Kutak za trudnice

A ti imas policisticne jajnike? A kakvi su ti bili rezultati obicnog secera?

imala policistične jajnike, pa sam ih operisala, napravili su punkciju svih cisti, tj zadebljalu koru, opnu janika zasekli ko pomorandžu :) od tad se kao ne vodim da imam pcos.mada su mi hormoni čeesto bili u disbalansu, nije bilo baš toliko "loše" kao kod klasičnog PCOS, ali nikad nije bilo sjajno sa hormonima.
šećer mi je u redu. za sad. ali ako pankreas otkaže, zbog preteranog rada, onda će biti i šećer loš. eto tako...slobodno pitaj ako te još nešto zanima.

uf
ja policisticne jajnike isto imam
tj regulirano je to bilo tabletama ( cilest pa jasmin)
jedan jajnik navodno opce nije radio, a na drugom je isto bilo cisti, ali je radio...i ciklus mi je bio redovan
jedini problemi koje sam opazala bili su sa tenom i tezinom (sto sam bila sklonija pripisati godinama i navikama
posto se netabolizam uspori pa kg teze idu dole...)
ostala sam trudna (nakon prestanka uzimanja pilule) vrlo brzo
doca kaze da cisti vise nema
trudnoca ide ok, al krajem sedmog ogtt bio los - 75 grama, nakon 2 sata poviseno na 10,5
al su zeznuli stvar i samo glukozu mi gledali
onda sam vadila onaj tromjesecni profil - 5,6 % bio, sto je normalno, ali
nadjem na vise mjesta da to kombinirano (preko 5.5) moze ukazivat na rezistenciju...
od tada sam gledala sredit ishranu, ok se osjecam, ne dobijam vise skoro nista na tezini, mala ipak raste
doktori kazu nema viska plodove vode, bebica ok velicine...uskoro cu opet na uz, nadam se da je tako i ostalo
iako kad sve ovo saberem i uporedim s vasim pricama ne mogu se otet dojmu da
su mi morali malo ozbiljnije sve to predocit, a ne da ja sama parcijalno trazim informacije
tipa veze policisticnih jajnika, ir i dijabetesa...
+ se planiram i dalje drzat vise manje ovakve ishrane
da ne bi bilo problema kasnije
i gledacu sama otic na taj ogtt ponovo par mjeseci nakon porodjaja

Poslednja izmena:
Cicak, koliko si se dugo bockala? Je li tesko?

Imala sam ET 1.jula
Bockala se ujutru i uveče do sredine septembra, ili kraja, tako nesto.

Nije teško, kad moraš ;)
Ma samo se opustiš, to ništa ne boli, to su male najtanje iglice.
Ja sam nekad išla dole u dz da mi daju, nekad sama, a nekad mi je muž davao.

Najlakše ti je da ti da neko drugi.
Meni bar, jer sam ja davala u ruku.

Jel ti prate D dimer?

I meni su, još odavno, pre nego što sam prvo dete rodila, rekli da od levog jajnika nema ništa, da je policističan i da je izgubio funkciju...

Pa sam rodila ćeru, pa su mi pre rodjenja sina rekli to isto, čak su spominjali i operaciju kao daleku opciju, ono - "jednog dana", da odstrane samo taj levi, jer je "mrtav"...

Sve to samo uz pregledom, nikakve analize, nikakve dalje pretrage, čak ni posle onog pobačaja u 19-toj nedelji ( mada je po mojoj proceni bila 20-ta uveliko, ali nema veze, ne ponovilo se nikada nikome ) me niko nikada nije uputio na dalje preglede. A ja nisam htela da čačkam, ionako sve to mnogo boli, i previše... a imala sam već dvoje dece, koliko god da sam želela treće, nisam imala snage da se suočavam sa svim tim...

Evo, sad nosim dvojajčane blizance, batu i seku.
Stvarno se pitam odakle se stvorila druga jajna ćalija, da li je pala sa Marsa ili je jednostavno dolutala iz levog jajnika??? :think:
:lol:

:D:D:D Ata. ludnica
Cudi me da tebi nisu radili dodatne analize posle pobacaja, a opet, poznato je da za sve nazovi "skupe" analize moras da ih gnjavis kao zmoja zabu.
Cicak nisu mi radili D dimere, nisam jos bila kod hematologa, posle konsultacije sa njom znacu sta treba da radim sad, a sta kad se poajve dve crtice. Za sad pijem folnu od 10 mg. Srecom, ova mutacija je najblaza od svih kad je u pitanju trudnoca, ali nosi rizik od trombofilija za koje je trudnoca, ili neke sl "traume", okidac.

- - - - - - - - - -

Sad sam se setila da su I meni davbo rekli da je desni cistican I nije sigurno funkcionalan :) Izgleda da levi radi za dvoje :)

Valjda ce se uskoro javiti Mali Suncokret, mislim da je ona bila na fraksiparinu...

