Kutak za trudnice

Lepo je kad smo u prilici da biramo, ali to onda podrazumeva da je potrebno postovati i tudj izbor.
Ja recimo mislim da je bas lepo kada tata prisustvuje porodjaju ali da mi ponude prisustvo o ili cistije, dobro opremljeno, sa dovoljno
strucnih lekara/sestara...porodiliste birala bih ovo drugo.

Takodje, ne mogu a da ne prokomentarisem da me svetska praksa uvodjenja kucnih ljubimaca u sve aspekte zivota
malko nervira. Obozavam kucice, macice, zeke, hrcke... ali mi se uopste nije dopalo sto je necije kucence preslo iz susedne u moju svlacionicu, preslo svojim sapicama
koje su ko zna u sta ugazile prethodno, pantalone koje sam upravo skidala i mal me nije oborilo jer je za sobom vuklo povodac...

Fakat deca bi se radovala da im donesu kucova u bolnicu ali tu se postavlja pitanje higijene...

ja bih prvo bila sretna da se izbace papagaji i macke iz GAK front
jadne zenice se pokusavaju odmoriti, a onaj papagaj kod nacelnice se dernja kao da neko non-stop drnda igracku krestalicu

pa onda da se razmislja sta se moze dovesti

o interakciji zivotinja i djece, kao i boravka zivotinja u recimo bolnicama i slicnim ustanovama
najbolje otvorite posebnu temu
sto se mene tice, mi imamo psa, macku i dva tvora
koji ostaju s nama kad dodje beba jer su dio nase obitelji, a ne igracke
razgovor sa suprugovom sestrom od strica koja je alergolog
roditelj dvoje djece i vlasnik dvije macke koje, za razliku od naseg macana, slobodno izlaze i vracaju se...
samo je potvrdio ono sto smo vec znali - cistoca je pola zdravlja (psihofizickog, da ne bude zabune), ali samo pola...
ostatak je sve ono sto nas cini dijelom ove planete i ako zelimo kvalitetno zivjeti tj uspjesno se adaptirati i prezivjeti
boravak pod staklenim zvonom - u uvjetima apsolutne cistoce...do sterilnosti nije dobra opcija
istrazivanja ( o kojima podatke mozete bez problema naci...) pokazuju da djeca koja rastu sa psima (na prvom mjestu), mackama
(tzv dvorisnim) i/ili u okruzenjima tipa farmi, sela...gdje svakodnevno imaju kontakt sa zivotinjama
imaju znacajno manje alergija, astme i zdravstvenih problema generalno
zivotinje, psi narocito, igraju i druge bitne uloge u nasim zivotima i zivotima nase djece
npr adekvatno obuchen pas najbrzi je i najprecizniji alarm kod odredjenih zdravstvenih stanja opasnih po zivot,
najbolji moguci pratilac i oslonac ljudima cije zdravlje i zivotna situacija to traze
evo je dole kratka lista jednog udruzenja koje obucava sluzbene pse za ovakve zadatke
ako nekog zanima

We specialize in providing Service Dogs to assist with seizure response, hearing alert, autism, panic issues (such as PTSD), mobility assistance, diabetic alert and medical alert. Service Dogs can help people both indoors at home, in public and outdoors in multiple conditions. Below are some examples of some of the tasks these assistance dogs can perform.

Seizure Response Service Dogs
notify someone for help
provide comfort during post-seizure moments
retrieve medications

Hearing Alert Service Dogs
alert to fire alarm, crying baby, person's name, phone, alarm clock, knock at the door, etc.
retrieve unheard dropped items such as keys, wallet, etc.

Autism Service Dogs
"find and return" with autistic adult or child
help person snap out of autistic cycles

Psychiatric Service Dogs (like PTSD or panic attacks)
bring medication and bottle of water
answer door, turn lights on, "watch my back"
call 911 or suicide hotline, bring help indoors
Provide "space" between handlers and others in public

Mobility Service Dogs
carry groceries, carry other items
pull person up from seated, prone or supine position
provide balance support over stairs or unsure terrain
pull a wheelchair
put items on countertop

