Kutak za trudnice

Razumem te potpuno, meni je I upućivanje na ogtt test stresno. Ja sad vec pocinjem sa tripovima, razmisljanje o insulinskoj rezistenciji I povezivanjem svega sto nikad ranije, ni u snu, nisam povezivala. I ja sam rodila velike bebe, 58 I 56 cm, obe po 4 kg, ali ovde nijedna koju poznajem nije rodila dete manje od 53 cm, jednostavno su I u bolnici standardi malo drugaciji, I narod je visok, dinarci.

Jelence, trobofilije nisu "moderne", hvala bogu da se pocelo sa tim analizama I da zene ne moraju da prolaze kroz ponavljane pobačaje.

Cickava, postoje ginekolozi koji imaju stav da su određene mutacije na genima u tesnoj vezi sa skolonoscu ka trombozama, koje opet mogu da budu uzrok zaostajanja rasta ploda I pobacaja. To moze da se aktivira bilo kad, a moze I da se ne aktivira.

A zamislite da se ne rade ti testovi? Ne dize se frka oko ogtt bezveze, tolika je potrosnja secera, I toliko je porstao broj obolelih od dijabetesa, da je sreca sto postoji mogucnost da rutinskim testom izbegnemo "rupe na putu".

A zamislite da se ne rade ti testovi? Ne dize se frka oko ogtt bezveze, tolika je potrosnja secera, I toliko je porstao broj obolelih od dijabetesa, da je sreca sto postoji mogucnost da rutinskim testom izbegnemo "rupe na putu".

sve je to sreca, slazem se, i ko god zeli moze da se testira....
ali, ako neko ne voli da ide kod dr, pa ovaj da bi ga naucio pameti, krene sa dza bu tehnikom, meni se cini u cilju zastrasivanja- kao meni moj dr iz dz, koji mi je sasvim ok i korektan. da bi naterali zene da se bolje hrane u trudnoci i da redovnije idu na kontrole.... ja se ne traumiram na prvi nalaz, ali neko da ... ako dr ne opbjasni pacijentu da to ne mora nista da znaci .... bre, sestru su mi poslali na onkologiju, nesto sa grudima i kanalicima posle dojenja- a da joj niko nije spomenuo da je to normalna pojava u tom periodu!

To sto su je poslali na onkologiju na ispitivanje moglo je samo da bude dobro za nju, ciste na grudima se prate, negde je to normalna pojava a negde nije. Da je nisu poslali na ispitivanje to bi bilo neodgovorno ponasanje od strane lekara.
Sto se tice trombofilija, ne znam koji su tvoji rezultati, ako su ti sva cetiri faktora "wild type" , onda ti je nalaz negativan, ako si bilo gde homo ili heterozigot, moze a ne mora da izazove pobacaje. A mislis da se zena koja je imala 3 ili vise pobacaja zadovoljava odgovorom "to moze a ne mora"? Ja sam imala dva I dosta mi je za ceo zivot. I da me posalju na 100 testova isla bih kao ovca na klanje, samo da ne moram opet da prolazim kroz isto.

2 pobacaja, 1 blizanacka ...
trombofilija skoro sigurno nije uzrok pobacaja u prvom trimestru ....
dobar lekar ce uzeti anamnezu i proceniti da se ne trebaju piti lekovi ...
ja nisam, neke zene jesu ...

ok je sto je poslata, nije NIKAKO ok sto je poslata da joj nije receno da verovatno NIJE nikakav malignitet u pitanju, vec normalna pojava koja prati dojilje ...
vidis vraganu, 2 dana plakala zbog 1 granicne vrednosti.... u 8 mesecu... cicak i ja nismo plakale ..... zbog toga :malav:

Poslednja izmena:

e, to je istina - broj oboljelih je u porastu
i stvarno se generalno loshe hranimo
mada, snizavali su i vrijednosti
zasto...tesko je reci

sto se mene tice - ne hranim se lose (mi dosta voca, povrca jedemo, cak i hljeb pravim
ne kupujem, sokove gotove ne kupujem, suhomrsnato jedemo uglavnom fomace, sir pazarim
od jedne bakice na oijaci...radije cu pojest obican cvarak nego neku fensi salamu,
sve spremam na maslinovom i masti...), al da sam pretjerala sa slatkim zadnjih mjesec, dva bila
jesam
nikad u zivotu nisam toliko slatkog jela
prva tri, cetiri mjeseca mi se gadilo slatko, bukvalno
al zato kasnije...katastrofa :lol:
odjednom mi postala jasna cickova oda eurokremu :lol:
sad sam to skresala i jos kojesta
gledam da jedem svaka dva sata malo nesto i to je to...sto umijem sama
sutra imam dogovoreno kod doktorke konacno
pa cu odatle vidjet sta i kako trebam dalje : )

