letovanje na jedrilici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gleda sam na tv-u iznajmljivanje tj tura jedrilice 1000 eura, a cena za kupiti ohoho kazete! :-( kako bi volio jedriti ma ne bi ni isa na kopno! Blagos se vama ljudi:-(
zar nema neka sasvim mala jedrilica za kupiti nigde koja ne kosta mnogo?
 
Gleda sam na tv-u iznajmljivanje tj tura jedrilice 1000 eura, a cena za kupiti ohoho kazete! :-( kako bi volio jedriti ma ne bi ni isa na kopno! Blagos se vama ljudi:-(
zar nema neka sasvim mala jedrilica za kupiti nigde koja ne kosta mnogo?

kazem da se moze vec carterirat jedrilica i za 700 € a ako se to podeli na cetiri ili sest ispada mnogo manje

treba znati kada zelis a najbolje je u junu ili septembru
vreme jos vrlo dobro nije pakleno vruce a more toplo cena najpovoljnija srazmerno svim parametrima

:bye:
 
Ok, hvala. Prepostavljam da se za manje para moze da kupi neki camcic sa motorom ili na vesla ili neka barka mala?

realno od deset tisuca eura moze se da kupi vec neki korektna jedrilica za nekog sa manjim prohtevima ali dostatna da se uziva u plovidbi i moru ..

no ne sme se zaboraviti da osim same cjene kupnje svake godine treba da se placa i odrzavanje ..bez koper servisi ..itd

:bye:
 
Nege oko 5 000 eura

Za te novce se može kupiti polovna jedrilica od 5,5 do 6,5 m. sa 4 ležaja i vanbrodskim motorom. Sasvim dovoljno za kraća putovanja. Ovakve brodove, pogotovo sa pomičnom kobilicom, se može držati i u dvorištu pa onda u sezoni ubaciti u more i otisnuti se na 10-15 dana ovisno koliko se ima vremena.

Evo ti link na par takvih oglasa da imaš orjentaciju (cijene su i manje od 4000 eura a uvijek se može malo i spustit početna cijena, a pretpostavljam,obzirom da su Srbi orjentirani prema Grčkoj, da su i tamo cijene slične):


http://www.njuskalo.hr/jedrilice/jedrilica-nash-6.1-m-oglas-2822629

http://www.njuskalo.hr/jedrilice/jedrilica-oglas-3969401

http://www.njuskalo.hr/jedrilice/jedrilica-carina-opremljena-oglas-559659
 
ovo sam skinula sa fejsa,pisao je jedan moj prijatelj.meni je super

TURISTA - osoba koja se ukrca na brod i gleda samo kako da pocrni, okupa se u svakoj uvali i obide svaki budžak u kome se zaustavi, pa makar se radilo o staničnom express - restoranu. ume da ide na nerve svojom inertnošcu i nezainteresovanošcu. ne može se reći da je smarač po definiciji, već pre neko ko na brodu nit' smrdi ni' miriše. udeo na jedrenju: 20, jer neke informacije mogu biti korisne zbog šetnji po nepoznatom kopnu.

SIROVINA: Kao što reč kaže, snažna ali ne preterano inteligentna osoba, isključivo muškog roda. Ultimativni snagator na brodu, kapetanov rotvajler, kolos s inteligencijom Homera Simpsona. S ovakvim likom na brodu ćete imati podjednaku korist i štetu: iako može da povuče za trojicu i spasi situaciju od sigurne štete koja se meri s 3 ili 4 nule, tako će mu ostati kvaka u rukama, polomiće krevet, te skočiti u čamac i propasti kroz njega. Udeo na jedrenju: 50, prvenstveno zbog snage i održavanja reda i mira među posadom. Isključivo prima naređenja od kapetana, ceni morskog vuka i ribara, nesrećno lud za amazonkom, antagonizam s filozofom. Donekle podložan Pandorinom uticaju.

PARAZIT - nesposobnjaković, najcešće ženskog roda. prepoznaje se po velikim šeširima, idealnim za odletanje u more, te gomilama stvari, koferčinama i često štiklama na nogama. nije u stanju da se popiša bez pomoći, traži ruku za prelaz preko pasarele. to je osoba isključivo za kruzer i slična ekskluzivna plovila, nikako za jedrilicu. udeo na brodu: 10, i to samo ukoliko se radi o atraktivnoj osobi. To je jedno mrtvo puvalo sa povremenim neurotičnim ispadima i apsolutno najiritantnija osoba na jedrenju.