Diabetic Alert Dogs
alert to impending hypoglycemia (low blood sugar)
alert to impending hyperglycemia (high blood sugar)
retrieve medication, food, juice or phone
dial 911
remind person to take medication at certain time

http://www.pawsibilitiesunleashed.org/Service-Dogs

ono sto bi ja, kao buduca majka i visegodisnji vlasnik zivotinja voljela vidjeti u nasem drustvu, pa i zdravstvu, skolstvu...javnom zivotu je upravo vise ovakvih stvari, a manje praznovjerica, predrasuda i okrutnog tretmana zivotinjam, narocito ove dvije vrste - psima i mackama, koje su nam vrlo direktno pomogle da mi kao vrsta stignemo tu gdje jesmo i cine to svakodnevno...bili mi toga svjesni ili ne, a istovremeno najvise od nas istrpe i propate

Poslednja izmena:
Tata na porodjaju, nema frke

kad dodje, nek ga nahrane kao zenu sto su mu, da se ne onesvesti u sali

dorucak u Visegradskoj

1470403_10202370602882371_928826532_n.jpg

izvinjavam se zbog velicine slike, kopirala sam sa fejsa :zblesav:

posebnu iz prostog razloga sto ce se razviti vrlo zucna rasprava
recimo, sad ja tebi kazem - a sto ti ne proguglas malo o toksoplazmozi
npr o tome kako se prenosi
ko zna, mozda ces svoj danasnji rucak nakon toga
vidjet u novom svjetlu, kao i tu macku koja ti smeta...
eto, zato posebnu :lol:

Meni hrana uvek bila najmanji problem.
Nekako nikad nisam ni ocekivala nesto pa se nisam ni razocarala,
a kad mi dodje do toga da jedem, znaci da se sjajno osecam...
Pa me tek tad briga za hranu...
Jescu kuci sta hocu :)

Mada se slazem sa jexy da je ovo onako totalno kancerogeno i nezdravo.
Bolje meda i hleba da daju
ili dzem i hleb

Tata na porodjaju, nema frke

kad dodje, nek ga nahrane kao zenu sto su mu, da se ne onesvesti u sali

dorucak u Visegradskoj

1470403_10202370602882371_928826532_n.jpg

izvinjavam se zbog velicine slike, kopirala sam sa fejsa :zblesav:

to je obrok u svim bolnicama...
daju i leguminoze onima koji ih ne smeju jesti, daju sta imaju...

sto je drugi deo price od papagaja u delu za mirovanje trudnica
jedna zena je htela da ravaljuje vrata, posto je nacelnica bila na odmoru... ali nije mogla :lol:
toliko o nestresnom okruzenju ... i zvucnom zagadjenju
i macke medj trudnicama... na odrzavanju ....
trebali bi svi donositi sopstvene ljubimce u bolnicu :eureka:

slican dorucak je bio i u NF, tako je svuda...
ja sam licno jela, i nisam nista sem njihovih obroka uzimala, ako izmuzmem jogurt, vodu i po par keksica plazme koje sam grickala za ceo dan...
meni je bilo dosta, cak mi je i prijalo posle nekog vremena, u pocetku mi je bilo 'tesko' da se naviknem, ali zaista je dovoljno

- - - - - - - - - -

Macke u visegradskog ulaze kroz prozor... :sad2:

pa zar nisi rekla juce kako je super imati zivotinje u bolnici :)

to je obrok u svim bolnicama...
daju i leguminoze onima koji ih ne smeju jesti, daju sta imaju...

sto je drugi deo price od papagaja u delu za mirovanje trudnica
jedna zena je htela da ravaljuje vrata, posto je nacelnica bila na odmoru... ali nije mogla :lol:
toliko o nestresnom okruzenju ... i zvucnom zagadjenju
i macke medj trudnicama... na odrzavanju ....
trebali bi svi donositi sopstvene ljubimce u bolnicu :eureka:

to ti je cesto bukvalno dilema - macka ili pacov, u nasim uvjetima...
sto se mene tice, bolje macka.
a toksoplazmozu mos pokupit i sa salate, voca ili snicle...
nego, jeste vi bile u neposrednom kontaktu s tim papagajem?
smetalo vam je fizicko prisustvo papagaja u prostoru gdje ste bile, zvukovi koje ispusta ili...koncept papagaja?
jer ako je ovo trece...ne znam sta da kazem
osim da sam savrseno sigurna da nije u pitanju papagaj bilo bi nesto drugo...trece...
da sam prisiljena tako lezati zatvorena negdje vjerojatno bi i ja imala slicne...zanimacije...
mada, ja radije citam, surfujem ili slusam muziku (sluske) pa slabo cujem komsijske papagaje...:lol:

