Kyokushin karate

" Da ispravim nekoga ko je rekao da sve potiče od kung-fua, jer ako se vratimo mnogo godina, vekova unazad i naiđemo na taekyon i soobak shvatićemo da je tu realan početak(bar onaj koji možemo dokumentovati) borilačkih veština. Kada smo čuli za kung fu? Kada je oko 5-og i 6-og veka indijski sveštenik došao u manastire i video šta ljudi rade i to svi smatraju kao početak borilačkih veština."

Glupost...Kung Fu je postojao i pre toga,naravno nije se vezbao u budistickim hramovima vec taoistickim, i istina je da vecina vestina na istoku potice iz Kine,jer su bili naj razvijeniji i naj uticajniji.znaci Japanska kultura uopste ,ne samo b.vestine,90 % iz Kine, mislim da slicno vazi i za Koreju!
A sto se tice pitanja koje sam postavio gore o Kyokushinu ,Ojama je izgubio od Kenichi Sawaia koi je trenirao vestinu koja se u Kini zvala I-Chuan ili Da-Chen(Da cheng quan, Yi quan)
a kada je on preneo u Japan promenio je naziv u Tai Ki Ken. Pri tom je zadrzao nacin treninga jer je to obecao svom ucitelju u Kini od koga je ,slicno kao Ojama od njega izgubio iako je bio mladic pun snage i majstor Kenpoa...

""creating the conditions for his solitary retirement in the Kyosumi Mountains. Here he imposes self-discipline and a rigorous training method, using from the old Korean methods the leg work to which he also adds the Ashi Barai (crawler) and the attacks to the legs. He took inspiration from Goju Ryu for the respiratory work and the first techniques, and from Shotokan for the linear principles, he adds for the more advanced, the circular forms from his mentor, master ---Kenichi Sawai---""
Ova veshtina u poslednje vreme pocinje da se shiri i po Evropi.Tako u Poljskoj postoji jak centar,klubovi u Madjarskoj,Ukraini i naravno Engleskoj.Nazalost mi smo uskraceni.....
Na internetu mozete naci vishe izvora

milosmalic:
Ja ne znam, koja je?
Evo iznad sam ti odgovorio,nadam se da je dovoljno,a ako te vishe interesuje http://www.i-chuan.net/ ovde imash fajlova u Akrobatu i Poljski sajt ,jako dobar http://www.yiquan.com.pl/ . Htedoh samo da te pitam zasto na vasem sajtu ne radi danloud ,bash sam zeleo da pogledam.?Sistem mi se jako svidja ,izmedju ostalog i zato sto je "nash"pravoslavni.A ono gore sto si rekao o katama ...ne znam..moje iskustvo je malo drugacije.Kate vrede....opet ..zavisi i koji je stil i kako se vezbaju.Treba probati...
Pozdrav

ma daj bre...reci mi da nisi ozbiljan? ovo je totalna parodija na sve...najvise mi lici na neki osakaceni vid grcko rimskog stila...ako to tako mozes nazvati...

...mada kineske vestine i nisu nesto reprezentativne...ne znam kada su majstori kineskih vestina dobili neki ozbiljniji sampionat

ja i samo ja:
Pozdrav svima koji su dali svoj doprinos o ovoj borilačkoj veštini!
Da ispravim nekoga ko je rekao da sve potiče od kung-fua, jer ako se vratimo mnogo godina, vekova unazad i naiđemo na taekyon i soobak shvatićemo da je tu realan početak(bar onaj koji možemo dokumentovati) borilačkih veština. Kada smo čuli za kung fu? Kada je oko 5-og i 6-og veka indijski sveštenik došao u manastire i video šta ljudi rade i to svi smatraju kao početak borilačkih veština. Današnji boks nikako nije najstarija veština, naprotiv boks i nije veština, on je sportska disciplina, kao i većina borilačkih sportova. Samo one koje imaju DO na kraju su veštine, tu ne spada WTF taekwondo, valetudo (možda nisam napisao dobro), a sve ostalo su discipline.
Ako nekoga zaista zanimaju borilački sportovi, proučite istoriju Koreje, tamo počinje sve, pa i Oyama je koreanac, ali koji živi u Japanu. Tema je interesantna, nema loše veštine, niti discipline, pitanje je momenta, trenutne spremnosti, bioritma i svega ostalog što i najboljim borcima pomaže ili odmaže da budu naj naj.
ako sam vas udavio izvinjavam se ali to je otprilike to, ako nekog interesuje više neka se javi tu sam.

