Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh, eh, eh
Ja sam tek u 11 nedelji a uradila sam 7 UZ.
I ja bih volela da nije bilo tako, ali bilo je i sta sad.
Ceka me za nedelju dana jos jedan, u okviru double testa.
Elem, kad pocnes da krvaris a nije menstr. i uradis baby rapid test i on ti kaze II, prvo odletis lekaru na uz.
U petoj nedelji ne vidi se nista sem meska, dodji sl. nedelje!
Da ne pisem kako je nedelja duga kao vek, dok lezis, zavirujes svakih pet minuta da li krvaris, malo, puno. koje boje...
Dodje 6-ta nedelja- mesak raste, od ploda ni traga ni glasa, krvaris. Dodji za nedelju dana.
Opet jednonedeljna agonija...
Sl nedelje besika prazna, bacio pogled uz, ali bolje doji sutra sa punom.
Sutra to je vec 7-ma nedelja- mesak raste-a u njemu nista!
Dodji za tri dana, ako nista ne vidimo -tu je the end, ne vredi nadati se.
Tri dana -pomirenja sa sudbinom, tri dana odlike da necu na kiretazu, da cu prirodno da se "ocistim", da je tako moralo da bude, da ne znam kuda cu ni sta dalje.
Agonija.
Za tri dana mesak i dalje raste i vidi se nesto za sta nije siguran da sme da kaze da je plod, nejasnog oblika, i sve je onako vise ne , nego da.
Znaci ipak -nista :(
Dodji za nedelju dana da resimo sta cemo.
Ja sve vreme krvarim.
Za nedelju dana-vidi se plod, sasvim jasno i vidi se srcana akcija. :worth:
Ajmo na kliniku, posto se sve ovo desava kod privatnog dr-a, znaci jos jedan uz.
Mozda sam slagala za broj, koga ne mrzi neka broji.
Ja sam prosto morala ovako,
kada iza sebe imas iskustvo anembrionalnih trudnoca, sa istim krvarecim siptomima uz je bio moj konacan odgovor- bice ili nece biti.
Mozda ovom postu nije ovde mesto.

Eh, eh, eh
Elem, kad pocnes da krvaris a nije menstr. i uradis baby rapid test i on ti kaze II, prvo odletis lekaru na uz.
Da ne pisem kako je nedelja duga kao vek, dok lezis, zavirujes svakih pet minuta da li krvaris, malo, puno. koje boje...
Dodje 6-ta nedelja- mesak raste, od ploda ni traga ni glasa, krvaris. Dodji za nedelju dana.
Tri dana -pomirenja sa sudbinom, tri dana odlike da necu na kiretazu, da cu prirodno da se "ocistim", da je tako moralo da bude, da ne znam kuda cu ni sta dalje.
Agonija.
Za tri dana mesak i dalje raste i vidi se nesto za sta nije siguran da sme da kaze da je plod, nejasnog oblika, i sve je onako vise ne , nego da.
Ja sve vreme krvarim.
Za nedelju dana- vidi se plod, sasvim jasno i vidi se srcana akcija. :worth:
Ajmo na kliniku, posto se sve ovo desava kod privatnog dr-a, znaci jos jedan uz.
kada iza sebe imas iskustvo anembrionalnih trudnoca, sa istim krvarecim siptomima uz je bio moj konacan odgovor- bice ili nece biti.

..nego gde..? :heart2:
:zag:

Jao zene... sta ste se poasile... :)
Svadjate se bez mene, pa jel to moze tako? :mrgreen:

Medo mi malopre napravio sljivu ahahhahaha pravu pravcatu sljivu na vratu ahahah...
Komirao se na siki, i kad sam ga podigla da podrigne on mahinalno poceo da mi sisa vrat ahahhahah :)))))
Ja pocela da se smejem a on skontao, i zagrlio me jako najjace na svetu :heart:
Sitra ce svi da me zezaju odakle mi sljiva

ne kazem da se ne zna, ali ne moras da uradis sve sto je za dz.... ako ti jednostavno nesto ne treba, ne moras ga iskoristiti....
mislim u konkretnom slucaju ja ne znam da li je zeni trebao taj pregled, ali ako nije, nema svrhe da ga koristi....

e vidis, bas sa je ja ovo i pitala za kolposkopiju.....i zena koja je citolog izmedju ostalog mi rece da uradimo, ne moze da skodi a kolposkopija u trudnoci iako moze da navidi ka pogresnim rezultatima i iako se nista ne preduzima ima svoju svrhu....znaci, nije za dz, pogotovu sto u trudnoci zna kod zena koje su imale neke promene, da dodje do pogorsanja......a ja sam imala sumnjivo crvenilo koje vucem od prethodnog porodjaja.....sreca sto je sve ok i po tom pitanju.....eto....

