Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
setih se, znam i jednu malu, koja je uvek bila( i josh uvek je) sitna kao pile, ali je zato prohodala sa 7 meseci :rtfm: ... sa 10 je trchala, a majka njena je pokushala sve da ona ne bi to radila, dobijala je "savete" od "pametnih" da to nije dobro ...odustala posle 2 dana, kad je mala promukla vishe od deranja .... :roll:

Da nije to ovaj nas drugar sto radi kao trener u Hamubrugu i sto je zavrsio matematicku gimnaziju za 3 umesto 4 godine? A prohodao je sa 7 meseci. Mora da mu je nesto falilo. Moracu da mu javim da proveri da li je sve ok s njim. Sada covek ima 40 godina, vreme je da se zabrine :zcepanje:

Gledam Novemberove snimke i razmisljam zasto samo nas stan izgleda kao da su nas opljackali? Kako ta deca ne diraju stvari koje leze unaokolo? Ima li neko savet za to?

Poslednja izmena:
Da nije to ovaj nas drugar sto radi kao trener u Hamubrugu i sto je zavrsio matematicku gimnaziju za 3 umesto 4 godine? A prohodao je sa 7 meseci. Mora da mu je nesto falilo. Moracu da mu javim da proveri da li je sve ok s njim. Sada covek ima 40 godina, vreme je da se zabrine :zcepanje:

Pa, el vi'š da ima posledica, kako da nema.... završio matematičku za 3 godine, kako je to normalno, breeeeee? :mrgreen: Još mi samo reci da je bio vukovac.... :mrgreen:

joj, sto volim strucna misljenja o deci koju nikada nisu videli i tvrdnjom da nesto sigurno nije u redu ako su iskocila iz kalupa:roll:
moji obojica prohodali sa 11 meseci, u protestne setnje krenuli sa 12 :mrgreen: (kad iz protesta odu u drugu sobu ili smugnu da urade neku stetu)
stariji ima 10 godina, talentovan fudbaler (tako kazu, nisam subjektivna:lol:) i najbrze dete u skoli u svojoj generaciji. toliko o posledicama nosenja zeki, propuzvanja sa 7 meseci i prohodavanja sa 11.

Na snimcima se cuje kako bodre dete.
Naravno da ih ne mozemo spreciti ali ne treba ih ni tako male, 6 meseci, bodriti da hodaju, vidi kako krive nogice i cudno gaze.
Moj bebac ima 6ipo meseci i ne puze jos uvek, okrece se, prevrce, u stanju je da napravi 360 stepeni za par minuta... pokusava da puze ali ne puze... mi ga ne forsiramo, pustamo ga da sam odluci kad ce... kao i za sedenje...

joj cicak, ti prva forsiras stvari kod svog deteta, posebno sa ishranom, a i sedenjem. videces kako ces da ga bodris kad ustane prvi put i kad nesigurno pruzi prvi korak.

..moja deca hodaju bosa, po parketu, plochicama, terasama, betonu, zemlji u dvorishtu..
..kad ne mogu da izdrze da ne komentarishu kazem im da su dechaci i da mogu sracku da dobiju u najgorem sluchaju..
..a nisu je dobili nijednom.. :roll:

....eeeeeeee, ali dobiće jednom, pa šta ćeš onda? :eek:

Ja ne mogu više ni da pričam o tome, iznerviram se iz odma'... pa breeeee, dojadiše više...
Gole mu ruke, obuuuuuuuuciiiiii deeeeteeeeeee! Obuj mu čarapice!!!! Golo ti deeeeeeteeeeeee, žeeeenoooooo!!!! :dash:
Nemo' da ti to žensko ( !!!!!) navuče nešto, oblači gaaaaaa! ( letos, na 35+ stepeni ) - izašlo je iz vode, daj brrrrrrrzo suši mu kosu, daj duge rukave..... :dash:
I još gomile i gomile nervirajućih stvari :sad2:
Naravno da se ne obazirem ali ne mogu više da čujem, da podnesem, mnogo me nervira.
A kad su saznali da mi deca spavaju bosih nogica, bez čarapica.... joooooooj, pa to je bilo strašno.... treba vunene čarape i vuneni prsluk ( života mi mog, ni jednu reč nisam preterala!!! tako mi kažu )

Ma, ne mogu, iznervirah se bez potrebe.... :dash:

..ja imam dva spretna i dva pametna.. :lol:

(..ko ne zna, po onom vicu kad jedan momak kaze drugom
"ja sam bio tako spretan kao mali da sam prohodao sa deset meseci i niko nije morao da me nosi od tada"
a drugi odgovara
"a ja sam bio tako pametan kad sam bio mali da sam prohodao sa godinu i po dana, a do tad su me nosili gde god da krenemo".. )

joj, sto volim strucna misljenja o deci koju nikada nisu videli i tvrdnjom da nesto sigurno nije u redu ako su iskocila iz kalupa:roll:
moji obojica prohodali sa 11 meseci, u protestne setnje krenuli sa 12 :mrgreen: (kad iz protesta odu u drugu sobu ili smugnu da urade neku stetu)
stariji ima 10 godina, talentovan fudbaler (tako kazu, nisam subjektivna:lol:) i najbrze dete u skoli u svojoj generaciji. toliko o posledicama nosenja zeki, propuzvanja sa 7 meseci i prohodavanja sa 11.

