Legende fudbala

Sam Puskas je izjavio da je Bobek najbolji fudbaler na svetu, dakle stavio ga je ispred sebe i Di Stefana

Sta vam to govori ?

To govori da olako zaboravljamo kakve su legende igrale u nasim klubovima, a pogotovu mi navijaci Partizana. Da li znate da je Milos Milutinovic dok je igrao za Partizan proglasen za najbolje levo krilo Evrope, a Zvezdan Cebinac najbolje desno ?

Verujem da 90% danasnjih navijaca niti zna za njih dvojicu

To je zato sto se oni ne spominju uopste ni u nasim medijima a kamoli u svetskim. Svi forsiraju samo te jedne iste

Zasto Bobek nije bolji od Puskasa kad je ovaj sam to izjavio ?

Velika je šteta što njih dvojice nema u PES-u u legendama...

Di Stefano je kompletniji od svih navedenih jer je pored njihovih kvaliteta (ne u tolikoj meri, naravno) bio odličan defanzivac i posedovao toliko dobru kondiciju da je te svoje defanzivne sposobnosti mogao da koristi do maksimuma. Kao što rekoh, da pokrije čitav teren. Da centrira sebi na glavu, bukvalno.

Znači, Maldini u odbrani, Zidan na sredini, Ronaldo u napadu. Krojf je navodno pokušavao da skine njegov stil pa je tako i nastao Totalni Fudbal jer su ostali igrači morali da se prilagođavaju njemu. Mada ima Totalni Fudbal mnogo veze i sa Lakom Konjicom i Vundertimom.

To ti je Alfredo Di Stefano. Što se tiče Pelea, on ti je loš primer za te razlike u erama jer je reč o možda najatleti istorije fudbala.

Lepo sam gore napisao glupo je poredtiti razne ere, u najboljem slucaju se mogu proglasiti najbolji igraci po decenijama...Ja tu pricu za DiStefana iskreno nisam cuo, iako znam da je bio odlican napadac---deder stavi link da se bolje upoznam..---Nzm, bas da li je totalni fuzbal to sto si ti naveo---valjda podrazumeva, da svako zna da igra, ali ne kroz primer da treba da igra i centarhalfa i centarfora :D

Di Stefano je kompletniji od svih navedenih jer je pored njihovih kvaliteta (ne u tolikoj meri, naravno) bio odličan defanzivac i posedovao toliko dobru kondiciju da je te svoje defanzivne sposobnosti mogao da koristi do maksimuma. Kao što rekoh, da pokrije čitav teren. Da centrira sebi na glavu, bukvalno.

Znači, Maldini u odbrani, Zidan na sredini, Ronaldo u napadu. Krojf je navodno pokušavao da skine njegov stil pa je tako i nastao Totalni Fudbal jer su ostali igrači morali da se prilagođavaju njemu. Mada ima Totalni Fudbal mnogo veze i sa Lakom Konjicom i Vundertimom.

To ti je Alfredo Di Stefano. Što se tiče Pelea, on ti je loš primer za te razlike u erama jer je reč o možda najatleti istorije fudbala.

Krojf je kod mene timu igrao nekog centralnog veznog u prvo u paru sa Zikom, a onda sa Neskinsem (kako li se već izgovara).
Di Stefano je bio ispred njih i imao je prednost u odnosu na Pelea, jer je ovaj nekako mali i slabašan, a Maradona mi je bio potpuno neupotrebljiv...
Bekembauer mi je igrao na početku, ali brzo je opao u ocenama i morao sam da ga menjam sa Zamerom...

Kad smo kod Zamera, ne mogu da nađem na youtube, jel on dao go Hrvatima gol za pobedu na EURO-u 1996? Meni tako ostalo u sećanju...

Lepo sam gore napisao glupo je poredtiti razne ere, u najboljem slucaju se mogu proglasiti najbolji igraci po decenijama...Ja tu pricu za DiStefana iskreno nisam cuo, iako znam da je bio odlican napadac---deder stavi link da se bolje upoznam..---Nzm, bas da li je totalni fuzbal to sto si ti naveo---valjda podrazumeva, da svako zna da igra, ali ne kroz primer da treba da igra i centarhalfa i centarfora :D

Totalni fudbal je vrlo lako za dočarati. Gledaš našu ligu i zamišljaš sve obrnuto :lol:

Ah, samo su ovi Holanđani uvek imali tu boljku da im je potrebno tri puta više šansi nego protivniku da bi dali gol :neutral:

Di Stéfano, nicknamed "Saeta rubia" ("blond arrow"),[7][8][9] was a powerful forward with great stamina, tactical versatility, and vision, who could also play almost anywhere on the pitch.

