Lazar Hrebeljanović

Ако му је име било Прибац онда би Лазар требао бити Прибљановић. У Душановој повељи се спомиње само Прибац. Ипак у та времена нису сви следили тај систем. Вукови синови су били Бранковићи, А Лазареви Лазаревићи. Има једна повеља где се Ђурађ Бранковић потписао као Ђурађ Вуковић.
Gdje si Vule?!
Pa nije sva vlastela nosila prezime po ocu,obicno su po ocu iji djedu nosili prezime oni ciji su ocevi ili djedovi bili ugledni i poznati i onda se to prezime zadrzava i na potomke! Interesantno je to Pribljanovic,ne znam kako nikom nije palo na pamet da je to mozda preslo u Hrebeljanovic! Ili je mozda nekom i palo na pamet a ja ne znam!

Zbog čega ljudi njega vide kao heroja? Pružao je beskoristan otpor u bezizlaznoj situaciji i time doveo do smrti velikog broja Srba. Kako je to bilo dobro za Srbiju?

Из простог разлога што смо ми одувек величали губитнке. У српској историји Лазар је много већа историјска фигура него нпр. Стефан Лазаревић или Ђурађ Бранковић. Карађорђе је више овенчан славом него Милош Обреновић који нам је "дао" државу. Слобо који је изгубио буквално све што је могао ће за десетак година добити статус иконе.
Ј... га.

Gdje si Vule?!
Pa nije sva vlastela nosila prezime po ocu,obicno su po ocu iji djedu nosili prezime oni ciji su ocevi ili djedovi bili ugledni i poznati i onda se to prezime zadrzava i na potomke! Interesantno je to Pribljanovic,ne znam kako nikom nije palo na pamet da je to mozda preslo u Hrebeljanovic! Ili je mozda nekom i palo na pamet a ja ne znam!

Није то ствар властеле него епохе. Зашто смо ми то усвојили је важно знати за истраживање племена. Због тога неки сматрају да Немањићи нису српско племе. Колико то може имати везе може се видети да су слична племена имали и слична презимена. Које племе је прасрпско племе не можемо знати по презимену, него по имену. Због тога ја мислим да је већина информација које су дошле до нас само мали делови истине која је много богатија.

Није то ствар властеле него епохе. Зашто смо ми то усвојили је важно знати за истраживање племена. Због тога неки сматрају да Немањићи нису српско племе. Колико то може имати везе може се видети да су слична племена имали и слична презимена. Које племе је прасрпско племе не можемо знати по презимену, него по имену. Због тога ја мислим да је већина информација које су дошле до нас само мали делови истине која је много богатија.

Potpisujem!

Из простог разлога што смо ми одувек величали губитнке. У српској историји Лазар је много већа историјска фигура него нпр. Стефан Лазаревић или Ђурађ Бранковић. Карађорђе је више овенчан славом него Милош Обреновић који нам је "дао" државу. Слобо који је изгубио буквално све што је могао ће за десетак година добити статус иконе.
Ј... га.

Да није било Лазара и Боја на Косову, ми би данас били неко други а не Срби православци Светога Саве. Неки мисле да то није важно, ја мислим кад Енглезима не буде важно да буду Енглези или Немцима да буду Немци или ма ком другом народу да не буду оно што јесу, да ће онда настати комунистички рај на земљи.

Неки мисле да то није важно, ја мислим кад Енглезима не буде важно да буду Енглези или Немцима да буду Немци или ма ком другом народу да не буду оно што јесу, да ће онда настати комунистички рај на земљи.

pa bolje da bude komunisticki raj,nego kapitalisticki pakao(sto je manje-vise slucaj sa vremenom u kom zivimo) :)

a na osnovu cega si ti zakljucio da je Lazar veca istoriska figura nego Stefan Lazarevic ili Djuradj Brankovic?

Из простог разлога што за Лазара знају и клинци у петом разреду и неписмене бабе, а за ову двојицу само неко ко озбиљније чита историју. Ако си пажљиво прочитао мој блог видео би да то не сматрам исправним али је тако.

Немам ја нешто посебно против Лазара Хребељановића, али није ми јасно зашто се код нас највише уздишу у небеса губитници а Косовски бој је (по својим последицама) несумњиво пораз.

Из простог разлога што за Лазара знају и клинци у петом разреду и неписмене бабе, а за ову двојицу само неко ко озбиљније чита историју. Ако си пажљиво прочитао мој блог видео би да то не сматрам исправним али је тако.

pa ne moze se utvrdjivati ko je veca istorijska licnost na osnovu toga sta znaju ili ne znaju klinci ili neke babe.......a i pitanje je da li danasnji klinci znaju ko je bio TITO a ne knez Lazar....

sva trojca(Lazar,Stefan,Djuradj) su podjednako velike i znacajne licnosti nase istorije i svaki je tokom svog zivota(od druge polovine 14 veka do sredine 15 veka) ucinio najbolje sto je moglo u tom trenutku za srednjevekovnu Srbiju....