Evo sad si recimo ti nepristojna, i ja to mogu shvatiti kao sto si ti shvatila Dadu. Naravno da je dobro da se uradi vaginalni bris pred porodjaj jer se beba inficira prolazeci kroz kanal. To sto si radila kolposkopiju ne znaci da tako treba, i ti svoje stavove dozivljavas kao istinu u koju ne treba sumnjati. Ako si kolposkopiju radila pre 5 meseci, nema razloga da je sad radis, ali ako hoces ko ti brani. Nisam ti rekla da si zbog toga neuka ili nesto slicno. Radis kako mislis da treba. Ja sam radila cervikalne briseve kod privatnog lekara u 6 mesecu jer su u higijenskom rekli da ne rade trudnicama. I kako to da shvatim?
Mozes da das komentar na moj post uvek, ali nemas prava da dajes takve "pausalne ocene", sto bi rekli politicari, o mom znanju ili obrazovanju.

Amnio se sad trazi kod svih koji su presli 35., bar u ordinaciji mog lekara.

da se razumemo, ti si se upetljala u pricu i nas napala kako smo mi zapoceli svadju a to nije istina...a za ostalo necu da se ubedjujem, imas net pa citaj o infekcijama u trudnoci kao i o amnio.....amnio niko ne moze da te natera ako neces, cak nije zakonski ni obavezno da ti dr odradi kao sto je obavezno za neke analize te mogu samo da ti predloze a na tebi je da odlucis, a zna se zasto se preporucuje starijim zenama, statistike su surove, meni je bilo 1:80 a rizik od pobacaja za amnio je manji od 1:200......e sad, sto se mnoge zene odluce za amnio mogu da razumem, i ja sam bila u toj kozi, sad makar znam da je beba hromozomski ok i mogu dalje mnogo oputenije da guram trudnocu.....

Poslednja izmena:
Eh, eh, eh
Agonija.
Ja sve vreme krvarim.
Za nedelju dana-vidi se plod, sasvim jasno i vidi se srcana akcija. :worth:

:think: itekako....neko ko se bori za trudnocu ima svoje uzasne strahove i nedoumice.....kod mene su to godine, kod tebe prethodni problemi.....ja imam opet obrnut slucaj.....u 8. nedelji odem na UZ, plod vidljiv, sve ok osim sto je plod manji, nivo 6. nedelje....i naruci ti ona mene da dodjem u 12. nedelji....meni bese nemoguce i sumnjivo da je beba zaceta 10-tak dana posle, missim, kako mi je test pokazao na dan ocekivane menstruacije trudnocu ???..... ali rekoh sebi, ne paranoisi i opusti se.....i ne docekam ti ja taj UZ nego prokrvarim par dana pre tog drugog UZ i ispostavi se da ploda nema nigde.....ja puna endometrijuma kao sto se i ocekuje za taj nivo trudnoce, materica je rasla, stomak je rastao a bebe nigde, to je missed ab.....i posle toga gadna kiretaza i oporavak.....da me je narucila za nedelju dana sve bi bilo jasno i ne bih izgubila 6 nedelja nizasto, imala tezu kiretazu i tezi oporavak.....ali, ok, zato mi je druga trudnoca vodjena mnogo pazljivije....

Uputite me u proceduru double testa, koje ste radile na klinikama, ne privatno :think:

na dan kada ti je zakazan exp. UZ radices i double....prvo ti pogledaju bebu i nosnu kost kao i NT, sa tim rezultatima ides na vadjenje krvi.....oni uzmu podatke, odrade krv i uz parametre sa UZ izracunaju verovatnoce...sa tim bi trebla da odes kod geneticara na tumacenje mada neki dr, narocito ako je sve ok odrade analizu i sami....

