Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vreme :) Da bi se stekla divljenja vredna vestina potrebno je vreme....

Mislim da je ija_ftn napisala negde da njen sin nije hteo da sedi do 7,5 meseci ,a da je propuzao sa 6 (samo da se opet ne naljuti,ovo je ilustracije radi).Ne znam da li primecujete nesto sto se ne uklapa?Dete ne moze da sedi sto je staticna, lagana pozicija,a puzi protiv zemljine teze i ima koordinaciju leva ruka desna noga i odrzava polozaj za koji mu treba vrhunska snaga i vestina.Ne sporim mozda je malisa takav kakav je , ali ja stvarno za ovako nesto nikad definitivno nisam cula.
Ono sto znam je da se neka deca podignu na noge sa 7,8 meseci i pocnu da hodaju zato sto nesto ne stima u motornom razvoju (tonus misica,navike u porodici,nezrelost mozga....) i mogu biti extra pametni,slatki,vredni divljenja ekonomisti....ali spretni graciozni,vitki ....ne bih rekla !!! :) :) :)
A imaju sansu uz sitne intervencije roditelja da budu i jedno i drugo... eto,mislim da je ovo nauka radila prethodnih 13.godina :) :) :)

Poslednja izmena:
@terapeut

Nauka je verovatno napredovala ali samo u jednom smeru. Uz sve divne savete sta i kako oko deteta, jos nisam nasla nigde studiju, kako sve postici u kuci i oko kuce i uz sve to stalno biti tu pored deteta i obeshrabrivati ga prevremeno krene u bilo koju avanturu. Na primer, majke koje nemaju para da plate da im neko opere, opegla, skuva pospremi po kuci,ili pazi na dete dok one jedu, dou do WC-a ili se nedaj boze okupaju, kako one strazare stalno pored deteta i ne daju mu hoda (posto pricamo o hodanju).
Sve ovo je inspirisano time sto je moja mala krenula da sisa prste tj. sisa palac i celu saku, a sa ostalim prstima eksperimentise koji moze dublje da joj udje u grlo, pa posle te avanture ponekad ume da peva rigoleto. Ja kad god je vidim vatim joj prste iz usta, dajem joj cuclu da sisa (kao biram manje od dva zla), zamajavam je, ali cim se okrenem cujem kako cokce, krklja i sve tako u krug. A da i jos da ne pricam o vristanju kad ne uradi ono sto je naumila ( a jos nema ni 4 meseca).
Polako gubim bitku sa sisanjem prstiju, koja traje oko mesec dana, i mislim se sta ce biti kad bude htela da hoda. Hocete li vi ili neki od tih pametnih doktora sedeti kod mene kuci dok ja pozavrsavam kucne poslove i paziti na dete. Mozda je resenje da se dete veze za radijator, ili da drzim dete u sobi u kojoj nema nista za sta bi moglo da se uhvati i podigne na noge?

Nista ovo nije bilo licno ali svi se prave pametni ali niko ne nudi u zivotu primenljivo resenje...

Mogu da razumem i umor i frustraciju,prosla sa, kroz to uglavnom sama sa dvoje dece,ali vam ja tu slabo mogu pomoci.Prvo sto se organizacijim posla ,zivote i zivota drugih bavi neka druga nauka,drugo sto sam ja poprilicno neorganizovana te ne mogu na tom polju da delim savete.
Ono sto znam da vi uglavnom bukvalno i pausalno shvatate ono sto sam napisala.Ko je rekao da ceo dan stojite pored deteta?Deca se gaje na podu,na sredini prostorije ,udaljeni od namestaja,okruzeni igrackama.Ako oseti poriv da ustane morace da se prevrne,baulja ili odpuzi da najblize mogucnosti da se za nju uhvati.Polako ce hodati uz namestaj,a zatim nastupate vi a poljupcem i povratkom na sredinu sobe!Sta je ovde tesko?I nemojte mi molim vas sada sa duhovitim primedbama o iznosenju namestaja.... vise nije smesno!
A,zasto joj vadite prste iz usta?Naucice vrlo brzo da to i nije bas akcija koja prija!!!Pustite je nek istrazuje......

