Kutak za trudnice

ako ti se mama tako porodila i ako vam trudnoce slice vjerojatno ces i ti
kod mene je recimo cak i problem bio isti kao kod moje majke
samo je drukcije rijesen
ona se poradjala satima sa mnom
sa sestrom je sve islo brze, al je isto bila zaebancija
sa visoko postavljenom bebom do zadnjeg trenutka
najbitnije je da imas povjerenja u doktora i babicu
ako si bar jedno od to dvoje nasla i dogovorila sve
ne brini nista

do sada smo imale identicne cikluse, probleme i trudnoce.
u njeno vrijeme se nije ni radio ctg.

O bezbednosti carskog ne zelim da komentarisem jer je to individualno i nema pravila. Ono sto stoji kod carskog je da se preseca poslednja faza u bebinom razvoju, a to su i kontrakcije i prolazak kroz porodjajnji kala, kao i uticaj hormona koji to izazivaju.

Generalno bebe rodjene vaginalo imaju manje respiratornih i imunoloskih problema. Prolazak kroz porodjajni kanal stimulise bebina pluca, pritisak koji beba tada dozivi ima ulogu da izbaci iz pluca ostatke plodove vode, takodje tu beba prvi put dolazi u kontakt sa dobrim bakterijama (pod uslovom da mama nema dole nekih problema jelte) i krece odma da razvija imunoloski odgovor, a i pomazu za bebinu floru u crevima.
Posledice ne dozivljavanja toga, pa gledaj to ovako, da je carski toliko strasan ne bi bilo zivih ljudu rodjenih na taj nacin :)

Nisam zagovornik ni prirodnog ni carskog, jer kod oba moze da se iskomlikuje nesto ali generalno ne dolazi do komplikacija. Primera radi ja na to gledam ovako: procenat da porodjaj prodje glatko je veliki e sada moj je bio katastrofa i od tog velikog procenta ja nisam imala nista tj. za mene je bilo 100% da eto nece biti glatko. U koji kraj procentualne skale cemo da upadnemo to ne moze u napred da se zna.

E da, ima tu jos jedna caka, sad koliko je istinita ne znam, kaze ako zena ima veliki strah od porodjaja onda su sanse da nesto krene lose poprilicne. Tada je veca verovatnoca da nece slusati babice, da nece saradjivati i eto belaja.

Za koji god se porodjaj odlucite(a to prelomite same u sebi), uzmite sve sto vam nude od anestezija i lekova protiv bolova. Sve!

Ne mucite sebe i ne trpite bol! Nema razloga! ;)

PS. Seticete se ove moje recenice kad krene porodjaj. :lol:

Neizreciva, da ti nije prošao termin, pa zato su uključili indukciju?
Kod mene je tako bilo...prošo termin nedelju dana i onda sam se porodila na indukciju.

ma nije, bio mi dan ranije, beba se nije bila ni spustila ja sam bila prst otvorena....isla sam privatno i taj dan mi je dr bio dezuran....posle sam stekla utisak da me je narucio jer bih ga inace zvala vanredno da udje da me porodi....bilo je na kraju sve ok ali je beba imala bas veliki hematom i dobila 8/9 na porodjaju...

Moja keva i mene i sestru na carski, nije mogla prirodno uopste, a i ja i sestra se porodile prirodno.
Kako god, ko ima patoloski strah unapred, mozda onda i bolje da ide na carski, kazem meni to nikako ne bi bio prvi izbor, a mozda cu morati da se poradjam tako na kraju, u zavisnosti sta mi se bude desavalo sa posteljicom. Jos je rano za prognoze a ja se iskreno nadam da necu morati na carski.

od cega je imala hematom?

od nasilnog guranja preko stomaka....bebi je bila obmotana pupcana vrpca oko vrata i stomaka, skontali su tek kada je babica napipala bebi u porodjajnom kanalu....jeste bilo mucno ali ja sam ipak za prirodan, odmah sam dobila bebu na sisu i pored sebe, nije bilo groznog ustajanja i sok sobe, ni tih nenormalnih bolova....sto prirodnije, to je moja preporuka....a ti lekovi, ma mozes da ih uzimas pre dojenja ali kada dojenje krene nema lekova a tada nastupa zarastanje 7 slojeva tkiva....ma kakvo placanje carkog, bolje je to dati detetu za igracke