Former players such as Pelé, Eusébio, Luis Suárez, Sandro Mazzola and John Charles described Di Stéfano as "the most complete footballer in the history of the game".

http://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Di_Stéfano

Sixty years ago, planet football was a very different place. Di Stefano might as well have stepped off the dark side of the moon as come from Argentina, for he was a footballer that had little time for the cage imposed on others simply by virtue of the number on their back. Blessed with fearsome stamina and the fitness of a well oiled machine, Di Stefano, a goalscorer supreme, rampaged from one end of the pitch to the other, the first embodiment of what later became known as the box to box player. But while that term has come into disrepute as simply referring to a player that can run up and down for 90 minutes, Di Stefano used his movement and his physical capacity to devastating end, collecting the ball in the heart of defence in order to springload a rapier sharp attack, popping up on the end of it to collect yet another goal.

http://www.firsttouchonline.com/2011/12/greatest-player-in-the-world-alfredo-di-stefano/

Bobby Charlton got a close look in 1957, when he watched from the stands in the first leg of the semi final, Manchester United away to Real Madrid.

"Who is this man?" was Charlton's instant impression. "He takes the ball from the goalkeeper; he tells the full-backs what to do; wherever he is on the field he is in position to take the ball; you can see his influence on everything that is happening... I had never seen such a complete footballer. It was as though he had set up his own command centre at the heart of the game. He was as strong as he was subtle. The combination of qualities was mesmerising."
http://www.bbc.co.uk/blogs/timvickery/2009/02/pele_or_maradonna.html

Representing Spain, Argentina and Colombia at international level, securing a record five consecutive European Cup titles for Real Madrid, European Footballer of the Year twice in three years in the late 1950s, here is the player described by his coach at Real Madrid, Miguel Munoz:

"The greatness of Di Stéfano was that, with him in your side, you had two players in every position."

Di Stéfano was total football way before Rinus Michel's Ajax revolution in the 1960s. Defending, attacking, stopping goals, scoring goals, setting up goals, with pace, vision and strength, and all with a fighting spirit.
http://bleacherreport.com/articles/42220-alfredo-di-stfano-the-greatest-footballer-of-all-time

Fijuu, braco i sestre....mnogo gledas statistiku, sto bas i nije realan pokazatelj, po njoj su nekadasnji igraci(Di Stefano, Puskas,Pele) daleko ispred danasnjih po broju golova...
Naveo si da je Franc najbolji defanzivac ikada, sto je apsolutno tvoja subjektivna teorija...(jeste jedan od najboljih, ali reci da je najbolji je glupo, jer igraci se mogu posmatrati po vremenu u kom su igrali)-ne vidim zasto je on bolji defanzivac od Maldinija ili Stama, Tirama, itd da ne nabrajam, to je glupo!
Krojf je definitivno igrac koji je obelezio 70te, genije, covek koji je fudbal doveo na visi nivo.

6. oni nastavljaju i na startu novog milenijuma da dominiraju,i tu se javlja jedna praznina (valjda ce se vremenom popuniti) od odlaska Zidana i Ronalda (ali ne u penziju,vec od kako su prestali da pruzaju ultra dobre partije,do pojave Mesija postoji luft koji je obelezio mali Ronaldo,ali koji je trajao jako kratko da bi bio vrhunska legenda)
Haha, tvoj subjektivizam jos jednom dobija katarzu, morao si to da izbacis iz sebe...Ne razumem ovaj deo (valjda ce se vremenom popuniti)-kako moze da se taj deo popuni kada su igraci iz tog perioda zavrsili karijere ili zavrsavaju....Ja cu ti reci da je u tom periodu bilo najvise kvalitetnih igraca ikada....Igrali su Anri(najbolji igrac Arsenala ikada), (Raul-najbolji strelac LS ikada), Nedved, Sevcenko, Kaka, Dzerard, Lampard, ako oni nisu legende, onda ti imas gadan problem u glavi.