e, to je istina - broj oboljelih je u porastu
i stvarno se generalno loshe hranimo
mada, snizavali su i vrijednosti
zasto...tesko je reci

sto se mene tice - ne hranim se lose (mi dosta voca, povrca jedemo, cak i hljeb pravim
ne kupujem, sokove gotove ne kupujem, suhomrsnato jedemo uglavnom fomace, sir pazarim
od jedne bakice na oijaci...radije cu pojest obican cvarak nego neku fensi salamu,
sve spremam na maslinovom i masti...), al da sam pretjerala sa slatkim zadnjih mjesec, dva bila
jesam
nikad u zivotu nisam toliko slatkog jela
prva tri, cetiri mjeseca mi se gadilo slatko, bukvalno
al zato kasnije...katastrofa :lol:
odjednom mi postala jasna cickova oda eurokremu :lol:
sad sam to skresala i jos kojesta
gledam da jedem svaka dva sata malo nesto i to je to...sto umijem sama
sutra imam dogovoreno kod doktorke konacno
pa cu odatle vidjet sta i kako trebam dalje : )
Што успут не провериш ШУК, ако је ујутро рано онда на празан желудац, ако је касније онда на 2 сата од јела

2 pobacaja, 1 blizanacka ...
trombofilija skoro sigurno nije uzrok pobacaja u prvom trimestru ....
dobar lekar ce uzeti anamnezu i proceniti da se ne trebaju piti lekovi ...
ja nisam, neke zene jesu ...

ok je sto je poslata, nije NIKAKO ok sto je poslata da joj nije receno da verovatno NIJE nikakav malignitet u pitanju, vec normalna pojava koja prati dojilje ...
vidis vraganu, 2 dana plakala zbog 1 granicne vrednosti.... u 8 mesecu... cicak i ja nismo plakale ..... zbog toga :malav:

Ovo nije istina. Cesca je u drugom I trecem ali se ne moze generalizovati.

Што успут не провериш ШУК, ако је ујутро рано онда на празан желудац, ако је касније онда на 2 сата од јела

vadila sam ja vec onaj tromjesecni i to je ok
sad cu vidjet s doktorkom kako dalje
i vjerojatnom cu kupit glukometar
imala sam negdje jedan od prije par godina
dao mi ziskar kad mi je trebalo za bolesnog tvora, al ga ne uspijevam
naci - u selidbi se dosta toga zaturilo, jbga : (((

Ovo nije istina. Cesca je u drugom I trecem ali se ne moze generalizovati.

mogu da srocim i ovako
u prvom trimestru najcesci uzrok pobacaja je ebga faktor, jednostavno se desi .... ali se ne moze generalizovati zato sto mi nismo statistika nego ljudska bica koja placu i mogu se zaliti na rad lekara :) ....
mnoge zenee i nisu znale da su bile trudne
sto nije razlog da te odmah filuju lekovima posle prvog spontanog na negativan test

- - - - - - - - - -

meni je prijalo kada sam razgovarala sa jednom dr u trudnoci, samo sto me je pogledala milo i pitala onim glasom za bebu :D
dzaba svi strucnjaci, jedan topao zenski pogled mi je bas znacio ...

vadila sam ja vec onaj tromjesecni i to je ok
sad cu vidjet s doktorkom kako dalje
i vjerojatnom cu kupit glukometar
imala sam negdje jedan od prije par godina
dao mi ziskar kad mi je trebalo za bolesnog tvora, al ga ne uspijevam
naci - u selidbi se dosta toga zaturilo, jbga : (((

..ovo je odlichno..regulacija ti shtuca u trudnoci, shto nije retko niti mu treba neki ochigledan razlog,
ali ovo pokazuje da se u proseku hranish ispravno, nevezano za regulaciju..
..poenta je da izbegavash pikove glukoze, da ne raste i ne pada preko normale,
shto postizesh ogranichenjem kolichine UH po obroku, ne iskljuchivo vrstom namirnica..

..ne zamaraj se glukometrom, pronadji tablice kolichine namirnica koje odgovaraju "shecernoj jedinici"
pa po tri jedinice po obroku, 6 obroka dnevno..to ne moze da omashi..

..nema zabranjene hrane..ja sam prestala da se nerviram kad sam prochitala da ne postoji "dijeta za dijabetichare"
vec je to idealan nachin ishrane za sve, samo oni koji nemaju problem sa regulacijom glukoze
(privremen ili trajan, svejedno) mogu da ga se ne pridrzavaju bez brzih posledica, a oni koji imaju ne mogu..

..i naravno, krupna beba je najmanji problem GD-a, ali to znash vec..
..nikako ne mislim da se ne treba testirati ili da treba ignorisati rezultate kad stignu..
..moderno ili ne - rezultati su ili dobri ili nisu dobri..i to je to..

