Kutak za trudnice

Ata... mantraj procice :zag:
Nisi jedina... ja iako ne vise trudna... zadnja dva dana umorna kao konj...
Mala bukvalno 22 sata sisa od 24...
Samo dreci, niko i nista sem sise je ne moze umiriti...
Rasturi me na komadice nacisto...
Plus medo... koji vristi, skici, jurca, mama mama mama, daj mi ovo, dodji, sedi, hocu mamu...
Bukvalno nista ne stizem... kako krenem nesto, evo bebe, daj sisu...
Nista ne ucim, ne radim seminarske... ni pocela nisam...
M jedva stignem kosu da sredim...
Bas sam umorna... :aha:

Izvinjavam se sto vam upadoh na temu...
Poljubac za trudnice :kiss:

Ata ja sa velikim decakom i na pola puta trudnoce, vec sada osecam kao da ne mogu vise da radim ni sve sto sam htela kao na pocetku trudnoce. Receno mi mirovanje, ali sam sebi dozvoljavala koliko toliko kretanje, a sada i kada bih htela malo da prosetam cini mi se bolje mi u krevetu da jos malo odlezim nego da mi se grci stomak. Jos kada Pomislim jos skoro ovoliko imam jos da guram malo se cimnem. Danas sam umalo pocela da placem jer sam shvatila da ne smem da usisavam i sl kao sto je doktor naredio a kuca vapi za generalkom. Uzas. Mislim na tebe i drzi se. Sigurno je da ti mnogo ranije osecas simptome umora jer su dve bebice tu. Kissic. Mozda kada nam grane Sunce sve bude nekako lepse i lakse. Ljubac za mame i trudnjace

Do juče sam planirala da radim do 8. ili 9. meseca, a sad jedva čekam da prodje mart, koji moram da odradim, pa da idem polako na bolovanje... Ne mogu, jednostavno ne mogu...

ja sam mislila da ćeš ti odma na bolovanje čim si ustanovila trudnoću.
Šta ti kaže doktor povodom bolovanja?

(mene dr terao na bolovanje i nije hteo ni dadiskutuje o tome da ostanem na poslu dok ne nađu zamenu,i još me pitao koji su oni men faktor u životu :lol:

nemam pojma, kod mene to sve nesto naopacke
od treceg do petog mi bilo grozno - stalno mi se spavalo, jedva sam drzala oci otvorene
i tesko sam se opce fokusirala kad sjednem da radim
sesti...kombinacija bolova u zelucu i gorusice, sanse nije bilo da sjedim duze, al sam radila
ono, ustanem, prosetam po stanu pa opet sjednem
sedmi i evo sad osmi, super, da kucnem u drvo - gorusice skoro nestale, bol u zelucu isto, mogu sjedit i radit
noge mi ne oticu (desilo se ukupno mozda tri, cetiri puta od pocetka, najvise sredinom trudnoce)
zeljezo super...znaci, radim skoro normalno
mada ja radim od kuce pa je to druga prica
i sve je super osim sto me ebe nalaz sa oggta gdje je treca vrijednost povisena (iako je sve ostalo normalno, ukljucujuci i onu analizu za tri mjeseca unatrag, koju sam samoinicijativno odradila i nisam je doktoru jos ni pokazala)
tako da je moj mudri doktor odma, na osnovu jedne granicne vrijednosti, zakljucio kako je to gestacioni dijabetes
i sad cu morat u bolnicu, vjerojatno, da ustanove dal je to opce tako
realno, tukla sam po slatkisima, onim najgorim, ko nikad u zivotu tih mjesec dana prije testa
al to niko i ne uzima u obzir
cim mi je rekao da je jedna vrijednost povisena (malo kaze, telefonom pa mi 7 dana kasnije opusteno kaze kako je to gd)
ja se natjerala na dijetu namirnicama koje imaju nizak gi i izbacila to slatko, tijesta, cak i voce, vocne sokove
tako da mi tezina sad stoji, ukupno sam od pocetka dobila malo manje od 11kg, a sad sam kraj 32 nedelje (po docinoj racunici)
sve u svemu, malcice sam is.pizdila jer mi sve pari neozbiljno
od takvog davanja dijagnoze pa da cinjenice da mi endokrinologa jos nije pomenuo
al ok, gledacu da to rijesim sama, valjda to u ovoj zemlji tako mora :(((

