Lanac ili kais

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam za lanac,lanac ne moze da pukne,moze ali u retkim slucajevima ako dodje do havarije zatezaca lanca,ali to moze da se otkrije mnogo pre nego sto dodje do pucanja.Dok je kais mnogo rizicniji,posebo kad kupis kola pa ti predhodni vlasnik ne moze sa sigurnoscu reci kad je zadnji put menjan kais.A i minus je sto se kais mora poprilicno cesto menjati ako prelazis mnogo kilometara godisnje.

Ланац има већи момент инерције, али је поузданији.
Ја лично са каишем никад нисам имао проблема, променим га кад треба и то је то, то је сат посла код мајстора.
Да, кад купиш кола мењаш обавезно уље, антифриз, зупчасти каиш, не знам у чему је ту проблем?

Eh sad sat posla ,zavisi od auta. Kod nekih je par sati, a kod nekih moze da potraje poprilicno, recimo kod V motora.

У праву си, говорио сам о мом ауту, али свеједно, каиш се мења на око 70000km, а то је свакако на неколико година, дакле не често.

Poslednja izmena:
kaseve menjas od 50 000 do 100 000 km, zavisi koji je sistem, lanac na 500 000 , ja imam lanac, recimo tri spanera i dva kasia na novijem fokusu kostaju sa zamenom 200 e a lanac na mondeu 30 000 din, stim sto lanac moze da traje i manje a i vise u zavisnosti kako je ulje bilo u motoru....

Recimo da je lanac bolji ali ne kod svih automobila .
Skoda Fabia 1,4 MPI ima lanac ali koji na svakih 56-60k km treba menjati jer krlja a razlog je sto nema hidrospaner koji ga zateze nego je dobar dok je nov kao kod Yuga 45.
Lanac na Corsi 1,2 se takodje cesto cuje i treba se menjati.Zauzvrat i nije nesto preterano skup tj izadje oko 100 eura.
Lanac na BMW 320D E90 hoce da pukne a da ne da znakove da je potrosen tj da se cuje.
Mercedes A140 i A160 imaju takodje lose resen lanac koji na svakih 90-100k km treba menjati a kosta kod W168 oko 300 eura a kod W169 preko 600 eura.Takav jedan W169 A150 sam licno imao i kostalo me 520 eura a jos nisam menjao veliki zupcanik bregaste koji je sam kostao nesto jace od 200 eura.
Zato ne treba bezati od kaisa ali ga treba redovno menjati na preporucenu klometrazu ili i pre. Na nekim novijim kolima preporuka je da se zupcasti menja tek na 200k km tako da se lako moze desiti da ako kupite takav nov auto i ne docekate da promenite set zupcasog kaisa jer cete verovatno pre toga ga i prodati.

Ja nazalost sa alfe 156(2002 god) prelazim na "Ficu" 1,3 Mjet 55kw ustvari Fiat 500(2008 god.) je u opticaju a dokle neznam,ono zbog cega sam se ukljucio u diskusiju je taj lanac koji je i na pomenutom motoru te me zanima da li neko zna na koliko je potrebno menjat lanac na 1,3 mjet 75 KW 16V?

ja sam na starim menjao od 90 000 do 110 000 km zupcasti, najbolje se se pokazo najeftiniji dajco 5500 dinara sam platio prvi set, kada ga skines kaisevi pokazuju malo istrosenosti, dok spaneri odlicno funkcionisu, imao sam i neki pireli sa SKF spanerima kada sam skinuo bilu su katastrofa, bili su jos neki nemacki i "britanski" na kraju sam se vratio na dayco i nisam menjao marku.....

kais se menja i na 10 000 ako se vozilo (neznam tacan rok) ali da lupim 3-4 godine, prednos je- kais se tisi, mada nemora da bude "bar meni" vazno dali ima lanac ili kais, mislim i da bmv i mercedes imaju lanac....

Ja jutros pregledam papire za jednog Scenica 2001 koji je presao 64k km i stvarno nadjem servisnu gde je sve uredno ispecatirano a gde takodje pise da je uradjen veliki servis 2007 godine na 19k km sto govori o tome da kais treba menjati bez obzira na kilometrazu.
Inace raspitajte se koliko lanac traje kod Mercedesa A140 ili A160 pa onda pricajte o 500-600k km i kako ne moze da pukne i td. Vec sam pisao o tome.

Back