Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da neke bolesti ne mogu biti otkrivene ni amniocentezom. Nisam lekar ne uzimaj za ozbiljno, možda lupam, ali skorob sam čula priču devojke koja ima dete koje boluje od Batenove bolesti, mislim da je tu plod sasvim normalan, pa čak i dete, sve do određenih godina. Čini mi se da je tako i sa Distrofičarima...Ne znam...

amniocenteza je iskljucivo vezana za hromozomske anomalije: Daun sindrom, Tarnerov, Edvardsov sindrom....eksperski UZ u 20. nedelji vidi fizicke anomalije koje u tom stadijumu razvoja mogu da se vide....nema garancije da ce i pored dobrih rezultata dete biti skroz zdravo ali je sigurnost mnogo veca....missim, ko moze ista da ti u zivotu garantuje...

Ne znam... do takoreći juče, verovatno bi mi automatski odgovor bio - ne. I mi smo u familiji imali dete sa posebnim potrebama, ali ne kao posledica bolesti, već porodjaja. Ostala je bez kiseonika na rodjenju, pa oživljavana i ceo život je bila dete. A živela je do 40 i neke. Zadnjih 15-tak godina u domu i tamo se jedino osećala dobro. Bila je medju sebi sličnima, nije štrčala, i bila je srećna. Dovede je majka malo kući, ma dan-dva izdrži i traži nazad. Jeste bila lakši slučaj, završila osnovnu školu, znala da čita, piše i računa, išla sama gradskim busom na poznatim relacijama... ali opet... Rano je umrla i to kao posledica organskih bolesti. Lekari kažu da su te organske bolesti posledica primarne, mentalne. Tj. da su prateće. KO bi znao.
Elem, od ovog zadnjeg što sam doživela i preživela, malo drugačije razmišljam. Sve sam sigurnija da se spontani desio jer sa bebom nešto nije bilo dobro. Počelo je savršeno, školski primer ok trudnoće. Ma čak i one odvratne mučnine. Do 15- te nedelje je sve bilo u savršenom redu. I onda odjednom problemi. Nešto mi to ne liči da je moje telo krivo. Kontam, da je to, bilo bi problema od početka. Ne znam... Ali me je lupilo po glavi, po mnogim osnovama.
U svakom slučaju, da sad opet imam nameru da rodim, kao što nemam, obavila bih sve analize. S obzirom na to da ću u aprilu napuniti 35, verovatno bih i tu amnio uradila. Sve ono što u ove dve trudnoće nisam.
I, ako bi se pokazalo da nešto sa bebom nije ok, genetski, verovatno bih prekinula trudnoću. Verovatno, ne znam... Gledam ovo moje dvoje dece... Zdravi su, srećni, imaju lepo detinjstvo za sada. Oboje imaju podjednaku pažnju i maminu i tatinu. I nebi bilo fer prema njima da se nadju u sred nečeg što ne razumeju, a shvataju i vide da su mama i tata 100% okrenuti novoj bebi. A kada je dete, daleko bilo, bolesno, to je neminovno.
Eto, ova beba mi ode, a ni pokrete nisam osetila, pa mi je teško, teško, i verovatno ću se još dugo boriti sa tim. Svakako bi bilo teže prekinuti kada se već ritka i pomera. ALI... najteže bi bilo da se rodi i nakon kratkog vremena umre. Ili ostene kao biljčica. Ili bolesno bilo kako. Svejedno, uglavnom umru pre roditelja.
Eto... kao što zdravu bebu nikada ne bih mogla abortirati, tako mi se polako kristališe stav da bolesnu ne bih mogla roditi. Zbog nje, zbog Micke i Stefketa. A opet, sve je pod verovatno... ma, ne daj Bože nikada nikome!

u pocetku trudnoce sam citala sve i svasta i naisla na neke informacije koje mi deluju kao da nisu naucne osnove ali opet sam se zapitala....kazu da se pobacaji kod amniocenteze uglavnom i desavaju kad plod nije hromozomski zdrav jer telo sa nezdravim plodom mnogo teze odrzava to idealno stanje i cim dodje do malo potresa, a to je u ovom slucaju izvlacenje odredjene kolicine plodove vode i ubadanje u matericu, lakse reagijuje odbacivanjem....uglavnom, pobacaji posle amniocenteze u vecini slucajeva su dali i lose rezultate analize....

u pocetku trudnoce sam citala sve i svasta i naisla na neke informacije koje mi deluju kao da nisu naucne osnove ali opet sam se zapitala....kazu da se pobacaji kod amniocenteze uglavnom i desavaju kad plod nije hromozomski zdrav jer telo sa nezdravim plodom mnogo teze odrzava to idealno stanje i cim dodje do malo potresa, a to je u ovom slucaju izvlacenje odredjene kolicine plodove vode i ubadanje u matericu, lakse reagijuje odbacivanjem....uglavnom, pobacaji posle amniocenteze u vecini slucajeva su dali i lose rezultate analize....

Ja znam za dva slucaja curenja plodove vode nakon uredjene amniocenteze. Jedno se jako brzo saniralo, drugo je bilo bas gadno, jedva se zaustavilo, umalo da se izgubi trudnoca koliko je plodove vode izgubljeno. Oba puta su rodjena zdrava i prava detetabez ikakvih anomalija, jedno ima 6 godina drugo 3 sada :).

Nema pravila, očigledno.
Inače, na ženama je otvorena tema vezana za ono pitanje koje sam postavila.
I napisah šta kad biste saznali u toku trudnoće da je dete bolesno, a neko naveo primer da se neke bolesti skontaju tek posle rođenja.
Znači ja sam pitala to što sam pitala i na to odgovorite.