Poslednja izmena:
Da...moras biti I geneticar, I imunolog I ginekolog, I endokrinolog.
Meni je geneticarka ushiceno rekla da "je sve savrseno u redu I da trombofilije nemaju veze sa pobacajima, kao I da mutaciju na jednom alelu tog I tog gena ima od 50-70 %populacije. I ako vam bilo ko ko nije geneticar kaze da ima veze, znajte-nije u pravu" . Aha, super, znaci ni ginekolog ni hematolog, ok kako god. Da bi mi gin rekao da su radili mutacije na 3. ali ne I na cetvrtom I da to treba da uradim privatno. I sad, budi pametan I ne citaj forume :) I reci "geneticar zna, on se bavi genima", ili budi oprezan pa reci "a vala, hematolog se bavi manifestacijama koje uzokuju ti geni, valjda I on nesto zna", ili "a I ginekolog se bavi krajnjim ishodom!". I sad sam opet na pocetku...I ja sam dobila da radim oggt, ne znam zasto, nisam imala problem sa pcosom, ni sa povisenim secerom do sad

- - - - - - - - - -

Evo sam se malo izjadala :)

ma ne mogu tek tako u osmom mjesecu ponavljat taj grozni test
on je i za bepca skroz stresan
+ mi je ovaj vec u karton zaveo to svoje mudrovanje i sad svakako moram u bolnicu da se to rijesi
i valjda ti endokrinolog treba istumacit te nalaze, a ne ginekolog i medicinska
(koja je btw toliko glupa i/ili corava da mjerenje vage ne zna iscitat)
narocito ako su nejasni ili granicni...nisu svi za sve strucni, koliko znam

ma ne mogu tek tako u osmom mjesecu ponavljat taj grozni test
on je i za bepca skroz stresan
+ mi je ovaj vec u karton zaveo to svoje mudrovanje i sad svakako moram u bolnicu da se to rijesi
i valjda ti endokrinolog treba istumacit te nalaze, a ne ginekolog i medicinska
(koja je btw toliko glupa i/ili corava da mjerenje vage ne zna iscitat)
narocito ako su nejasni ili granicni...nisu svi za sve strucni, koliko znam

Ako odes u bolnicu, veca je verovatnoca da ce ti raditi postprandijalne glikemije
em je precizniji test od ogtt, a ujedno je i manje stresan za bebu
uglavnom, vade ti krv iz prsta 2h posle svakog jela
jedino sto to traje tri dana cela...
i da, to rade gin.endokrinolozi

Ako odes u bolnicu, veca je verovatnoca da ce ti raditi postprandijalne glikemije
em je precizniji test od ogtt, a ujedno je i manje stresan za bebu
uglavnom, vade ti krv iz prsta 2h posle svakog jela
jedino sto to traje tri dana cela...
i da, to rade gin.endokrinolozi

to i treba da rade
ako sam dobro ukapirala
to je valjda jedini nacin da skuze sta je stvarno u pitanju

to i treba da rade
ako sam dobro ukapirala
to je valjda jedini nacin da skuze sta je stvarno u pitanju

e to
kazem ti, ok je, samo je smor
moras da lezis puna tri dana u bolnici, vade ti krv u 10h, u 14h i u 20h ( u Visegradskoj)
dva sata pre vadjenja ne jedes nista, a inace se hranis normalno
ako izbacis skroz slatko, nije to to, kao da laziras
znaci jedes sve normalno, samo ta dva sata pred vadjenje kuliras

ukoliko su vrednosti secera do 6,5 to se smatra ok

e to
kazem ti, ok je, samo je smor
moras da lezis puna tri dana u bolnici, vade ti krv u 10h, u 14h i u 20h ( u Visegradskoj)
dva sata pre vadjenja ne jedes nista, a inace se hranis normalno
ako izbacis skroz slatko, nije to to, kao da laziras
znaci jedes sve normalno, samo ta dva sata pred vadjenje kuliras