Reci da je Ronaldo trajao kratko jos jednom iskazuje tvoju naklonost ka Mesiju, kada ostavljas komentar moras imati i argumente, ti ih ovde nemas jer Ronaldo vec 7,8 godina igra na vrhunskom nivou...(Od 2005. godine)
I for d end, ne znam sta znaci vrhunska legenda?Pojasni mi-----ako je igrac legenda on je samim tim vrhunski fudbaler, tako da ti ovaj pridev vrhunska nepotreban.
Poz

Po definiciji forumske komunikacije stoji da svako ima pravo da iznese svoje lino,subjektivno misljenje koje ne mora da bude ni 1% tacno,ovo sto sam pisao nije oficijelni dokument,vec moje vidjenje fudbala,i ti mi ga ne mozes osporiti sve dok neka zvanicna institucija ne proglasi listu najboljih (znaci nikad).....
Po meni jeste najbolji,sad ja mogu tebe da pitam obratno pitanje zasto je Stam recimo bolji? A mogu da potkrepim time da je Bekenbauer bio u najboljem timu 20.veka,da je osvojio 3 kupa sampiona sa bajernom,da je osvojio svetsko 74-e itd......

6. vremenom ce se popuniti zato sto sa ove kratke vremenske distance detaljno posmatramo svaku godinu jer ih se secamo,a 2004,2005,2006 Ronaldo nije bio najbolji,a nije ni Mesi,medjutim kada posmatramo recimo 50-e godine proslog veka grubo kazemo da su ih obelezili Puskas i di Stefano,mozda je i tada postojao neki period u kome nijedan ni drugi nisu bili najbolji,pa se vise ne pominje.....nema to veze sa time sto su oni pozavrsavali ili zavrsavaju karijere,ako kojim cudom recimo Dzerard vaskrsne ili bilo ko,on ce obeleziti neko novo poglavlje (post MEsijevo) a ne to.....
Iluzorno je govoriti s tobom o fudbalu posto sam sve igrace koje si naveo,ispisao pre tebe,cak sam ti i boldovao najbolje iz svake epohe....
NE poredim ja igrace interepohalno ,vec intraepohalno,a to je slozices se logicki opravdano
CR7 sam ti naveo u zadnjoj epohi,decko nije obelezio nijednu najupcetaljivije ,a za zadatak ti ostavljam da malo porazmislis ko je mali Ronaldo i ko je drmao svetskim fudbalom od 04 do 06,a onda nestao
pozdrav :D

Bas si vidim upucen.....totalni fudbal ti je uveo Rinus Mihels,holandski strateg,a podrazumeva otprilike ono sto danas igra Barca,dakle nema vezivanja za pozicije,vec ukrstanja,rotiranja,kretnja,pasovi,rasklapanje protivnika jednostavnim mehanizmom.....ajax i holandija 70ih su bili predstavnici te strategije,napomenuo si da je Krojf izmenio fudbal,epa upravo se na to odnose te promene......svaki igrac moze sve da odigra,svi napadamo,svi se branimo

Bas si vidim upucen.....totalni fudbal ti je uveo Rinus Mihels,holandski strateg,a podrazumeva otprilike ono sto danas igra Barca,dakle nema vezivanja za pozicije,vec ukrstanja,rotiranja,kretnja,pasovi,rasklapanje protivnika jednostavnim mehanizmom.....ajax i holandija 70ih su bili predstavnici te strategije,napomenuo si da je Krojf izmenio fudbal,epa upravo se na to odnose te promene......svaki igrac moze sve da odigra,svi napadamo,svi se branimo

Koji Mihels? Totalni fudbal je izmislio Velibor Vasović i nekoliko puta je primenjen u Partizanu 1965-66 na Vasovićevu ideju.Onda je Vasoviće prešao u Ajax i rekao Mihelsu kako treba da igraju. Mihelsu je trebalo 4-5 godina da ga ukapira i kad ga je ukapirao onda je osvojio tri titule KŠ za redom.
Pričao Vaske na SOS-u, znači provereno

Poslednja izmena:
Koji Mihels? Totalni fudbal je izmislio Velibor Vasović i nekoliko puta je primenjen u Partizanu 1965-66 na Vasovićevu ideju.Onda je Vasoviće prešao u Ajax i rekao Mihelsu kako treba da igraju. Mihelsu je trebalo 4-5 godina da ga ukapira i kad ga je ukapirao onda je osvojio tri titule LŠ za redom.
Pričao Vaske na SOS-u, znači provereno
Srbi su svet izmislili..