Šta lupaš? Kung Fu nema Do na kraju, a jeste veština.

WirtualDub:
Sistem mi se jako svidja ,izmedju ostalog i zato sto je "nash"pravoslavni.A ono gore sto si rekao o katama ...ne znam..moje iskustvo je malo drugacije.Kate vrede....opet ..zavisi i koji je stil i kako se vezbaju.Treba probati...
Pozdrav

Jeste Suupeeer, sve sto je pravoslavno je samim tim i odlicno....
Znas ima pobornika da su Srbi narod najstariji, pa da su ustvari tkz. "Zorbi" sa druge planete, pa i da je sam bog srbin (bogohuljenje) , sve do toga da je sve sto je rodjeno u Srbiji srbsko , pa i zivotinje , recimo krave...

Pa kad je tako, jel pijes koka kolu?Ne? Dobro a dali nosis farmerke? Da, ali italijanske/ .... ma znam ...e , onda si ok!...

Zapamti bar , da mozes biti neko ko je deo pravoslavlja , ali da je pravoslavlje tvoje (nase, bilo cije), to malo teze...

Kung fu i nije borilacka vestina, ne u tom smislu o kome se ovde vodi polemika i na koje se može odnositi "DO". Neisam se uključio u diskusiju da bi neko, za koga i ne znam koliko je kompetentan, rekao da lupam. Ako raspolažeš sa nekim pravim argumentima, a ne "rekla-kazala" možemo da polemišemo i da iznosimo dokaze...

ja i samo ja:
Kung fu i nije borilacka vestina, ne u tom smislu o kome se ovde vodi polemika i na koje se može odnositi "DO". Neisam se uključio u diskusiju da bi neko, za koga i ne znam koliko je kompetentan, rekao da lupam. Ako raspolažeš sa nekim pravim argumentima, a ne "rekla-kazala" možemo da polemišemo i da iznosimo dokaze...

Kung Fu jeste borilačka veština! A sad koji smisao si ti zamislio (umislio), to je druga tema. Spomenuo sam Kung Fu baš zato što znam da Do ne može da se odnosi na njega. Ali ti tvrdiš da sve prave borilačke veštine moraju da imaju Do u imenu tj. na kraju, ali nije tako. Jednostavno si se pogrešno izrazio, nisi preneo pravilno svoje misli. Javno se izvini, a nemoj se vaditi kako nisi mislio u tom kontekstu (da Kung Fu nije borilačka veština)...i slično...takođe se ni ja nisam uključio u diskusiju da bi neko za koga i ne znam koliko je kompetentan, rekao da Kung Fu nije borilačka veština (smešno :) )...Ako raspolažeš sa nekim argumentima, a ne svojim imaginarnim tezama možemo da polemišemo i da iznosimo dokaze...konačno, voleo bih da čujem taj dokaz, koji poseduješ, koji tvrdi da Kung Fu nije borilačka veština (ali ne u tvom kontekstu, nego generalno)...

Kad ste diskutovali oko ove teme puno ste pominjali realnu borbi i fizicku spremnost. Neko je takodje pomenuo jujutsu sport koji inace treniram i moram vam reci da je to sport koji je najpriblizniji realnim tucama a opet je u sportskim granicama.Dozvoljeni su udarci u glavu rukom i nogom( istina sa strane, udarac po nosu je diskvalifikacija) i redovno bude uganutih ruku, nogu i lomljenja kostiju. Jedan nas majstor je na medjunarodnom takmicenju udavio protivnika, nije ga pridavio nego UDAVIO: U Sremskoj Kamenici gde se takmicenja inace i odrzavaju veliki broj policajaca trenira ovaj sport jer su u okviru njega zastupljene mnoge druge borilacke vestine. Puno toga vezano za ovaj sport je vezano i za trenera i kvalitet treninga koji on diktira. Tako je moj brat na takmicenju koje je bilo pre par dana u kategoriji od 85-94 kg. juniori uspeo da nokautira decka sa policijiske sa crnim pojasem dzudoa i braon pojasom jujutse. Burazer ima zuti pojas ali raspolaze snagom i tehnikom koju je naucio za sest meseci. Nije on super talenat ima nas puno koji smo izuzetno napredovali a sve to zahvaljujuci izuzetno teskim treninzima. Da ste samo videli kako se neki momci biju, noge i telo im lete kao da plesu, odmor za oci( imalo je SAJ-ovaca). Umalo da zaboravim uci se bo kao i borba nuncakama.
I da neko pomenu kako je udaranje u vazduh beznacajno. Ja mu opet tvrdim da je mnoogo bolje nego udaranje u vrecu sa peskom.

