Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala na odgovorima,ali kako da objasnim,i ja vise volim zenke,ali posle parenja pojave joj se izrazene dojke,sto mi se nimalo ne svidja,i mozete li da mi objasnite oko ishrane malo,kolicina,vrsta hrane itd..Sad kod Vojkana treba da uzmem zensko stene...U utorak...

Evo malo poznatih koji imaju labradore
Lucy Liu
lucyliu_choclab.jpg

lucyliu_guidedog.jpg

Bil Klinton
020111_Clinton-Buddy.jpg

180px-Clinton_Buddy_120597.jpg

Izabela Roselini
isabellarossellini2.jpg

isabellarossellini.jpg

i naravno Ben Aflek :)
GW268H184.png

affleckdogje1.jpg

Ja sam i rekla da je genetika, uopste, komplikovana stvar. I bez uvrede, niko od nas je ne poznaje dobro, samo nagadjamo jos uvek.
Boa, Astorova majka nosi coko gen koji je nasledila od svoje majke Dzeni, a ona od svog pretka Barona Z Kastanky-a. Sve sam ja proverila (koliko sam mogla Mina :), ne pricam napamet). Svi ovi Astorovi preci su imali cokoladne pretke i prenosili na neko stene iz legla. Karakteristika svih njih je bila tzv "zimski nos" koji je zimi gotovo ruzicast, a leti potamni do braonkaste boje, retko crne. Oko ociju i usana im je koza tkdj. braon, tj. tamnija, ne crna. Velika je verovatnoca da moj Astor nosi coko gen, razgovarala sam sa mnogo ljudi koji poznaju ovu rasu, pa i sa Bojanom (posto vidim da cenis njeno misljenje :) ) i svi misle isto.

Evo teksta

"Postoje tri boje labrador retrivera- crna, smeđa i žuta = to se naziva fenotip ( vanjski izgled dlake ). Za svaki fenotip odgovoran je genotip ( geni odgovorni za boju nasljeđeni od oba roditelja), tako da 2 labradora iste boje mogu imati različite genotipe. Glavne boje u genotipu su crna i smeđa. Označavaju se slovom B ili b.

Gen za crnu boju (B) je dominantan naspram genu za smeđu (b).

B (dominantan gen)-crna boja

b (recesivan gen)- smeđa boja

Štenci nasljeđuju pola gena od jednog roditelja ,a pola od drugog.

Tako da će crni štenci imati genotip BB ili Bb (crna boja, ali nosioc smeđe), a smeđi štenci će imati genotip bb.

Treći gen za boju (E,e) određuje izražavanje gena za crnu ili smeđu boju (B,b) ,tako će u genotipu

EE-ispoljiti će se crna ili smeđa boja ovisno o genu B ili b

Ee- ispoljiti će se crna ili smeđa boja ovisno o genu B ili b, ali takav pas ima gen za žutu boju

ee- ne ispoljava se ni crna niti smeđa boja—žuti labrador

Postoje 3 različita fenotipa-crna, smeđa i žuta, ali 9 genotipskih mogućnosti
ŽUTI LABRADOR- 3 GENOTIPA ti l
genotip_clip_image001.gif

genotip_clip_image001_0007.gif

žuti labrador nosi gene za žute i crne štence žuti labrador nosi gene za crne,žute i smeđe

genotip_clip_image003.gif

žuti labrador nosi gene za žute i smeđe štence
taj labrador ima smeđu njušku i smeđe oko očiju."

Astorela, hvala na objasnjenju! ;)
Meni se cini da su se labradori malo izmenili u obliku glave i po njusci, gledajuci ove slike. Nekako su mi ozbiljniji na ovim slikama. Opet, to je moguce jer su slike ovako crtane i crno-bele.

Jelena mislim da je mina zelela da kaze da treba naglasiti da su u pitanju ipak samo verovatnoce a ne pravila.I ne zaboravi, i zuti pas sa izuzetnom pigmentacijom, crnom kao noc, moze nositi cokoladni gen.Nije sve tako jednostavno- gledati nosic- jel zimski ili ne. naprotiv.
Mi smo vec pricale o ovoj temi..ti znas sta ja mislim povodom astora.Eto i drugi su ti rekli sta misle.
Ali isto tako mislim da ne mozes sa sigurnoscu da tvrdis da stenci nose cokoladni gen samo zato sto imaju malo svetliju pigmentaciju, to mozes znati sa sigurnoscu (pre nego mu vidis potomke sa kujom koja nosi cokoladni gen ) samo ako je u pitanju eebb stene, u slucaju ovog legla, ili kada je jedan od roditelja zut ili cokoladan- njihovi potomci uvek nose gen za te boje. U drugim situacijama ipak samo su to verovatnoce...U astorovom slucaju poprilicno velika ;-)
Ovi astorovi stenci verovatno nose cokolandi gen ali i ne moraju.Pigment ne zavisi samo od cokoladnog gena.
By the way, idelano je da zuti pas NE NOSI cokoladni gen, ali..nije lako dodji do ideala.
pozdrav!

Dano jel znas boje predaka od Obija?
Sada zavisi od toga da li Obi nosi pored coko gena i zuti i crni gen ili samo jedan od ova dva i koje gene nosi zenka.

Pa sta ako se zbunjujete ovde ste da naucite,zar ne?
Zasto bi Jelena prekinuli pricu o genotipu kada mnogi mogu da shvate kako se koja boja prenosi i koje pse je najbolje uparit,jer cesto pogresna parenja(muzijak koji je zut nosi crn i coko gen x zenka koja je coko nosi crn gen)moze doci do jako slabe pigmentacije kod pasa i to se ne tolerise i nije preporucljivo.
Pa zar niste ovde da naucite nesto?
Ili ste svi ovde da govorite jaoo kako je slatka kuca,medena??

Nisam znala da Astor noci coko gen,super za tebe jer moze da daje sve 3 boje kada je uparen sa odgovarajucom zenkom:)

Urke srecno sa novim psicem,uzivaces sa njim i videti da su labradori najbolja pasmina!

Pozdrav

Back