Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kazi im neizreciva, vis da sve misle da su im muzevi bili dobra deca : )))

sta da ti kazem, prvo kupanje i babica mi kaze: ovo dete nista ne prima zdravo za gotovo, gledaj ga, i sad procenjuje da li mi se kupanje svidja.....tako je bilo i sa hranom a tako je i dan danas, borba oko svega: skole, ishrane, higijene.....jeste omiljen medju decom jer je veliki zaebant i komedijas,cak je bio proglasen i za najboljeg druga u razredu prosle godine a ove godine je predsednik ali on celo leto nije hteo da se vidja sa drustivm iz razreda rekavsi mi: sad je raspust i nisam lud da ih gledam i preko leta, odmaram.....:)))))....ekscedntricno dete zaludjeno sa racunarom....

sta da ti kazem, prvo kupanje i babica mi kaze: ovo dete nista ne prima zdravo za gotovo, gledaj ga, i sad procenjuje da li mi se kupanje svidja.....tako je bilo i sa hranom a tako je i dan danas, borba oko svega: skole, ishrane, higijene.....jeste omiljen medju decom jer je veliki zaebant i komedijas,cak je bio proglasen i za najboljeg druga u razredu prosle godine a ove godine je predsednik ali on celo leto nije hteo da se vidja sa drustivm iz razreda rekavsi mi: sad je raspust i nisam lud da ih gledam i preko leta, odmaram.....:)))))....ekscedntricno dete zaludjeno sa racunarom....

Ah, sada sam se malo smirila. Mogu okriviti horoskom zasto mi je dete takvo :zcepanje:

Svako jelo prvo proba (otvori usta taman toliko da moze isturiti jezik i malo liznuti da proba) cak i ono koje jede maltene svaki dan. Sta god da radi po prvi put vidis mu na faci da razmislja "da li se meni ovo svidja? Da se smejem? Da placem? Ajd sacekam jos malo pa se odlucim da li ovo ok?" U nekoj novoj situaciji treba mu odprilike 5-10 minuta da se "otkravi" i kada se oslobodi, skidam ga sa lustera, gde god bili. Dok ga hranim i dobro je raspolozen prica mi viceve :roll: znaci brblja brblja nesto bebece i na kraju kao finalne pocne da se smeje(valjda vidi suprugai mene kako pricamo dogodovstine pa nas imitira). Juce smo bili kod Birice i kada je video da je u centru paznje (bas smo krenuli kuci, pa je bio u mojim rukama) poceo je da se smeje kao da je cuo najsmesniji vic. Svi smo popadali.

Ako vidi bilo sta sto ima displej, sve ostalo nestaje i ide ka tom mestu. Jos od kako je bio beba uvek se okretao ka onom ko ima laptop u krilu. Mi ga testirali. Isto i sa mobilnim. Valjda ce se i on snaci u drustvu, to me bas brine, ali me malo tesi tvoj post.

:cmok: za malu Skorpijicu.

Samo da se javnem na brzaka, hvala na cestitkama, juce smo stigle kuci, kad uhvatim vremena pisem iskustvo sa porodjaja :))
I naravno da se pohvalim sa slicicom kao prava novopecena mama zaljubljena u svoje dete :heart:

Porodila sam se u frontu, dosla sam na ctg i zadrzali su me, pa sam bas bila nespremna, lezala sam tamo od petka, u ponedeljak sam ocekivala da me puste kuci, medjutim oni mi odredise da u utorak idem na indukciju, iako nije krenuo porodjaj skroz, otvorena 2 prsta, i imala kontrakcije ali ne jos redovne..ali posto je termin bio tu za dva dana, onda ostadoh..bolje nego da me vracaju kuci posle

U utorak od 6 ujutru do 14:15 sam lezala u boksu, malecka me zezala, nije htela da se spusti, uzela sam epidural i one bolne kontrakcije nisam uopste osecala...bukvalno sam dremala tamo, medjutim posto nisam osecala napone posle uopste, iskljucili su mi epidural, tako da sam nekih 3-4 sata imala uzasne bolove dok sam pokusavala nju da spustim...i eto, konacno nakon 8 i po sati uspela, inace je bilo vec kriticno, nisam imala snage ni za sta, uplasila se da ona nece biti ok i td...oni su mi tamo stiskali stomak laktovima, uzasno je bolelo, njih bog zna koliko se okupilo, i na kraju kad su je izvadili nisam mogla da verujem, tu sam vec bila polu svesna, tad mi je dr dodao epidural, i komirala sam se tamo na stolu, dosta su me dugo sili ali to nisam nista osetila apsolutno...