meni su jedino smetali zohari koje sam uocila noc pred otpust i bukvalno oka nisam sklopila zbog njih jer sam imala napad panike, bilo ih je gomilu, samo su gamizali po sobi

zohari...e, pa tamo gdje ima machaka zohari bas i ne opstaju...zapravo, nista sto gmize, leti i manje je od te iste macke...
a za razliku od zohara macki mozes ograniciti kretanje i nadzirati zdravlje...da ne pominjem kako je manje stetna od vecine insekticida...
da se razumijemo, zezam se...donekle, ali insekti, rezistentni mikrorganizmi i nehigijena generalna jesu veliki problem
moj djed je glavom platio bolnicku nehigijenu
i kad razmisljam o porodjaju, sad, toga i posvemasnje aljkavosti u izvodjenju svih tih procedura me najvise strah

ok, za to postoji rjesenje - stave se npr chelicni komarnici...
a pacovi, golublji izmet, insekti, neodrzavane klimatizacije i ochajne sanitarije po bolnicama...sta s tim

Pa to je tek lepota...
Koliko je tek bubasvaba u visegradakoj... kuku...

ja volim.zivotinje i imam.psa...
Ali macke koje iakoce iz kontejnera i udju u visegradsku na moje oci mi uopste nisu bile.privlacne

Citajuci vase komentare o higijeni i insektima u porodilistima, zgrozena sam:eek: Ja prva bih pobegla glavom bez obzira da vidim zohare ili slepog misa:deda: Moram priznati da u Betaniji nije bilo nikakvih gmizavaca ni ostalih zivotinja. Uzevsi u obzir da je nas 6 zena delilo jedno kupatilo, što mislim da je previse, higijena je bila na zadovoljavajucem nivou.

Citajuci vase komentare o higijeni i insektima u porodilistima, zgrozena sam:eek: Ja prva bih pobegla glavom bez obzira da vidim zohare ili slepog misa:deda: Moram priznati da u Betaniji nije bilo nikakvih gmizavaca ni ostalih zivotinja. Uzevsi u obzir da je nas 6 zena delilo jedno kupatilo, što mislim da je previse, higijena je bila na zadovoljavajucem nivou.

Ma vi se jos dobro prosle kod nas dva kupatila na SVE zene koje su u tom trenutku u bolnici, znaci i one koje cekaju da se porode i one koje su se tek porodile, jedino one na odrzavanju trudnoce imaju svoja dva kupatila :) Bolnica izgradjene pre 100 godina ( zgrada) da nam austro ugarska nije napravila bolnicu ko zna kada bi je mi napravili. :)
a mi ovdje raspravljamo da li suprug treba da prisustvuje porodjaju ....

meni su jedino smetali zohari koje sam uocila noc pred otpust i bukvalno oka nisam sklopila zbog njih jer sam imala napad panike, bilo ih je gomilu, samo su gamizali po sobi

:lol:
fuj

- - - - - - - - - -

Jel sme panadol u trecem tromesecju?

sme i u prvom...

- - - - - - - - - -

U Visegradskoj nema vise macaka,
bubasvaba ima, ali manje nego pre dve godine
ali zato ima slepih miseva leti* po hodnicima
stizu iz one sume dole ka autoputu

*godisnje doba, ne glagol leteti
:rotf:

Necete verovati sta sam juce prezivela.
Ceo dan mi nesto lose... ujutru imala proliv...
A kad sam popodne krenula na ispit, da umrem...
Lose mi, muka, glava BOLIIIIII... A srce lupa 300 na sat
Ne znam ni sama kako sam uspela, ali sam odradila ispit...
Dodjem kuci, legnemo, lose i lose i lose... obrni okreni lose...
I u pola 2, ustanem, sednem.na krevet,.jer vise ne znam.sta bi probala...
Kad sam.pocela da povracam! Na sred sobe,.po parketu. Kao iz cesme!
Dusu sam ispovracala!!!
Usput probudim i medu, pa dok je mm to pokupio i oribao...
Fuj...

I sad sam ko prebijena macka.
Bolje mi je nego juce ali me.glava i dalje zaboli!!!

Nemam.pojma sto glava?

Back