Ja sam i rekla da je genetika, uopste, komplikovana stvar. I bez uvrede, niko od nas je ne poznaje dobro, samo nagadjamo jos uvek.
Boa, Astorova majka nosi coko gen koji je nasledila od svoje majke Dzeni, a ona od svog pretka Barona Z Kastanky-a. Sve sam ja proverila (koliko sam mogla Mina

, ne pricam napamet). Svi ovi Astorovi preci su imali cokoladne pretke i prenosili na neko stene iz legla. Karakteristika svih njih je bila tzv "zimski nos" koji je zimi gotovo ruzicast, a leti potamni do braonkaste boje, retko crne. Oko ociju i usana im je koza tkdj. braon, tj. tamnija, ne crna. Velika je verovatnoca da moj Astor nosi coko gen, razgovarala sam sa mnogo ljudi koji poznaju ovu rasu, pa i sa Bojanom (posto vidim da cenis njeno misljenje

) i svi misle isto.
Evo teksta
"Postoje tri boje labrador retrivera- crna, smeđa i žuta = to se naziva fenotip ( vanjski izgled dlake ). Za svaki fenotip odgovoran je genotip ( geni odgovorni za boju nasljeđeni od oba roditelja), tako da 2 labradora iste boje mogu imati različite genotipe. Glavne boje u genotipu su crna i smeđa. Označavaju se slovom B ili b.
Gen za crnu boju (B) je dominantan naspram genu za smeđu (b).
B (dominantan gen)-crna boja
b (recesivan gen)- smeđa boja
Štenci nasljeđuju pola gena od jednog roditelja ,a pola od drugog.
Tako da će crni štenci imati genotip BB ili Bb (crna boja, ali nosioc smeđe), a smeđi štenci će imati genotip bb.
Treći gen za boju (E,e) određuje izražavanje gena za crnu ili smeđu boju (B,b) ,tako će u genotipu
EE-ispoljiti će se crna ili smeđa boja ovisno o genu B ili b
Ee- ispoljiti će se crna ili smeđa boja ovisno o genu B ili b, ali takav pas ima gen za žutu boju
ee- ne ispoljava se ni crna niti smeđa boja—žuti labrador
Postoje 3 različita fenotipa-crna, smeđa i žuta, ali 9 genotipskih mogućnosti
ŽUTI LABRADOR- 3 GENOTIPA ti l
žuti labrador nosi gene za žute i crne štence žuti labrador nosi gene za crne,žute i smeđe
žuti labrador nosi gene za žute i smeđe štence
taj labrador ima smeđu njušku i smeđe oko očiju."