Da se ubacim samo, nije više ni bitno jer sam u prvom postu objasnila..
Pričala sam iz svog ugla, kao neko ko je mlad, zdrav i do sada imao jednu trudnoću :)
I u toj prvoj trudnoći je bilo sve OK, ali je moj dr tražio da dolazim na UZ češće kako bi "pratio" jer sam "mlada mama".
Mislim, 21 god. imam, ne 14 pa da ima rizika.
I tako sam išla dok mi nije preselo, a napisala sam i zašto i u kom trenutku i šta se posle desilo.
I napomenula sam da, da sam imala rizičnu trudnoću, problema u prethodnoj i sl., i ja bih razmišljala isto kao mame kojima nije bilo pravo to što sam rekla.
Poenta je bila prosta - ako ste već bile u prvom trimestru na UZ, ne jednom nego bar 3, a onda i u drugom i kažu da trudnoća napreduje kako treba i sve je SAVRŠENO, čemu odlazak na svake 2 ili 4 nedelje?
No, kako god, bar što se moje trudnoće tiče, znam da ću u sledećoj otići (ukoliko sve bude U REDU):
- u prvom trimestru
- u drugom da bih videla kako napreduje
- pred termin da vidimo je li se beba okrenula i to

Poslednja izmena:
A pade mi na pamet druga stvar, ne znam koliko je vas protiv, koliko za abortus.
Sećam se komšinice koja je imala dete godina moje sestre.
To dete je poraslo, čini mi se, do visine deteta od par godina, da ne kažem dužine jer nikad nije prohodalo, dečak, nije ni progovorio, samo je tako ležao, bljuckao, mama ga je hranila i nosala, ne znam ni sama celu priču jer sam se odselila..
Čula sam da je umro u osamnaestoj godini..
Možda će neko na osnovu opisa i znati o kojoj je bolesti reč jer ja ne znam.

E sad, da tako nešto otkrijete u prvom trimestru, da je dete užasno bolesno i da će mu život biti mučenje.. Je l' biste abortirali?
Ovo pitam jer se upletem u priču u kojoj onaj koji ne podržava abortus ne uzme u obzir izuzetke poput ovog.
Mislim, i ja sam protiv abortusa, ali ima par situacija u kojima nisam, jedna od njih je ova.
Ne kontam samo koji su argumenti nekoga ko bi dete zadržao jer "treba roditi kad je već začeto" mi nije dovoljno.

Neizreciva, i ti malo bolje procitaj sta sam ja napisala, ja se ne svadjam niti se nekom petljam, niti cu sa tobom/ili tebe da (se ) ubedjujem. Ja ono sto radim ne pretstavljam kao nesumnjivu istinu, vec kao svoj stav oblikovan sopstvenim iskustvom. I ovde stavljam tacku na razgovor sa tobom na ovu temu.

Dada, ti imas pravo na svoje misljenje o ovoj temi i ok je sto si to podelila, ali danas je mnogo vise trudnoca kod kojih postoje izvesni problemi, i hvala Bogu da postoje odredjene dijagnosticke metode koje mogu da pomognu da se trudnoca, koja bi mozda bila prekinuta, odrzi do kraja. Zato se vecina zena i odlucuje na preventivno pracenje trudnoce.

A pade mi na pamet druga stvar, ne znam koliko je vas protiv, koliko za abortus.
To dete je poraslo, čini mi se, do visine deteta od par godina, da ne kažem dužine jer nikad nije prohodalo, dečak, nije ni progovorio, samo je tako ležao, bljuckao, mama ga je hranila i nosala, ne znam ni sama celu priču jer sam se odselila..

E sad, da tako nešto otkrijete u prvom trimestru, da je dete užasno bolesno i da će mu život biti mučenje.. Je l' biste abortirali?
Ovo pitam jer se upletem u priču u kojoj onaj koji ne podržava abortus ne uzme u obzir izuzetke poput ovog.
Mislim, i ja sam protiv abortusa, ali ima par situacija u kojima nisam, jedna od njih je ova.
Ne kontam samo koji su argumenti nekoga ko bi dete zadržao jer "treba roditi kad je već začeto" mi nije dovoljno.

Pisali smo o tome, to je bas teska odluka... Posebno je tesko sto se to retko otkrije u prvom trimestru, vec kasnije... Ne znam sta bih uradila, da li bih to dozivela kao iskusenje ili kaznu? Sta dajem tom detetu osim muke? Da li je takav zivot dostojan zivljenja? Ja jos nisam dobila odgovore na ova pitanja...