Sad sam nabacala ovako ukratko kako je proslo..inace za epidural sam se mozda i pokajala sto uzeh..grozan je osecaj posle kad ne osecas svoje noge..
Za front imam i lepih i ruznih stvari da kazem..ako nekog zanima, pisacu, da ne duzim sad

Porodila sam se u frontu, dosla sam na ctg i zadrzali su me, pa sam bas bila nespremna, lezala sam tamo od petka, u ponedeljak sam ocekivala da me puste kuci, medjutim oni mi odredise da u utorak idem na indukciju, iako nije krenuo porodjaj skroz, otvorena 2 prsta, i imala kontrakcije ali ne jos redovne..ali posto je termin bio tu za dva dana, onda ostadoh..bolje nego da me vracaju kuci posle

U utorak od 6 ujutru do 14:15 sam lezala u boksu, malecka me zezala, nije htela da se spusti, uzela sam epidural i one bolne kontrakcije nisam uopste osecala...bukvalno sam dremala tamo, medjutim posto nisam osecala napone posle uopste, iskljucili su mi epidural, tako da sam nekih 3-4 sata imala uzasne bolove dok sam pokusavala nju da spustim...i eto, konacno nakon 8 i po sati uspela, inace je bilo vec kriticno, nisam imala snage ni za sta, uplasila se da ona nece biti ok i td...oni su mi tamo stiskali stomak laktovima, uzasno je bolelo, njih bog zna koliko se okupilo, i na kraju kad su je izvadili nisam mogla da verujem, tu sam vec bila polu svesna, tad mi je dr dodao epidural, i komirala sam se tamo na stolu, dosta su me dugo sili ali to nisam nista osetila apsolutno...

Sad sam nabacala ovako ukratko kako je proslo..inace za epidural sam se mozda i pokajala sto uzeh..grozan je osecaj posle kad ne osecas svoje noge..
Za front imam i lepih i ruznih stvari da kazem..ako nekog zanima, pisacu, da ne duzim sad

:) vazno da je beba dobro, oporavices se i ti....i ja imam slicno iskustvo, ni meni sin nije hteo da se spusti uz indukciju i ista situacija guranja bebe preko stomaka.....njih 6 oko mene.....bolno do zla boga.....

..sally, drago mi je da je sve proshlo, uzivajte sa srecicom.. :zag:

..meni ovo mnogo lichi na ijin porodjaj i prvi porodjaj moje sestre..
(posterior ili sunny side up polozaj bebe)
..i sve trudnice, sadashnje i buduce, s najboljom namerom savetujem da se informishu o nachinima kako da svojoj nerodjenoj bebi
u toku poslednjih meseci trudnoce i narochito pred sam porodjaj pomognu da se pozicionira u idealan polozaj za rodjenje..

..sally, drago mi je da je sve proshlo, uzivajte sa srecicom.. :zag:

..meni ovo mnogo lichi na ijin porodjaj i prvi porodjaj moje sestre..
(posterior ili sunny side up polozaj bebe)
..i sve trudnice, sadashnje i buduce, s najboljom namerom savetujem da se informishu o nachinima kako da svojoj nerodjenoj bebi
u toku poslednjih meseci trudnoce i narochito pred sam porodjaj pomognu da se pozicionira u idealan polozaj za rodjenje..

moj bebac se namestio odavno na startnu poziciju i ne mrda odatle :mrgreen: mi tih problema nemamo.... ja htedoh pitati ima li neka vezba da mu sklonim glavu s mog grlica jadnog, ubija me....
i vaginaletu kad stavljam osecam da je sve krace i krace tamo dole, a sutra nam kontrola, umirem od treme, osecam da nam nisu pomogli lekici i mirovanje, ne znam.... takav osecaj imam, a prst dole kad stavim, bas primecujem razliku....

Sali, čestitam od srca!!!!!! :klap:
Neka je mala Sara živa i zdrava, srećna i vesela, lepa i pametna, na radost mami i tati! :heart:

Za sve trudnice, sadašnje i buduće - dobro obratite pažnju na ovo što November priča! Ja sam mladje dete rodila očas posla, 40 minuta nakon ulaska u zgradu porodilišta, posle 20 minuta na porodjajnom stolu, ma za čas, stvarno. Ali, da nije bilo November i njenih saveta, kao i mog dubljenja na glavi ( ili kako smo se šalile, na trepavicama ), verovatno ne bih imala tako lepa iskustva, i verovatno bih se poradjala mnooogoooo duže. Beba se okrenula u dobar položaj nedelju,nedelju i po pre rodjenja, bukvalno u zadnji čas, uz pomoć. On je mesec dana pokušavao sam, a ja nisam imala pojma o tome. Bukvalno mi je izvrtao ceo stomak, pokušavao da se okrene, ali nije imao mesta. Dva tri dana mog "hodanja" četvoronoške i glavom na dole i bebac se okrenuo. :ok:
Ništa teško, ništa neprijatno, a tako mnogo znači i bebi i mami!
Sedite lekarima na glavu sa pitanjima, mada će vam pre babica nakon ispipavanja stomaka reći - imate pravo da znate i da pomognete sebi i svom detetu. Nikada nije kasno da se beba okrene, rekoh već da se moj Stefan okrenuo 10- tak dana pred rodjenje, a možda i manje, zaboravih baš precizno. Ne plašite se doktora, ne dajte im da viču, pitajte i pitajt, i njih i babice. Neće oni da "beče oči" na tvrdom stolu, već vi. Ko ih šiša, neka i viču, ali je vaše pravo da znate! :ok:

