Kviz iz sveta stripa !

... izlazio je u "Eks"-u, doduše ne kao saostalno izdanje, ali se pojavljivao kao karakter u Marvelovim stripovima. (Daredevil je isprva prevođen kao "Nebojša", ne toliko precizan ali meni daleko prijatniji prevod)

Evo nešto iz tog vremena :

'nači ime stripa , i "stvarno" ime protagoniste (karakteristično je).

... da, podseća. To je bila serija Marvelovih stripova s' početka 70tih. Krenuli sa izdavanjem u vreme Brus Lija i kung-fu manije, priče su se uglavnom i vrtele oko borilačkih veština i sl.(btw. - trajali su & bili popularni do prestanka interesovanja za tu tematiku - kraj 70tih) Kod nas su se izdavali sa zakašnjenjem od desetak godina u pomenutom "Eks Almanah"u.
Strip za koji pitam je iz tog perioda, kod nas - u to vreme, dosta popularan. Ovaj lik ( poput fantoma, kog si spomenuo) je preživeo do danas - iako je u novijim inkarnacijama ženski, a ja pitam za original.

Poslednja izmena:
Možda neki od ovih Ninđi ? :confused:

EKS_488.jpg

Levi (orig. Flintheart Glomgold) nije ništa "mlađi" od desnog. Viđao sam različita imena za njega, ali najčešće je bilo Škrta. On se pojavljivao u engleskim izdanjima pa je kod nas bio u "Zabavniku", a Varalić (orig. John D. Rockerduck) je više "ordinirao" u italijanskim izdanjima te je njega bilo u "Almanahu".

Lično mi je Varalić uvek bio simpatičniji, posebno zbog njegovih obećanja da će pojesti svoj šešir ako njegov plan ne uspe odnosno ako Baja postigne nešto što ovaj ne želi. :D

Prva je Madam Mim. Prvi put se pojavila u filmu "Mač u kamenu" (1953), a posle ju je dosta bilo i u stripovima.

Što se tiče ove druge, vidim u nazivu slike da je i njoj originalno ime Hazel, baš kao i onoj veštici iz Looney Tunes ekipe. U "Almanahu" joj je ime Karakonda, i u gotovo svakom stripu u kome se pojavljuje ona pokušava da ubedi Šilju da je prava veštica, što ovaj uvek odbija da poveruje i pored očiglednih dokaza.

E sad, meni liči na baka Katu ili baka Paku (opet prevod zavisi od izvora), ali pošto baka živi na farmi, ova patka izgleda kao sekretarica Baje Patka. I ona je za mene noviji lik (sekretarica), noviji u smislu da sam ja veoma, veoma davno prestala da kupujem Diznijeve stripove -imam kod oca veliku zbirku ''Mikija'' -prestao je da izlazi pre nego što si se ti rodio, onda stare ''Mikijeve zabavnike'' i ''Almanahe'' a to je sve bilo 70 -tih. Osamdesetih sam se bacila na ''ozbiljnije'' stripove a svoju ljubav prema Dizniju sam iskazivala ponovnim čitanjem tih starih izdanja. Naravno, na srpskom.

Šilja definitivno nije. Pre će biti Horacije. Sećam se jednog stripa u kome se pojavi neka Belkina rođaka u koju se Horacije i Miki zaljube. Mini, naravno, bude ljubomorna na Mikija, ali i Belka pokazuje izvesne znake ljubomore prema Horaciju.

Da li se ovaj lik pojavljivao nekad u stripovima objavljenim kod nas? I kako mu je bilo ime? U originalu je Sylvester Shyster.

sylvester%20shyster.gif

Back