DAMA - slično parazitu, ali na višem nivou. Picajzla po definiciji, vrlo sračunata u realizaciji svojih navika, ali i pristojna i neuporedivo manji smarač. Sa damama su moguća i iznenadjenja: spretnost do izvesne mere ali samo kad je neophodno, odmerenost i držanje jezika za zubima, urodjena suptilnost u opštoj komunikaciji. kao i parazitu, afinitet prema kruzerima ili drugim luksuznijim plovilima je prilično izražen. udeo na brodu: 30, zbog šarma, imidža plovila, kao i angažovanja u kuhinji i nabavkama po potrebi. ne očekujte da će vući kese iz prodavnice.

PECAROŠ: rekreativac, poznaje vodu do izvesne granice. 90% njegovih misli je zaokupljeno pecanjem, što može dovesti do znacajnog pada koncentracije u nekim situacijama, a to može biti i opasno. takvima se relativno često dešavaju pehovi - povrede, sunčanice, lomljenje pribora za ribolov ili odletanje istog u more na većoj dubini. udeo na brodu: 40, pošto je delimicno zaljubljen u vodu, zna malo sa vezovima, nece vas zamarati sa kupanjem ovde i onde jer ce sve vreme pecati. luke i marine su njegova omiljenija mesta, kao i stenje oko njih. moguc antagonizam s ribarom. po pravilu ide u nabavke i po pijacama. ukratko, niži tip all-roundera.
 

SMETALO: neverovatno ali istinito, o takvu osobu (muško - žensko 50%-50%) ćete se na svakom koraku spotaći ili će vam se naći na putu baš kad treba uraditi nešto važno. ne, ne radi se o nekom ko ne želi da pomogne, naprotiv, samo on(a) ne ume ništa da radi a gura se baš tamo gde ne treba. zbog prisustva takvih individua, mogućnost štete na brodu značajno raste. udeo na brodu: 20, jer ponekad ima i vajde od njih, kao i nepisana činjenica da se ne radi o osobama preke naravi, tj. drkadžijama.

MORSKI VUK: pazite sa ovakvima! radi se isključivo o muškim primercima, vrlo iskusnim ali često isto toliko zajebanog karaktera. puni su priča i dogodovština, izraziti individualci. zbog toga redovno urlaju kad treba nešto brzinski uraditi a neretko i sami skaču sa drugog kraja broda da bi, usled nečije "nesposobnosti", lično odradili posao i "pokazali gluperdi kako se to radi". kod njih retko stvari prolaze bez dreke ali - raskoš iskustva, šarma i poznavanja materije dolazi s mirom sigurne luke i obližnje konobe. tada su u elementu i uživanje je boraviti pored njih. udeo na brodu: 100, zbog svestranosti, spretnosti, iskustva i autoriteta koji uliva sigurnost. najcešće su "desna ruka" ili kapetani, glavom i bradom.

MALI: najmladji na brodu, potrčko, čovek za sve, pa i najtrivijalnije pizdarije. vedrog karaktera i ništa im nije teško, najčešće muškog roda. ukoliko je u pitanju spretna osoba, njen udeo je izuzetno znacajan i u plovidbi i na kopnu. ako je u pitanju analfabeta na brodu, često ce doći u rang sa smetalom ali takva osoba vrlo brzo uči. takodje se može desiti da fasuje status dežurnog krivca, ali to opet zavisi od ekipe na brodu. udeo: 50, zbog svestranosti, agilnosti, pozitivnog karaktera i epiteta amajlije na plovilu.

EKSTREMIST: pravi manijak za jedrenje, vrlo iskusan i sposoban. najčešće muškog roda, mada i tu ima iznenadjenja. nekad će impresionirati ekipu svojim vratolomijama a nekad izazvati kritike zbog sulude hrabrosti, kao i (za većinu) nerezonskog insistiranja na isplovljavanju. ukoliko se na brodu nalazi i morski vuk, može doći do sukoba. zavisi od kapetana kako i koliko će ga držati na lancu i po potrebi puštati s istog. udeo na jedrenju: 70, zbog umešnosti u samom jedrenju, čitanju instrumenata i agilnosti. često su u pitanju bivši gimnastičari ili free climberi. ili oba. ima predispozicije za kapetana ako obuzda sulud karakter.

FENIKS: u startu nedefinisan karakter, m-ž 50%:50%, došao(la) na brod usled raskida veze ili detoksikacije. dakle, ta osoba kreće iz totalne magle u pustolovinu. nepoznatih sposobnosti, s voljom i koncentracijom u medjunožju, on(a) doživljava metamorfozu, počev od parazita a zakljucno sa nekim od pozitivnije opisanih likova. velika je šansa da se neko takav posle niza godina pretvori u pravog zaljubljenika u more. udeo na jedrenju: 30, jer posle prvog (lošeg) utiska većina shvati da je u pitanju sasvim ok lik dok ne krenu flešbekovi. tada im treba najstrožije zabraniti da se osvrću na gluposti. na kraju krajeva, moguće je da ovakav karakter jednog dana stane i za kormilo.

