Lekari razotkrivaju negativne nuspojave konzervirane tunjevine koju većina ljudi ne shvata

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.477
Izvesni Chris Sasaguay piše na Regency Times o opasnostima koje nosi konzervirana tuna ovde
https://a.regencytimes.com/g/big-tuna-drama/2/?as=708l1oa&utm_source=AOL.com&bdk=0

Iznosi nekoliko interesantnih stvari:
  • Uzeti jednostavno najskuplju konzerviranu tunu ne znači da ste oslobođeni bilo kakvih zdravstvenih ili ekoloških nuspojava.
  • Istina je da neki prehrambeni giganti prete populaciji tunjevine koja je već ugrožena. Suočavajući se sa pametnim marketinškim trikovima, možda ćete morati dvaput da proverite od koga kupujete.
  • Tuna je poznata po visokom nivou žive. Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne konzerve nedeljno. Tu je i druga stvar, "biomagnifikacija" konzervirane ribe.
  • Tuna jede druge ribe sa visokim nivoom žive. Kada se to desi, nivo otrovne supstance se umnogome povećava. Imajte na umu količinu tunjevine koju konzumirate.
.. ima još, mrzi me da prevodim. Zapratite gornji link za više.

Volim tunu, sad sam se brecnuo (kao šatro nisam to već znao? Normalno da sam znao, samo ignorišem ko svaki normalan čovek).

Da li je vas ovaj članak naveo da promislite bolje pre nego kupite sledeću konzervu tune?

Ne treba brinuti. Stomak prevari i supu od kore drveta.

Ja dopustam ponekad sebi jedan obrok koji je smece. Alpska npr, kupovne kobasice i virsle. Ali ako se deceniju hranis nezdravo rezultat ce doci. Prvo dolazi do opomene u vidu bola, pulsiranja, nelagodnosti, povracanja, bol u stomaku... opomena ce biti se sve glasnija vremenom zato reagovati na prvu.

Ne treba brinuti. Stomak prevari i supu od kore drveta.

Ja dopustam ponekad sebi jedan obrok koji je smece. Alpska npr, kupovne kobasice i virsle. Ali ako se deceniju hranis nezdravo rezultat ce doci. Prvo dolazi do opomene u vidu bola, pulsiranja, nelagodnosti, povracanja, bol u stomaku... opomena ce biti se sve glasnija vremenom zato reagovati na prvu.
Apsolutno si u pravu. Zato lekari i kažu, može jedna konzerva (čak i za trudnice) nedeljno. Problem je akumulacija otrova. Ako damo telu dovoljno vremena, samo će da izbaci bez problema.

To sam imao na umu ali nisam umeo da se odrazim.

Npr ja koji pojedem kuciste od kompa ako ga namazes slaninom - ne mogu da jedem burek. Posle dva kamiona bureka ode jetra. Filter na automobilu je zapusen. I tacno znam da je znak npr stomak ne prihvata burek - nece da ga proturi dalje, da obradi izvuce korisno i sutne. Po dva tri sata mi je lose. Znam koja je sledeca faza iako nisam nikada bio tu - povracanje. Korigovao ishranu i rasteretio jetru. Mozes kako hoces ali ne i dokle hoces.

Izvesni Chris Sasaguay piše na Regency Times o opasnostima koje nosi konzervirana tuna ovde
https://a.regencytimes.com/g/big-tuna-drama/2/?as=708l1oa&utm_source=AOL.com&bdk=0

• Uzeti jednostavno najskuplju konzerviranu tunu ne znači da ste oslobođeni bilo kakvih zdravstvenih ili ekoloških nuspojava.
  • Istina je da neki prehrambeni giganti prete populaciji tunjevine koja je već ugrožena. Suočavajući se sa pametnim marketinškim trikovima, možda ćete morati dvaput da proverite od koga kupujete.
  • Tuna je poznata po visokom nivou žive. Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne konzerve nedeljno. Tu je i druga stvar, "biomagnifikacija" konzervirane ribe.
  • Tuna jede druge ribe sa visokim nivoom žive. Kada se to desi, nivo otrovne supstance se umnogome povećava. Imajte na umu količinu tunjevine koju konzumirate.