..ovo je odlichno..regulacija ti shtuca u trudnoci, shto nije retko niti mu treba neki ochigledan razlog,
ali ovo pokazuje da se u proseku hranish ispravno, nevezano za regulaciju..
..poenta je da izbegavash pikove glukoze, da ne raste i ne pada preko normale,
shto postizesh ogranichenjem kolichine UH po obroku, ne iskljuchivo vrstom namirnica..

..ne zamaraj se glukometrom, pronadji tablice kolichine namirnica koje odgovaraju "shecernoj jedinici"
pa po tri jedinice po obroku, 6 obroka dnevno..to ne moze da omashi..

..nema zabranjene hrane..ja sam prestala da se nerviram kad sam prochitala da ne postoji "dijeta za dijabetichare"
vec je to idealan nachin ishrane za sve, samo oni koji nemaju problem sa regulacijom glukoze
(privremen ili trajan, svejedno) mogu da ga se ne pridrzavaju bez brzih posledica, a oni koji imaju ne mogu..

..i naravno, krupna beba je najmanji problem GD-a, ali to znash vec..
..nikako ne mislim da se ne treba testirati ili da treba ignorisati rezultate kad stignu..
..moderno ili ne - rezultati su ili dobri ili nisu dobri..i to je to..

e, fala ti za ovo
vidjela sam te jedinice i bas sam se pitala kako to sljaka
nisam se tim nikad ranije bavila
al naci cu i drzacu se toga
djeluje prakticno
ovako me stalno frka dal jedem premalo, previse... : )))

33 po uz, 32+4 po racunici
bepce 2290 grama
kaze doktorka da nije preveilka
i da plodove vode nema previse sto bi bili znaci gda
da je ogtt trebalo radit na 100 grama i da je ta jedna vrijednost povisena, al da to
moze rijesit dijeta, da je ok kako jedem sad i da je onaj drugi (tromjesecni) nalaz isto ok
tako da - po njoj, normalna trudnoca, kontrola za 4 tjedna : )))

bas mi je drago v,
eto, vidis stetan uticaj neta, sve si lose izguglala a cinjenicu da je usled divljanja hormona moguca mala fluktuacija rezultata nisi
i bvz se istraumira, ali nije nista strasno
bio je potreban samo razgovor sa osobom od poverenja da te smiri ....

meni su bili rekli i da imam povisenu plodovu vodu, sto je diskutabilno +/-, ali ja srecom nisam bila toliko podlozna uticaju
u tom periodu taj nalaz je bio normalan, sto mi nije receno

a ti brojevi nikada nisu fixni, ja da sam se ugojila statisticki normalno, bila bi predebela

dijeta nije naziv za restrikciju nego za nacin ishrane

Poslednja izmena:
bas mi je drago v,
eto, vidis stetan uticaj neta, sve si lose izguglala a cinjenicu da je usled divljanja hormona moguca mala fluktuacija rezultata nisi
i bvz se istraumira, ali nije nista strasno
bio je potreban samo razgovor sa osobom od poverenja da te smiri ....

meni su bili rekli i da imam povisenu plodovu vodu, sto je diskutabilno +/-, ali ja srecom nisam bila toliko podlozna uticaju
u tom periodu taj nalaz je bio normalan, sto mi nije receno

a ti brojevi nikada nisu fixni, ja da sam se ugojila statisticki normalno, bila bi predebela

dijeta nije naziv za restrikciju nego za nacin ishrane

ne radi se o netu
zapravo se sve uklapa u granicne vrijednosti koje sam na netu nasla
vec se radi o stavu i dijagnozi koju je dao doktor u domu zdravlja
na osnovu jedne jedine vrijednosti
sto je najgore, sad mi je glupo da mu kazem sta je doktorka rekla i pokazem njen nalaz
a moracu kod njega po jos neke upute : (((

ps a sta jest dijeta meni je savrseno jasno i bez da mi pojasnjavas, ali hvala

ma, nije stvar u prenosenju vec u proceduri
pitace me covjrk jesam otisla na pregled taj, dao mi je uput
i jesam otisla da dogovorim to
al ispade da druga doktorka smatra da to nije potrebno
i da je sve ok
mada, cula sam se s drugaricom koja je isto njegov pacijent
kaze da je ok da to fino kazem kako jeste, nista strasno

nemam ja zivaca za te varijante
ja sam samo pokusavala da se postedim preteranog obilazenja lekara, svaki svoje dg ima
a trudnoca nije bolest
klinicari su najbolji, imaju iskustva i ne opterecuju nepotrebnim analizama toliko ...

a ako je on dao uput, ne bi trebalo biti problema posto je samo dobio odgovor na pitanje
trudi se da pokrije svako moguce pitanje ...

Pa ja ne vidim nista lose u tome da covek da uput za misljenje strucnjaka, a ne sa glumi specijalisty za gb...
Mnogi imaju problem s viskom sujete, svidja mi se sto covek trazi drugo misljenje, znaci da joj nije zapecatio dijagnozu....

Back