RIBAR: isključivo muškog roda, iskusan i veliki individualac. kao i morski vuk, može biti neviđen drkež ali i kapetan lično. jedina teža kombinacija je kada se ta dva karaktera spoje u jedan. ribar je, kao i pecaroš, vrlo setnog pogleda kad se prolazi pored mesta gde ima ribe, ali bez padova u koncentraciji. iskusan na moru, ume sa vezovima, često velike fizičke snage i vrlo izdržljiv, otporan na meteorološke (ne)prilike, ogrebotine & posekotine. ovakav lik na brodu je vredan all-rounder. udeo: 70, prvenstveno zbog iskustva i izdržljivosti ali mu druželjubivost nije jača strana. i njega je moguće naći opuštenog u konobi ali se nemojte začuditi da ga posle jedrenja vidite na nekoj barci kako diže mreže u pola šest ujutro.

PANDORA: ovo je najnepoželjniji stvor na brodu, gremlin, tvorac i nosilac svih malera. Pandora je najčešće ženskog roda i nikad se ne razdvaja od kutije, koja se nalazi u njenoj glavi. da je vrag odneo šalu jasno pokazuje činjenica da se takve šetaju iz kategorije u kategoriju - mogu danas biti paraziti, sutra izigravati damu, sledećeg dana će biti čak i mali ako treba a zapravo samo one znaju s kojim ciljem. prave nevolje nastaju tek kad se kutija otvori; tada nastaju svađe na brodu, nesloga, smutnja i razdor a najuvredjenija od svih je, zamislite - Pandora lično. udeo: 10, kao ona bela tačkica u crnilu tunela, takva je osoba uvek puna nekih nebuloza od kojih je poneka čak smešna ili zanimljiva.

FILOZOF: iako se ne može reci da je ovakva osoba (m-ž 50%-50%) preterano poželjna na jedrenju, ipak je u pitanju neko s kim se mogu voditi razgovori. takav će lik imati uvek logično objašnjenje, kao i kompletne teorije kako bi trebalo "po knjizi" uraditi, a da će pritom sve vreme sedeti sa zapaljenom cigaretom i čašom vina u ruci, ne odvajajući guzicu od klupe. često se radi o brljivoj osobi koja će zasrati tek opran brod i isflekati skupocenu tikovinu. udeo: 40, zbog obrazovanja, poznavanja jezika i mogućnosti diskretnog razgovora. takvi uglavnom preuzimaju ulogu psihijatra na plovilu, što može biti od velikog značaja.

DOMAĆICA: samo ime kaže, u pitanju je isključivo ženska osoba. u kombinaciji s amazonkom, na brodu će zavladati matrijarhat do izvesne mere. ako je kapetan pametan čovek, njoj će prepustiti sve čime se ni u kopnenom životu nikada nije bavio. elem, domaćica rešava pitanje hrane, nabavki i čistoće na brodu. obično su i finansije njen resor. radi se o energičnoj osobi u delovanju ali blage naravi u komunikaciji. većina muških članova posade na nju gleda kao na rođenu mati. udeo: 70, zbog pedanterije, ukusnih đakonija i blage naravi, ali od nje ne očekujte da se lomata po brodu u stresnim momentima. nemojte se začuditi da uveče siđe poslednja sa broda, skockana, pod ruku sa damom, sijajući punim sjajem.

AMAZONKA: takođe isključivo ženski karakter, izuzetnih fizičkih sposobnosti. najčešće bivša sportistkinja, ponekad sumnjive seksualne orijentacije. to se da lako saznati uz pomoć dve-tri znalački bačene provokacije. čak i ako nema iskustva u plovidbi, ona se neće gurati kao smetalo ili tupiti kao filozof, niti će pokušati da izigrava konkurenciju morskom vuku i ribaru. ona će zadivljeno gledati u ekstremistu i njegovo ludilo. za razliku od ostalih ženskih likova, ona će uvek povući konopac, skočiti u vodu, čak se i uprljati do obrva ako treba. po pravilu je dobar plivač, ume da vozi čamac i pravi špagu u četrdesetpetoj bez ikakvih problema. udeo: 60, lik na kojeg se računa na brodu, sposobna, atraktivna "u tragovima". uz malo dodatnog iskustva postaje vrlo dobar all-rounder, čak i kapetan - ako krene na vreme.

DŽEKIL & HAJD: alkos na brodu, uglavnom muški, sličan Pandori u izvesnoj meri. totalno nepredvidiv i gotovo nemoguć za kontrolu. incidentan i brljiv, s tom razlikom što se trezan pretvara u sasvim normalnog lika koji pati od amnezije, dok se Pandora seća i onog čega se ne seća. ukoliko se tu rodi ljubav, brod tone zajedno s njim dok se Pandora dokopava obale. sa ovakvim likom su moguće tuče na letovanju: što na brodu, što sa turistima, što s lokalnim stanovništvom. udeo: 10, jer valjda i on zna da sedne na WC-šolju ako ne može da potrefi gde šora.
 

