Quantcast

Lažni most prijateljstva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Лажни мост пријатељства

03 March, 2008

ОБЈАВА да је врховни поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI одбио да призна једнострану независност Косова, само је наизглед дала нову наду за екуменски дијалог

ОБЈАВА да је врховни поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI одбио да призна једнострану независност Косова, само је наизглед дала нову наду за екуменски дијалог. Међу првима који нису поверовали у овакво тумачење папине поруке био је епископ рашко-призренски Артемије. Као добар познавалац прилика на Косову и Метохији, нарочито у последње три деценије, он је одбацио уверење да такав став Ватикана одражава историјску подршку Србији, јер је, како је навео, "сведок другачије стварности".

У прилог овој тврдњи иде и изјава призренског бискупа Дода Ђерђија, који је на скупу "Црква у невољи" у Минхену истакао да је "независност за Косово једина опција". У Ђерђијевом говору, који су пренели католички портал "Католик њус ејџенси" и Радио Ватикан, пише:
- Самосталност ће побољшати односе Римокатоличке и Српске православне цркве. Ми желимо да имамо посредничку улогу у постизању дијалога различитих етничких група и религија на Косову, а после катастрофа рата Католичка црква себе подразумева као "мост пријатељства".

Коме је тај "мост" намењен, Ђерђи није прецизирао, али је неколико пута досада смело изјавио да му долазе "делегације из разних села, молећи да их крсти и врати старим коренима". Он је истакао и изузетно добре односе са "криптокатолицима" - хришћанима који су у доба Турака примили ислам, а сада желе повратак у католичанство.

Бољи познаваоци унутрашње политике Ватикана тврде да се бискупи морају придржавати строгог правила да не дају изјаве које нису у складу са званичним ставом Свете столице. Ипак, Ђерђи се, попут свог претходника Марка Сопија, оглушио о то правило, па говори као близак сарадник државног врха Косова.
Овакве опречне изјаве и још нејасан став Ватикана митрополит црногорско-приморски Амфилохије, за "Новости", коментарише:
- Изјава папе Бенедикта XVI о Косову, ако је заиста тачна, онако како су је новине пренеле, јесте нешто што нас је изузетно охрабрило и обрадовало. Његов став о питању Косова и Метохије, опет кажем, ако је адекватно пренет, нешто је најзначајније за унапређење истинског екуменизма и дијалога између Православне и Римокатоличке цркве.

Подсећајући да се дијалог води континуирано, владика Амфилохије сматра да је ово реалан увид, хришћанско далековидо вредновање проблема, не само српског народа: - Косово није само наш, него и европски проблем, којим је угрожена европска баштина, биће једног хришћанског европског народа. С те стране, такав став, заиста, охрабрује.
Он подсећа да, нажалост, постоје и такве изјаве, као што је Ђерђијева, које овакав став поричу:
- То запрепашћује, изненађује. Да ли је могуће да постоји таква нека противречност између онога чија је реч суштина за Римокатоличку цркву и некога чија изјава нема и не може имати такву тежину?!

ПРИЗРЕН ГЛАВНИ ГРАД
Док је култна Православна богословија из Призрена 1999. године премештена у Ниш, исусовци су нашли низ разлога за своје постојање у призренским крајевима. "Гласник" бележи:
- Призрен је, историјски, главни град Косова, а једна класична гимназија деловаће као важан симбол који појачава улогу јавног живота. Као бискупско седиште, уједно је својеврсни центар албанских католика на Косову, који чине три одсто у већинском муслиманском становништву. Гимназија "Лојола" треба да буде узор у суживоту народа и религија, јер се деца овде образују како би постали људи за друге, кадри за европску и међународну сарадњу.

ПРОФ. ДР ДАРКО ТАНАСКОВИЋ
ПАПИНА ЈЕ ПОСЛЕДЊА

КАДА је реч о Ватикану, меродавно је оно што изјави папа и треба се тога придржавати. Подразумева се и анализа неких других изјава, али мора да се зна да је од почетка прошле године, приликом првог обраћања дипломатском кору, папа Бенедикт XVI поставио координативни систем званичног става Ватикана према Косову и Метохији и, у суштини, тај став се до данас није променио.
Проф. Танасковић подсећа да су за спољну политику Ватикана карактеристични доследност и прагматизам и да је скорашња папина изјава у том духу.
- Света столица помно прати ситуацију на Косову и Метохији и жели да се проблем реши мирним путем, инсистирајући на заштити људских, мањинских и нарочито верских права. Садашњи развој ситуације на Косову и Метохији Ватикан узима с резервом и претпоставља се да ће косовском проблему опрезније приступати.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=117115&datum=20

http://www.svetosavlje.org/vesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=245
 

opšte dobro

Poznat
Banovan
Poruka
9.647
Ма који нож у леђа од стране латина...ово је жалосно
не треба заборавити да је Ибрахим Ругова имао и Папину слику у канцеларији,и да је причао о враћању Албанаца својој "историјској религији католичанству".
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.