ALT+F2 i ''uneses sudo apt-get install ime_programa'' i oznacis opciju da se pokrene u terminalu. Uneses svoju sifru i pritisnes ''y' na tastaturi ako to od tebe trazi. (to ej instalacija preko terminala)

Vise volim prva dva nacina, mada ako zatreba instliram programe i preko ova druga dva nacina.

4. Sto se tice tog programa, mozda postoji verzija za linux. Ako ne postoji, mozes da pokusas da pokrenes preko Wine-a (to je program koji simulira windows, ali nije svemoguc). Video sam ranije da postoji program za gitaru i na ubuntu-u ali mi nije trebao tako da nisam probao da ga snimim.
Ako treba da se upotrebi neka skripta, onda je skines i pokrenes. Ona ce sve da obavi umesto tebe. Ali, ako treba da se unese kod, iskopiraj ga ovde i pomocicemo ti da uneses. Ako nije mnogo komplikovano, mozda moze neko od nas da ti napravi skriptu. ;)

Sve formate koje podrzava windows podrzava i ubuntu. A sto se tice zamena za windows programe, njih ces morati da koristis (umesto windows office-a, koristi se openofice koji je veoma slican i sam se instlira).

lepo, txs..
ako može ipak još malo o tom prednostima, razlikama, olakšicama isl..
Kakva su iskustva, ako ima neko

1. Legalan sistem
2. Skoro svaki dan dobijas besplatan apdejt programa i sistema. Tako da i ako postoji neki propust postoji realna sansa da se to ispravi nekim apdejtom
3. Sistem mozes da snimis i sa usb-a, tako da instalacija sistema, svih potrebnih programa (office, audio/video, net i sl.), kodeci (kod 10.10) se snimi za samo pola sata.
4. U vecini slucajeva se drajveri sami snime, tako da korisnik ne mora nista da radi. Na zalost, nisu sve hardverske komponente podrzane. :(
5. Jednostavno odrzavanje. Ne treba antivirus, cistac registra i defregmentacija. (Mada ne bi bilo lose da postoji neki alat pomocu koga bi moglo da se vidi stanje registra)
6. Brze se pokrece i gasi komp
7. Ako se odvoji home fascikla od sistema (u njoj se nalazi Desktop, My Documunets, bookmakrs kao i ostala podesavanja) na zasebnu particiju, po reinstalaciji, sva podesavanja ostaju.
8. Pomocu Ubuntu Software Center-a se veoma lako snimaju programi. Samo izaberes kategoriju, pogledas slike i opis i ako zelis, jednim klikom ga instaliras. Dboro je to, da su svi ti programi testirani od strane ubuntu zajednice i da ce sigurno da rade kako treba.
9. Lakse se sistem personalizuje. Tako da mozes da prilagodis potpuno sistem svojim potrebama i ukusu.

Ima jos dosta toga, ali trenutno ne mogu da se setim.

Nedostaci:
1.Na zalost, postoje komponente koje jos uvek nisu podrzane. Pogotovo mislim na tv kartice
2. Ne mogu da se nadju kvalitetne zamene za neke profesionalne windows programe. Ali ako si obican korisnik (koje cini 90% korisnika PC-a) onda ti nece nista zafaliti
3. Mali izbor igrica. Znaci, nije za ljude koji zavisi od igrica.

Poslednja izmena:
ovu su mi konfiguraciju preporučili, pa sad..nadam se da bi to išlo, da?

Matična ploča
GIGABYTE
GA-P55A-UD3

Procesor
INTEL (quad core)
i5-750 2.66GHz 8MB Socket 1156 BOX

Memorija
KINGSTON
4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 HyperX

Hard disk
WESTERN DIGITAL (SATA3)
Caviar Black 1TB 7k 64MB SATA300 WD1002FAEX

Grafička karta
GAINWARD
GeForce GTS 450 1GB GDDR5 Golden Sample Goes Like Hell GTS450-1024-HDMI-DUALDVI-VGA-GS-GLH

Napajanje
CHIEFTEC
CFT-650-14CS 650W

Kućište

NZXT
Lexa S

najnovije bleeding-edge konfiguracije ,u stvari stvarno prave najviše problema početnicima :eek: (i to nerešive)
jer za njih prvo izdaju drajvere za windows

hardver odnosno chipset koji je oko 1god star kao i grafička
treba da bude dosta dobro podržan

takođe na nov hardver moraš da staviš noviju bleeding-edge dsistribuciju
(ako imaš već neki stariji distro , sa njim je ili puno hw problema na novom računaru
ili samo u virtuelnoj može da se pusti , ili da se pokloni)

pošto je ovo desktop sa intelovim čipsetom 90% šanse je da će raditi
ali pod uslovom da xserver u startu prepozna novi tip grafičke dok se ne instalira nvidia driver.
u repoima se ponekad nalaze bajate verzije nvidia drajvera a
instalacija iz .run predstavlja nepremostivu teškoću početnicima

