Kutak za trudnice

Pre svega cestitam stevca od srca, to je jedno prelepo iskustvo. I uzivaj u bebici, posto po meni bebica je samo prvih dva meseca. Posle je to velika bebetina koja trazi paznju :D
Salim se, uzivajte i ljubimo vas puno :D

Evo cisto posto me nije bilo nedelju dana na forumu, iscitah unazad trudnice sta ste pisale..
Videla sam lepe price sa porodjaja pa da podelim i svoju..
Nisam bila opterecena trudnica, radila sam do 5og meseca, i duze bih ali mi nisu dali :D
Mucnine nisam imala, jela sam sve, krv sam jednom vadila za 9 meseci.
Pila sam utrogestan, bila sam zaboravna i pospana od njega ali hvala mu jer sacuvao mi je bebu..
BIla sam bolesna 3x za 9 meseci, sva 3x prelezala temperaturu, pila cajeve..supice..
Porodjaj mi je krenuo 6 dana ranije, prirodno, 9 Septembra u 19h pukao vodenjak. Istusirala se, pokupila torbu, obukla se lepo.. Sacekala mm-a da dodje sa posla.
Saopstila mu vesti, sacekala da vecera. Do 22h i nesto smo bili u porodilistu, Dragisa Misovic. Tamo na prijemu, papirologija, potpisi ovo potpisi ono..
Od bolova nista, Jel te boli, ne boli me. Valjda sam se zbunila malo, pokusavala da smirim mm-a i brata koji su pobeleli, pa sam zaboravila na sebe.. i tako zbunjena, nisam najbolje razumela dezurnu doktorku koja me je primila na odeljenje. Ona mi je rekla da idem u porodiliste, a ja sam mislila da me primaju u bolnicu da lezim dok ne krenu bolovi. Nasmejana se penjem gore, srecem pedijatra koji je moju Valentinu kasnije pregledao i koji je otpustio iz porodilista.. Secam se da me pitao: Gde si krenula tako nasmejana?
Ja kez od uva do uva, a on meni Jel ti to trece dete? Ja kao Ne, prvo. A on meni, Opa vidi se da ne znas sta te ceka... :D
Onda tamo dok su me pripremali(ni tad guska nisam shvatila da idem u salu), cujem devojku koja lezi ispred sale, tek porodjena prica na mobilni sa njenima, prica kako je epidural keva, kako ne zna kako bi bez epidurala...kako nista nije osetila..kako je neka devojka bila tu pored urlikala od bolova.. Ja gutam knedle.. dolazi babica, trazi mi saglasnost za epidural, ja kazem da nemam. Pa kako nemas? Jesi znala da se ne placa? Znala sam. A ona Pa sto si luda sto nisi potpisala, sad i da hoces ne moze.. Ja njoj tu kazem da i da moze ja necu.. okrenem na salu kao kako su se nase babe poradjale.. bla bla.. moja baba konkretno rodila 8oro dece I tako, se tesim ja .. A iznutra sama sebi sve po spisku sto nisam uzela taj epidural ebo me on.
Ulazim u salu(ocekivala sam sobu) e tu sam shvatila.. Tu mi je sve bilo jasno.
U salu su me primili oko 23h i jace.. Lezim tamo, bzv.. nema indukcije, nema bolova.. smor. Devojka pored se uvija.. vidim u bolovima.. Meni lepo..
Tamo oko 1h puste mi indukciju, krenuli bolovi.. polako, lagano.. kada su krenuli onako jaki bolovi da i ja krenem da se uvijam, poceo je porodjaj. Porodjaj je trajao 10 minuta, zahvaljujuci babicama, konkretno jednoj Aleksandri i Daliborki(ne znam dal smem da pisem imena) koje su mi u 1min objasnile sve.
Slusaj, porodjaj je krenuo. Nazad nema.
Samo slusaj sta ti mi pricamo, nemoj da se bacas, da skaces, da se povlacis unazad. Sve Americke filmove koje si gledala izbrisi.
Ja pitam: Za koliko ce biti gotovo?
Za 5 minuta.
Tako je i bilo. Sve sam slusala. Doktor me je drzao za ruku(Hvala mu na tome), kasnije je dosao da me obidje u porodilistu.. Sto me je odusevilo.
Ali babice su odradile sav posao. Pokazala mi je moju bebironu lepu, ona je plakala onako, i nije bila ruzna, stvarno nije, i stvarno se videlo da je devojcica :D
3570gr
54cm
9/10
Imala je sto ja kazem "kosu do dupeta" :D
Porodila sam se u 02:35h. Iz sale sam izasla u 03:07h. U sobu sam otisla u pola 5h. Nju mi doveli u 6h. Od tad se brinem o njoj. Svakome bih pozelela ovakav porodjaj.
3 dana smo bile u bolnici. Jedina neprijatnost prirodnog porodjaja je sto ne mozes lepo da sedis, i ne trebas u stvari. Ali, lepo legnes pored bebca i bas te briga.
Jedva cekam opet...

