Kutak za trudnice

Pa sta ce ti muz na cr? Da uputi lekare kako da te secnu?

Mene je moj sacekao u hodniku kad su me izvezli iz sale.

Zene, ostalo mi pola kutije Utrogestana od 100mg ako treba nekome nek javi da mu dobacim da se ne baci
Zašto ti jexy povezuješ muža i sam porođaj usko?
Muž je tu da pruži podršku, MENI!!!
Da priča samnom dok to traje.
.
U NS-u, muž te ostavi na recepciji, i sledeći put ga vidiš za 5 dana na toj istoj recepciji, kad dođe po tebe. :(

Da pricas sa muzem dok ti prckaju po utrobi? Ok. Ne razumem, ali ok

Ja mog ni u ludilu ne bih pustila u operacionu salu. Porodjajnu mozda,operacionu ne.
Ali dobro, to sam ja.

U svakom slučaju je lakše i lepše da pričam sa mužem nego sa medicinskom sestrom koju prvi put u životu vidim.
Svako ima pravo da odluči da li je to želi ili ne. Tj. tako je u razvijenim i uređenim državama,
gde su muževi poželjni na svakom porođaju, bio prirodni ili cr.
Ukoliko otac nije u mogućnosti, pozivaju se drugi članovi porodice, majka/sestra/prijatelj,
neko ko je blizak porodilji.
Ta praksa nije izmišljena uzalud, već je pokazala veoma dobre rezultate, zato je toliko i zastupljena,
i zato svaki dobro obučen lekar ovo savetuje kao veoma dobru opciju porodilji.

Naravno, u zemljama trećeg sveta, i zemljama kao što je naša, nazovimo je 'u razvoju' ili 'tranziciji',
i dalje se o ovome ne vodi dovoljno računa, niti se gleda da se celokupno zdravstveno stanje podigne na viši nivo.
I to je tužno. Vrlo tužno.

Jer i žene u Africi, koje žive u plemenima, pri porođaju imaju bliske osobe, u svojoj kolibi, u kojoj se porađaju,
a nakon porođaja, tu su voljene osobe, otac koji se brine o majci i detetu, i članovi porodice koji pomažu.
E kod nas je izgleda lošije nego u tim zemljama, bar što se tiče tretmana porodilje.

Ja bih volela sa je mm bio sa mnom na porodjaju, ali bilo je sve iznenada I nismo stigli to da dogovorimo, znacilo bi mi njegovo prisustvo, ne ds pomaze osoblju vec samo da bude krsj mene, I da me drzi za ruku npr... Ne zbog razgovora, vec podrske I da I on dozivi rodjenje svog deteta, mislim da je to jedno posebno iskustvo koji I oni pamte.... Ja sto znam tate da su prisustvovali, svi su odusevljeni

Moj brat je u Kanadi prisustvovao oba puta...i to je bas cr bio u pitanju
tamo se to sve podrazumeva...bez obzira dal je carski ili prirodno
i jos je i spavao u bolnici sa snajkom dok nisu otisli kuci...opusteno u sobi ima pomocni lezaj za tatu (ili nekog drugog clana porodice)
tamo to nije nista posebno...ne dizu frku ni oko infekcija ni nista...cak ti ne traze ni briseve ni nista nego samo dodjes sa porodiljom i kao sve kul

ona je oba puta pod spinalnom seckana

Ja bih volela sa je mm bio sa mnom na porodjaju, ali bilo je sve iznenada I nismo stigli to da dogovorimo, znacilo bi mi njegovo prisustvo, ne ds pomaze osoblju vec samo da bude krsj mene, I da me drzi za ruku npr... Ne zbog razgovora, vec podrske I da I on dozivi rodjenje svog deteta, mislim da je to jedno posebno iskustvo koji I oni pamte.... Ja sto znam tate da su prisustvovali, svi su odusevljeni

moj je isto odusevljen i sad mu je bas krivo sto nije bio i kad se Irina rodila

Sile, tako je u uredjenim normalnim zemljama.
Samo se kod nas jos uvek ponasa prema porodilji kao prema bolesniku.

Moj brat je u Italiji svo vreme bio uz zenu.
Zajedno dosli u porodiliste, dali im sobu sa bracnim krevetom,
pregledali snaju, rekli joj da se sredi, presvuce, odmori i dodje u salu,
porodiliste su vec znali, jer su bili u obilasku kad su odlucivali u kojem ce se poroditi.
Kad se spremila, zajedno su otisli u porodjajnu sali, gde su joj napunili bazen tj.kadu,
pa je bila u kadi, moj brat je zabavljao, sedeo pored, pa je izlazila, na loptu, sve sprave isprobala,
ipak joj je voda bila najbolja, pa se vratila u kadu, dok nije beba krenula.da izlazi,
Kad je vec bilo da treba da gura, nije joj islo u vodi, pa je izasla i porodila se na nekoj kao solji.
Brat svo vreme bio tu uz nju, pricali svi zajedno, upucivali sta treba da radi...
Njena majka usla cim je beba rodjena, tata malo kasnije...
Odmah su svi drzali bebu...
Posle toga, zajedno u njihovu sobu... bebu su odnosili ako majka hoce da odmori
a osoblje bilo na raspolaganju non stop.

Sutradan svi zajedno otisli kuci.

I naravno da je to za nju bilo prijatnije iskustvo jer je njen muz bio uz nju svo vreme, bukvalno.
Od prve kontrakcije do zajednickog odlaska sa bebom kuci.
Imala je podrsku svake sekunde.
I moj brat je odusevljen, kaze uvek bi to ponovio.

Sile, tako je u uredjenim normalnim zemljama.
Samo se kod nas jos uvek ponasa prema porodilji kao prema bolesniku.

Moj brat je u Italiji svo vreme bio uz zenu.
Zajedno dosli u porodiliste, dali im sobu sa bracnim krevetom,
pregledali snaju, rekli joj da se sredi, presvuce, odmori i dodje u salu,
porodiliste su vec znali, jer su bili u obilasku kad su odlucivali u kojem ce se poroditi.
Kad se spremila, zajedno su otisli u porodjajnu sali, gde su joj napunili bazen tj.kadu,
pa je bila u kadi, moj brat je zabavljao, sedeo pored, pa je izlazila, na loptu, sve sprave isprobala,
ipak joj je voda bila najbolja, pa se vratila u kadu, dok nije beba krenula.da izlazi,
Kad je vec bilo da treba da gura, nije joj islo u vodi, pa je izasla i porodila se na nekoj kao solji.
Brat svo vreme bio tu uz nju, pricali svi zajedno, upucivali sta treba da radi...
Njena majka usla cim je beba rodjena, tata malo kasnije...
Odmah su svi drzali bebu...
Posle toga, zajedno u njihovu sobu... bebu su odnosili ako majka hoce da odmori
a osoblje bilo na raspolaganju non stop.

Sutradan svi zajedno otisli kuci.

I naravno da je to za nju bilo prijatnije iskustvo jer je njen muz bio uz nju svo vreme, bukvalno.
Od prve kontrakcije do zajednickog odlaska sa bebom kuci.
Imala je podrsku svake sekunde.
I moj brat je odusevljen, kaze uvek bi to ponovio.

kao sto rece bokica, stvar izbora. ne postoji u svim bolnicama, ali u nekima da. postoje i zene koje ne zele muza na porodjaju, tako da ne moras odmah da lepis etikete i sve trpas u isti kos.

p.s. janko ipak nije prisustvovao porodjaju, nisu hteli ni on, ni zena.

Back