NEDELJA II
PREMA VISU
Kada sam se otarasio otočića... moja posada se udobno razmilila po brodu otvorila se pred nama pučina .. do sljedećeg kopna bolje rečeno otoka bilo je 25 NM. nautičkih milja ..razlika između morske i kopnene milje je oko 200 m morska je dulja
Da budem iskren vrijeme je bilo usrano ali ne opasno za plovidbu a i Vis je bio relativno čist
tako da sam definitivno krenuo prema Visu.Posadi sam nakon nekog vremena rekao istinu ili bolje rečeno da plovimo prema našem planu. Pošto je more bilo jača dvojka ili umjereno valoviti vjetar nekih 15 čvorova nebo nije bilo zastrašujuće ..bolje rečeno iza nas je ostalo crnilo a ispred je bilo svijetlo .
Nakon par milja kada smo se već lijepo odmakli od kopna digla se je bura do 25 čvorova
Beaufortova ljestvica jačine vjetra
Beaufortov
Brzina Opis vjetra
stupanj m/s km/h čv
0 0-1 0-1 0-1 Tišina
1 2 2-5 2-3 Lahor
2 3-4 6-11 4-6 Povjetarac
3 5-6 12-19 7-10 Slab vjetar
4 7-8 20-28 11-15 Umjeren vjetar
5 9-11 29-38 16-21 Umjereno jak vjetar
6 12-14 39-49 22-27 Jak vjetar
7 15-17 50-61 28-33 Vrlo jak vjetar
8 18-21 62-74 34-40 Olujni vjetar
9 22-24 75-88 41-47 Oluja
10 25-28 89-102 48-55 Žestoka oluja
11 29-32 103-117 56-63 Orkanska oluja
12 >32 >118 >63 Orkan
Stanje mora
Opis
Visina valova (m)
0
mirno 0
1
naborano 0 .. 0.1
2
malo valovito 0.1 .. 0.5
3
umjereno valovito 0.5 .. 1.25
4
valovito 1.25 .. 2.5
5
jače valovito 2.5 .. 4
6
jako valovito 4 .. 6
7
teško more 6 .. 9
8
vrlo teško more 9 .. 14
9
izuzetno teško more >14
s tim da su se i valovi miješali i nešto narasli i skratili se radi bure jedrilica je počela da pramcem udara po valovima makar ima više od 10 tona .
Da bi to spriječio odlučio sam dignuti jedra jer dok jedriš vjetar preko jedra naprosto pritisne brod na vodu i prolaziš kroz ove valove skora kao da ih nema.
Zamišljeno teže izvedivo ,posada se počela uzrujavati da što ih izvučem iz sigurne marine
a sada da još i jedre nasred kako oni kažu sinjeg mora i to prvi put u životu.
I opet ista taktika malo uvjeravanja a malo i nasilnosti ..nije bilo drugoga jer jedrilica je sve više skakala a nekima je već postalo slabo..odmah su tablete radile ..samo kada krene mučnina tablete nisu spas ..treba biti u kokpitu i gledati naprijed a nikako sići u brod ili ići
leći u kabinu. Ja sam malo dao tabletu radi sigurnosti prije nego smo isplovili jer njemu i u auto zna pozliti..nije na oca. ..tako da tu nisam imao problema ali od tablete je bio i malo omamljen te je kasnije odspavao u kokpitu dio puta.
Prednost modernih i većih brodova je da sam možeš u isto vrijeme upravljati brodom jedrit i kuhat ako želiš u relativno normalnim uvjetima tako da sam razmotao genovu ..prednje veliko jedro .. podesio i isti čas se brod smirio.Sada se više niko nije bunio te smo digli i glavno jedro..jedrilica se lagano nagnula ..ne jako jer nam je vjetar skoro puhao u krmu
dobio na brzini te smo već jurili preko 6 milja.
Kako je puhala bura dio neba se djelomično razvedrilo i između oblaka pojavilo se sunce prvi puta od petka.
posadi je trebalo dvije minute da promjene svoj pakung i iz trenirka uskoće u primjerenu odjeću za sunce i već se lovio što bolji položaj za sunčanje.
Sada kada gledam na sve to moram reći da je takvo vrijeme imalo negativno i pozitivno djelovanje .Cijela posada osim mene i sina još nije bila izložena suncu te bi vjerojatno unatoč svim zaštitnim kremama izgorila...jer sunce na brodu na moru ima jedanput veću snagu
http://peljar.cvs.hr/generate_map.php