Pre svega cestitam stevca od srca, to je jedno prelepo iskustvo. I uzivaj u bebici, posto po meni bebica je samo prvih dva meseca. Posle je to velika bebetina koja trazi paznju :D
Salim se, uzivajte i ljubimo vas puno :D

Evo cisto posto me nije bilo nedelju dana na forumu, iscitah unazad trudnice sta ste pisale..
Videla sam lepe price sa porodjaja pa da podelim i svoju..
Nisam bila opterecena trudnica, radila sam do 5og meseca, i duze bih ali mi nisu dali :D
Mucnine nisam imala, jela sam sve, krv sam jednom vadila za 9 meseci.
Pila sam utrogestan, bila sam zaboravna i pospana od njega ali hvala mu jer sacuvao mi je bebu..
BIla sam bolesna 3x za 9 meseci, sva 3x prelezala temperaturu, pila cajeve..supice..
Porodjaj mi je krenuo 6 dana ranije, prirodno, 9 Septembra u 19h pukao vodenjak. Istusirala se, pokupila torbu, obukla se lepo.. Sacekala mm-a da dodje sa posla.
Saopstila mu vesti, sacekala da vecera. Do 22h i nesto smo bili u porodilistu, Dragisa Misovic. Tamo na prijemu, papirologija, potpisi ovo potpisi ono..
Od bolova nista, Jel te boli, ne boli me. Valjda sam se zbunila malo, pokusavala da smirim mm-a i brata koji su pobeleli, pa sam zaboravila na sebe.. i tako zbunjena, nisam najbolje razumela dezurnu doktorku koja me je primila na odeljenje. Ona mi je rekla da idem u porodiliste, a ja sam mislila da me primaju u bolnicu da lezim dok ne krenu bolovi. Nasmejana se penjem gore, srecem pedijatra koji je moju Valentinu kasnije pregledao i koji je otpustio iz porodilista.. Secam se da me pitao: Gde si krenula tako nasmejana?
Ja kez od uva do uva, a on meni Jel ti to trece dete? Ja kao Ne, prvo. A on meni, Opa vidi se da ne znas sta te ceka... :D
Onda tamo dok su me pripremali(ni tad guska nisam shvatila da idem u salu), cujem devojku koja lezi ispred sale, tek porodjena prica na mobilni sa njenima, prica kako je epidural keva, kako ne zna kako bi bez epidurala...kako nista nije osetila..kako je neka devojka bila tu pored urlikala od bolova.. Ja gutam knedle.. dolazi babica, trazi mi saglasnost za epidural, ja kazem da nemam. Pa kako nemas? Jesi znala da se ne placa? Znala sam. A ona Pa sto si luda sto nisi potpisala, sad i da hoces ne moze.. Ja njoj tu kazem da i da moze ja necu.. okrenem na salu kao kako su se nase babe poradjale.. bla bla.. moja baba konkretno rodila 8oro dece I tako, se tesim ja .. A iznutra sama sebi sve po spisku sto nisam uzela taj epidural ebo me on.
Ulazim u salu(ocekivala sam sobu) e tu sam shvatila.. Tu mi je sve bilo jasno.
U salu su me primili oko 23h i jace.. Lezim tamo, bzv.. nema indukcije, nema bolova.. smor. Devojka pored se uvija.. vidim u bolovima.. Meni lepo..
Tamo oko 1h puste mi indukciju, krenuli bolovi.. polako, lagano.. kada su krenuli onako jaki bolovi da i ja krenem da se uvijam, poceo je porodjaj. Porodjaj je trajao 10 minuta, zahvaljujuci babicama, konkretno jednoj Aleksandri i Daliborki(ne znam dal smem da pisem imena) koje su mi u 1min objasnile sve.
Slusaj, porodjaj je krenuo. Nazad nema.
Samo slusaj sta ti mi pricamo, nemoj da se bacas, da skaces, da se povlacis unazad. Sve Americke filmove koje si gledala izbrisi.
Ja pitam: Za koliko ce biti gotovo?
Za 5 minuta.
Tako je i bilo. Sve sam slusala. Doktor me je drzao za ruku(Hvala mu na tome), kasnije je dosao da me obidje u porodilistu.. Sto me je odusevilo.
Ali babice su odradile sav posao. Pokazala mi je moju bebironu lepu, ona je plakala onako, i nije bila ruzna, stvarno nije, i stvarno se videlo da je devojcica :D
3570gr
54cm
9/10
Imala je sto ja kazem "kosu do dupeta" :D
Porodila sam se u 02:35h. Iz sale sam izasla u 03:07h. U sobu sam otisla u pola 5h. Nju mi doveli u 6h. Od tad se brinem o njoj. Svakome bih pozelela ovakav porodjaj.
3 dana smo bile u bolnici. Jedina neprijatnost prirodnog porodjaja je sto ne mozes lepo da sedis, i ne trebas u stvari. Ali, lepo legnes pored bebca i bas te briga.
Jedva cekam opet...