@terapeut

Nauka je verovatno napredovala ali samo u jednom smeru. Uz sve divne savete sta i kako oko deteta, jos nisam nasla nigde studiju, kako sve postici u kuci i oko kuce i uz sve to stalno biti tu pored deteta i obeshrabrivati ga prevremeno krene u bilo koju avanturu. Na primer, majke koje nemaju para da plate da im neko opere, opegla, skuva pospremi po kuci,ili pazi na dete dok one jedu, odu do WC-a ili se nedaj boze okupaju, kako one strazare stalno pored deteta i ne daju mu hoda (posto pricamo o hodanju).

Nista ovo nije bilo licno ali svi se prave pametni ali niko ne nudi u zivotu primenljivo resenje...

:worth:

Da li je i jedna od vas primetila kada je njeno dete pocelo da je vidi?Da li ste znale da do treceg meseca beba vidi samo obrise u crno-belo-sivoj nijansi.Da li znate da Mamu raspoznaje samo po mirisu i boji glasa i da se u trecem mesecu tacno vidi trenutak kada se nervni zavrseci konektuju i uspostave sliku.Verujem da su mnoge od vas propustile taj divni trenutak kada beba shvati kako izgleda mama u boji.Mozete li da zamislite tu eksploziju,boja ,ljubavi i srece koju je vase dete osetilo u tom trenutku,a vi ste verovatno samo prosle pored njega i nisto to podelile sa njim.Kakva steta jel,da?Ali naravno to vam niko nije rekao da se desava i nije vas uputio u tajne razvoja,sram ih bilo!
A,sto bi vi same tako nesto znale,lepse je i zanimljivije pljuvati i izdrndavati se na ljudima jer vam govore nesto sto je veoma znacajno.Ma,koga uostalom ,briga!Daj da kukamo i podsmevamo se svemu sto nam je nepoznato i samim tim bez veze....jer nazalost bolje ne umemo.Pozdrav

Da je moja soba tolko velika gde bi mi kraj bio. Ona ne puzi i jos uvek se ne prevrce, ali uveliko pokusava, i u tim pokusajima u roku od 5 minuta stigne ili do kreveta ili do radijatora priznajme soba je prepuna namestaja .A sto se sisanja prstiju tice, pa evo vec mesec dana joj je to zabava, vec polako odustajem od "odvikavanja". Poenta toga mi je bila, da kad dete nesto naumi uradice, jer ono jedino sto ima da radi je istrazivanje sopstvenog tela i okoline. Ja mogu da pokusam da joj pruzim najbolje u datom trenutku ali ako ne uspe ne zelim iko da mi kaze da zbog toga zlostavljam svoje dete.

Deca se gaje na podu,na sredini prostorije ,udaljeni od namestaja,okruzeni igrackama.Ako oseti poriv da ustane morace da se prevrne,baulja ili odpuzi da najblize mogucnosti da se za nju uhvati.Polako ce hodati uz namestaj,a zatim nastupate vi a poljupcem i povratkom na sredinu sobe!Sta je ovde tesko?

Znaci sve sam uradila kako treba. To sto je pre bauljao, pa puzao samo rukama, pa propuzao kako treba, a tek posle poceo samostalno da sedi, NAS TERAPEUT KOJI JE VIDEO DETE rekao da je ok. Da je to zato sto je bio vecinu vrenmena na podu (na cebetu, a posle kada je otoplilo i samom podu) i da mu je bilo zanimljivije da "ode" do igracke i drugog predmeta sto je uocio, a ne da sedi u jednom mestu i vrti prste.

Nije preskocio ni jedan korak u razvoju, ako ne verujete ponovo vas pozivam da pogledate dete, pa da najzad vidite skladno razvijeno dete koje samostalno hoda sa 11 meseci.

Na vise mesta sam nasla podatak da deca prvo pocnu puzati pa tek posle samostalno sedeti, a ovo se narocito odnosi na onu decu koja nisu stavljana u pasivni sedeci polozaj. Ona deca koja su stavljana da pasivno sede u ljuljama, klackalicama i sl pomagalima prvo pocnu sedeti pa tek posle bauljati, puzati, hodati itd. Ako je potrebno mogu pronaci linkove, cisto informacije radi i da vidite da i to postoji.

