..keka, u toku 24h potrebno ti je 180-200g ugljenih hidrata, bili oni prosti (shecer, slatkishi, med, voce) ili slozeni (skrob iz testa, hleba, keksa, testenine, krompira, grashka, pasulja, drugog povrca)..
..tih 200g treba da rasporedish RAVNOMERNO u bar 5, a najblje 6 obroka i to je sva mudrost ishrane u ovakvoj situaciji..
..ne prelaziti kolichinu od 30-35g UH po SVAKOM obroku..
..znachi, doruchak, uzina, ruchak, uzina, vechera i neshto pred samo spavanje (obavezno), okvirno mu to dodje na svaka tri sata obrok..
..meso i jaja nemaju ugljenih hidrata pa ne morash da vodish rachuna o njima,
mleko i mlechni proizvodi imaju malo (2deci mleka ili jogurta imaju 7g npr, sirevi josh manje)
ali hleb, testenina, pecivo, povrce tipa grashak, pasulj i SVO voce i sokovi imaju prilichno..
..meni je pomogla sledeca slika/tabela
..na slici ti je prikazana kolichina hrane koja sadrzi 12g ugljenih hidrata, tako da bi SVAKI obrok trebalo da sadrzi TRI ovakve kolichine, u bilo kojoj kombinaciji,
naravno uz njih meso, jaja, mlechne proizvode u nekoj manjoj kolichini, svezu salatu - opushteno koliko zelish..
..za drugu hranu pogledaj na pakovanju, na vecini pishe koliko ugljenih hidrata sadrzi..

..meni je bilo frapantno da jedna jabuka ima isto shecera kao 8 kockica chokolade npr..

..ako je neka domaca kuhinja u pitanju pa ne znash koliko chega ima unutra,
drzi se "pravila dlana" tj nemoj da pojedesh vishe od velichine tvog dlana..
(..ovo je savet mame sa foruma koja ima pravi, ne trudnichki prolazni dijabetes ceo zivot
i iznela je dve trudnoce bez ikakvih problema po sebe i decu - hvala draga

)..
..ako ti se bash bash jede neshto suludo slatko - pochasti sebe, ali ne chesto i ne posle
obroka, vec umesto obroka..

..ja sam jela i shampite kad mi dune, ali umesto vechere npr..
..ako pijesh pivo, takodje, samo umesto vechere, nikako posle..
..elem - da skratim prichu - ne postoji dijeta za dijabetichare niti zabranjena hrana,
njihova ishrana je idealna za sve ljude - osim shto oni "zdravi" mogu da krshe to
bez nekih brzih posledica, a oni ne smeju..
..pitaj ako treba josh neshto..