Znaci da se ne brinem previse?

:cmok: decacima

Kada si vec tu da ti kazem da najzad znam sta znaci da je dete gladno i da jede. Kada god pojede veliku porciju setim se Bumbara i tebe :cmok:

Savet je da, ako ustanu ranije, treba iskulirati, bez vikanja i aplazuza, mirno prici i spustiti ih da sednu da bi se to odlozilo.
E, sad, nisam imala prilike da to radim (Andrej prohodao sa 15-16 meseci) a ne znam ni da li bih.
Ja sam prohodala rano (valjda sa 10 meseci) i nista mi ne fali.
Moj tata je prohodao sa 7 meseci, ali je posle (sa 4-5 godina) imao ozbiljnu operaciju kuka, 6 meseci u bolnici, ne znam da li je to povezano.

..ja imam dva spretna i dva pametna.. :lol:

(..ko ne zna, po onom vicu kad jedan momak kaze drugom
"ja sam bio tako spretan kao mali da sam prohodao sa deset meseci i niko nije morao da me nosi od tada"
a drugi odgovara
"a ja sam bio tako pametan kad sam bio mali da sam prohodao sa godinu i po dana, a do tad su me nosili gde god da krenemo".. )

Ima tu nesto, mislim, n bukvalno, ali imas dece koja nemaju straha, ono prvo probaju, pa vide kakve su posledice, ta deca su obicno spretnija.
Andreja zovemo filozof, on prvo porazmisli, razradi plan akcije, nacrta par resenja linija kretanja, izanalizira, pa tek onda krene, mozda... :lol:
Drugar Fica trci glavom kroz zid, pada, ustaje, ali se zato u sekundi popne na one ogromne merdevine sto je za Andreja jos uvek misaona imenica.

Meni je Mic prohodala sa 11 meseci. Prohodala, mislim par koraka, ono prvo, nesigurno. A Stefajlo već sad, sa osam i koji dan, ustaje uz nameštaj i hoda, npr duž troseda. Pa onda sedne, pa se prevali, legne i vrišti.... Jednostavno - moram da ga vodim malo da hoda, da ga vodim za rukice, inače se zaceni od plakanja. Ne preterujem, nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta. Ali čim ga spustim, on "dopuzi" ( kao glista, na stomaku ) do troseda i ustaje.

Meni je Mic prohodala sa 11 meseci. Prohodala, mislim par koraka, ono prvo, nesigurno. A Stefajlo već sad, sa osam i koji dan, ustaje uz nameštaj i hoda, npr duž troseda. Pa onda sedne, pa se prevali, legne i vrišti.... Jednostavno - moram da ga vodim malo da hoda, da ga vodim za rukice, inače se zaceni od plakanja. Ne preterujem, nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta. Ali čim ga spustim, on "dopuzi" ( kao glista, na stomaku ) do troseda i ustaje.

Junior nije dopustao da ga vodimo za ruku sve dok nije samotalno prohodao. Sada nam daje ruku samo kada smo negde van npr u parku, ili kada se usudim da odemo u setnju, a ne u voznju kolicima.

Kada smo isli u setnju, pa nas komsije pitaju gde cete, ja kazem ja u setnju a Junior u voznju :cepanje: Sada vec i on ponekad ode u kratku setnju :heart:

Junior nije dopustao da ga vodimo za ruku sve dok nije samotalno prohodao. Sada nam daje ruku samo kada smo negde van npr u parku, ili kada se usudim da odemo u setnju, a ne u voznju kolicima.

Kada smo isli u setnju, pa nas komsije pitaju gde cete, ja kazem ja u setnju a Junior u voznju :cepanje: Sada vec i on ponekad ode u kratku setnju :heart:

Hehehe, pametno dete, čuva nonice, nahodaće se u životu :D

..tako su isto radili i moji "spretni", Jaksha i Matija..Jaksha je prohodao sa 11, a Matija sa 11,5..
..a "pametnice" smo vodali za ruku posle rodjendana, devojku do 13,5 a Alekseja do 14,5 meseci..
..a pisala sam vec, njih dvoje su bili puzachi na guzi, verovatno odatle razlike..

