letovanje na jedrilici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaju da plivaju i to dobro. Za sedam dana putovanja koliko puta ste bili vezani u marini, a koliko puta ste plutali u uvali? Koliko sam ja izračunala vez je između 15 i 75 EUR-a za vašu jedrilicu. To solidno povećava troškove ako se vezujete svaki dan. Koje marine imaju cenu od 75 EUR?

plan je bio jedan ostvareno drugo ali o toj plovidbi ću pisati uskoro
u matičnoj marini se ne plača
mi smo se ovaj puta vezali po lukama i uvalama i jednom u marini na lastovu
srednji i južni jadran je skuplji od sjevernoga
na jugu je metar broda 30 kuna nešto preko 4 € a na sjeveru 10 kuna
za predpostaviti je da se tri dana bez problema može spavati u uvalama
sve zavisi tko upravlja brodom..koliko iskustva i koliko volje
skiperi rađe noće u lukama ili marinama ,ali to opet zavisi o čovjeku
to su cijene od prošle godine mislim da je najskuplje u hvaru

Stali smo ono davno na suboti .. pod kraj juna..vrijeme bi trebalo iz iskustva biti kao iz bajke
a ono kao iz pakla
pošto smo se uspjeli smjestiti prije kiše nismo bili mokri a što je odurno na brodu. Raspremili stvari i opustili se ..dogovor za večeru i eto nas 30 metara dalje .picerija na ulazu u naš gat.
za nas 8 pica nešto krigla piva i ode 100 € ..e što je puno je puno
Na brodu smo nastavili da mezimo i pijuckamo a sve naše iz dvorišta kako se kaže.
Dogovor je da se rano u jutro krene dalje i zaspasmo pomalo umorni od subote i vremena.
Ja inače u principu spavam vani na palubi ili u kokpiti ..tek ako je stvarno jako loše vrijeme odoh u kabinu ili salon.

Da se podsjetimo brod je Bavarija skoro 15 m 4 kabine + ležaj u salonu ..brod za čarter
robustan.. lako upravljiv.. širok je skoro 5 m a svugdje stajaća visina 2m ..2 WC ..3 tuša
topla voda.. frižider i frizer ..muzika u cijelom brodu i kokpitu ..može se podesiti bilo koja kombinacija ..imali smo i mali tv lcd.. rekli bi putujući apartmanz:poz:

Prilozi

• P1010005.jpg
    P1010005.jpg
    29,3 KB · Pregleda: 28
  • P1010009.jpg
    P1010009.jpg
    30,1 KB · Pregleda: 28
  • P1010326.jpg
    P1010326.jpg
    65,1 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
NEDJELJA

Počela je ranu u jutro sa naznakom ljepšeg vremena i taman kad smo se spremili da isplovimo nebo iznad nas se zatvorilo ..zacrnilo kao da je pala noć..odgoda polaska do daljnjeg makar veliki dio posade i ne zna što se zbiva jer tvrdo spava

Malo po malo posada se budila ,tako da smo oko 9 sati neki pili treću kavu a neku prvu uz obavezan jeger +limun+led
makar nije bilo vruće.
Htio sam da krenemo ..bilo kamo samo ne da stojim u marini ali moja posada sa strahom je gledala u nebo i čvrsto se držala za gat..pontonski ali njima sigurnost i spas a ne neki neverin na moru.S obzirom da su to moji dobri prijatelji malo me ljutilo
njihovo cendranje jer kod dugotrajnih dogovora nije ih ništa zanimalo i brinulo vezano uz plovidbu ..možda malo ..da li ćemo biti dovoljno trezni da možemo da stojimo na brodu a nisu svjesni da na moru vrijede ista pravila kao i na kopnu u vezi sa alkoholom i vožnjom