Sada mi je iskreno zao sto sam uopste pocela temu (mada sam na kraju prvog posta navela da NE ZELIM da ovo izazove neku posebnu diskusiju i da sam navela primer samo da kazem svoje iskustvo sa zekicama)

Da li je i jedna od vas primetila kada je njeno dete pocelo da je vidi?Da li ste znale da do treceg meseca beba vidi samo obrise u crno-belo-sivoj nijansi.Da li znate da Mamu raspoznaje samo po mirisu i boji glasa i da se u trecem mesecu tacno vidi trenutak kada se nervni zavrseci konektuju i uspostave sliku.Verujem da su mnoge od vas propustile taj divni trenutak kada beba shvati kako izgleda mama u boji.Mozete li da zamislite tu eksploziju,boja ,ljubavi i srece koju je vase dete osetilo u tom trenutku,a vi ste verovatno samo prosle pored njega i nisto to podelile sa njim.Kakva steta jel,da?Ali naravno to vam niko nije rekao da se desava i nije vas uputio u tajne razvoja,sram ih bilo!
A,sto bi vi same tako nesto znale,lepse je i zanimljivije pljuvati i izdrndavati se na ljudima jer vam govore nesto sto je veoma znacajno.Ma,koga uostalom ,briga!Daj da kukamo i podsmevamo se svemu sto nam je nepoznato i samim tim bez veze....jer nazalost bolje ne umemo.Pozdrav

Naravno da pojamo nemamo, jer smo svi mi tu neobrazovani :roll:

MIslim da sada vec stvarno preterujete. Postavljate se kao da smo celu trudnocu provodile po disko klubovima, a kada su nam se bebe rodile ostavljale ih na milost i nemilost ko zna kome :roll:

Mislim da se vecina mama koje tu pisu INFORMISALA na vreme o razvoju svojih beba/dece i da su znale kada je beba u kom stadijumu razvoja. Mozda ne tako stucno kao vi, ali nismo ni mi sletela sa planine pa da smo skroz neinformisane.

Zalim samo da sam trosim vec drugi dan u diskusiji sa nekim koga zanima samo da kontrira svima na temi, a kada je pitaju za konkretan problem, resenja nema.

Pozdrav i svako dobro.

Dobro jutro :)
Ipak je ovo kutak za trudnice.... možda nebi bilo loše otvoriti temu o ovim stvarima - prohodavanju, hodanju, razradjivanju karlice, problemima i ostalom. Mada, verovatno bi je prebacili na pdf zdravlje, ali ako lepo zamolimo da ostane ovde, možda bi nam i izašli u susret. Pa bismo na toj temi mogli diskutovati i pitati, deliti iskustva i slično. U principu, sasvim sam i sama svesna da je npr. konkretno moja beba još mala da ustaje sama, a spominju se problemi u razvoju, pa da vidimo kakvi to problemi mogu biti, koliko to može biti potencijalno opasno i na koj način... i slično. Eto, moj predlog, pa ako ima zainteresovanih... :)

Inače, meni je opet muka. Ili, bolje da kažem da mi je i dalje muka. Stefan se igra na podu, kupio mu deda auto, neki plastični džip, poveći, pa ga ovaj "voza", prevrće, obrće, zagleda, priča sa njim... A ja pokušala da popijem kafu. Huh, kakav sam optimista, dobila sam nagon za :bljak: od samog mirisa. Evo, stoji malena, minimalna šoljica kafe netaknuta, a ja se borim sa želucem... pa ko pobedi na kraju :roll: Milica i on izgaziše sinoć keks po podu, a ja još nisam usisala. Ne mogu da se previjem preko stomaka, tj. želuca, biće svega i to direkt na pod koji treba usisati... a posle ću još morati da ga ribam... :roll:
Eh, proći će i ovo, trenutno mi svi drugi problemi izgledaju maleni u odnosu na ovu mučninu. Čak i ona čuvena gorušica pri kraju trudnoće. Pa vi vidite kako mi je, sirota jadna ja.... :)

Gde je Bokica? Nadam se da je dobro. Boki, javi se ovde, ima nas koji brinemo!

