Regnatrixcis
Primećen član
- Poruka
- 543
Pozdrav sim kolegama i koleginicama ovog pdf-a, evo mene sa dilemom 
Dakle, posle nekoliko godina cimanja sa mojim desktop racunarom, dosla sam na genijalnu ideju da ga zamenim laptopom. Da, kupicu laptop, i misa i tastaturu ako treba, i postolje sa kulerom, i eksterni HDD, i UPS, samo da mogu da budem opustena kad sam kod kuce, a po potrebi raskacim kablove i zbrisem.
I tu pocinje nevolja, pa ja cu se potruditi da izvucem sto preciznija pitanja, ali vas sve molim za razumevanje, jer sam laik, pa mi mozda treba reci i nesto sto ne znam da pitam 
   a evo moje situacije i razmisljanja:
Dakle, u startu sam nabedjena da odustanem od Toshiba, Lenovo, Acer i Fujitsu racunara, jer su, kao, generalno krsh i nepouzdani. Onda sam rekla sama sebi - ok, HP je poznata marka... i ima lepe boje naravno A onda dodje drugarica i kaze kako je prosle godine kupila 2 komada zaredom, i kroz 6 meseci su oba vrisnula. A cuvarna je devojka.. ma pomislila sam ja da je mozda nabola neku serijsku gresku, ali opet... odustala od HPa.
 A onda dodje drugarica i kaze kako je prosle godine kupila 2 komada zaredom, i kroz 6 meseci su oba vrisnula. A cuvarna je devojka.. ma pomislila sam ja da je mozda nabola neku serijsku gresku, ali opet... odustala od HPa.
Apple i Linux ne dolazi u obzir.
E sad Sony, MSI i Dell. Sony- vise mi je smekerica nego kvalitet, MSI niko nema, nista o njima i ne znam, a Dell je kao extra kvalitet jer se ne sklapa po azijskim zemljama nego.. vec gde, ali avaj, kod nas ima samo nekih pikolinaca sa ekranom do 15 inca
Ima li neko neku preporuku proizvodjaca? Necu da stedim na kompu, pa za godinu dana da kupujem novi jer je pun falsiranih delova i plastike....
Dalje, kazem ja sebi uzecu externi HDD, kao za taj back up, povecanje memorije, za sta li vec... Onda me cudni jezici nabedise, te recimo, "ovaj" komp ima vise memorije nego taj HDD, sta ce ti to, sta bacas pare... treba li mi externi HDD i mogu li njime nekako da poboljsam komp, osim sto cu ga koristiti kao storage?
A tek kad sam pocela o OS da pitam... Lepo kazem - drugarica ima i XP i VistaHomePremium, i dok se sistem podize, lepo izabere sta da se ukljuci (da li XP ili Vista) i ja tako nesto hocu, ali onda ne daju mira dusmani.. Pa to ti je glupo (meni je izgledalo kao jako korisna fina opcija..),... Samo ces da zakrcis komp,... Stavi lepo samo VistaHome i plati da je legalno pa nece da te boli glava, ... A sto bi uzimala to kad ti je Windows 7 bolji... mislim se, kako bolji kad svima nesto baguje, a onda mi kazu Daaa, ali sedmica ti mnogo bolje koristi memoriju.... Pa kako to, zar ima neka memorija koja se inace ne koristi?
 Pa kako to, zar ima neka memorija koja se inace ne koristi?  Stvarno sam se izgubila u svemu tome...
 Stvarno sam se izgubila u svemu tome... 
Sta je zaista najbolje uraditi?
Inace, komp bih koristila za moje piskaranje, Internet uglavnom i za minimalnu obradu fotki. Samo hocu dovoljno svih memorija da ne moram da razmisljam o tome da li ce raditi sporo i da li ce imati dovoljno za ovo ili ono...
 da ne moram da razmisljam o tome da li ce raditi sporo i da li ce imati dovoljno za ovo ili ono...
I hocu dobru brzinu, valjda to znaci dobar procesor..
Molim vas, naravno da bi bilo idealno kad bi neko zasukao rukave i dao mi potpunu specifikaciju, za ono sto hocu, ali eto, pomozite koliko znate - ja izgleda nista ne znam ili pak trazim nemoguce....
Unapred zahvalna 