Kako je vrijeme prolazilo bio sam sve nervozniji a moja ekipa počela da radi plan obilaska Rogoznice i malog ali dubokog jezera u neposrednoj blizini marine..Po njima mogli smo ostati ovdje još dan dva ...marina je sigurna na brodu smo znači
kao plovimo .na brodu svega u izobilju ..muzika i tv funkcioniraju ..plejka je isto tu pa mali vražićak nije nervozan..ko lud ide da plovi po moru kada tu ima sve što treba.Najgore je što ni drugi brodovi ne isplovljavaju..možda dva tri a ovi iz čartera plaše ove moje sa raznim predviđanjima .
Negdje oko podne taman kada se ženski dio htio uputiti na razgledavanje a našem kuharu dale zadatak što da spremi
za ručak pa da ih dočeka spreman i topao kad se umorne vrate iz šetnje malo se počelo vedriti.
U tren sam odvezao brod i isplovio iz marine takvom brzino da skoro niko nije stigao reagirati a mi već bili na izlazu iz Rogozničkog zaljeva.
Kada su shvatili što im se dogodilo počelo je cendranje .Umirio sam ih da samo idemo da vidimo kakva je tu okolica pa ćemo onda možda do.primoštena koji je par milja dalje prema zapadu..sjeverozapadu te ukoliko vrijeme bude savršeno otplovimo do Šibenika ili čak uz Krku do Skradina.Ni ja nisam znao što se događa vani na pučini prema Visu jer moj je cilj bio Vis tako da sam lagano između otočića kojih ima dosta na izlazu iz zaljeva..mogu reći da je Rogoznicki zaljev u pravom smislu zaljev polagano na motor plovio prema jugu.

jedrimo prema Visu ..... malo umor malo valovi malo tableta...... u daljini se vidi Vis...ulazak u Viški zaljev i luku
.

Prilozi

• P1010023.jpg
    P1010023.jpg
    33,1 KB · Pregleda: 29
  • Jedrenje 6.2009 007.jpg
    Jedrenje 6.2009 007.jpg
    53,2 KB · Pregleda: 40
  • Jedrenje 6.2009 016.jpg
    Jedrenje 6.2009 016.jpg
    32,7 KB · Pregleda: 28
  • P1010055.jpg
    P1010055.jpg
    42,5 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
NEDELJA II

PREMA VISU

Kada sam se otarasio otočića... moja posada se udobno razmilila po brodu otvorila se pred nama pučina .. do sljedećeg kopna bolje rečeno otoka bilo je 25 NM. nautičkih milja ..razlika između morske i kopnene milje je oko 200 m morska je dulja

Da budem iskren vrijeme je bilo usrano ali ne opasno za plovidbu a i Vis je bio relativno čist
tako da sam definitivno krenuo prema Visu.Posadi sam nakon nekog vremena rekao istinu ili bolje rečeno da plovimo prema našem planu. Pošto je more bilo jača dvojka ili umjereno valoviti vjetar nekih 15 čvorova nebo nije bilo zastrašujuće ..bolje rečeno iza nas je ostalo crnilo a ispred je bilo svijetlo .
Nakon par milja kada smo se već lijepo odmakli od kopna digla se je bura do 25 čvorova

Beaufortova ljestvica jačine vjetra
Beaufortov
Brzina Opis vjetra
stupanj m/s km/h čv
0 0-1 0-1 0-1 Tišina
1 2 2-5 2-3 Lahor
2 3-4 6-11 4-6 Povjetarac
3 5-6 12-19 7-10 Slab vjetar
4 7-8 20-28 11-15 Umjeren vjetar
5 9-11 29-38 16-21 Umjereno jak vjetar
6 12-14 39-49 22-27 Jak vjetar
7 15-17 50-61 28-33 Vrlo jak vjetar
8 18-21 62-74 34-40 Olujni vjetar
9 22-24 75-88 41-47 Oluja
10 25-28 89-102 48-55 Žestoka oluja
11 29-32 103-117 56-63 Orkanska oluja
12 >32 >118 >63 Orkan

Stanje mora
Opis
Visina valova (m)
0
mirno 0
1
naborano 0 .. 0.1
2
malo valovito 0.1 .. 0.5
3
umjereno valovito 0.5 .. 1.25
4
valovito 1.25 .. 2.5
5
jače valovito 2.5 .. 4
6
jako valovito 4 .. 6
7
teško more 6 .. 9
8
vrlo teško more 9 .. 14
9
izuzetno teško more >14