Znam da su mame uvek ponosne i subjektivne,ali da neko puzi sa 6 meseci i hoda sa 11 nije zabelezeno nikad :) Pretpostavljam da je sa 6 bauljao,a sa 11 se podigao na noge sto je prvo daleko od hoda ,a drugo potpuno nezdravo.Beba treba da prohoda od 12-18 meseci sve pre toga ukazuje na to da nesto nije u redu.Sa tako malim apgarom mora da ste bili ukljuceni u neki habilitacioni tretman inace ne vidim kako bi mogao motorno postici ovo sto ste napisali.No,vase dete vasa stvar kako kazu,ja sam htela da dam savet pa ko se zainteresuje istrazice dalje,a ko ne ...... nista,zemaljski dani teku.Pozdrav
Ja sam hodala sa 9 meseci. Hoćeš fotografiju kao dokaz?:)

Sa 14 meseci sam recitovala "Macu mezimicu". Sa 4,5 godina čitala knjige pisane ćirilicom, do šeste godine naučila i latinicu da čitam i pišem.
Moram da obavestim mamu da sa mnom nije nešto u redu jer me je pustila da prerano progovorim i prohodam. Eee, gde si bila u mojim tinejdžerskim danima, pa da u svađi sa roditeljima kao argument potegnem "Za sve ste vi krivi. Pustili ste me da hodam prerano":zcepanje:

Ja sam hodala sa 9 meseci. Hoćeš fotografiju kao dokaz?:)

Sa 14 meseci sam recitovala "Macu mezimicu". Sa 4,5 godina čitala knjige pisane ćirilicom, do šeste godine naučila i latinicu da čitam i pišem.
Moram da obavestim mamu da sa mnom nije nešto u redu jer me je pustila da prerano progovorim i prohodam. Eee, gde si bila u mojim tinejdžerskim danima, pa da u svađi sa roditeljima kao argument potegnem "Za sve ste vi krivi. Pustili ste me da hodam prerano":zcepanje:

I ja se izvinjavam što "upadam" u sred diskusije, ali morala sam...

A sada si sigurno doktor sa bar 2 doktorske titule:zper:

Ne razumem cemu raspravljanje na ovoj temi.
Terapeut nam je iznela neke stvari iz svog licnog iskustva kao sto svi mi to pisem ovde.
Sumnjam da joj je cilj bio da bilo koga osudjuje vec da onima koje tek ocekuje ta faza ukaze na ono sto je bolje za dete, sto je njena praksa i iskustvo potvrdilo.
To sto nasa deca jesu ili nisu prosla tako, a i vecina nas koji smo odrasli u zekama i dubkovima ne znaci da je to dobro.
Ja prva sam bebcu oblacila zeke i sad ima par njih ali mogu da prihvatim savet od iskusnijeg lica pa da sama odlucim jel to ok i da li cu da prihvatim savet ili ne.
Uostalom zato i jesmo ovde. da razmenjujemo iskustva, misljenje, dajemo savete... I na nama je da to prihvatimo i primenimo ako zelimo.

Nemojte se svadjati, verujem da od strucnjaka, ljudi sa iskustvom, mama vise dece... itd... mozemo mnogo nauciti... i mi i ove nase buduce mame... ;)

Dajte da cujemo kako su tara, boki, sali, ata?

I ja se izvinjavam što "upadam" u sred diskusije, ali morala sam...

A sada si sigurno doktor sa bar 2 doktorske titule:zper:

Ne:)

Poenta mog posta nije bila da istaknem sopstvenu inteligenciju i titule (niti sam ne znam kakav genije, niti sam doktor nauka), samo sam osporila tvrdnju da medicina nije zabeležila slučaj da dete prohoda pre 12 meseci. Takođe, moj pedijatar je smatrao da nije normalno što sam od starta govorila "tečno" (bez tepanja i umekšavanja) i optuživao je moju majku da me forsira i opterećuje (što nije bilo istina).

I još nešto. Moj brat je progovorio tek sa dve godine, sa tri je mešao slova i tepao, naučio je da piše i čita u prvom razredu a završio je fakultet na vreme i jedan je inteligentan, mlad čovek, sposoban i vredan. Što znači da verbalna sposobnost nije merilo da li će dete biti kvalitetan član društva:)

Bravo Čičak!