Hteo sam danas da ukljucim slusalice na novom laptopu i video sam da ih ubuntu jednostavno ne prepoznaje. Tj. zvuk nestane na integrisanim zvucnicima ali se ne cuje preko slusalica. Da li neko ima ideju sta mi je ciniti? Imam ubuntu 10.04. Iskreno, cudi me da je to problem...

P.S: Sto se tice bluetooth-a, nije ga prepoznao jer taj model i nema. :(

to je nešto zbog snd-hda-intel
kernelskog drajvera, jer on ima one linije "sense" koje (trebaju da..) prijave sistemu da su ubačene sluške, ali ne radi uvek
postoje neki parametri tog modula, zavisi

modinfo snd-hda-intel

parm: power_save:Automatic power-saving timeout (in second, 0 = disable). (int)
parm: index:Index value for Intel HD audio interface. (array of int)
parm: id:ID string for Intel HD audio interface. (array of charp)
parm: enable:Enable Intel HD audio interface. (array of bool)
parm: model:Use the given board model. (array of charp)
parm: position_fix:Fix DMA pointer (0 = auto, 1 = none, 2 = POSBUF).(array of int)
parm: bdl_pos_adj:BDL position adjustment offset. (array of int)
parm: probe_mask:Bitmask to probe codecs (default = -1). (array of int)
parm: single_cmd:Use single command to communicate with codecs (for debugging only). (bool)
parm: enable_msi:Enable Message Signaled Interrupt (MSI) (int)
parm: power_save_controller:Reset controller in power save mode. (bool)

da ne koristi on taj "mesage signaling interupt" za tu funkciju :think:

nisam zalazio detaljnije u taj drajver jer mi pušta osnovni zvuk :sad2: :worth:
ne uvek sa istom glasnoćom.
u stvari nije mi ni prikačen front panel :dash:

Tj. zvuk nestane na integrisanim zvucnicima ali se ne cuje preko slusalica
samo još nešto kad izvadiš slušalice, tada se vrati zvuk ili se ne vrati , na zvučnike ?:D

pogledaj ovaj troubleshooting , možda ima tu nešto , ja ne mogu trenutno detaljnije da zagledam ;)
https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto
ovde je starija tema
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=314383
google ključevi
http://www.google.com/search?q=snd+hda+intel+model&ie=utf-8&oe=utf-8

mislim da je ovo sličan ili identičan problem :think: (ali je konfuzno :confused: )
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=42290
snd-hda-intel, no headphone jack sense on hp dv6704nr
ai kako da se reši to je već drugo pitanje :vudu:

EDIT:
pogledaj i ovde :super:
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Help_To_Debug_Intel_HDA
koje je tačno to dell-če :cool:
ovde imaš neke modele
http://git.alsa-project.org/?p=alsa...tation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt;hb=HEAD

moraš prvo da vidiš koji je ALC audio čip kod tebe ali tačan tip
http://helllabs.org/codecgraph/

Prilozi

Poslednja izmena:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1470643&page=1
ili kao što reče stefan u alsamixeru prvo nešto na front kanalu akop se izmutira :D

Once again I way over thought this problem. I fixed this a bit back so I don't remember all the conditions surrounding my success. But i'm pretty sure all I had to do was open up alsamixer and mute "front" by highlighting it and pressing the "m" key. After a quick reboot everything worked as wanted. I could have sworn I had done this before. So I might of installed some dependencies or something that along with muting front fixed it. Sorry not to be too much help. If that doesn't work just reply back and i'll see what I can remember.

evo ovakve stvari me odbijaju..

istina, ima toga i u windowsu kolko oćeš, ali...očekivao sam da bar taj linux klizi, kad ono isto njesra drugo kovanjepa...

nisi shvatio poentu
toga u windowsu ima mnogo manje ali zato ja volim linux :D
zato sto je zabavno
malo ovde problem malo tamo itd :D
pre neki dan nije hteo da pusti pesmu u bilo kom QT based playeru
i na kraju trebalo je instalirati phonon-xine
zato ja koristim archlinux jer tu nista nije stabilno :D

Back