s tim da su se i valovi miješali i nešto narasli i skratili se radi bure jedrilica je počela da pramcem udara po valovima makar ima više od 10 tona .
Da bi to spriječio odlučio sam dignuti jedra jer dok jedriš vjetar preko jedra naprosto pritisne brod na vodu i prolaziš kroz ove valove skora kao da ih nema.
Zamišljeno teže izvedivo ,posada se počela uzrujavati da što ih izvučem iz sigurne marine
a sada da još i jedre nasred kako oni kažu sinjeg mora i to prvi put u životu.
I opet ista taktika malo uvjeravanja a malo i nasilnosti ..nije bilo drugoga jer jedrilica je sve više skakala a nekima je već postalo slabo..odmah su tablete radile ..samo kada krene mučnina tablete nisu spas ..treba biti u kokpitu i gledati naprijed a nikako sići u brod ili ići
leći u kabinu. Ja sam malo dao tabletu radi sigurnosti prije nego smo isplovili jer njemu i u auto zna pozliti..nije na oca. ..tako da tu nisam imao problema ali od tablete je bio i malo omamljen te je kasnije odspavao u kokpitu dio puta.
Prednost modernih i većih brodova je da sam možeš u isto vrijeme upravljati brodom jedrit i kuhat ako želiš u relativno normalnim uvjetima tako da sam razmotao genovu ..prednje veliko jedro .. podesio i isti čas se brod smirio.Sada se više niko nije bunio te smo digli i glavno jedro..jedrilica se lagano nagnula ..ne jako jer nam je vjetar skoro puhao u krmu
dobio na brzini te smo već jurili preko 6 milja.
Kako je puhala bura dio neba se djelomično razvedrilo i između oblaka pojavilo se sunce prvi puta od petka.
posadi je trebalo dvije minute da promjene svoj pakung i iz trenirka uskoće u primjerenu odjeću za sunce i već se lovio što bolji položaj za sunčanje.

Sada kada gledam na sve to moram reći da je takvo vrijeme imalo negativno i pozitivno djelovanje .Cijela posada osim mene i sina još nije bila izložena suncu te bi vjerojatno unatoč svim zaštitnim kremama izgorila...jer sunce na brodu na moru ima jedanput veću snagu

http://peljar.cvs.hr/generate_map.php

Poslednja izmena:
NEDELJA III

VIS

Nešto o Visu kao otoku

Već u 4. stoljeću pr.n.e. naseljen je sicilskim Grcima, a u 10. i 12. stoljeću pripada Rimu. Svojom posebnošću prirodnog i povijesnog bogatstva zaista se ističe među ostalim jadranskim otocima.

Mnogi samostani, palače, ljetnikovci, crkve i tvrđave govore o njegovoj bogatoj povijesti. U srednjem vijeku pod Bizantom, zatim pod Mlečanima, nekadašnje jako Englesko pomorsko uoprište, nakon II svjetskog rata

postaje partizansko uporište i sjedište glavnog štaba Josipa Broza Tita.

Mjesta koje zaista treba posjetiti su crkva i samostan franjevaca konventualaca iz XVI. stoljeća, sagrađen na mjestu gje je nekada bio antički teatar, restauriranu 'Cicibelu' možete pogledati u komiškom Ribarskom muzeju u kojem se nalazi najveća zbirka uzlova na svijetu, crkvu Sv. Nikole nekadašnju benediktinsku opatiju koju je 1177. posvetio papa Aleksandar III u znak zahvalnosti komiškim ribarima što su ga spasili od oluje.

Ništa manje neće vas zadiviti prirodna ljepota šumovite Taleške uvale, najatraktivnija uvala cijelog otoka Stiniva, koja se nalazi u jami okružena nepristupačnim kamenim liticama, Kokošina špilja u uvali Duboka, i još mnoge druge prirodne ljepote kojima Vis obiluje. Vis je otok koji će vam zasigurno pružiti mnogo užitaka i doživljaja

Smještaj: srednjedalmatinski otok

Površina: 90,3 km2

Duljina: 17,1 km

Obalna linija: 76,6 km

Razvedenost: 2,28

Najviši vrh: Hum, 587 m

Pros. god. temp: ° C

Broj stanovnika (1981): 4121

Stanovništvo: poljodjelstvo (vinogradarstvo), ribarstvo, prerada ribe, turizam

LUKA VIS

Izloženo: bura, jugo

Uplovljavanje: Svi vjetrovi ovdje pušu žestoko, osobito bura i jugo. Paziti na hridi Mali i Veli Volić te hrid Krava pred samom lukom.