Sjajno :ok:
Kada bi svi porodjaji bili kao tvoj i moj, Stevcin i Novkin... iiiih... :D

evo meeeee blejim ko sova
nece san na oci i gotovo :)

e ovakooo...
vodenjak pukao oko deset jutros. mi polako bez panike spakuj torbu, popij kavu, navrati u prodavnicu :)
do 20h veceras ni b od bolova, samo kao BH kontrakcije iako su bile na svaka cetiri minuta.
dr ukljuci indukciju u 20h. bolove jave sam imala od devet do deset. e vec od deset do jedanaest onako fino...od jedanaest do dvanaest udarnicki? mada stvarno nista ne izdrzivo. majke mi glas ne pustih :))) slusala sam ih sta pricaju. e jedino pregled u toku kontrakcije je bio stvarno prrebolan.
i moje malo mace od 2900g stize iz treceg napona u dvanaest i deset.
malo cu me sjecnuli?kaze dr nista strasno

pedijatar je pogledao, kaze zivahva i zdrava beba.
mene bolucka rana i zatezee...pa recimo pofino..

kao mala lutkica je :)

veliki poz za sve, pisem vam kad uhvatim vremena :*
cestitam, znala sam da ces super proci :****

hvala vam svima:heart:

svim trudnicama od srca zelim ovaku trudnocu i porod.

juce smo stigle kuci.
rana je mala pa sam okretna i pokretna, bez jacih bolova.
sad je u fazi zatezanja i svraba sto procitah da su znaci zarastanja

beba je dobrica, za sada. dojim je na svaka 2,5 do 3 sata, presvucem je i pajki.

trudnice kako ste mi?

brankich, ima li izmjena kod tebe?

Ja sam kao kit. :lol: Danas ceo dan zovem da pitam za sutra kada radi moja doktorka, kad ono domovi zdravlja ne rade danas, za sutra vec nisam sigurna.z:hm:
Divno sto ste super prosle! A izgleda da ste se super i snasle. Kakva je devojcica, na koga lici? :)

Da vas pitam nešto. Bila sam na pregledu, u sedmoj nedelji. Dr kaže da je beba malo manja beg što bi trebalo za ovaj period pa kao zato će ostaviti lufta što se određivanja tačnog termina tiče.

Kad sam stigla kući proverila sam kad sam bila trudna sa gicanom, ista nedelja, on je bio duplo veći nego ova beba sad.

E sad, ja sam imala stomačnu kandidu, rešila sam je se rigoroznom dijetom koja mora da se drži kad je imaš u crevima jel. I sa tom dijetom sam i nastavila i nakon što sam je izlečila jer se plašim da se ne vrati.
Dr mi je rekla kao da ne vraćam šećer, belo brašno još uvek da ne rizikujem da se kandida vrati dok sam trudna. I manje više da ostanem na toj dijeti. Ali, ja nisam sigurna da ona zna kakva je to dijeta :/ Msm, ne jedem ništa što goji, jedem meso - piletinu i ribu i povrće ali ne mogu baš tonu toga pojesti da bih se ugojila jel. Belo brašno i kvasac recimo nikako ne jedem a od toga se goji. Ne jedem ni voće, ali sad ponekad pojedem 1 jabuku dnevno. Da opišem samo jel...

Htedoh da pitam, sve što jedem je zdravo, to znam, znam i da šećer nije zdrav kao ni belo brašno kao ni mesne prerađevine...Ali da li to ima veze što je beba manja? Ili kao ok, manja je ali to je ok jer je ono svakako nezdravo pa bebi ni ne treba?? Ne znam.

Da vas pitam nešto. Bila sam na pregledu, u sedmoj nedelji. Dr kaže da je beba malo manja beg što bi trebalo za ovaj period pa kao zato će ostaviti lufta što se određivanja tačnog termina tiče.

