Pa to je reprezentacija koja može igrati najraznovrsniji fudbal trenutno na planeti. Sa Hernandezom, Alonsom i Inijestom koji organizuju napad ne moraju se ni oslanjati na krila. Ako je makar jedan od njih trojice u formi, to je već ogroman problem za protivničke igrače jer šta raditi protiv Hernandeza npr. koji može poslati loptu na koju god stranu terena zaželi.
Pa njima je jedan Fabregas na klupi.
Već sam dosta stvari zaboravio sa SP ali mislim da Vilja i Tores nisu na prvenstvu ni u jednom momentu igrali krilne napadače.
To su igrači koji čitavu karijeru igraju kao usamljeni napadači (posebno Vilja koji je izgradio ime i karijeru igrajući 451 u Valensiji) dok ulogu krilnih napadača u Španiji imaju Pedro, Krkić, Iniesta ponekad, možda i Hesus Navas. Ono što je činjenica - Bez obzira igrao Vilja ili Tores, to su toliko kvalitetni i nepredvidivi napadači da prave razliku, mogu jednim potezom da reše utakmicu, bez obzira da li je Španija pročitana ili ne.
Kod nas to nije slučaj jer imamo Žigića čije sam brojne mane već navodio i koristimo ga još onako kako ne treba.
Ako se već insistira na Žigiću u timu onda se mora promeniti koncepcija igre. Dakle, on mora biti usamljen u napadu i ne sme se trošiti suvišnim zalaganjem u sredini. U takvoj formaciji već dobijamo 5 igrača sredine terena i ne bi trebalo da duva toliko promaja. Sredina nam je ipak kvalitetnija od napada i ne razumem zašto onda ne bismo prilagodili igrače formaciji, a ne forsirali formaciju za koju očigledno nemamo igrače.
Ovde su problem i brojni "Stručnjaci" tipa Tole, Kosanović i ostala bagra koja će se javiti i ispljuvati sve redom jer se igra "Kukavički s jednim napadačem". Pošto ta bagra očigledno ne prati moderan fudbal, potrebno je nanizati nekoliko dobrih rezultata da bi sve to profunkcionisalo. I ja sam mislio, bio sam ubeđen, da ćemo posle SP zaigrati na ovaj način, ali Antić se ponovo vratio taktici koja nam ništa dobrog nije donela (osim u kvalifikacijama za SP dok nismo pročitani).
Napadače nemamo i to je činjenica. Sredina je šuplja iz nekoliko razloga.
Prvi razlog je što ne igraju igrači koji su u formi. Drugi razlog je što se igra previša bazira na Stankoviću koji očigledno čuva noge i ne igra onako kako igra u Interu. Treći razlog je što se forsira ta igra preko krila i ne pokušava se nikakvim uigranim akcijama preko sredine (ne računam soliranje Jovanovića i Krasića koje obično ničemu ne dovede). Četvrti razlog je što su igrači sredine terena izuzetno spori, posebno kada su upareni Stanković i Milijaš, i lako ih je pretrčati.
Rekao bih i da je problem u tome što pojedini igrači (Krasić, Jovanović, Stanković) imaju zagarantovano mesto u timu i suviše "Emotivan" odnos sa Antićem pa možda i to utiče na njihovo ukupno zalaganje na terenu.
To je neko moje subjektivno mišljenje i može biti da nisam u pravu.
E sad što se tiče bekova. Ja nisam rekao da su bekovi spori, već centralni bekovi iliti štoperi. U suštini takvi su svi štoperi osim par izuzetaka svetske klase (Pike, Lusio, Ferdinand itd).
Vidić manjak brzine nadoknađuje nekim drugim kvalitetima i spada u najbolje odbrambene igrače na svetu (po meni je i najbolji).
Ali on je igrač koji veliku muku muči sa kvalitetnim igračima koji su brži od njega i koji ga mogu pretrčati ako imaju višak prostora (Setimo se Eto-a, Toresa, Rodaljege). Pošto i Subotić nije poznat po eksplozivnoj brzini, zato i nije normalno da zadnja linija bude postavljena toliko visoko i usput da centralni bekovi iznose lopte preko polovine igrališta, jer svaka izgubljena lopta na tom delu terena značila bi kontru iz koje najverovatnije primamo gol (od ozbiljnijih reprezentacija).
Na papiru, mi imamo jako dobar igrački kadar. Možda najbolju zadnju liniju u Evropi, sasvim dobru sredinu terena i slab napad koji će se, nadam se, popraviti dolaskom Klea.
Nisam ja rekao da smo mi u rangu Španije, Nemačke, Engleske, ali uz pravo rukovodstvo i normalan savez neka realna pozicija sa ovakvim igračima bila bi top 8 u Evropi i niko me ne može ubediti u suprotno.