Ma da bude sve u redu, lako cemo za igrackice i za oporavak i za sve drugo.
Razumem o cemu pricate, tako bih i ja pricala pre jedno 2-3 godine. Sada, posle svega sto se izdesavalo u medjuvremenu, perspektiva mi je prilicno drugacija i to je to.
Tu je cicak strucna, a i vragana sigurno zna, smeju neki lekovi za bolove da se piju dok se doji beba. Ko moze bez njih super, ko ne moze mislim da nije problem.

od nasilnog guranja preko stomaka....bebi je bila obmotana pupcana vrpca oko vrata i stomaka, skontali su tek kada je babica napipala bebi u porodjajnom kanalu....jeste bilo mucno ali ja sam ipak za prirodan, odmah sam dobila bebu na sisu i pored sebe, nije bilo groznog ustajanja i sok sobe, ni tih nenormalnih bolova....sto prirodnije, to je moja preporuka....a ti lekovi, ma mozes da ih uzimas pre dojenja ali kada dojenje krene nema lekova a tada nastupa zarastanje 7 slojeva tkiva....ma kakvo placanje carkog, bolje je to dati detetu za igracke

Vecina lekova je kompatibilna sa dojenjem.
Skoro svi lekovi protiv bolova. A oni su sasvim dovoljni za bolove posle cr. Jos ako uzme spinalnu, pesma. Nece joj trebati ni lekovi.
Posle cr boli 3-4 sata ludacki, ali ako si pod spinalom ni to ne boli. Jedino ako nemas srece kao ja pa ides pod totalnu.
Posle toga nije nista strasno.
Ali ja ne velicam cr. To je operacija. I prirodni je prirodni. Ali bez pomagala tipa indukcija, skakanje po stomaku itd. Vec pravi prirodni prirodni.

I kakve igracke. Do godinu dana ne treba ni dinar dati na igracke. Bacena para. A i posle bogMe ;)
Moja deca se igraju sa svime a najvise sa onim sto nije igracka.
A od igracaka imaju chicco kolekciju najskupljih, nasledjeno. Tacno bih se ubila da sam ja dala pare na to.

I treba da misli na sebe svo vreme pre i posle porodjaja. O bebi brinu i pedijatri. A kuci tata/baka/deka mogu da pomognu ili ne moraju ako mama ne zeli.
I Ne bolovima.

Drage trudnice, evo ja sam imala i carski rez i vaginalni porodjaj. Oba su bila bez komplikacija.
Razlika je sto posle prirodnog porodjaja ustanes i istusiras se, obuces bebu i nastavis zivot... A sa carskim rezom lezis ko invalid i imas bolove bljaaak!

Drage trudnice, evo ja sam imala i carski rez i vaginalni porodjaj. Oba su bila bez komplikacija.
Razlika je sto posle prirodnog porodjaja ustanes i istusiras se, obuces bebu i nastavis zivot... A sa carskim rezom lezis ko invalid i imas bolove bljaaak!
Upravo.
Ovo je prava razlika.
Ali kod normalnih prirodnih porodjaja. Ne kod ovoga sto se kod nas naziva prirodni porodjaj a sve je samo ne to.

vragi nisam se poradjala u srbiji. prvi porodjaj mi je bio za pozeleti. primljena u bolnicu u 13:00 samo dva prsta otvorena, i to sam primljena zato sto mi je vodenjak naprso. porodila se 15:15. znaci porodjaj trajao oko 2 sata. imala sam srece da je tada bila doktorka kod koje sam dva puta lezala na odelenju dezurna i proslo je sve ok.

