sve jasno.
Tako sam i planirao, da na glanc novom kompu instaliram Linux.
Ipak, voleo bih da neko, onako najbanalnije izlista nekakav spisak prednosti koje je primetio u radu sa Linuxom. Eto, to bi mi mnogo značilo
Kupio sam pre par dana nov laptop i resio sam na njega da snimim ubuntu 10.04. Instalacija sa usb-a je trajala malo manje od pola sata. Skoro sve radi samo od sebe. Jedini problemi su to sto iz nekog razloga mi ne rade precice za posvetljivanje/zatamljivanje ekrana i sto nesto nece da ukljuci bluetooth (Verovtno je potrebno da snimim neke drajvere. Mada i kod windos-a mroa da se sredjuje).
1. Mozes da koristis terminal ali ne moras. Isto kao sto mozes da koristis DOS u windows-u ali ne moras.
2. Ubuntu je ''podklasa'' linux porodice, a gnome je izgled desktopa. Uzmes ubuntu i dobices gnome koji se lako podesava i na koga se pocetnici lako navikavaju.
3.Sto se tice instalacije programa, postoji nekoliko nacina:
1) snimis program iz Ubuntu Software Center-a - to je program koji sadrzi spisak programa koji se instaliraju jednim klikom. Znaci, izaberes program iz odgovarajuce kategorije, kliknes na install i gotovo
2) Skines instalaciju sa zavnicngo sajta (najbolje i najednostavnije u .deb formatu). Kliknes dva puta na instalaciju, kliknes na dugme install i gotovo
3) Otvoris Synapitc, nadjes odgovarajuci paket, oznacis da se snimi i gotovo (malo je nepregledno i ne preporucujem pocetnicima)
4)pritisnes ALT+F2 i ''uneses sudo apt-get install ime_programa'' i oznacis opciju da se pokrene u terminalu. Uneses svoju sifru i pritisnes ''y' na tastaturi ako to od tebe trazi. (to ej instalacija preko terminala)
Vise volim prva dva nacina, mada ako zatreba instliram programe i preko ova druga dva nacina.
4. Sto se tice tog programa, mozda postoji verzija za linux. Ako ne postoji, mozes da pokusas da pokrenes preko Wine-a (to je program koji simulira windows, ali nije svemoguc). Video sam ranije da postoji program za gitaru i na ubuntu-u ali mi nije trebao tako da nisam probao da ga snimim.
Ako treba da se upotrebi neka skripta, onda je skines i pokrenes. Ona ce sve da obavi umesto tebe. Ali, ako treba da se unese kod, iskopiraj ga ovde i pomocicemo ti da uneses. Ako nije mnogo komplikovano, mozda moze neko od nas da ti napravi skriptu.
Sve formate koje podrzava windows podrzava i ubuntu. A sto se tice zamena za windows programe, njih ces morati da koristis (umesto windows office-a, koristi se openofice koji je veoma slican i sam se instlira).