а како знате да се беба окренула?
ја појма немам кад су се моји окренули

Ne pričam o karličnom položaju bebe, već o položaju kada glavica prednjači, ali nije dobro postavljena beba. Lekarima je ok sve dok glavica prednjači, a gde beba "gleda", sve jedno im je.
Znači, beba treba da je okrenuta licem ka maminim ledima, i dok se radja ona se rotira. I to je ok. Medjutim, neke bebe su postavljene tako da gledaju licem u mamin stomak i pri porodjaju dolazi do obrnute rotacije. I ne samo to, već je i pritisak glavice na grlić znatno manji i teže je i duže otvaranje, a kada počnu naponi mama ne može da izgura bebu. Porodjaj, bez ikakve realne potrebe, postaje duži i mučniji za oboje. Mama se namuči, a beba se rodi modra i postoji verovatnoća i povrede bebe pri rodjenju.
Doktori, nikada mi neće biti jasno, izbegavaju ovo da kažu. Samo kažu da prednjači glavica i da je ok. A što je beba obrnuto rotirana, nije im važno.
Zato kažem da mame obavezno pitaju gde beba gleda, da li je lice ka maminoj kičmi okrenuto. Dr mrze ovo pitanje, prave se da ne razumeju i obavezno viču. Moj dr je jedan od retkih koji mi je rekao kako je beba okrenuta, ali mi je i rekao da to nije problem, ništa važno. A ja, znajući da to može da izazove velike probleme, jer smo o tome ovde pričale, krenem da puzim, da visim naglavačke ( hahahaha, kada se samo setim ) i on se okrenuo.

Pitajte i ne libite se. Lako je okrenuti bebu i sprečiti mučenje od par sati duže nego što bi inače trajao porodjaj. :ok:

Poslednja izmena:
sali, drago mi je da je na kraju sve ispalo ok, stvarno ne mogu da zamislim bolove kada okrecu bebu laktovima, gledala sam to na tv-u par puta i deluje jezivo, ai bitno je da ste ti i sara sada dobro, da je sve proslo i da mozete da uzivate svo troje :heart:

hm, meni to niko nije spominjao, samo da se bebac bas pustsio i da prednjaci glavicom...
pojma nemam ni koga da pitam jer su mi rekli da do porodjaja vise ne idem na kontrole nego samo u dz na ctg,a kontam da se tako ne vidi : S
ali oticicu svakako jos jednom, za jedno 2 nedelje, kada budemo 38. nedelja pa cu pitatati, nadam se da to nece biti kasno ida me nece vratiti jer dolazim bez potrebe, ali meni je mnogo da ne odem 6-7 nedelja na pregled a usla sam u deveti, sta znam...

super ste i to spomenule da ih pitamo, plus sto mi se bebac juce bas slabo kretao, uvek se bas krece i mrda i to bude pretereano,posebno kada legnem, a sinoc ni da mrdne, jedva nesto malo, kao i jutros, sad ne znam da li i koliko se oni u ovom periodu krecu, s obzirom da sam to tek juce i sinoc primetila i kada treba proveriti? mozda ima veze sa tim sto sam juce bas bila aktivna opet, po kuci doduse, ali bar je uvece mogao da se mrda kako zna i ume...

Tara, najveći broj beba se okrene kako treba. Naravno, kada baš tvoja beba odluči da prkosi, slabo ti znači statistika :)
Možeš i sama da proveriš da li ima razloga za zabrinutost. Nije naranvno, 100% pouzdano, ali će te smiriti. Ispipaj stomak. Treba da napipaš jednu poveću izbočinu. To je bebina guza. I to znači da je ok. Ako napipaš dve manje izbočine, ne mora biti 100% tako, ali može da znači da si napipala bebina kolena, jer su njima nogice prekrštene i kolena se lako napipavaju ako beba gleda ka tvom stomaku. I onda piši November da te navodi kako da klečiš i puziš, jer sam ja to skroz izmešala i zaboravila, a ne bih da te uputim pogrešno. Čak i ako je beba u dobrom položaju, ove vežbice joj neće nikako naškoditi, a ako nije, daće joj tih par milimetara prostora i mogućnost da se okrene.

stavim jastuk kada mogu, uglavnom mi tada upre jos vise u zeludac pa ocu dusu da ispustim, a tek sto tesko disem tada, ionako mi srce lupa ko ludo od lekova pa imam osecaj da ne mogu da nadisem..... uglavnom, videcu danas kako stojimo....

tara, normalno je da se primirio, nema mesta kao pre za akrobacije..... a i ako je sve ok, u devetom, nemas ni potrebe da ides na preglede, sem na ctg, ionako je on tada najbitniji, vide se kontrakcije i bebin rad srca.... vise ti i ne treba

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back