bio je ovde dug post, ali da skratim malo:
suma sumarum drugog porodjaja:
- stigla kasno u bolnicu po recima lekara iako mi je receno da dodjem kada budu kontakcije na dva minuta
- malko neljubazna babica
- veci deo porodjaja sa neiskusnom babicom, koja se stvarno trudila, ali joj je trebao nadzor
- bebac koji se ne spusta i ljubazno osoblje koje mi pomaze da se bebac spusti, sad znam kako se dzak krompira oseca :)
- epiziotomija nije in, vec je in kad se pocepas
- malko nezainteresovana doktorka sto im ja na stolu tolko krvarim sto je dovelo do revizije uradjene u poslednjem trenutku

oba porodjaja u istom gradu, ali u razlicitim bolnicama.

sta je bilo dobro kod drugog porodjaja. cim se zavrsio videla sam mog dragog i cerku, mogli su oboje da udju u salu. jos jedna dobra stvar je bila ta mlada babica na obuci. ona se bas iscimala i sa disanjem i sa objasnjavanjem i sa izvinjavanjem na ponasanje starije babice.

e sada da li sam nesto propustila u odnosu na porodjaj u srbiji?

Poslednja izmena:
jesi
sto se mene tice
3 sata cekanja ispred bolnice od 9 ujutro
dokazivanje sa stopericom koliko traju kontrakcije
3 sata stajanja na hodniku u porodilistu iako su kreveti u pripremnoj sobi prazni
epidural koji ne radi
doktora, babicu i anesteziologa koji ti kazu da tripujes
kad kazes da nema pauze izmedju bolova
i da epidural vise ne radi
i da dijete vise ne osjecas
e onda se dovlaci UZ i tek tad skapiraju da dijete nema 3800
vec preko 4...skoro 4,5
hitan carski oko 9 navecer
i oporavak kod kojeg ti niko nista ne kaze - sta trebas, sta ne smijes...
kad i kome da dodjes na kotrolu
i naravno, posjet lika kojeg prvi put vidis i koji ti "diskretno" kaze kako je najpametnije
da dodjes kod njega privatno na kotrolu jer "njegove su ruke...porodile to dete" : )))
moram napomenut da to nije doktor koji me primio i poradjao, on je covjek bio korektan skroz, kao i doktor kojem sam otisla na kontrolu i koji me primio prosto zato sto je bio dezurni
sve u svemu...fenomenalno iskustvo
u porodilistu koje slovi za jedno od najboljih
eto : )

Poslednja izmena:
Vragana, to u ''D.M.''?
Odatle vracaju kada nema mesta, nekad se doduse ispostavi i da ima mesta kada im muz neke trudnice malo pripreti.
Kada nema mesta u redu je sto vracaju, bolje i to nego da se ceka slobodan krevet ko zna koliko, samo pitanje je koliko je cesto to slucaj da stvarno nemaju mesta.

ja mislim da je jedina moja sreca bila da se brzo otvaram, pa je sve to do samog cina porodjaja brzo proslo.
ni meni nisu nista rekli sta ni kako posle porodjaja, pa sam se ja sama cimala kod lekara da vidim sta i kako. oporavak je trajao 6 meseci tj. posle tog peroda sam bila ok, a evo tek sada dobih zeleno svetlo da sam sva u redu :)

- - - - - - - - - -

vragi rade to isto ovde. prvi put bi me vratili tj. prosledili u drugu bolnicu, da nije tu bila ta doktorka dezurna kod koje sam vec lezala.

pa nisu se ni ovde cimali. ostavili su me bukvalno sa deteom (ta mlada babica), koje je bilo vise istaumirano nego ja.

nisam ja zagovornik prirodnog, ali ko hoce prirodan u srbiji koliko vidim treba naci kao vezu dobru babicu da te porodi.

Znaci neverovatno :) moje iskustvo je bilo upravo suprotno vasem... O meni su previse brinuli i prvi put sam "nasela" jer sam bila glupa i lakoverna i kako mene tako su mi i sina previse zbrinuli i odvojili nepotrebno od mene. Sutra su pouceni iskustvom sa mnom manje brinuli i neka beba umrla... Tesko je biti doktor, nisi Bog, a ocekuju da pomognes.
drugi put sam bezala od preterane brige i zamalo da se porodim kod kuce jer su me oni u bolnici smarali svojom panikom

Back