Kad sam stigla kući proverila sam kad sam bila trudna sa gicanom, ista nedelja, on je bio duplo veći nego ova beba sad.

E sad, ja sam imala stomačnu kandidu, rešila sam je se rigoroznom dijetom koja mora da se drži kad je imaš u crevima jel. I sa tom dijetom sam i nastavila i nakon što sam je izlečila jer se plašim da se ne vrati.
Dr mi je rekla kao da ne vraćam šećer, belo brašno još uvek da ne rizikujem da se kandida vrati dok sam trudna. I manje više da ostanem na toj dijeti. Ali, ja nisam sigurna da ona zna kakva je to dijeta :/ Msm, ne jedem ništa što goji, jedem meso - piletinu i ribu i povrće ali ne mogu baš tonu toga pojesti da bih se ugojila jel. Belo brašno i kvasac recimo nikako ne jedem a od toga se goji. Ne jedem ni voće, ali sad ponekad pojedem 1 jabuku dnevno. Da opišem samo jel...

Htedoh da pitam, sve što jedem je zdravo, to znam, znam i da šećer nije zdrav kao ni belo brašno kao ni mesne prerađevine...Ali da li to ima veze što je beba manja? Ili kao ok, manja je ali to je ok jer je ono svakako nezdravo pa bebi ni ne treba?? Ne znam.

koliko ja znam ne bi to trebalo da ti bude problem jer se secer stvara i iz masti i iz proteina, ne moras direktno da ga unosis, ako jedes kvalitetne proteine, masti i povrce to je super ishrana, samo povecaj kalorije.....a beba uzme svoje, to ne treba da brines i sigurno u ranoj fazi nije zbog toga manja....nije svaka beba jednaka, te brojke su okvirne.....i moj je do treceg trimestra bio obicna beba, u zadnjem trimestru se pretvorio u dzina :zima2:

@Vecky - hvala :cmok:

@neizreciva - aha,ok. Reko dal je slučajnost što je ova beba manja a na toj dijeti sam...Mada,i unesem ponekad nešto ''grešno'' al prosto gladnija sam i ne mogu da jedem tonu salate u tom momentu :zroll:

mini_me, ne znam nista o dijeti i povezanosti, ali tek si na pocetku, koliki je plod zavisi i od toga kad ti je bila ovulacija i slicno, ne moze se tu nista precizno reci, pa to se bas bas razlikuje..
Oni gledaju striktno datum poslednje m. i kao to je to, a pojma nemaju kad je doslo do zaceca. Kao i srcana radnja, nekom se vidi vec u petoj nedelji, a nekom tek u osmoj.

Ja 14-tog idem na uz konacno, ne mogu da docekam da vidim jel sve ok i da saznam pol eventualno :)

- - - - - - - - - -

Sutra ulazim u 20-tu nedelju inace, i bas mi se razvuklo nesto...

Ja sam kao kit. :lol: Danas ceo dan zovem da pitam za sutra kada radi moja doktorka, kad ono domovi zdravlja ne rade danas, za sutra vec nisam sigurna.z:hm:
Divno sto ste super prosle! A izgleda da ste se super i snasle. Kakva je devojcica, na koga lici? :)

copy/paste svog tatez:lol:

Jel se to Stevca porodila 04.01??? Kad i moj gicanović Čestitaaaam

jesam :)
hvala

Jako kasljem, boli me grlo, i saznala sam slucajno da u trudnoci nikako ne sme lovorov list da se konzumira :/
I to jos slucajno proveravala, inace sam planirala da napravim caja od njega -kazu super lek za kasalj. Pa covece nista zivo ne smemo da jedemo ni pijemo, uzas. Za grlo iz apoteke samo pantenol tablete smem, koje mi nista ne pomazu. Za propolis negde kazu moze a negde ne. Za nos opet nista osim marisol kapi koje su shit. Divota.
Nocas mi je bilo uzasno, disem na usta, nos zapusen, a grlo suvo i pece i grebe i svrbi.

Ne znam da li da idemo kod dr, nemam temp niti bilo sta, a garant je guzvaja.

Jako kasljem, boli me grlo, i saznala sam slucajno da u trudnoci nikako ne sme lovorov list da se konzumira :/
I to jos slucajno proveravala, inace sam planirala da napravim caja od njega -kazu super lek za kasalj. Pa covece nista zivo ne smemo da jedemo ni pijemo, uzas. Za grlo iz apoteke samo pantenol tablete smem, koje mi nista ne pomazu. Za propolis negde kazu moze a negde ne. Za nos opet nista osim marisol kapi koje su shit. Divota.
Nocas mi je bilo uzasno, disem na usta, nos zapusen, a grlo suvo i pece i grebe i svrbi.