- - - - - - - - - -

Javljam se:) Bila sam na fraksiparinu od prvog dana trudnoce. Meni su otkrili mutacije na MTHFR i PAI 1, koji znacajno povecavaju mogucnost nastanka tromboze u trudnoci a time i pobacaja. Trudnocu sam iznela bez problema, bockanje nije lako, ali kad znas zasto to radis, nista ne pada tesko. Najlakse je ako imas nekoga da ti daje inekcije, samoj ce ti biti tesko. Meni je muz davao, prvo u ruke a posle u noge, kad je nestalo mesta na rukama:roll:. Obavezno stavljaj led, minut pre inekcije kako ti ne bi ostali podlivi i modrice. I vazno je da kontrolises D dimer na svake dve, tri nedelje jer je on prvi pokazatelj preteranog zgrusavanja krvi, kako bi se mogla na vreme korigovati terapija. Meni su posle 5. meseca trudnoce, cak i uz terapiju, dimeri poceli brzo rasti pa mi je dr korigovao dozu sa 0,3 na 0,6. Sve sam kompletno vodila u BG kod dr Elezovica, posto se u NS nazalost ovim niko ne bavi na pravi nacin. Doktorka kod koje sam bila na hematologiji u NS mi je rekla da ce mi prepisati fraksiparin tek nakon 5 pobacaja i kad se priblizim 40-oj:rtfm::eek: Strasno! Nisam zelela nista da prepustim slucaju, ni da rizikujem, tako da sam sve vodila kod dr Elezovica, privatno. Ali, isplatilo se! Budi srecna sto si nasla problem i sto postoji resenje za njega! A bockanje ces izdrzati, nije tako strasno kao sto ti se sada cini:) Tu sam za sva pitanja;)

@Ata
ne moze covjek da se ne zapita kad procita sve ovo - koliko opce znamo
o tome kako funkcionira nas organizam i sta vuce sta...
i otkud toliko tih policisticnih jajnika danas...kao i dijabetesa i kojecega...
na kraju ce stvarno ispast da nas hrana i nacin zivota ozbiljno mijenjaju
i da se vecina tih stvari zapravo moze vratiti u funkciju
razmisljam sta sam opce bila promijenila prije trudnoce
i skuzim tri bitne stvari - uvela sam fizicku aktivnost, svakodnevnu, intenzivnu (bajs)
dala sam otkaz na nesnosnom poslu i otisla svojim putem ( bilo je toliko bljaks da sam bolove u vratu imala bukvalno svaki dan i rečeno mi je
da su od stresa)
korigirala sam ishranu postupno da bi to sad, zbog okolnosti, dovela vise manje skroz u red

Valjda ce se uskoro javiti Mali Suncokret, mislim da je ona bila na fraksiparinu...

- - - - - - - - - -

Javljam se:) Bila sam na fraksiparinu od prvog dana trudnoce. Meni su otkrili mutacije na MTHFR i PAI 1, koji znacajno povecavaju mogucnost nastanka tromboze u trudnoci a time i pobacaja. Trudnocu sam iznela bez problema, bockanje nije lako, ali kad znas zasto to radis, nista ne pada tesko. Najlakse je ako imas nekoga da ti daje inekcije, samoj ce ti biti tesko. Meni je muz davao, prvo u ruke a posle u noge, kad je nestalo mesta na rukama:roll:. Obavezno stavljaj led, minut pre inekcije kako ti ne bi ostali podlivi i modrice. I vazno je da kontrolises D dimer na svake dve, tri nedelje jer je on prvi pokazatelj preteranog zgrusavanja krvi, kako bi se mogla na vreme korigovati terapija. Meni su posle 5. meseca trudnoce, cak i uz terapiju, dimeri poceli brzo rasti pa mi je dr korigovao dozu sa 0,3 na 0,6. Sve sam kompletno vodila u BG kod dr Elezovica, posto se u NS nazalost ovim niko ne bavi na pravi nacin. Doktorka kod koje sam bila na hematologiji u NS mi je rekla da ce mi prepisati fraksiparin tek nakon 5 pobacaja i kad se priblizim 40-oj:rtfm::eek: Strasno! Nisam zelela nista da prepustim slucaju, ni da rizikujem, tako da sam sve vodila kod dr Elezovica, privatno. Ali, isplatilo se! Budi srecna sto si nasla problem i sto postoji resenje za njega! A bockanje ces izdrzati, nije tako strasno kao sto ti se sada cini:) Tu sam za sva pitanja;)

strasno. nemam reci.
ja danas bila kod moje dr, odnela joj ogroman buket narcisa :) kad me videla sa vrata, viče NIJE VALJDA??? baš se onako iskreno obradovala. kako je super kad imaš odličnog, normalnog, običnog lekara... prvi UZ mi zakazala za 5 april.....joooooooooooooj jedva čekam. nadala sam se da će i sad pogledati šta ima, ali ajd rano je još.