bavim se taekwondoom oko 20 godina, dobro poznajem istoriju borilačkih veština, pa tako znam i da sami majstori kung fua (ali pravi majstori) nikada nisu rekli da je to borilačka veština, a vi ako ste toliko upoznati sa tim to bi morali znati. Ako pak tvrdite da se kung fu tako naziva navedite mi literaturu pa da je pročitam i ako je tako onda ću se javno izvinuti, jer me nije sramota to učiniti ako me neko pobije argumentima. To bi ujedno bila i prilika da naučim nešto novo za mene nepoznato i da na taj način obogatim svoje znanje

kisses:
AJDE SADA PRESTANITE DA HVALITE SAMO SVOJE I PLJUJETE DRUGO.
OTVORITE OCI I PRIHVATITE DA JE SVE TO SUPER NA SVOJ NACIN,
ZAVISI KO STA VOLI.

A DZABA NEKOME ZNANJE SVIH BORILACKIH SPORTOVA I VESTINA SVETA, AKO NEMA BORILACKI DUH,SAMOKONTROLU, SAMOPOSTOVANJE, POSTOVANJE PREMA TRENERU I DRUGIM LJUDIMA

ITF TAEKWON-DO ZAKLETVA

1. Poštovaću principe Taekwon-doa: učtivost-moral, integritet, izdržljivost,
samokontrolu, nesalomiv duh.
2. Poštovaću svog instruktora i seniore
3. Nikada neću zloupotrebiti Taekwon-do
4. Bicu šampion u ime mira i pravde
5. Izgradiću mirniji svet

Nneznam kako je kod drugih postujem sve borilacke vestine ali mislim da je gore navedenim obuhvaceno sve sto drugima nedostaje

ma najbolje da je sve postalo od kug fua ???? nezaboravite da je Koreja na kontinentu i nije ostrvo kao Japan,
a sad neshto Taekwondou

koreni Taekwon-doa sežu mnogo dalje u istoriju i to čak preko 2000 godina o čemu postoje materijalni dokazi (nemogu da poshaljem slike pa da vidite)kao što su freske na kojima su oslikani borci u borbenom stavu i gardu, pronađene 3. godine pne.
Takođe ka¬me¬ni reljefi u gradu Kjongju koji potiču iz perioda Silla dinastije koja je vladala 57. g. p.n.e. – 935 g. p.n.e. svedoče o nastanku borilačkih veština na teritoriji Koreje daleko pre dru¬gih borilačkih veština (u opisima istorije Karatea i Kungfua autori ističu teoriju da su bo¬rilačke veštine potekle iz Indije 520. god. naše ere kada je sveštenik Bodih¬ra¬ma prešao u Kinu i nastanio se u manastiru Šaolin te da su se odatle borilačke veš¬ti¬ne pro¬ši¬rile u ostale azijske zemlje).Kao preteče Taekwon-doa uzimaju se dve stare veštine Tek jon (Taek-yon) i Soo bak (Soo-bak)

ja i samo ja:
bavim se taekwondoom oko 20 godina, dobro poznajem istoriju borilačkih veština, pa tako znam i da sami majstori kung fua (ali pravi majstori) nikada nisu rekli da je to borilačka veština, a vi ako ste toliko upoznati sa tim to bi morali znati. Ako pak tvrdite da se kung fu tako naziva navedite mi literaturu pa da je pročitam i ako je tako onda ću se javno izvinuti, jer me nije sramota to učiniti ako me neko pobije argumentima. To bi ujedno bila i prilika da naučim nešto novo za mene nepoznato i da na taj način obogatim svoje znanje

U ovom postu i dalje nije izjavljeno ništa u Vašu korist ili u odbranu Vašeg mišljenja, a pogotovu ništa opipljivo.

Ma ljudi, kung fu je koliko ja znam zapadni naziv za kineski box, to se u kini zove ili deli na Wu-shu Wing chun i Tai chi chuan . Ne znam da li ima jos ...ustvari ima Chin-na, Pa kua.....a ima sigurno jos toga...

nisam se upustio u diskusiju da bi imao korist ili da pobedi moje misljenje, već da doprinesem upoznavanju istorije borilačkih veština. Argumenti su potrebni Vama jer Vi tvrdite da je kung fu borilačka veština, da kung fuu nije potrebno "DO" da bi to bio, dakle, ako imate argument da ste u pravu tu smo da ga čujemo ili pročitamo.
Ne želim da me shvatite tako kao da omalovažavam kung fu već da dopustite da ako nešto ne možete dokazati pisanim izvorom onda mora postojati sumnja u to. Uzmite "Enciklopediju Taekwondoa", videćete koliko dosežu koreni ove drevne veštine (taekwondo je samo novi naziv) a ako Vam ni to ne bude dovoljno onda treba da se zapitate ko je i kako Vama predstavio kung fu

