Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A sto bi moralo da bude ozbiljno? Sad mogu da se upustim u raspravu sta je za tebe ozbiljno, i zasto bi ovde moralo da u standardu bude napisano ono kruto "braon", a ne onako, malo neznije, ludje, dechje, "chokoladno"?

450px-Chocolate_Labrador_Retrievers_pair.jpg

23360078.jpg

000_Payton.jpg

481899037_0e6458dd38.jpg

coasters-chocolate-lab.jpg

A sto bi moralo da bude ozbiljno? Sad mogu da se upustim u raspravu sta je za tebe ozbiljno, i zasto bi ovde moralo da u standardu bude napisano ono kruto "braon", a ne onako, malo neznije, ludje, dechje, "chokoladno"?

pa prosto zato što imamo i čokolade drugih boja (!), termin je mnogo širi nego što to misli Standard rase, pa se javlja konfuzija, preklapanje, i sve to deluje prilično amaterski....
možda standard ne mora biti previše ozbiljan, ali mora biti jasan, razgraničavajući
dakle, razumeš li me, sasvim je ispravno reći i da su crni i žuti i beli labrador takođe čokoladni, jer čokolada ne mora biti samo braon! najviše zbog toga meni termin čokoladni za braon labove zvuči glupo

Dragojlo, kad ti budes pisao ponovo standard labradora, slobodno ti promeni, da pise braon :)
Verovatno je postojao neki razlog zbog kojeg su napisali bas "chocolate".
Mozda se u engleskoj podrazumeva da je cokolada braon boje, mozda za belu cokoladu imaju neku drugu rec? Mislim da su u UK cenjene tamne cokolade-slatkisi, da se one smatraju kvalitetnijim cokoladama- prijateljica koju sma upoznala preko neta, engleskinja, mi je poslala par cokoladica njihovih, postom, u pismu :) i rekla mi je bas to, da mi salje svoje omiljene cokolade, koje su inace tamo jakom popularne, i spadaju u kvalitetnije.
Bile su jako tamne, ko nase cokolade za kuvanje, i super ukusne :)
Kada pisemo o cokoladnoj boji kod labradora, pozeljnija je tamna cokoladna, tj. tamno braon, mozda se u duhu engleskog jezika pod terminom "chocolate" jasnije pojasnjava ton i "dubina" boje, pa su zato stavili bas tu rec, a ne rec "braon" ton. mozda njima "brown" "zvuci" i podrazumeva svetlu nijansu.
Jednostavno receno, mozda englezima rec "chocolate" oznacava jasno razgranicenu nijansu pozeljne boje.
Treba uzeti u obzir da je standard pisan na engleskom jeziku, a mi smo uzeli tj. FCI je uzeo engleski standard za vazeci, i naravno da ne dolazi u obzir da promenis niti jednu rec prilikom prevodjenja.

Pa pazite, ovako
Braon boja je ustvari jedan veoma sirok pojam!!!( frizer sam pa znam)
Jedina boja koja moze "vuci" sve pigmente je braon!
Postoje:
Zlatno braon(braon koja ima odsjaj na zlatnu nijansu)
Pepeljaso braon( ona koja ima odsjaj na sivkasto, jako mrtva boja ,ja je licno ne volim!!!!)
Kestenasto braon( koja vuce na plave tj. lila tonove)
I COKOLADNA braon ( koja je "topla" tj. ima u sebu crveni pigment i ona je ujedno i "najzivlja" tj najdublja boja!!!!) Sasvim "slucajno" je to upravo nijansa na ovim lepotanima!!!!
Nadam se da sam vam razjasnila Boje bar malo, ako nista drugo ,brinete ce lakse birati boju u parfimeriji!!!!HEHE

Риа, управо сам помислила како бих могла да објасним ту фору са бојом косе, кад ето твог поста!!!:)
Ето, ја сам користила једну боју и искључиво сам њу тражила :"чоколадно браон" боја, тако да тај израз не постоји само у кинологији неко и другде.

Ајмо сад натраг на темицу.

Једно ме занима, да ли постоји неко правило везано за боју очију код тих чоколадних лабића, приметила сам на сликама да има и са зеленим очима и са смеђим?

Idealna boja ociju kod labradora je braon, ili boje lesnika.Kod cokoladnih labica cesto se javlja nesto svetile oko, koje se na izlozbama ne sankcionise u onoj meri u kojoj bi se to zamerilo zutom ili crnom labicu, zbog same boje, koja donosi sa sobom i svetliji pigment. Naravno, zavisi i gde izlazete, u USA npr.su jako striktni po ovom pitanju, i zameraju smetlije oko i cokoladi. UK takodje.
Boja ociju kod coko psa moze da varira od zute, preko narandzastih tonova, do predivne smedje boje ociju, koju redje srecemo kod cokolade, ali ne znaci da je nemoguce dobiti.
Zelene su nepozeljne. Zuta boja oka se tolerise u zavisnosti od nijanse boje.
evo slika cokolada sa idelanom bojom oka.

eyecolor5-1.jpg

_MG_9585h-1.jpg

Cat20Ballou20160907-1.jpg

ChooseMe160907-1.jpg

nensy_morda-1.jpg

i dalje korektna boja ociju, sa narandzastim tonom.

lilu_morda1-1.jpg

295291588-1.jpg

bruin-6mos-1.jpg

05460-1.jpg

dosta svetla boja oka, nepozeljna

295342818-1.jpg

Back