Dakle, posle nekoliko godina cimanja sa mojim desktop racunarom, dosla sam na genijalnu ideju da ga zamenim laptopom. Da, kupicu laptop, i misa i tastaturu ako treba, i postolje sa kulerom, i eksterni HDD, i UPS, samo da mogu da budem opustena kad sam kod kuce, a po potrebi raskacim kablove i zbrisem.
I tu pocinje nevolja, pa ja cu se potruditi da izvucem sto preciznija pitanja, ali vas sve molim za razumevanje, jer sam laik, pa mi mozda treba reci i nesto sto ne znam da pitam

a evo moje situacije i razmisljanja:Dakle, u startu sam nabedjena da odustanem od Toshiba, Lenovo, Acer i Fujitsu racunara, jer su, kao, generalno krsh i nepouzdani. Onda sam rekla sama sebi - ok, HP je poznata marka... i ima lepe boje naravno
 A onda dodje drugarica i kaze kako je prosle godine kupila 2 komada zaredom, i kroz 6 meseci su oba vrisnula. A cuvarna je devojka.. ma pomislila sam ja da je mozda nabola neku serijsku gresku, ali opet... odustala od HPa.
 A onda dodje drugarica i kaze kako je prosle godine kupila 2 komada zaredom, i kroz 6 meseci su oba vrisnula. A cuvarna je devojka.. ma pomislila sam ja da je mozda nabola neku serijsku gresku, ali opet... odustala od HPa.Apple i Linux ne dolazi u obzir.
E sad Sony, MSI i Dell. Sony- vise mi je smekerica nego kvalitet, MSI niko nema, nista o njima i ne znam, a Dell je kao extra kvalitet jer se ne sklapa po azijskim zemljama nego.. vec gde, ali avaj, kod nas ima samo nekih pikolinaca sa ekranom do 15 inca

Ima li neko neku preporuku proizvodjaca? Necu da stedim na kompu, pa za godinu dana da kupujem novi jer je pun falsiranih delova i plastike....

Dalje, kazem ja sebi uzecu externi HDD, kao za taj back up, povecanje memorije, za sta li vec... Onda me cudni jezici nabedise, te recimo, "ovaj" komp ima vise memorije nego taj HDD, sta ce ti to, sta bacas pare... treba li mi externi HDD i mogu li njime nekako da poboljsam komp, osim sto cu ga koristiti kao storage?

A tek kad sam pocela o OS da pitam... Lepo kazem - drugarica ima i XP i VistaHomePremium, i dok se sistem podize, lepo izabere sta da se ukljuci (da li XP ili Vista) i ja tako nesto hocu, ali onda ne daju mira dusmani.. Pa to ti je glupo (meni je izgledalo kao jako korisna fina opcija..),... Samo ces da zakrcis komp,... Stavi lepo samo VistaHome i plati da je legalno pa nece da te boli glava, ... A sto bi uzimala to kad ti je Windows 7 bolji... mislim se, kako bolji kad svima nesto baguje, a onda mi kazu Daaa, ali sedmica ti mnogo bolje koristi memoriju....
 Pa kako to, zar ima neka memorija koja se inace ne koristi?
 Pa kako to, zar ima neka memorija koja se inace ne koristi?  Stvarno sam se izgubila u svemu tome...
 Stvarno sam se izgubila u svemu tome... 
Sta je zaista najbolje uraditi?
Inace, komp bih koristila za moje piskaranje, Internet uglavnom i za minimalnu obradu fotki. Samo hocu dovoljno svih memorija
 da ne moram da razmisljam o tome da li ce raditi sporo i da li ce imati dovoljno za ovo ili ono...
 da ne moram da razmisljam o tome da li ce raditi sporo i da li ce imati dovoljno za ovo ili ono...I hocu dobru brzinu, valjda to znaci dobar procesor..

Molim vas, naravno da bi bilo idealno kad bi neko zasukao rukave i dao mi potpunu specifikaciju, za ono sto hocu, ali eto, pomozite koliko znate - ja izgleda nista ne znam ili pak trazim nemoguce....

Unapred zahvalna

(bar teoretski gledano)
 (bar teoretski gledano)

stvarno ste svi divni
 stvarno ste svi divni 

,svaka cast.
,svaka cast. , uglavnom puno toga jeste manje kvalitetno , po istočno evropskim tržištima
 , uglavnom puno toga jeste manje kvalitetno , po istočno evropskim tržištima