Pa sto si boldirao kada si ti isto ti napisao ? bo2

Dobar je Vaske. Šteta što je prekinuo karijeru u najboljim godinama. Da je njega i Milutinovića bolje služilo zdravlje ko zna da li bi mi sad ovde uopšte pričali o Di Stefanu kao najboljem igraču pedesetih i Bekenbaueru kao najboljem defanzivcu ikad.

Al' nije on baš izmislio Totalni Fudbal, mada je moguće da je bilo nekih sličnih momenata u Partizanu obzirom na revoluciju koju su doneli Mađari i Di Stefano prethodne decenije. Postalo je to tada popularno, kao što smo mi odjednom dobili gomilu igrača koji lete svud po terenu nakon što smo videli Krojfa i drugove.

Rinus Mihels nije, dakle, Totalni Fudbal ukrao od Vasketa već je inspiraciju pronašao u onome što je čuo o mađarskoj Lakoj Konjici od svog bivšeg trenera u Ajaksu Džeka Rejnoldsa.

Mađari pak su verovatno najvećim delom bili inspirisani austrijskim Vundertimom predvođenim Matijasom Zindelarom iz tridesetih kom je kraj doneo Adolf Hitler Anšlusom, a delom verovatno i generacijom Torina poznatom kao Il Grande Torino koju je predvodio Valentino Macola, otac Sandra Macole, a kojoj je kraj donela, kao i Bazbijevim Bebama, avionska nesreća.

S druge strane, Di Stefano je inspiraciju za čovek-tim stil igre verovatno pronašao u svom starijem kolegi iz River Plejta Hoze Manuelu Morenu koji je predvodio generaciju poznatu kao La Maquina, najbolju u istoriji tog kluba, a koji je imao običaj da se malo slobodnije kreće po terenu što tad nije bilo toliko uobičajeno. Di Stefano je njegov stil jednostavno podigao na viši nivo.

Uglavnom, sve ti je to povezano. Džimi Hogan, Austrijanci tridesetih, Italijani i Argentinci četrdesetih, Mađari pedesetih, Di Stefano, Holanđani šezdesetih i sedamdesetih, a i modernoj Barsi je na kraju krajeva temelje udario Johan Krojf pre dvadesetak godina.

Eto, to ti je fudbal.

greek-soccer-history.jpg

YouthSoccerPlayer.jpg

Povreda Zanetija, kraj karijere?

Kapiten Intera Havijer Zaneti možda je završio karijeru pošto je doživeo povredu Ahilove tetive na prvenstvenoj utakmici protiv Palerma.

U narednih nekoliko dana biće potvrđeno da li je ovo jedan od najtužnijih dana za fudbal, pošto sjajni Argentinac nikada nije bio povređen.

Zaneti se povredio u 17. minutu posle bezazlenog starta Salvatorea Aronike.

On je odmah nakon duela pokazao ka klupi, a ozbiljnost povrede videla se kada se posle nekoliko sekundi sa bolnom grimasom na licu srušio na zemlju.

Doktor ekipe iz Milana Marko Kombi potvrdio je problem sa tetivom, a prema prvim navodima očekuje se pauza od najmanje osam meseci. To će najverovatnije značiti i kraj karijere Zanetija koji u u avgustu puni 40 godina.

Inter je poražen minimalnim rezultatom na gostovanju Palermu, a srpski reprezentativac Zdravko Kuzmanović napustio je igru u 87. minutu.

Pricaju 2027. godine Kristijano, Mesi, i Zaneti, pa Kristijano kaze:

"E kakav sam ja igrac bio u svoje vreme, kako sam bio brz, kakav dribling sam imao..."

Mesi odgovara:

"A kakav sam igrac tek ja igrac bio, koliko golova sam dao, sta sam sve osvojio..."

Zaneti: "E ljudi moram da palim, igramo derbi sa Milanom."

:D

Back