Ne znam da li da idemo kod dr, nemam temp niti bilo sta, a garant je guzvaja.

Proveri sta smes. Sigurno ima dosta lekova koji se smeju uzimati u trudnoci.
Mislim, ako moras.
Mozes panadol sigurno.
Pogotovo kad je malo veca trudnoca, siri je spektar tih dozvoljenih lekova.
U prvom tromesecju je najrigoroznije. Cak se i paracetamol ne uzima ako bas ne moras

sally, ja sam dva puta u trudnoci imala takav problem.

paracetamol mi je snizio upalu i bol, a dva puta dnevno sam cijedila limun i u to dodam 2 kaf,kasike meda.
i puuuuno kompota.
da se ne zajbevas za cajevima ovako ubaci u kompot jabuke narandze sta god hoces

ti si vec presla prvo tromjesecje, zar ne?

PIjem i caj i serbet i voce jedem ne znam sta vise nisam probala, grgoljam slanu vodu..izbegavam da idem kod dr, a mozda cu morati ako jos potraje. Paracetamol kontam da mi ne treba posto nemam temperaturu.

stevca, da, ulazim u 20-tu nedelju sutra. Kako se ti snalazis sa bebom, sve ok? :)

Sally, pa vec si na pola trudnoce, je l se javila beba? Udara li, golica? Meni se uvek cinilo da tudje trudnoce brzo prodju, a da se moja nesto mnogo razvlaci.
Vidi ako se nista ne desava i ne bude ti bolje, nemoj da se mucis, ima sta je dozvoljeno u trudnoci i sta moze prilicno da ti olaksa.
Ja sam u prvom tromesecju nagrabusila sa sinusima, sto je mozda izazvala neka alergija, ili prosto taj tzv. trudnici rinitis, nemam pojama. Jos u kombinaciji sa jakim mucninama i bolovima u zeludcu. Bas izbegavam lekove, ali sada bi vec zapucala kod lekara bez razmisljanja, ono nespavanje na svu muku sa mucninama i gusenjima ne bih da ponovim.
Ne znam kako je kod lekara opste prakse, ali trebalo bi da imas prednost i da te puste preko reda. :think:Mada nadam se da ti je vec sada lakse mnogo.
Juce kod ginekologa, gde se obicno ceka satima, nije bilo zive duse. Inace radila sam ctg, i danas cu morati da ga ponovim. z:hm: Beba je bojkotovala i nije htela da se pomera, pa sam kliktala i kada mi se ucini da se mozda pomerila, ali ni to nije bilo dovoljno.
I nije mi jasno koliko pre ctg-a treba jesti. Ja dok rucam, pa dok izadjem iz kuce, stignem prevozom do doma zdravlja, dok se one sestre priberu malo i uzmu mi knjizicu i posalju me na ctg to ce proci vise od sat vremena. Da li je bolje da kupim nesto iz pekare i neku cokoladu da pojedem prakticno par minuta pre ctg-a?

Mislim da nema toliko veze ishrana sa napredovanjem barem u tom periodu, narocito u slucaju kasnije ovulacije, a u tom preiodu bebe za nedelju dana udvostruce ili utrostruce svoju velicnu.
Ja sam zbog kandide drzala neke dijete, ima i onih bas rigoroznih. To sto ne jedes slatkise i beli hleb, to moze da ti bude samo plus. Ali unosis li zdrave zitarice ili slozene UH? Mozda bi mogla da vremenom malo povecavas pomalo unos. Mislim kada vec vodis racuna o ishrani, onda bi bilo super da bude izbalansirana. Mada ja bas ne bih smela da drugima delim savete. Ja sam u naletima vodila racuna, a jos cesce nasrtala na slatikise i nezdravu hranu. :zstidljivko: Ali ako vec mozes...

Poslednja izmena:
brankich, da, mrda, osetila sam je prvi put pre 2 nedelje. Jos su to blagi pokreti, tj jedva osetljivi, posto je mala, ali raspoznajem ih.
Danas mi je malo bolje, videcu kako ce biti do ponedeljka pa ako ne prestane idem do dr, sta da radim..

Za ctg - pojedi nesto neposredno pre njega, nesto slatko po mogucstvu da se beba malo razmrda, sto si vec rekla, poneses nesto i pojedes pre nego sto udjes otprilike..
Mene su jednom vratili tj poslali da kupim nesto slatko pojedem i ponovim ctg. Mada je Sara kao fudbaler bila uglavnom tamo, najglasnija :D

Kad ti je termin inace?

Back