Ma ja sam rekla da sam i sama išla na minimum 7 UZ-a u toku normalne trudnoće jer nisam ovako razmišljala dok me zamalo nisu ubili u pojam :)
Nije naivno ni kad je sve kako treba, meni su od starta pravili problem bez problema, pritisak i stres, u trudnoći, a i posle, zato sam i popiz.dela.

Što se tiče ovog pitanja gore, mislim da niko od nas ne zna dok mu se to ne desi :aha:
Ali sa ovim razmišljanjem sve mi se čini da bih prekinula trudnoću makar otkrila i posle prvog trimestra..
Jeste, svaka beba zaslužuje da se rodi, ali i kad vidim bolesnu životinju kojoj nema pomoći, pre bih je ubila nego je održavala u životu da joj samo produžujem agoniju i patnju.
Čini mi se da bih takav stav imala i prema tome, ispašće da sam sebična, da znam da se dete može oporaviti i normalno živeti, dala bih mu sve svoje vreme, ali da unapred znam da će živeti jedva 20 god. i za to vreme se mučiti, a i mi sa njim, mislim da to ne bih mogla da priredim ni detetu, ni suprugu, ni sebi, ne znam..

e vidis, bas sa je ja ovo i pitala za kolposkopiju.....i zena koja je citolog izmedju ostalog mi rece da uradimo, ne moze da skodi a kolposkopija u trudnoci iako moze da navidi ka pogresnim rezultatima i iako se nista ne preduzima ima svoju svrhu....znaci, nije za dz, pogotovu sto u trudnoci zna kod zena koje su imale neke promene, da dodje do pogorsanja......a ja sam imala sumnjivo crvenilo koje vucem od prethodnog porodjaja.....sreca sto je sve ok i po tom pitanju.....eto....

da se razumemo, ako navodi ka pogresnim rezultatima kako znas ima li ili nema promene? nemoj pogresno da me razumes, ali ne volim rezultate koji mogu da budu a nemora da znace, ako ispadne nesto bzv samo ces se nervirati... i onda mislim da je takve rezultate bolje ne raditi, ako nista neces znati zasigurno niti moci da uradis povodom toga....

na dan kada ti je zakazan exp. UZ radices i double....prvo ti pogledaju bebu i nosnu kost kao i NT, sa tim rezultatima ides na vadjenje krvi.....oni uzmu podatke, odrade krv i uz parametre sa UZ izracunaju verovatnoce...sa tim bi trebla da odes kod geneticara na tumacenje mada neki dr, narocito ako je sve ok odrade analizu i sami....

kazi mi samo, da li sve bude gotovo u toku dana i istog dana neko tumaci rezultate ili rezultati budu kasnije?

amniocentezu i ima smisla raditi samo onda ako smo stava da cemo pobaciti u relativno velikoj trudnoci ako su rezultati losi....dok stignu rezultati beba vec pocne da se mrda i da si od kamena ne mozes a da se ne vezujes za nju.....meni je ovo zadnji voz ali smo bili stava da ne zelimo genetski defektno dete, kao ni dete sa anomalijama pa smo cekali i taj ekspertski UZ u 21 nedelji....e sad, ko ne misli tako, realno mu mucenje sa amnio ni ne treba.....

da se razumemo, ako navodi ka pogresnim rezultatima kako znas ima li ili nema promene? nemoj pogresno da me razumes, ali ne volim rezultate koji mogu da budu a nemora da znace, ako ispadne nesto bzv samo ces se nervirati... i onda mislim da je takve rezultate bolje ne raditi, ako nista neces znati zasigurno niti moci da uradis povodom toga....

zato se kolposkopija i ne radi u trudnoci jer nije tako sigurna kao u normalnom stanju grlica....u svakom slucaju i da se ista pojavi ima vremena jer se karcinom grlica razvija godinama....ne znam sve detalje ali sam bas zato i pitala za kolposkopiju i ona je bila za to da mi uradi jer ako bi se pojavila neka netipicna promena sigurno bi me savetovala da posle porodjaja dodjem to da ispitamo....kao sto rekoh, ne praktikuje se ali ne moze da skodi....evo jos jednog primera....utvrdjeno mi je na UZ srca da mi zalizak minimalno pusta....prosle godine na sistematskom je bilo sve ok i dr sumnja da je to zbog trudnoce....to znaci da moram cesce da merim pritisak jer sam zbog toga sklona preeklampsiji...sad to znam i izbacila sam slano, mericu cesce pritisak i ici na pregled urina na proteine....da nisam isla na taj sistematski bila bih oputenije ali ovako je bolje, ako dodje do pogorsanja ulovicu to na vreme.....