Na svakoj temi dođe do svađe, samo ako se usudiš da daš mišljenje suprotno od opšte važećeg. Pa čemu onda forum i sloboda razmišljanja i govora?!
I to je svaki put neki/neka, ko je najžešći zagovornik ovoga ili onoga, pa ne preza da vređa i prostački nameće svoje mišljenje.

Evo u prilog tome-moj sin je prohodao sa 9,5 meseci, ali ne smatram da je to dobro. Samo tada nije imao ko da mi kaže da ga obeshrabrujem i da što više odložim taj momenat.
S druge strane, svako dete je individua za sebe i ima svoj razvoj, koji može odstupati od uobičajenog. Kada bismo se svi rađali i razvijali "po knjizi" ovaj svet bi bio idealan;)

Na svakoj temi dođe do svađe, samo ako se usudiš da daš mišljenje suprotno od opšte važećeg. Kada bismo se svi rađali i razvijali "po knjizi" ovaj svet bi bio idealan;)

bas zbog toga smo tako burno i reagovale, jer nam se deca nisu razvijala po knjizi, na cemu je nasa sagovornica u neku ruku i insisitirala.

Znam da su mame uvek ponosne i subjektivne,ali da neko puzi sa 6 meseci i hoda sa 11 nije zabelezeno nikad :) Pretpostavljam da je sa 6 bauljao,a sa 11 se podigao na noge sto je prvo daleko od hoda ,a drugo potpuno nezdravo.Beba treba da prohoda od 12-18 meseci sve pre toga ukazuje na to da nesto nije u redu.

Bravo Čičak!

Na svakoj temi dođe do svađe, samo ako se usudiš da daš mišljenje suprotno od opšte važećeg. Pa čemu onda forum i sloboda razmišljanja i govora?!
I to je svaki put neki/neka, ko je najžešći zagovornik ovoga ili onoga, pa ne preza da vređa i prostački nameće svoje mišljenje.

Evo u prilog tome-moj sin je prohodao sa 9,5 meseci, ali ne smatram da je to dobro. Samo tada nije imao ko da mi kaže da ga obeshrabrujem i da što više odložim taj momenat.
S druge strane, svako dete je individua za sebe i ima svoj razvoj, koji može odstupati od uobičajenog. Kada bismo se svi rađali i razvijali "po knjizi" ovaj svet bi bio idealan;)
Zašto nije dobro?
Ako ćeš sve raditi po knjizi, poslednja istraživanja pokazuju da je potrebno dete dojiti dokle ono želi i kad god ono želi, što bi moglo biti dok ne krene u prvi razred.
Jedna popularna knjiga o roditeljstvu se "prosula" za savet da dete počne da koristi nošu kada oseti potrebu pa nam deca nose pampers takođe do polaska u školu:)

Kao neko ko obožava knjige i ko smatra da je potrebno biti edukovan roditelj koji čita i obrazuje se i uželi da čuje mišljenje stručnjaka ipak smatram i da treba zadržati i pravo da lično proceniš šta je ok a št aipak "ne pije vodu".

Nas narod je ,izmedju ostalog sklon da kaze,(za doktore i sl.) ma sta oni znaju...

Tako neka moja sestra,pod parolom hoce dete,daje detetu od 4 meseca da jede jagnjecu sarmicu,cvarke,sunku,smoki....

Smoki?! Kako je nije strah da se ne uguši?

Ma ja ću biti najgora majka. Prvo ću da nakupujem knjige, pa da podvučem bitno, onda da to podvučeno nabubam i sve će biti dobro dok se ne porodim. Onda ću od očaja da čupam kosu i lijem suze jer će se pojaviti ziion malih i velikih pitanja na koje knjige nemaju odgovor.

preteraste ga svi, al stvarno...
zena dosla, iznela neki stav,savet, misljenje,ok nije ni njen nacin da to iznese bio najbolji,ne kazem ni da je sto posto u pravu, ali ko hoce da ga prihvati, prihvati-ko nece, ne mora, ko hoce da sazna nesto vise o tome saznace, ko nece nece i to je to...