Na vazama u mikeni iz 7 veka p.n.e prikazan je A.Makedonski kako tehinikama rvanja i poluga sredjuje Induse,tako da nova istrazivanja opovrgavaju uvrezeno stanoviste da borilacke vestine poticu sa istoka!Takodje Djura FuDo u svojoj knjizi
"Kako razbiti frajera a da te frajer i ne zakaci"iznosi teoriju koju je prepisao od Gise da su ustvari Zorbi osnivaci borilackih vestina.

[. Argumenti su potrebni Vama jer Vi tvrdite da je kung fu borilačka veština, da kung fuu nije potrebno "DO" da bi to bio, dakle, ako imate argument da ste u pravu tu smo da ga čujemo ili pročitamo.

Prefiks "DO"je samo japanska transkripcija kineske reci "TAO".Iz tog razloga Kung Fuu nije potreban.Inace pises nerazumljivo.Uzmi bilo koju knjigu o borilackim vestinama i tamo ces naci da najverovatnije poticu iz kine.

ja i samo ja:
nisam se upustio u diskusiju da bi imao korist ili da pobedi moje misljenje, već da doprinesem upoznavanju istorije borilačkih veština. Argumenti su potrebni Vama jer Vi tvrdite da je kung fu borilačka veština, da kung fuu nije potrebno "DO" da bi to bio, dakle, ako imate argument da ste u pravu tu smo da ga čujemo ili pročitamo.
Ne želim da me shvatite tako kao da omalovažavam kung fu već da dopustite da ako nešto ne možete dokazati pisanim izvorom onda mora postojati sumnja u to. Uzmite "Enciklopediju Taekwondoa", videćete koliko dosežu koreni ove drevne veštine (taekwondo je samo novi naziv) a ako Vam ni to ne bude dovoljno onda treba da se zapitate ko je i kako Vama predstavio kung fu

Dakle, čekam da priložite ovde kakav pisani dokument koji govori o Kung Fu-u kao ne-borilačkoj veštini ili sl.

WirtualDub:
Na vazama u mikeni iz 7 veka p.n.e prikazan je A.Makedonski kako tehinikama rvanja i poluga sredjuje Induse,tako da nova istrazivanja opovrgavaju uvrezeno stanoviste da borilacke vestine poticu sa istoka!Takodje Djura FuDo u svojoj knjizi
"Kako razbiti frajera a da te frajer i ne zakaci"iznosi teoriju koju je prepisao od Gise da su ustvari Zorbi osnivaci borilackih vestina.

Daj, sad si ti malo nerazumljiv,,,,da ne kazem pojasni malo! Mislim ko su frajeri, DjuraOd , i narocito za Zorbe...(to mi pre lici na Bjelicu,ili Svebor....) :confused:

Hesse:
Dakle, čekam da priložite ovde kakav pisani dokument koji govori o Kung Fu-u kao ne-borilačkoj veštini ili sl.
vi stvarno ili nećete ili ne shvatate da ste vi počeli o tome kako je kung fu veština i ja sam tražio da mi to dokažete nekim dokumentom i ja ću se izvinuti...
Pošto je sav vaš argument da ja dokažem da nešto nije smatram da je vaša kompetentnost utvrđena tj. nema je.
Kung fu je nešto što niko još nije, na našim prostorima, uspeo savladati a kamoli objasniti tako da sve to što pokušavate nema potrebe da radite jer nije sramota nešto ne znati već istrajavati u tome da misliš da znaš.
Nerazumljivo se izražavam? Mislim da imaš problem sa srpskim jezikom, a tu ti već ne mogu pomoći!

a što se tiče pisanih dokumenata vezanih o istoriji borilačkih veština, pročitaj "Enciklopediju taekwondoa", a to sam već napisao ranije, pa ako već pokušavaš da polemišeš, bar budi toliko kulturan i pročitaj odgovor onoga koga napadaš

WirtualDub:

To za rvanje je tačno da ne potiče sa istoka i slažem se da su još mnoge sportske discipline potekle daleko od "kosookih", ali borilačke veštine... Ljudi, shvatite, mi beli nikada nećemo imati takvu disciplinu i samokontrolu da bi u potpunosti ovladali njima.

Back