BAKTERIOLOG: osoba opsednuta čistoćom i zarazama. troši ubedljivo najviše vode na brodu i ne zanima je što iste ima u vrlo ograničenim količinama. u tome će naići na punu podršku dame, turiste i parazita. za sve živo navlači gumene rukavice i jedino tako uspeva da funkcioniše. mrzi prirodne mošuse; parfemi, mazalice, kreme i dezinfekciona sredstva su joj fetiš, kao i redovne inspekcije po brodu više puta u toku dana. spada među veće smarače na plovilu. udeo: 20, makar zbog čistoće.

RADOVAN: kilavko, silom prilika. posle 10 milja baca prvu peglu i agonija traje sledeća 4 dana. najbolji prijatelji ovakvih osoba su kabina i WC, dok more smatraju za zlu rezervnu varijantu u prisilnom pražnjenju. pošto ih prođe morska bolest, malo izađu na sunce i redovno ih spiči sunčanica praćena opekotinama. tada se vraćaju na druženje s kabinom na još 3 dana. posle trećeg izlaska nastaju crevni problemi, praćeni osipom od reakcije na sunce, što povlači nova 3 dana u izolaciji. generalno, lik za žaljenje jer od jedrenja nije video(la) baš ništa. udeo: 10, jer izaziva ljudskost kod drugih organizama na brodu. kapetan mora pothitno reagovati na bilo kakav nagoveštaj komunikacije s bakteriologom, jer to donosi velike nevolje.

GAROVIKS: psetance na brodu, po pravilu buljavo čedo muve i pauka a po nepisanom pravilu u kombinaciji sa damom. ipak, moguće je da nas i feniks, turista i domaćica "obraduju" njegovim prisustvom. kreštavog laveža i večito iskežene minijaturne vilice, "to" odaje sliku patuljastog zlikovca. zbog njegove krhke građe mogući su incidenti, često sa fatalnim ishodom. posebno treba voditi računa da se ne nađe u blizini smetala i sirovine ukoliko želite da "čedo" ostane u životu. opasnost od upokojenja takođe preti i od rasejanog filozofa, Džekila & Hajda posle ponoći kao i od Pandore - iz samo njoj poznatih motiva. Ostalima će neviđeno ići na nerve, posebno pecarošu, ali će se vremenom navići. Udeo: 10, pošto razvijena pseća čula imaju svoju dobru stranu pa makar dolazili i od nedonoščeta.
 
Fino:) Budem dugo na moru ali, iako znam da postoje karakteri iz ove šaljive studije, nikad se ne nađu na mom brodu (bar ne ovako striktno profilirani).

Jer, jednostavno, bit je svega da se na mali brod kao što je jedrilica, na dulje putovanje ide samo sa osobama s kojima se slažeš i na kopnu te da se na brodu nalazi bar jedna osoba koja je iskusan voditelj brodice (u mom slučaju ja:cool:) .Sve neugodne stvari kao što su nesloga, morska bolest, neznanje i strah posade,... , voditelj je dužan rješavati svojim autoritetom na način da ne stvara podjelu među članovima posade.

Prije putovanja treba dobro porazgovarati sa budućim članovima posade i isplanirati putovanje (pri tom se lako otkrivaju budući problemi). Pri tom se mora voditi računa o afinitetima posade jer nije cilj putovanja da sve bude po voditeljevoj želji nego da svi budu zadovoljni.
 
Sjajna psihološka studija karaktera, duhovito napisana,
hvala autoru što me je nasmejao do suza.Takve tipove viđam
svakodnevno i na kopnu i žalim što neke ne mogu krišom da
prebacim preko ograde pravo u more...
 
KORNATI


U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana smjestila se jedna zasebna i po mnogočemu posebna skupina otoka nazvana Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, godine 1980. veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom.

Danas NP Kornati zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i hridi s približno 238 km obalne crte. Osim ovog, relativno velikog broja otoka, kopneni dio parka čini tek manje od ¼ ukupne površine, dok je sve ostalo
morski ekosustav.

"Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha"

(George Bernard Shaw)

























Ove lepe slike vratile su me u vreme kada sam ovuda plovila, doduše na ribarskom brodiću,
a ne na jedrilici. Najlepše uspomene mog života vezuju me za Kornate i divne ljude koje sam tu srela.
I danas , kada želim da pobegnem - na primer sa zubarske stolice - "otisnem se i plovim" između
ovih ostrva. Pozdravljam te, Muskokrk.
 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top