Немам ја нешто посебно против Лазара Хребељановића, али није ми јасно зашто се код нас највише уздишу у небеса губитници а Косовски бој је (по својим последицама) несумњиво пораз.

kososvki boj nikako nije poraz za Srbe sto se tice same bitke.........mislim,i neke osnovne "pravilnosti" ratovanja na to ukazuju.....obe vojske pretrpele velike gubitke,oba glavnokomadujuca poginula,obe vojske se povukle nakon bitke...........mozda bi najbolje bilo reci da je bitka bila neresena,ali s obzirom da su se Srbi borili protiv znatno nadmocnijeg protivnika,napravili su veci vojnicki podvig nego Turci....

da ne pominjem da postoje indicije da su Srbi zapravo pobedili u kosovskoj bitci.....(pisma florentinskoj opstini kralja Tvrtka koji izvestava o pobedi hriscana itd)

Имате расправу од Симе Ћирковића - Перцепција исхода косовске битке, где је константовано да ниједан савремен извор не говори о победи турака. Или су недоређени или славе "хришћански тријумф". Зашто? Јер по тадашњим мерилима, Турци нити испунили услове да буду сматрани победником - нису добили територијална проширења, а морали су да се повуку по крају битке, тј. Срби су остали да контролишу терен.

Са друге стране, Србија је морала да ступи у вазални однос према Турцима непосредно после битке.

Ја бих рекао да је то била de jure победа, а de facto пораз.

Са друге стране, Србија је морала да ступи у вазални однос према Турцима непосредно после битке.

pa pitanje je da li je to bilo bas NEPOSREDNO nakon bitke....

poznato je da se Vuk Brankovic zalagao da se stupi u vazalni odnos prema madjarskom kralju Zigmundu i da se onda nastavi borba sa turcima.....(sto bi bilo mnogo bolje resenje za Srbiju,s obzirom da se u narednim godinama desavaju vojne akcije hriscanskjih zemlja protiv turaka......1395 bitka na Rovinama.....1396 bitka kod Nikipolja)

dok je zena pokojnig kneza Lazara imala drugacije ideje,tj da se prikloni Turcima...

Зар не би од Прибац пре било презиме Прибићевић?

Данас вероватно би, али у оно време нисмо имали Вукову граматику и правила. Ја мислим да је са П отпала десна нога (гледано нашим очима) и претворило га у г а од икавице смо прешли у екавицу и од Грибљановић настало је Гребљановић Али ово је само моје мишљење.

pa pitanje je da li je to bilo bas NEPOSREDNO nakon bitke....

poznato je da se Vuk Brankovic zalagao da se stupi u vazalni odnos prema madjarskom kralju Zigmundu i da se onda nastavi borba sa turcima.....(sto bi bilo mnogo bolje resenje za Srbiju,s obzirom da se u narednim godinama desavaju vojne akcije hriscanskjih zemlja protiv turaka......1395 bitka na Rovinama.....1396 bitka kod Nikipolja)

dok je zena pokojnig kneza Lazara imala drugacije ideje,tj da se prikloni Turcima...

Ali ipak treba imatui u vidu da je Milicinu motivaciju stvorio naopad Madjara 1389 u Jesen , posle Kosovske bitke . taj napad je opredelio jedan deo plemstva . podmukao i krvav.

Ali ipak treba imatui u vidu da je Milicinu motivaciju stvorio naopad Madjara 1389 u Jesen , posle Kosovske bitke . taj napad je opredelio jedan deo plemstva . podmukao i krvav.

hm,a kakvu je motivaciju kod Srba stvorio napad turaka?.....i pre kosovske bitke,i tokom bitke,i posle bitke?

uostalom,knez Lazar je ionako neposredno pre kosovske bitke prihvatio neke vazalne obaveze prema Madjarima,koje su ocigledno bile prekrsene posle bitke

Zbog čega ljudi njega vide kao heroja? Pružao je beskoristan otpor u bezizlaznoj situaciji i time doveo do smrti velikog broja Srba. Kako je to bilo dobro za Srbiju?

Sta pricas kakav beskoristan otpor kad su ipak moral ida se povuku nazad .Zar to nije pobeda ,da nas nisu napali Madjari mi bi se oporavili od tog boja, ali su nas sa severa onako obezglavljene napali .Nije imao ko da im se suprotstavi ,Napravili su veliki pokolj dosli do Krusevca jedini nacin je bio da se spasemo da postanemo vazali kako bi nas neko drugi spasio.
Uradio je ono sto je dobro za drzavu a ne za njega zato je heroj...Odabrao je da strada za zemlju, e zato to sto nekima izgleda neverovatno da se neko zrtvuje za visi cilj..E isprani proevropski mozgovi on se u grobu prevrce kad vidi kako lako prodaju dusmani i sluge tudjinske ono sto smo krvlju podbranili i to sve zbog materijalne koristi...

Ja neznam koje je to vazalne odnose prihvatio Lazar pre Kosovske Bitke , i ako jeste , cime su bile uslovljene . A inace , s nase strane nije ni moglo doci do bilo kakvih prekrsaja prema Madjarima .l Taj napad je bio Brutalan , gadan i podao. A madjari su imali u vidu katastrofu na Kosovu Polju .

P.S. Zasto pises Knrez , malim slovom .