Boravak: Vez za jahte sa murinzima i priključkom vode i struje je na SE rivi grada Visa. U uvali Kut dubina uz rivu je 2 m. Sidrenje, ovisno o vremenskim prilikama, u N dijelu Viške luke, uvalama Stonca, Kut ili obližnjoj Luci Rogačić.

http://peljar.cvs.hr/generate_map.php na karti se vidi koliko ima zamki ispred ulaza u Višku luku
na i hridi koje i ne vire iz mora te su ni metar ispod površine mora

Eto sada znamo nešto o Visu i Viškoj luci pa možemo nastaviti plovidbu prema spasonosnom kopnu... luci jer se u međuvremenu kod Jabuke spojilo nebo sa morem i dosta brzo napreduje prema Visu a posada postala malo nervoznija i sa zebnjom pogledavala na desnu stranu gdje je horizont postao crn i spojio sa morem te se više nije vidjela ni Jabuka..malen nenastanjen otok usred Jadrana ..iza njega ravno pa Italija

Prilozi

• karta_vis.jpg
    karta_vis.jpg
    51,7 KB · Pregleda: 15
  • LUKA VIS PRIJE NEVERE.jpg
    LUKA VIS PRIJE NEVERE.jpg
    32,8 KB · Pregleda: 20
  • P1010090.jpg
    P1010090.jpg
    61,2 KB · Pregleda: 27
  • P1010067.jpg
    P1010067.jpg
    57,8 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Kako smo se približili Visu i sada smo paralelno sa obalom ..na pristojnoj udaljenosti plovili prema luci
Sam prilaz zaljevu je jako nezgodan i mora se pažljivo ploviti da se ne ostane bez donjeg djela broda ili kobilice ..brod gazi preko dva metra i treba stalno voditi brigu .
Ja sam već dosta puta ulazio u Vis tako da tu nije bilo problema ali sam ipak kontrolirao na ploteru gdje smo točno.
Vjetar je pojačava ali kada smo skrenuli u zaljev ostali dio je trebao biti samo rutina ..teoretski
Kada smo se približili privezištu naivno sam dao upute muškim članovima posade .okrenuo se na krmu i krenuo prema mjestu koje nam je bilo određeno za vez. U lukama postoje kapetanije koje se brinu za vezove i njihovi djelatnici slažu brodove na vezu. Mi smo trebali ući između već dva vezana broda što nije
problem ako ne nastane a nastao je Polagano smo uklizali između brodova i stali na 2 metra od obale te je dignut muring i dodan mojem članu posade koji je trebao da doda drugome koji odlazi na provu te na pramcu veže sidreni konop .za bitvu ...i tu je nastao problem umjesto da veže brzo konop za bitvu pokušao je držati u ruci konop a to je isto ko da kamion koji polako kreče želite da zadržite rukama .Kako je puhalo jugo u pramac brod se počeo zanašati pramcem te se naslonio na sujedni.. a onaj na provi počeo popuštati konop jer nije mogao da ga zadrži .
To još nije bio veliki problem jer sam motorom održavao koliko toliko brod na mjestu i tada u stvari nastaje najveći problem jer prijatelj koji je držao muring ...to je tanki konop koji je vezan za obalu a drugi dio je vezan za sidreni konop i pomoću njega se povlaći debeli sidreni konop. .. pušta nesvjesno muring i trći pomoći onom na pramcu ..muring pada u vodu i ..zapliče se oko propelera .i.motor staje .. ..na sreću sa susjednog broda skače očito iskusan moreplovac koji samo spušta konop na bitvu i jednom omota i tada možeta jednom rukom držati konop i cijeli brod No sve u svemu uspjeli smo se vezati. Ovako to ozgleda da je trajalo dugo vremena a ustvari manje od minute.uz paniku. i konop obmotan oko propelera.

Tada smo brod još podesili i mogli smo tu ostati koliko treba...sada je došli vrijeme da se prvo opustimo ..normalno uz gemište

Poslednja izmena:
U prevodu ...meni ovo ''parkiranje '' ne izgleda ich jednostavno

dalje je bilo jednostavno jer nisam računao na posadu Brod je opremljen i pramčanim propelerom tako da se stvarno može upravljati sa njim lagano s time da ipak brod ima 15 metara ..a i moraš se naviknut na svaki brod kao i na auto..svaka škola je dobra ako nema posljedicez:poz:
da li je to previše detačja ili ne hvalaz:poz:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back