Kyokushin karate

na takmicenjima nema udaraca u glavu! a ko tebi na ulici govori gde ces protivnika udariti?
ako ste ikada gledali kyokushinkai borce kako rade kihon videli bi ste da ima i udaraca i u glavu a i blokova.

Hesse:
Ljudi pa vi pričate toliko površno i neupućeno da ne mogu da se ne ubacim...Kung fu...izvorna borilačka veština od koje je sve počelo (Shao-lin monasi)...u kung-fuu ima oko 10 različitih stilova...borci se odluče za jedan koji će usavršavati...kunf fu je delimično ispitan... veći deo je još uvek tajna koja se čuva među monasima...ali mali deo veštine koji je otkriven...je popularizovan...i odatle nastaje karate...koji je u stvari skup stvari preuzetih iz nekoliko stilova kungfua...nešto je vremenom promenjeno, a nešto je ostalo potpuno isto...shotokan, sa razlogom najrasprostranjeniji stil karatea...kyokoshinkai je Msutasta Oyama izmislio...tako što je malčice korigovao shotokan stil...prilagodio ga je sebi...Masutasta Oyama je i sam izučavao najviše shotokan...kao dečak postao apsolutni prvak Japana i okolnih država...potpuno potpuno posvećuje život karateu...odlazi da živi u šumi, gde je godinama, danonoćno trenirao i meditirao...borio se oči u oči sa divljim životinjama...kada se vratio u civilizaciju počeo je da na raznim promocijama prezentuje karate...pustili su bika na njega, kome je shuto predelom ruke..to je predeo sa kojim u filmovima lome crepove...dakle tim delom ruke je biku odsekao rogove, a zatim mu isčupao srce dok je bik još stajao na nogama...ljudi su se toliko zapanjili...da je on postao popularan u celom svetu...a zatim osnovao svoj vlastiti stil...koji ji u stvari njegova verzija shotokana...
...druga stvar...kate najvažniji vid vežbanja karatea! ...samo što to ne znaju oni koji ne treniraju...kate su suština karatea...svaka kata ima dušu...kata ma se dolazi do savršenstva tehnike...tada borbe dolaze prirodno...neko je ovde spomenuo nešto tipa karate je zastareo...loša tehnika ruke...no comment...u shotokan stili karatea postoji oko sto vrsta blokova, i isto toliko udaraca...a kick box...to je uzeto možda 5% karatea i to se primenjuje u ringu...smešno...svaki iole dobar karatista koji ima crni pojas bi u realnoj borbi, na ulici jednom rukom, ili jednom nogom ubio 90% ljudi...
...toliko...

Citao sam da je Oyama ubijao bikove jednim udarcem ali nigde nisam nalazio da im je vadio srce. Ne vidim kako. Jeli ovo uopste tacno ili neka izmisljotina?

Dans nema ljudi kao sto je bio Mas Oyama da ubiju bika jednim udarcem. A kojim udarcem ti smatras da bi karatista ubio 90 % ljudi ? to je bezsmisleno narocito nogom :-x

U kyokushinu se uopste neuce neki smrtonosni udarci i vitalne tacke, da bi udjednom ubio protivnika. Ko to moze uraditi, mozda 0.000000001 % karatista. Uostalom borbe su nepredvidljive. Iako si neku tehniku vezbao 1 000 puta, nije sigurno da ces je moci primeniti u borbi ili da ce uspeti.

e care, da ti odmah nesto kazem. Pa ti se strasno mnogo zanosis i mastas. Izvoditi joko geri iz okreta na ulici. Jesi ti pokiso po glavi? Pa znas ti da se to na ulici ne koristi. Jesi ikad video ijednu ozbiljnu bitku. Ti nemozes koristiti visoke udarce u glavu ili bilo kake okretne na ulici. Drugo su filmovi od Jackie Chana a drugacija je stvarnost.

Evo opoet se zanosis (svaki ozbiljniji karatista na ovoj planeti zna da je Oyama vadio biku srce na nogama i lomio rogove shuto predelom ruke) jes bla bla bla. To nezna skoro niko, poznato je da je ubijo pesnicama u glavu i lomio rogove, ali da je vadio rukama
srce nemogu da verujem. Jeli to nozem ili rukama? Bla bla pise tamo u nekoj knizi. Ma zapitaj se kako je to uradio? Mozda je legenda kako ih ima dosta

Znaci oladi malo covece, manje maste a vise razuma.

uf covece al ti lupas gluposti...
...sve je lepo u teoriji..mnogo je zeznuto u praksi...
...toliko si se nalupao da te vise ni ne pratim...

...ja sam ti lepo rekao zatvoren si...da si se bavio sa vise vestina shvatio bi koliko si ogranicen...
..negde si rekao da je box bezvzeno udaranje...eto vdiis cak ne znas ni sta je box...a box ti je najstarija borilacka vestina na svetu...to zna svaki covek

ovde pricas o nekim delicima sekunde...covece prestani da gledas filmove bruce lee-a i chuck norris-a...bruce se nije bavio karateom a chuck je na kraju presao na ful kontakt...

...najbolje mozes da vidis primenu karate-a u ultimate-u...samo se jedan covek proslavio...a izlazilo ih je na desetine...