Uputite me u proceduru double testa, koje ste radile na klinikama, ne privatno :think:

Ne znam iz kog si grada, ali bitno je da zakazes na vreme, 2-3 nedelje ranije, prvo ti urade ekspertski uz, u principu to je obican uz nego dr koji tumaci to je kao ekspert i to :D malo detaljnije gleda sve bitne parametre, kao sto je nosna kost i ostalo, nakon toga vadis krv koja se salje na analizu i posle kad dobijes rezultate (za nekoliko dana) ti proracunaju rizik od down sindroma i jos par drugih anomalija..
Pa ti savetuju sta ces dalje...u principu ako je double odlican, ne radi se amnio, mada neko moze da odluci da radi bez obzira..

Mislim da neke bolesti ne mogu biti otkrivene ni amniocentezom. Nisam lekar ne uzimaj za ozbiljno, možda lupam, ali skorob sam čula priču devojke koja ima dete koje boluje od Batenove bolesti, mislim da je tu plod sasvim normalan, pa čak i dete, sve do određenih godina. Čini mi se da je tako i sa Distrofičarima...Ne znam...

Tesko pitanje, jos tezi odgovor
ali
obzirom da imamo dete sa posebnim potrebama u porodici, i da vidim koliko je to mucenje i koliko je tesko
i za njega i za okolinu...
...ne znam, morala bih doooooobro da razmislim...:(

Ne znam... do takoreći juče, verovatno bi mi automatski odgovor bio - ne. I mi smo u familiji imali dete sa posebnim potrebama, ali ne kao posledica bolesti, već porodjaja. Ostala je bez kiseonika na rodjenju, pa oživljavana i ceo život je bila dete. A živela je do 40 i neke. Zadnjih 15-tak godina u domu i tamo se jedino osećala dobro. Bila je medju sebi sličnima, nije štrčala, i bila je srećna. Dovede je majka malo kući, ma dan-dva izdrži i traži nazad. Jeste bila lakši slučaj, završila osnovnu školu, znala da čita, piše i računa, išla sama gradskim busom na poznatim relacijama... ali opet... Rano je umrla i to kao posledica organskih bolesti. Lekari kažu da su te organske bolesti posledica primarne, mentalne. Tj. da su prateće. KO bi znao.
Elem, od ovog zadnjeg što sam doživela i preživela, malo drugačije razmišljam. Sve sam sigurnija da se spontani desio jer sa bebom nešto nije bilo dobro. Počelo je savršeno, školski primer ok trudnoće. Ma čak i one odvratne mučnine. Do 15- te nedelje je sve bilo u savršenom redu. I onda odjednom problemi. Nešto mi to ne liči da je moje telo krivo. Kontam, da je to, bilo bi problema od početka. Ne znam... Ali me je lupilo po glavi, po mnogim osnovama.
U svakom slučaju, da sad opet imam nameru da rodim, kao što nemam, obavila bih sve analize. S obzirom na to da ću u aprilu napuniti 35, verovatno bih i tu amnio uradila. Sve ono što u ove dve trudnoće nisam.
I, ako bi se pokazalo da nešto sa bebom nije ok, genetski, verovatno bih prekinula trudnoću. Verovatno, ne znam... Gledam ovo moje dvoje dece... Zdravi su, srećni, imaju lepo detinjstvo za sada. Oboje imaju podjednaku pažnju i maminu i tatinu. I nebi bilo fer prema njima da se nadju u sred nečeg što ne razumeju, a shvataju i vide da su mama i tata 100% okrenuti novoj bebi. A kada je dete, daleko bilo, bolesno, to je neminovno.
Eto, ova beba mi ode, a ni pokrete nisam osetila, pa mi je teško, teško, i verovatno ću se još dugo boriti sa tim. Svakako bi bilo teže prekinuti kada se već ritka i pomera. ALI... najteže bi bilo da se rodi i nakon kratkog vremena umre. Ili ostene kao biljčica. Ili bolesno bilo kako. Svejedno, uglavnom umru pre roditelja.
Eto... kao što zdravu bebu nikada ne bih mogla abortirati, tako mi se polako kristališe stav da bolesnu ne bih mogla roditi. Zbog nje, zbog Micke i Stefketa. A opet, sve je pod verovatno... ma, ne daj Bože nikada nikome!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back