ukoliko su vrednosti secera do 6,5 to se smatra ok

ma, meni kad vade ono ujutro nije preslo nikad 5.3
a ono tromjesecno 5,6 posto
e, sad nasla sam da to ukazuje na rezistenciju mogucu
jer je granica
i to mi se uklapa sa ovim drugim nalazom
al to je nesto sto lijecnik treba reci, a ne ja...
s druge strane, ne moze se ni lijecnik bukvalno ovako nonsalantno gadjat dijagnozama
ko sto je ovaj moj uradio
tako da ok, tri dana pa tri dana
proci ce i to
samo da saznam sta je stvarno
a ishranu svakako moram regulirat jednako, sta god da bilo
nema dijabetes veze samo sa slatkim
al ako covjek pretjerano unosi te prazne ugljikohidrate
moze izremetit i vlastiti organizam i tu...klinicku sliku
a to jest ono sto sam ja uradila

Poslednja izmena:
Meni je u bolnici taj jutarnji secer bio 4,3
a kad mi mere postprandijalne one isle od 4,7 do 6,9
i to je sve normalno kazu i ok
kad vide vecu vrednost samo te pitaju sta si jela za obrok
ukoliko je dorucak bio sladak, margarin i marmelada npr
onda i to uzimaju u obzir
a uzimaju u obzir i da li je proslo tacno 2h od obroka do merenja
meni je jednom bila veca vrednost al taj dan sam kasnila na rucak, a sestra dosla da mi meri secer u 1,40h nije bilo proslo ni sat vremena
gledaju da ti rezultati budu sto je moguce precizniji

to tek moram vidjet gdje ce me poslat
ono sto me nervira je sto je sve tako sporo
al ok ce valjda sve bit
posto od kad sam saznala jedem
kao da problem postoji
samo sam unos proteina malo pojacala
i ne jedem one shatro lajt jogurte i mlijeko
vec regularno
ti lajt su ionako skrob i voda

sve u svemu, malcice sam is.pizdila jer mi sve pari neozbiljno
od takvog davanja dijagnoze pa da cinjenice da mi endokrinologa jos nije pomenuo
al ok, gledacu da to rijesim sama, valjda to u ovoj zemlji tako mora :(((

ne sekiraj se previse, svi oni pogotovo u dz vole da naplase trudnicu time da bi je naterali da kvelitetno jede, da se ne tovi secerom i glupostima ;) klinicari su drugaciji, moguce da ti ni ne bi radili glu test

Evo i ja da se javim na ovu temu i podelim svoje iskustvo.
Trenutno sam 30.nedelja, takodje sam radila ogtt. Moj gin. mi rekao da je jedna vrednost granicna, (ona posle 60 min.), i da izbacim slatko, vodim racuna o uh... A kad sam otisla posle par dana na ekspertni uz u front, posto planiram tamo da se porodim, dr Djukic kad je cuo koje su vrednosti ogtt-a, samo je rekao "dobro, to je ok", ja mu rekoh da mi je moj gin. savetovao da redukujem ishranu on me samo pogledao belo, nista nije prokomentarisao. A nijedan mi nije pominjao odlazak u bolnicu zbog toga. Pa ajde ti sad budi pametan. Mada sam ja ipak pocela da pazim, pojedem po nesto slatko na nekih pet, sest dana, al bas malo i izbacila sam belo brasno, masno, uvela vise povrca, zelenisa...

Evo i ja da se javim na ovu temu i podelim svoje iskustvo.
Trenutno sam 30.nedelja, takodje sam radila ogtt. Moj gin. mi rekao da je jedna vrednost granicna, (ona posle 60 min.), i da izbacim slatko, vodim racuna o uh... A kad sam otisla posle par dana na ekspertni uz u front, posto planiram tamo da se porodim, dr Djukic kad je cuo koje su vrednosti ogtt-a, samo je rekao "dobro, to je ok", ja mu rekoh da mi je moj gin. savetovao da redukujem ishranu on me samo pogledao belo, nista nije prokomentarisao. A nijedan mi nije pominjao odlazak u bolnicu zbog toga. Pa ajde ti sad budi pametan. Mada sam ja ipak pocela da pazim, pojedem po nesto slatko na nekih pet, sest dana, al bas malo i izbacila sam belo brasno, masno, uvela vise povrca, zelenisa...