Volim tunu, sad sam se brecnuo (kao šatro nisam to već znao? Normalno da sam znao, samo ignorišem ko svaki normalan čovek).

Da li je vas ovaj članak naveo da promislite bolje pre nego kupite sledeću konzervu tune?
Jedem skusu,kada su veliki i posni praznici.Inace zbog dosta lekova i ne postim mnogo,ali ima jos posne hrane koja moze da se jede za vreme postova.

Sigurno da tu ima istine, jer se kroz lance ishrane prenose ti teški metali. Jedan profesor biohemije je rekao da nikada ne bi jeo pileći džigericu tovljenih pilića jer je puna toksina, dok je kod pileta koji odrasta npr u dvorištu i jede gliste, zrnevlje i travu situacija drugačija.
Mi možemo sebi priuštiti donekle zdravu hranu, ako je sami uzgajamo. Donekle jer i kiša koja pada može sadržati štetne materije.
Često se mišljenja naučnika menjaju. Jedno vreme su trubili da mast nije zsrava, nego da se koristi ulje. Sada pričaju suprotno. Isto i za jaja, slaninu...

Ne.
Jedem je retko. :)

Одакле уопште жива у свој тој риби?
Ribe, kao i mi, ne mogu da je izbace iz organizma, vec se skuplja u telu.

800px-MercuryFoodChain.svg.png

Poslednja izmena:
Evo jos jednog razloga za brigu.
https://www.ndtv.com/health/is-my-f...ormalin-laced-fish-could-cause-cancer-1889386
Is My Fish Lined With Formalin? Beware! Formalin Laced Fish Could Cause Cancer

Jeftinije je potopiti ribu u formalin, nego je drzati na ledu, pa se i formalin nekima nadje na stolu.
Nisam znao. Da prevedem malo za one što im ne ide engleski

Kako da znate da li vam je riba natopljena formalinom?

Da biste znali da li je vaša riba protkana formalinom, pazite se sledećih znakova.

1. Ukočenost

2. Opori miris ribe

3. Nijedna muva neće lebdeti oko ove vrste riba

А шта је с другим животињама, оне могу да избаце живу?
Izgleda da sve zivotinje mogu, ukljucujuci i nas, da izbace odredjenu kolicinu zive dnevno, ostalo kruzi i/ili se zadrzava u masnom tkivu, a najvise ostecuje mozak i bubrege.
Najveci problem je unos zive i ribe su tu osetljive, jer im je hrana bogata zivom, a onda smo i mi ugrozeni, jer ih jedemo.

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/es500631g
Grizzly Bear Hair Reveals Toxic Exposure to Mercury through Salmon Consumption

Grizli ima povecanje kolicine zive, jer previse jede lososa.

Da, zdrava je, ali kad se ne bi pretrpavale konzerve hemijom.. Da ne duzim verujem da znas na sta mislim.
Na sta mislis - kojom se to *hemijom* pretrpavaju konzerve sardine?
Kad citam sastav obicno, pored sardine, pise da ima neka vrsta ulja (suncokretovo, sojino ili maslinovo) i so... Sta je od toga *hemija*?
Ili ima jos nesto unutra a NIJE napisano?

Na sta mislis - kojom se to *hemijom* pretrpavaju konzerve sardine?
Kad citam sastav obicno, pored sardine, pise da ima neka vrsta ulja (suncokretovo, sojino ili maslinovo) i so... Sta je od toga *hemija*?
Ili ima jos nesto unutra a NIJE napisano?
Mnogo toga nije napisano, dovoljno je sto je ulje od soje (gm soje)

Back