Ja neznam koje je to vazalne odnose prihvatio Lazar pre Kosovske Bitke , i ako jeste , cime su bile uslovljene . A inace , s nase strane nije ni moglo doci do bilo kakvih prekrsaja prema Madjarima .l Taj napad je bio Brutalan , gadan i podao. A madjari su imali u vidu katastrofu na Kosovu Polju .

Пред опасношћу од Турака, која се јавила у свој озбиљности, кнез Лазар је потражио помоћи код својих савезника. Велику бригу задавало му је држање краља Сигисмунда. Раније, Лазар је једно време, притешњен од Н. Алтомановића, пристајао да буде угарски вазал, али се после Лајошеве смрти, с Твртком заједно, ставио на страну Сигисмундових противника. Имао је с тога разлога да се боји од његове освете. Да би га ублажио он му је, преко свог зета Николе Гаре, понудио поново да му постане вазал. Сигисмунд је то примио, али до склапања уговора није дошло, јер је већ пре тога пала одлука на Косову.

znaci,Zigmund je ocekivao da mu srbi postanu vazali........zato je i provalio sa vojskom...............

.mada,10ak godina kasnije,Stefan Lazarevic,Lazarov sin je postao zvanicno vazal tog madjarskog kralja Zigmunda,i bio mu je do smrti neka vrsta "desne ruke".......pa se postavlja pitanje zasto tako isto nije mogao i Lazar ranije?......onda bi sigurno mogao da racuna na vecu madjarsku pomoc tokom kosovske bitke....

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi prijeti ili po tome kolika je sila koja me prati, vec po tome koliku svetinju branim.

Ti mali nevazni covjece koji nadje drskosti da postavis tako besmisleno pitanje, zamisli se nad besmislom svog bivstvovanja na ovoj planeti, pogledaj u crnilo svoje duse kukavicke i nedostatka mudrosti i pokusaj da nadjes makar tracak svjetla koje Gospod usadi u svaku dusu koja dodje na ovaj svijet, pa ces da vidis da se moze to svjetlo razgorjeti i umnoziti.
Zbog tako mnogoumnih i dodvornickih dusa koje na svijet gledaju kao na mjesto za samog sebe sveti Car Lazar i pade rukama nevjernickim i polozi svoj ovozemaljski zivot da bi ti danas mogao da kaljas to ime sveto i simbol svesrpskog opstanka. Smrt nije najgora stvar koja moze da te snadje jer: "Bolja mi bi pohvalna smrt negoli sa porugom život" kao sto rece sam "u Hristu Bogu blagosloveni i samodržavni gospodar Srbljem i Primorju - Stefan veliki knez Lazar". Ali ti si zatomio svijetlo u svojoj dusi i pokrio ga crnim mrakom da crnji ne moze biti pa iz tebe govori jed i otrov, a ti mislis da je to inteligencija i bog zna kakva pamet.

Zemaljsko je za maleno carstvo,
A nebesko uvek i doveka.

Odakle taj zakljucak da je pruzio BESKORISTAN otpor i to u nekoj BEZIZLAZNOJ situaciji???
Po novijim tvrdnjama Srbi su POBJEDILI u bitci na Kosovu.. Doduse to je bili pirova pobjeda. Poslusaj tumacenje istoricara Jovana I.Deretica o Kosovskoj bitci, gdje navodi argumentovane dokaze i imena pojedinih ucesnika. To su izvori od turskih hronicara i ocevidaca iz tog vremena. Poslusaj njegovo predavanje pa onda iznesi zakljucak...

Ти седиш у својој кући у удобној фотељи, поред тебе на столици седи твоја жена, а деца се испред вас играју... У једном тренутку у стан вам упадају лопови, њих 10, ти код себе имаш пиштољ, али само два метка, да ли ћеш одустати и дозволити да ти силују децу, жену, па да вас побију, или ћеш испалити та два метка и борити се за очување свога дома, пре свега своје породице.

То ти је одговор!

Ми ћемо увек славити Лазара, као и остале наше јунаке и витезове! Зато што није прихватио да му туђинска нога корача светом српском земљом... Пре ћу умрети знајући да сам све од себе дао за очување територија, него да гледам како туђини владају нашом земљом...

Ову тему си направио да би провоцирао.

Vidis, bas zbog takvog stava ja smatram da mi propadamo. Tog naseg kurrcenja. "Branimo svetinju" itd. Lepo je neko rekao, Milosevic je uradio isto kao Lazar. Konkretno za ovaj tvoj primer vezan za lopove: Zar nije bolje da kazes ovako: "Ljudi, evo vama sve sto hocete. I pare, i stvari, samo nas ne dirajte, necemo vam pruziti otpor". A sta dobijas otporom? Opet ce svakako da ti uzmu to sto su hteli, samo ce pre toga da te muce.

Ili jos jedan primer: Napadne te lopov 3 puta veci od tebe, naoruzan. Bez upotrebe sile te pita: Daj mi telefon, ili cu da te prebijem. Ti bi se borio s njim? Zasto? Opet ce taj telefon da ti uzme, samo ces dobiti batine.

Back