kod mene je ona nakon 2 sata
ostale su ok
al nije malo povisena vec je do same granice
onog sto se racuna kao dijabetes, ako (valjda) postoji jos jedna vrijednost koja je isto losa...
ovako kako je, vjerojatno to s bolnicom ipak treba odradit
a u svakom slucaju sko pazis sta jedes to je super

ostale su ok
onog sto se racuna kao dijabetes, ako (valjda) postoji jos jedna vrijednost koja je isto losa...
Без панике.
Мсм који ће ти то да те тамо боду и лежиш три дана ко обајана?!?
Ако нико у фамилији није био срећни добитник шећерне болести, поготово неко од браће/сестара немаш бриге.
А и да си позитивна на шећер, шта онда?!?
Мало пази на слатко, а породоћиеш се свакако, сад је ионако финиш.
Мада могуће да ћеш запатити дијабетес... за једно пола века.. када ће он бити излечив по систему ,,ко руком однешено"!

Без панике.
Мсм који ће ти то да те тамо боду и лежиш три дана ко обајана?!?
Ако нико у фамилији није био срећни добитник шећерне болести, поготово неко од браће/сестара немаш бриге.
А и да си позитивна на шећер, шта онда?!?
Мало пази на слатко, а породоћиеш се свакако, сад је ионако финиш.
Мада могуће да ћеш запатити дијабетес... за једно пола века.. када ће он бити излечив по систему ,,ко руком однешено"!

ma nije u tome stvar nego mi to komplicira neke druge stvari
npr proceduru oko porodjaja
sve, od izbora bolnice preko nacina porodjaja moze bit drukcije zbog toga
zato sto sad uglavnom, ako sam dobro ukapirala, a bojim se da jesam
uglavnom insistiraju da to bude indukcija...kao bice beba prevelika
ko da smo ja i muz pigmeji pa mora bit minijaturna...
i mozda necu moci gdje hocu nego gdje me posalju
sve u svemu smaranje zesce : (

ostale su ok

ne znam kakve su tvoje vrednosti, al meni ta posle 60 min bila 10, a granica je koliko nadjoh na netu negde 10, a negde 10,6. Mada obzirom da imam genetsku predispoziciju, resih da obratim paznju na ishranu. Mada meni tezina bebe prema uz u granicama ili zuri 100 gr za nedelju trudnoce. Mada i to zavisi od dr koji radi uz.

ne znam kakve su tvoje vrednosti, al meni ta posle 60 min bila 10, a granica je koliko nadjoh na netu negde 10, a negde 10,6. Mada obzirom da imam genetsku predispoziciju, resih da obratim paznju na ishranu. Mada meni tezina bebe prema uz u granicama ili zuri 100 gr za nedelju trudnoce. Mada i to zavisi od dr koji radi uz.

ja sam radila ovaj od 75 grama i 2 sata
zadnja vrijednost bila 10,5
a 11,1 se racuna kao dijabetes vec
dok je 8,5 - 11 kao predijabetes
bar sam tako nasla na vecini mjesta
mada, kako ovi nasi racunaju...e, ni bog ne zna
kod mene u obitelji bukvalno niko nema dijabetes
mi regularno riknjavamo od srca
to vec znam :lol:

ja sam radila ovaj od 75 grama i 2 sata
zadnja vrijednost bila 10,5
a 11,1 se racuna kao dijabetes vec
dok je 8,5 - 11 kao predijabetes
bar sam tako nasla na vecini mjesta
mada, kako ovi nasi racunaju...e, ni bog ne zna
kod mene u obitelji bukvalno niko nema dijabetes
mi regularno riknjavamo od srca
to vec znam :lol:

ja sam radila sa 100 gr glukoze, a posle 2 sata mi bilo 7, posle 3 sata 7,5. Al ajde, izdrzacemo jos ovo malo bez slatkisa :besna:

Back