(..ispamovasmo trudnicama kutak za sve pare.. :lol: )

Elem, da se vratim na temu - trudnice ( ne mogu još sebe tako da nazivam, još mi je nestvarno :) )
Odlučila sam da preskočim taj gratis 4D u desetoj nedelji, nego da u 12-toj uradim. Tada i treba da se uradi, mada ja sa Mic i Stefajlom nisam. Ali nešto sam razmišljala, imam lepe godine za radjanje, skoro 35, bolje da uradim pa da sedim mirno. Da li ću dabl da radim ili neću, nemam pojma, verovatno ću i to... videćemo, prvenstveno zavisi od ovog 4D u 12-toj.

ma volim te pametne, kao deca su bila uskracena zbog zekica sa stopalima :))))....glupost nevidjena.....ne uzima se deci knap garderoba i te zekice ne sputavaju.....i da, moj sin je poceo da sedi tek sa 6.5 meseci a stao na noge sam sa 7....prohodao sa 10.5 sam bez drzanja.....i sta sad????.....kad ce se ljudi vec malo opustiti i shvatiti da nisu sve bebe iste i da to preterivanje sa zabranama i zastrasivanje novopecenih mama ne donosi ni malo dobrog.....samo se nesto novo izmislja kao da staro ama nista valjalo nije.....

..verujem da ima dosta odstupanja od prosechnog kod ove dece,
zanima me kako ih naterati da NE hodaju do rodjendana..? :think:

Ovo je takvo zlostavljanje i stvarno ne vidim razloga da se divite i stavljate kao primer.Pogledajte im stopala,nezrela i u neprirodnom polozaju,pogledajte im te nesigurne karlice i ledja koja trpe pritisak za koja nisu spremna.Nije mi jasno zasto zene na ovom forumu a priori shvataju savet kao atak na svoju ulogu majke,Valjda je normalno da u 21 veku iskoristite sva saznanja koje savremena medicina nudi ,a ne da spominjete kako su vase babe prohodavale sa 3 meseca i to u opancima.Fizioterapeut sam 25 godina i radim na Institutu za majku i dete na neurorazvojnom odeljenju sa pacijentima od 0 - 24 meseca.Bilo je ovde par pametnih postova koji mi vracaju nadu u neke fine ,pametne odmerene majke ,koje znaju da je roditeljstvo divan i mukotrpan cin ,a ne oglasna tabla za sujetu i glupost.Neobrazovanost je stanje,zelja da se ostane neobrazovan je karakterna crta.Mislite o tome....

preko fb-a (zovuse Garderoba za malisane) moras im poslati zahtev za prijateljstvo....
ma bolje mi je sada, isplakah se lepo....
i tu kolposkopiju cu videti u ponedeljak da obavim kada budem isla svakako po rezultate briseva u front
i to me zdere kakvu je to promenu videla ova u frontu sto je bila dezurna il sta li je....
a uopste mi se i ne svidja ta dr
:/
pa plus, otvorena jedan prst, pa grlic mi citavih 1 cm
i sad mi pored sve moje muke, samo fali razmisljanje o glupavim stopicama

:) ja sam bila skoro dva prsta otvorena pa nisam mogla da se porodim bez infuzije.....moras da mirujes sto znam da ti tesko pada ali ja evo moram (istina ne strogo mirovanje ali opet mirovanje) jos od 12-te nedelje pa verovanto do kraja.....naoruzaj se knjigama i probaj da se opustis i da bebici pruzis sto vise dana u stomaku....bice to sve ok.....:)

a sto se kolposkopije tice nemoj mnogo da se nerviras, inace je grlic kod trudnica izmenjen i tesko se radi kolposkopija na takvom grlicu a i po pravilu se tu nista ne dira do posle porodjaja, nije mi jasno sto ti je i rade kad ce rezultati biti nerealni....

Poslednja izmena:
Ovo je takvo zlostavljanje i stvarno ne vidim razloga da se divite i stavljate kao primer.Pogledajte im stopala,nezrela i u neprirodnom polozaju,pogledajte im te nesigurne karlice i ledja koja trpe pritisak za koja nisu spremna.Nije mi jasno zasto zene na ovom forumu a priori shvataju savet kao atak na svoju ulogu majke,Valjda je normalno da u 21 veku iskoristite sva saznanja koje savremena medicina nudi ,a ne da spominjete kako su vase babe prohodavale sa 3 meseca i to u opancima.Fizioterapeut sam 25 godina i radim na Institutu za majku i dete na neurorazvojnom odeljenju sa pacijentima od 0 - 24 meseca.Bilo je ovde par pametnih postova koji mi vracaju nadu u neke fine ,pametne odmerene majke ,koje znaju da je roditeljstvo divan i mukotrpan cin ,a ne oglasna tabla za sujetu i glupost.Neobrazovanost je stanje,zelja da se ostane neobrazovan je karakterna crta.Mislite o tome....