neko ce raditi skolski i po knjigama, neko ce pokusati da radi skolski i po knjigama pa odustati, neko nece procitati apsolutno nista iz knjige, neko ce bebu povijati u sirok povoj godinu dana, neko nece uopste, neko ce bebu dojiti do srednje skole, neko opet nece uopste i sve je to ok, al vrtite se u krug vec tri strane bespotrebno....u prvih par postova saznala sam nesto novo i od terueta i od mama sa teme, a onda su svi krenuli da se ponavljaju, svadjuju itd...

i tako, samo sam to htela da kazem..
inace nocas sam odspavala u kontinuitetu sest sati, sto je super u odnosu na prethodne noci, jutros sam se probudila bez razloga naurozna i pocinjem da se navikavam na ovo divljanje hormona i dobro je da nisu poceli ranije da divljaju bar.... i stukla sam celo pakovanje krofnica iz maksija, ubice me gorusica danas, ali donela mi je mama neke rennie, tabletice koje se sisaju pa cemo ih isporbati, smeju u trudnoci, samo je problem sto ne mogu ovde da se nadju, al ako nekom zagusti javite da vam posaljem tablu : )

Zašto nije dobro?
Ako ćeš sve raditi po knjizi, poslednja istraživanja pokazuju da je potrebno dete dojiti dokle ono želi i kad god ono želi, što bi moglo biti dok ne krene u prvi razred.
Jedna popularna knjiga o roditeljstvu se "prosula" za savet da dete počne da koristi nošu kada oseti potrebu pa nam deca nose pampers takođe do polaska u školu
:)

Kao neko ko obožava knjige i ko smatra da je potrebno biti edukovan roditelj koji čita i obrazuje se i uželi da čuje mišljenje stručnjaka ipak smatram i da treba zadržati i pravo da lično proceniš šta je ok a št aipak "ne pije vodu".

Bas da cujemo jel neko poznaje dete koje je sisalo do polaska u skolu i nosilo pampers do polaska u skolu jer je osecalo potrebu za tim, a roditelji mu udovoljavali :)?
Jel ti poznajes nekog takvog kad ovo pises?
I lepo bi bilo da podelis sa nama svoje licne procene oko navedenih tema, kako si ti sa svojim detetom/decom postupala?

Tara u pravu si, ja verujem da zena nastupa kako nastupa jer joj je to struka i bavi se time tolike godine pa se valjda smatra i kompetetnom za tako nesto.
Mene licno nerviraju trendovi koji postoje i menjaju stavove svako malo, i uz svo postovanje napretka nauke, rekoh vec da sam imala oprecne preporuke, a bas se o fizijatrijskom tretmanu radilo, samo zato sto Institut pripada jednoj skoli a Sokobanjska drugoj, to mi je skroz bzvz.

A da se ipak, kako sam predložila, otvori nova tema, a? :D

Danas sam malo više nosala bebana, pa me sad malo bolucka stomak. Huh, kako je bilo u prethodnim trudnoćama, sada je super. Ali me zato baš plaši taj bol u stomaku, baš zato što u ovoj trudnoći nije jak i čest kao pre. Da bar mogu malo da odležim, odmorim, nego ni minut. Moram da vodim računa o obe bebe, i o ovoj nerodjenoj, i o ovoj što upravo viče ma-ma-ma-ma :heart: I o onoj trećoj, velikoj, kad je dovedem iz vrtića :heart:

A da se ipak, kako sam predložila, otvori nova tema, a? :D

Danas sam malo više nosala bebana, pa me sad malo bolucka stomak. Huh, kako je bilo u prethodnim trudnoćama, sada je super. Ali me zato baš plaši taj bol u stomaku, baš zato što u ovoj trudnoći nije jak i čest kao pre. Da bar mogu malo da odležim, odmorim, nego ni minut. Moram da vodim računa o obe bebe, i o ovoj nerodjenoj, i o ovoj što upravo viče ma-ma-ma-ma :heart: I o onoj trećoj, velikoj, kad je dovedem iz vrtića :heart:

Covece, mogu misliti..pored svega jos decica, ne mozes da odmaras i izvoljevas kao prava razmazena prvorotka :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back