Evo i ja da se prikljucim temi,da iznesem svoje misljenje...Kyokushin karate je sportski stil,odnosno sve je super do 30 godine i onda...nizbrdo! Napravljen je vise za publiku i primena u realnoj borbi mu je minimalna..Udara se nogom u glavu,presiroki nozni stavovi...Po katama se vidi koliko je neupotrebljiv!Ja treniram Okinawa karate vec 8 godina,i to je potpuno drugaciji stil..Vezba samoodbrane,lomljenje letvi o bilo koji misic,udara se nogom od pojasa nadole i rukom od pojasa nagore,sto kod kyokushiuna nije slucaj..Okinawa se bazira na brzim i snaznim pokretima,a opet mekanim blokovima..Ako se borba ne okonca u 2 udarca,izgubio si je,to je opis stila..Jeste gledali Evropsko prvenstvo borilackih vestina u Francuskoj skoro?mogli ste da vidite da japanac 7 dan rukom lomi 4 palice,a bejzbolku mu lome i o vrhove noznih prstiju..sada zamisli u realnoj borbi koja je to snaga i brzina...Kod nas ne postoji granica u godinama..Sto si stariji to si bolji.Japanac od 75 godina radi udarac nogom tako da ga ne vidis!I u tome je ogromna razlika izmedju kyokushina...Ako hocete da zadivite publiku i da osvojite mnogo medalja kyokushin karate je idealan stil za to!

Da se i ja pridruzim... Naime skoro sam poceo da treniram kyokushin, nekada davno sam isao na karate, i ovo sada mi deluje mnogo primenljivije. Na treninzima koje pohadjam, radi se dosta na udarcima u glavu, a i svakako najbolje je kombinovati ga sa jos nekim sportom, gde cete malo vise vezbati ruke. Radi se rukama, ali ne tako puno, uostalom nije ovo box. I nisu kate samo teorija pusta, kao sto neki od vas misle, postoje i borbene kate, koje su veoma primenljive, i mozete svoj udarac izvezbati do perfekcije, jer se koncentrisete na vezbu a ne na partnera.

gnjec:
keep smiling...lomljenje dasaka i slicnih stvari isto tako sluzi samo da zadivis publiku

jer nista od toga ne uzvraca udarac

ne,pogresno si me shvatio..palice lomimo rukama,nogama,a letve se lome o nas..mnogo radimo na kontrakciji misica i svaki trening imamo testiranje-udaranje u stomak,noge,ledja,ruke..naravno tu su i blokovi,ali svakom borcu ce bar jednom proci udarac..da ne bi bilo-prosao udarac i ispumpa te kao gumu,naucili smo da istrpimo bol i cim primimo udarac zadamo zavrsni..to je vrlo bitno!

AJDE SADA PRESTANITE DA HVALITE SAMO SVOJE I PLJUJETE DRUGO.
OTVORITE OCI I PRIHVATITE DA JE SVE TO SUPER NA SVOJ NACIN,
ZAVISI KO STA VOLI.

A DZABA NEKOME ZNANJE SVIH BORILACKIH SPORTOVA I VESTINA SVETA, AKO NEMA BORILACKI DUH,SAMOKONTROLU, SAMOPOSTOVANJE, POSTOVANJE PREMA TRENERU I DRUGIM LJUDIMA

Da li IKO od vas zna da je Ojama pre nego je napravio Kyokushin izgubio borbu od nekog matorca?
Da li znate shta je taj matorac trenirao?
Da li znare da i danas u Japanu Kyokushin majstori jednom godishnje prave seminar Kineske veshtine koju je matorac trenirao?
OK ta veshtina je "relativno" novija i manje poznata...
Jednostavno me interesuje.....

Nisam karatista , ali sam jaako davno cuo pricu vezanu za Ojamu i cupanje srca biku, da bih kasnije od nekih cuo potvrdu tipa majkemi , a onda sam procitao obicnu knjigu, autobiografiju Funakoshijevu (osnivac shotokan karatea), gde on navodi da je imao susret sa covekom koji mu je predstavljen kao neko ko golim prstima ljusti koru sa drveca, i gde ga je isti prilikom susreta samo malo jace ištipao, a ne pokidao meso sa ruku...Mislim da mozete da napravite i sami neki experiment u tom pravcu i da nekim tupim (ali recimo metalnim ) predmetom probate da napravite rupu u mesu koje ste kupili kod mesara, Da ne spominjem jos i kozu koja bi trebala da stoji preko i koja je jos elasticnija...ne znam da li me razumete?...

Pozdrav svima koji su dali svoj doprinos o ovoj borilačkoj veštini!
Da ispravim nekoga ko je rekao da sve potiče od kung-fua, jer ako se vratimo mnogo godina, vekova unazad i naiđemo na taekyon i soobak shvatićemo da je tu realan početak(bar onaj koji možemo dokumentovati) borilačkih veština. Kada smo čuli za kung fu? Kada je oko 5-og i 6-og veka indijski sveštenik došao u manastire i video šta ljudi rade i to svi smatraju kao početak borilačkih veština. Današnji boks nikako nije najstarija veština, naprotiv boks i nije veština, on je sportska disciplina, kao i većina borilačkih sportova. Samo one koje imaju DO na kraju su veštine, tu ne spada WTF taekwondo, valetudo (možda nisam napisao dobro), a sve ostalo su discipline.
Ako nekoga zaista zanimaju borilački sportovi, proučite istoriju Koreje, tamo počinje sve, pa i Oyama je koreanac, ali koji živi u Japanu. Tema je interesantna, nema loše veštine, niti discipline, pitanje je momenta, trenutne spremnosti, bioritma i svega ostalog što i najboljim borcima pomaže ili odmaže da budu naj naj.
ako sam vas udavio izvinjavam se ali to je otprilike to, ako nekog interesuje više neka se javi tu sam.

Back