- - - - - - - - - -

Hvala ti mnogo, I ja imam iste mutacije, heterozigot sam za(na?) obe.
Na zalost, ja sam u Cg, ali verujem da ce ova dr znati sta radi, bavi se potpomognutom oplodnjom I ima dosta trudnica koje se bockaju. Rece "svaka druga mi je takv" :) . E sad zato sto ih ima vise ili zato sto se ona bavi rizicnim trudnocama, ko ce ga znati. Vazno je da sad znam. Samo mi reci jesi li nesto radila pre trudnoce I ostalo cu na pp :) da ne spamujem temu :)

ja danas bila kod moje dr, odnela joj ogroman buket narcisa :) kad me videla sa vrata, viče NIJE VALJDA??? baš se onako iskreno obradovala. kako je super kad imaš odličnog, normalnog, običnog lekara... prvi UZ mi zakazala za 5 april.....joooooooooooooj jedva čekam. nadala sam se da će i sad pogledati šta ima, ali ajd rano je još.

:lol: ... nije valjda --- shto nisi rekla : kucna radinost rulz!!! :zcepanje: ... a jel koja to beshe ? :think: ... od svih onih koje si obigravala ... neshto se mislim da i ja odem da vidim taj IR ... imala sam i policistichne jajnike, i endometriozu i svashta neshto ... kanda me ni ovo nije zaobishlo ... ostala sam trudna kada sam 10 meseci zhivela bez truna shecera, belog brashna i gomile stvari ( zbog candide ) :roll:

:lol: ... nije valjda --- shto nisi rekla : kucna radinost rulz!!! :zcepanje: ... a jel koja to beshe ? :think: ... od svih onih koje si obigravala ... neshto se mislim da i ja odem da vidim taj IR ... imala sam i policistichne jajnike, i endometriozu i svashta neshto ... kanda me ni ovo nije zaobishlo ... ostala sam trudna kada sam 10 meseci zhivela bez truna shecera, belog brashna i gomile stvari ( zbog candide ) :roll:

birice to je ona iz doma zdravlja Signal, Biljana Ivković se zove. super je. idem kod nje već godinama, nakon što sam jedno 4 ginekologa promenila za 6 meseci :)

Laural, samo sam pila folnu kiselinu, pre trudnoce jednu tableticu folnaka, u trudnoci po tri. Nista drugo se ne moze unapred piti. Eventualno aspirin, ali to samo u slucaju da imas neka od antitela (antinuklearna, antifosfolipidna ili antikardiolipinska). Ja ih nisam imala, cudo da me nesto mimoidje:worth: Ja vec razmisljam o drugoj trudnoci ali kad pomislim na bockanje, muka mi dodje:sad2: A opet kad gledas da to cinis jednom, dva puta u zivotu i znas zasto pa i nije toliko tesko:heart:

Баш сад читам на Блицу коментаре везане за овај случај, невероватно каквих људи има.
Испаде мајка крива, поред све њене муке. :confused:

Све је таква лутрија, страшно...

:eek: pa ko to radi u toj visegradskoj jbte?????
i laik bi video da dete ima sve te anomalije

- - - - - - - - - -

zato sam ja rekla, ne prilazim ni narodnom frontu ni visegradskoj kad je porodjaj u pitanju
em su skotovi em imaju nevidjene propuste
neka hvala

Fuj... ja se odmah setim kad sam ja lezala... voda pocela u pluca... pece me... zovem sestre da me vode kod dr... vikend, nema nikog na odeljenju...
One ladno kao Ne, spavaj, sutra cemo...
Kad im je moja mama podigla sve na noge, dotrcale su u roku od odmah i vodile me na UZ.
Kad je dr.videla stanje,.odmah na punkciju...
Jos ja kao mami Nemoj zvati bla bla...
Sreca pa je zvala... mozda se danas ne bi kuckale

Joj, breeeee :sad2:
Kakav užas, zamišljam tu majku, oca... trenutak kada se radost zbog dolaska bebe u porodicu pretvara u šok, pa paniku, pa konstantan strah i zebnju šta će biti sa bebom... :sad2::sad2::sad2:
Došlo mi na jezik da kažem - uuuu, ja bih im mamu maminu... ali... ebi ga, to ne menja stvari, niti menja bebino stanje... I pitanje je da li bih ja, ili bilo ko od nas ovde, imao snage da se tužaka, da isteruje. Bebu leče, to je najbitnije, daće Bog da bude sve ok.

Pa ova Čičkina priča... strašno :sad2:

Eto, taman sam prelomila da ću u Front, pa me ovako nešto popišmani... mada je ovo Višegradska, ali isti je to vrag.
Na kraju ću ovde, u Sd-u, ili u Mišoviću opet... nemam pojma, plašim se svega, i frka mi je, i nisam pametna... ima vremena, biće kako bude...

Back