A tamo na temi ima dobrih odgovora, pogledajte, da ne bude da se reklamiram - nisam je ja postavila i malo je izmenjena.
Možda je i bolje preseliti se tamo da ne plašimo trudnice (da dodam njima - samo polako i razmišljajte pozitivno, čega sam se ja naslušala u trudnoći..)

Ja znam za dva slucaja curenja plodove vode nakon uredjene amniocenteze. Jedno se jako brzo saniralo, drugo je bilo bas gadno, jedva se zaustavilo, umalo da se izgubi trudnoca koliko je plodove vode izgubljeno. Oba puta su rodjena zdrava i prava detetabez ikakvih anomalija, jedno ima 6 godina drugo 3 sada :).

:think: verujem....ja u okolini nisam imala ni jedan primer problema sa amnio a bas znam dosta zena koje su isle, i sve su me ohrabrivale....

Nema pravila, očigledno.
Inače, na ženama je otvorena tema vezana za ono pitanje koje sam postavila.
I napisah šta kad biste saznali u toku trudnoće da je dete bolesno, a neko naveo primer da se neke bolesti skontaju tek posle rođenja.
Znači ja sam pitala to što sam pitala i na to odgovorite.

A tamo na temi ima dobrih odgovora, pogledajte, da ne bude da se reklamiram - nisam je ja postavila i malo je izmenjena.
Možda je i bolje preseliti se tamo da ne plašimo trudnice (da dodam njima - samo polako i razmišljajte pozitivno, čega sam se ja naslušala u trudnoći..)

:lol: ..kakav si ti lik.. :lol:

..nego, jel tebe zanimaju bash odgovori trudnica, ili svih zena..?
..ako jo ovo prvo u pitanju, koliko god morbidno bilo, vecina trudnica sa kutka ti je odgovorila,
tako da mozesh da smanjish pritisak,
a ako je ovo drugo - idi na zene pa chitaj..

.. klechace, hihiiihi :zcepanje:

ja danas dobila, vec treci mesec zaredom , na oko 44 dana ... ovako sam i pre nego sam ostala trudna ... pa se neshto mislim, da ja malko zaskochim onog mog na prevaru, pa da posle bechim ochi (:eek:) kao neeeeemoguce da sam trudna ... mada kad prerachinam izdatke , kredite i sl, dodje mi da se roknem :sad2:

pa tamo sam i uputila one koje ovde dođu da odgovore, kao ja, a nisu trudnice :mrgreen:
mene je zanimalo šta misle trudnice i majke
drugačije se razmišlja dok nemaš dete, drugačije posle, dete ti menja sve(st)
a i trudnoći već osetiš to menjanje

nego, iako se ja ne sviđam ovoj forumašici što pominje kukuruz, meni se sviđa njen avatar :)

Molim za pomoc rezultat nije toliko los, a nije ni idealan, a kod doktorke idem tek u utorak. Radila sam dabl test, 12+3 sam, imam 29 godina, NT 1,68 mm, Free-β HCG 44,7 -mom corr 1,25, PAPP-A 1,97 mom corr -0,62, rizik po godinama 1: 725, god + Free-β HCG + PAPP-A 1:882, Double test + NT 1:2 820. Izračunati kombinovani rizik na trizomiju 21 je ispod cut off-a i u zoni niskog rizika. Na osnovu dobijenih rezultata, može se očekivati, da od 2 820 trudnih žena sa istim rezultatom, jedna nosi trudnoću ugroženu trizomijom 21. Rezultati skrininga na Trisomy 13/18 biohemijski rizik+NT<1:10 000. Koliko su ovo dobri ili losi rezultati iz vaseg iskustva i da li ce biti potrebne dalje analize. Hvala.

Poslednja izmena:
Molim za pomoc rezultat nije toliko los, a nije ni idealan, a kod doktorke idem tek u utorak. Radila sam dabl test, 12+3 sam, imam 29 godina, NT 1,68 mm, Free-β HCG 44,7 -mom corr 1,25, PAPP-A 1,97 mom corr -0,62, rizik po godinama 1: 725, god + Free-β HCG + PAPP-A 1:882, Double test + NT 1:2 820. Izračunati kombinovani rizik na trizomiju 21 je ispod cut off-a i u zoni niskog rizika. Na osnovu dobijenih rezultata, može se očekivati, da od 2 820 trudnih žena sa istim rezultatom, jedna nosi trudnoću ugroženu trizomijom 21. Rezultati skrininga na Trisomy 13/18 biohemijski rizik+NT<1:10 000. Koliko su ovo dobri ili losi rezultati iz vaseg iskustva i da li ce biti potrebne dalje analize. Hvala.

ma odlicni su...ja sam imala 1:242 za dauna i sve je ok bilo na amnio....a ima zena i koje imaju mnogo gore rezultate pa je opet sve ok....

devojke jedno pitanjce, drugarica mi je iz leskovca i ima knjizicu na leskovac, sada zivi u bg, jel moze ovde opusteno kod ginekologa ili mora menja knjizicu.... snajka iz paracina ovde vodi trudnocu i njoj je knjizica paracin... hm... koja li je procedura?

zavisi, ako joj je tenutno prebivaliste beograd, sto dokazuje lk, onda neka ode do zavoda da izvadi knjizicu u opstini pri kojoj se vodi, ali prethodno obavezna odjava sa zdravstvenog iz leskovca.
snajka iz paracina ima verovatno uput paracinske lekarske komisije za lecenje u beogradu.

imala sam ja taj problem, s tim što je meni progledano kroz prste pošto sam morala da menjam prezime uz adresu, džabe što je bila sa čipom, morala nova lična
a za to su me vozali jako dugo
beba će još malo 6 meseci, a ja tek pre mesec dana uzela ličnu pa sredila i knjižice :lol:
s tim što sam do tad bila osigurana preko mame pa su mi to uvažili

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back