1. batali mamu, sveki itd. Znam da sve hoce da pomognu i olaksaju, ali uglavnom vise nerviraju nego sto su od pomoci. Ja sam mojoj mami rekla "ako nemas nesto lepo da mi kazes, ti onda cuti". Bas me bila nervirala. Ne znam sta joj je bilo, ali je sve nesto kontra govorila i radila. Kada treba malo da me motivise i pohvali ona kaze "kako drzis to dete? Joj jadno dete s tobom i slicno" Nije bilo lako ali sam je distancirala. Svekrva drzala distancu, ali cim nesto pocne zvocati ja kazem ok, dovidjenja. Ma ne treba ni da kazem sve mi se vidi na faci (bila bih los politicar) Ako bas insistiraju da pomognu daj im ves da peglaju ili da odu u kupovinu, mozda skuvaju rucak. I one se zabave i tebi ce biti lakse
2. odmori se, naspavaj se i doji kada beba trazi. Jednu stranu dok ne isprazni pa ponudi drugu. Ako hoce daj, ako nece nikome nista, sledeci put ponudi onu "poslednju". Moj Junior i dan danas nekada pije samo 80ml, a nije mrsav (mada se meni uvek cini da bi trebao biti malo deblji, ali kada ga vidim na fotografijama, skontam da je idealan

hbg Vojvodini se kaze "debo, deblji, taman")
3. Ja sam imala pravilo koje sam svima govorila "vi imate pravo da savetujete, a ja imam pravo da taj savet ignorisem" Pa ti ako hoces savetuj me. Da me ne shvatis pogresno bilo je i jako dobrih saveta, ali na savete tipa: ti uopste ne znas da drzis dete, jos mu nisi dala kobasice, sto ne dajes vodu, joj kako izlgedas, sredi se malo

i sl ja samo se osmehnem i kazem "vi imate pravo da savetujete, a ja imam pravo da taj savet ignorisem"
4. Imaj vremena za sebe. Makar 10-15 minuta. Tada radi nesto sto volis ili samo lezi i mastaj o necemu lepom
5. vodi se onom: svemu dodje kraj, nista ne traje zauvek. I kada place, misli na to da ce jednom prestati i da ce najzad biti tisina. Sve bebe placu, jer ne znaju drugacije da ti kazu. U pocetku to bas zna da obeshrabri, ali vremenom se naviknes i naucis koji plac sta znaci
6. pomisli na to da si mu ti mama i ti si sve sto mu treba. Smiri se i tako ces i bebu lakse smiriti. Ja nekada kada bas "otkacim", predam Juniora suprugu i on se zabavi sa njim 10-15 minuta i on se smiri. Ja sam sama ceo da sa njim pa mi je nekada tesko da smirim sebe i njega. Nije za dzaba izmisljeno da dete ima dva roditelja, kada jedno treba pauza tu je drugi da ga odmeni.
Da i ja dodam: TAKO JE