:think: hoces da kazes da si ti jedina obrazovana osoba ovde????....pa lepo.....a ako je sve to tako ko garantuje da se sve to nece nekim novim istrazivanjima promeniti kad sve toliko menjaju....ja sam rodila prvo dete pre 13 godina i sad imam utisak da nista ne znam koliko su stvari izmenjali a mi tada su se ti prepametni kleli da znaju apsolutnu istinu......i sad isti ti propagiraju nesto drugo....i sta se tu onda cudis sto su mamice spekticen kad menjate mislejnje cesce nego carape, vi takozvani strucnjaci.....

..niko se ovoj deci ne divi niti se odushevljava..
..snimci i ovaj post

..verujem da ima dosta odstupanja od prosechnog kod ove dece,
zanima me kako ih naterati da NE hodaju do rodjendana..? :think:

..su bili odgovor na ovu rechenicu:

Znam da su mame uvek ponosne i subjektivne,ali da neko puzi sa 6 meseci i hoda sa 11 nije zabelezeno nikad :) Pretpostavljam da je sa 6 bauljao,a sa 11 se podigao na noge sto je prvo daleko od hoda ,a drugo potpuno nezdravo.Beba treba da prohoda od 12-18 meseci sve pre toga ukazuje na to da nesto nije u redu.Sa tako malim apgarom mora da ste bili ukljuceni u neki habilitacioni tretman inace ne vidim kako bi mogao motorno postici ovo sto ste napisali.No,vase dete vasa stvar kako kazu,ja sam htela da dam savet pa ko se zainteresuje istrazice dalje,a ko ne ...... nista,zemaljski dani teku.Pozdrav

..na pitanje iz posta, naravno, niste odgovorili, iako je bilo postavljeno najpazljivije moguce.. :roll:

Čekaj, šta je zlostavljanje? Jel neko te bebe puškom tera da hodaju? Osim toga, čisto sumnjam da hodaju nešto mnogo dugo, prosto nemaju snage za to.
Jel zlostavljanje što moj sinčić od osam meseci sam dodje do troseda, uhvati se i ustane? I što sam, držeći se za ivicu, hoda duž troseda?
Možda bi bolje bilo da ga strpam u ogradicu i neka se dere... :think: Ili u kolica, pa neka se dere... :think: Ili da ga nosim i nosim i nosim... :think:
Primetila sam ja da on zabacuje desno stopalo ka unutra, ali - tako mu hodaju i otac i deda. A da ga odvedem lekaru, odmah bi našli nekoliko dijagnoza... :roll:

Pomislila sam da je g. Terapeut po struci fizioterapeut, samo sam cekala da postavi vizitku i navede u PP svoju cenu za "rehabilitacioni tretman" :roll:

Kumina mama je prim.dr specijalista za medicinsku rehabilitaciju sa dugogodisnjim iskustvom prvo u drzavnoj, a posle i u privatnoj praksi. Ako ona kaze da je sve ok, nemam nameru da sumnjam u to.

Ja bih bila mnogo mirnija da je Junior jedno mirno (pomalo lenjo dete), ali nije. Uzivam u njemu koliko god mogu i trudim se da ga ne sputavam. Od prvog dana mu ne forsiram nista. Ako zeli da ustane, ako moze sam neka ustane, ako ne zeli, neka sedi dokle hoce. Nije zeleo samostalno sedeti do nekih 7.5 meseci (iako je tada vec puazo) pa je dr rekao da ako ne pocne sedeti do punih devet meseci da odemo kod terapeuta. Poceo je samostalno sedeti posle nekoliko dana. NJega ne drzi mesto, voli da istrazuje i voli da se pentra po svemu i svacemu. POnavljam bila bih mirnija da sedi u jednom mestu i lista knjigu satima, ali on nije takav. On je aktivan i takvog ga volimo. Sigurno nije poceo puzati samo da bih ja mogla to napisati tu na Forumu :roll:

..da sam ja specijalista i da smatram da deca NE SMEJU da hodaju do rodjendana
a po forumu chitam da svako drugo dete istrchi pred tortu - dala bih konstruktivne predlge kako sprovesti moju preporuku u delo..
..nishta lakshe nego zgrazavati se, nazivati majke sujetnim lazovima i zlostavljachima.. :roll: ..ali svako prema svom obrazu..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back