Postavljanje je počelo u subotu, a završeno u nedelju 1.Jula.....znači 10 dana.
Ja stanujem u blizini i svaki dan sam na Lidu, a radim foto-reportaže za
www.beobuild.net
gde mogu da se vide i pročitaju tačne vesti o izgradnji u Beogradu.
Upravo sam postavio ovaj članak na 'Diskusijama' ovog sajta - Beobulid.net :
A, evo šta je planirao EkoZem u proleće 2005g., text sam sklopio iz više članaka :
Projekat za Lido od EkoZem
"Za projekat i izgradnju mosta na baržama, koji bi bio na Dunavu tokom cele godine
potrebno je oko godinu dana i 250.000 EUR.
Skupština opštine Zemun je potpisala ugovor sa konzorcijumom Ekozem o zakupu dela Velikog ratnog ostrva.
Ekozem će u naredne 4 godine u ovaj projekat uložiti 25 mil EUR, a radovi počinju praktično odmah pošto Republička direkcija za imovinu da saglasnost.
Predviđena je izgradnja manježa za školu jahanja, aqualand, golf tereni, marina, tereni za odbojku na pesku, etnohotel, a
zakupac će biti u obavezi da tokom cele godine plaća preduzeću Poslovni prostor Zemun
zakupninu od 6.000 EUR.
Objekti će biti isključivo montažni, a ni jednom manifestacijom, prema odredbama ugovora, neće
biti ugroženo ostrvo kao prirodno dobro.
Prvo će biti pročišćen kanal koji odvaja plažu Lido od ostatka ostrva, zatim će se izgraditi utvrde za obalu, pristanišni molovi, i potom
most širine 12 m na baržama, koji neće prekidati plovni put.
Za projekat i izgradnju mosta na baržama, koji bi bio na Dunavu tokom cele godine potrebno je
oko godinu dana i 250.000 EUR. i počinjaće u blizini ulice Džona Kenedija.
Na desnoj strani Dunava biće napravljena 2 parkinga sa 1200 mesta, okružena urbanim zelenilom i cvećem.
Do 2007-me će biti izgrađena i marina, a do tada će proraditi i škola jahanja.
Konzorcijum Ekozem čini desetak preduzeća i pojedinaca, ali tim spisak partnera nije završen, jer
svako ko uloži 10 EUR za Lido, postaće mali partner.
Inače, na sednici Skupštine grada usvojen je i predlog Gradonačelnika Nenada Bogdanovića kojim se
Veliko ratno ostrvo kao zaštićeno prirodno dobro povereve na upravljanje JKP Zelenilo Beograd.
Gradonačelinik je rekao da ova odluka ne sprečava SO Zemun da potpisuje Ugovor o zakupu ostrva u
skladu sa zakonima, mada je bio zabrinut šta se sve može izgraditi sa 25 mil EUR.
U Opštini Zemun, kao i u konzorcijumu «EkoZem» kažu da će se svi uslovi ugovora ispoštovati i
da je jedini razlog što gradnja mosta, kao i ostale investicije još nisu npočeli – papirologija.
Žarko Pavlović, direktor konzorcijuma «EkoZem» kaže da su ovih dana dobili saglasnost od
republičke Direkcije za imovinu, a uskoro će stići i ostali neophodni papiri.
Sva je prilika da je ovog leta realnije očekivati samo osnovne investicije na plaži, kao i obezbeđivanje odgovarajućeg pristupa do ostrva, a
da će glavni projekti koje je zakupac predvideo na ostrvu
biti ostavljeni za sledeće leto."
Sledeće leto 2006g. je bila poplava i ovaj ugovor Opštine i EkoZem je raskinut.
Ali, to je dobar polazni/idejni projekat za buduće investiranje na Lidu.